Goedkope Verwarmingsketel (inclusief montage)

Het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsketel is best een behoorlijke kostenpost. Logisch dat je er liever zo weinig mogelijk geld aan kwijt wilt zijn.

Maar is de keuze voor een goedkope verwarmingsketel ook de meest verstandige keuze? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Goedkope verwarmingsketel kiezen of niet?

De prijs van een verwarmingsketel is waarschijnlijk één van de eerste dingen waar je naar kijkt als je op zoek bent. Daarnaast zijn er nog meer dingen waar je op moet letten.

Denk hierbij aan het vermogen van de verwarmingsketel en de keuze voor een bepaald ketel merk. Bedenk ook dat een nieuwe verwarmingsketel een behoorlijke tijd (gemiddeld zo’n 15 jaar) meegaat en het dus wel gaat om een investering voor langere tijd.

Ook het energieverbruik is ook van belang, toch?

Wil je een verwarmingsketel die voordelig is in verbruik of voordelig in aanschaf?

Een goedkope HR-condensatieketel hoeft op de lange duur niet altijd het voordeligst te zijn. Ook het verbruik is hierbij belangrijk. Kies je voor nieuwe generatie hoogrendementcondensatieketel dan betaal je hier weliswaar iets meer voor dan een ouder model.

Doordat een nieuwe HR-condensatieketel zuiniger met energie omgaat, bespaar je echter flink op je energiekosten.

Deze besparing kan oplopen tot zo’n € 300 per jaar. Laat ook een energiezuinige ketel installeren. Vraag hier gratis offertes aan.

Verder is het belangrijk om je verwarmingsketel na installatie energiezuinig in te laten stellen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Laat de verwarmingsketel na installatie energiezuinig instellen’.

Is de prijs inclusief installatiekosten en btw?

Hoewel je in principe zelf een verwarmingsketel mag installeren, wordt het vanwege veiligheidsredenen en het behouden van de garantie, aangeraden om dit aan een vakman over te laten. Houd bij de aanschaf van een nieuwe verwarmingsketel rekening met een bedrag van zo’n € 600 voor de installatiekosten.

Krijg je een aanbieding voor een verwarmingsketel ? Dan is het slim om te kijken of het bedrag inclusief of exclusief btw is. Dit scheelt natuurlijk flink op de prijs als je toch nog btw moet betalen.

Tweedehands verwarmingsketel?

Is een gebruikte cv-ketel van bijvoorbeeld een paar jaartjes oud niet interessant? Een HR-condensatieketel vinden met de juiste CW-waarde en die goed gereviseerd is, is lastig. Bovendien komen er maar weinig tweedehands gereviseerde verwarmingsketels op de markt, waardoor het aanbod beperkt is.

Omdat een ketel veilig moet werken, is een controle en een grote onderhoudsbeurt van de verwarmingsketel erg belangrijk. Door deze stappen komt een tweedehands ketel wat betreft prijs in de beurt van een goede nieuwe voordelige ketel, wat het dus minder interessanter maakt.

Verwarmingsketel huren

Wanneer je liever niet in één keer een heel bedrag kwijt wilt zijn, kun je er voor kiezen om een verwarmingsketel te huren. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor het gebruiken van de verwarmingsketel . In dit geval blijft de verwarmingsketel eigendom van de verhuurder.

Kosten voor het onderhouden en repareren van de verwarmingsketel komen ook voor rekening van de verhuurder.

Het nadeel is wel dat je over de gehele levensduur van de ketel in totaal meer geld kwijt bent, dan het bedrag dat je ineens bij het kopen van de verwarmingsketel zou betalen.

Het vermogen van de verwarmingsketel

Een van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken is het vermogen van de verwarmingsketel . Misschien denk je dat je beter maar wat teveel vermogen kunt hebben dan te weinig. Dit is echter niet het geval.

Het is niet zo dat een verwarmingsketel die meer vermogen heeft dan in jouw woning eigenlijk nodig is, je woning sneller opwarmt.

Een verwarmingsketel met meer vermogen is duurder in aanschaf en kost meer energie.

Hoe kies je het juiste vermogen voor je verwarmingsketel ?

Om te bepalen hoeveel vermogen je verwarmingsketel nodig heeft, moet je kijken naar:

Bouwjaar van de woning: Oudere woningen zijn doorgaans wat minder goed geïsoleerd. Nieuwbouwwoningen die voorzien zijn van isolatie en beschikken over HR++ glas houden de warmte binnen goed vast. Daarom hebben deze woningen vaak ook genoeg aan een verwarmingsketel met wat minder vermogen.

Type woning: Woon je in een kleine woning dan kan je volstaan met een cv-ketel met minder vermogen dan wanneer je in een hoekwoning of vrijstaand huis woont.

Rijwoningen worden van meerdere kanten omringd door andere appartementen of woningen, wat zorgt voor extra isolatie en warmte.

Grootte van de woning: Verder is ook het aantal m³ van de woning van belang. Hoe meer m³, hoe meer vermogen er nodig is om de woning goed te kunnen verwarmen. Een cv-installatie specialist kan dit voor je berekenen. Vraag hier gratis offertes aan.

Verdiep je in de mogelijkheden van de verwarmingsketel

Kijk ook goed naar het comfort dat een bepaalde verwarmingsketel je biedt. De mate van comfort is bepalend voor de hoogte van de prijs.

Mogelijkheden met betrekking tot comfort zijn bijvoorbeeld:

Een OpenTherm technologie of slimme thermostaat brengen wat meer kosten met zich mee.

Alhoewel de meest mensen wel kiezen voor een modulerende OpenTherm ketel en voor het installeren van een slimme thermostaat, kun je er in principe op besparen door een simpele ketel en thermostaat te kiezen.

Wat kosten goedkope verwarmingsketels?

Hieronder zie je enkele voorbeelden van de meest voordelige, maar ook beste hoogrendement combi-condensatieketels.

Er zijn nog goedkopere ketels, maar deze komen niet goed uit de verschillende tests en recensies.

Installatiekosten

De losse installatiekosten voor een cv-ketel liggen rond de €650. Dit moet je dus bij de onderstaande prijzen optellen. Die €650 is een 1-op-1 vervanging, zonder extra werkzaamheden zoals het aanleggen van een nieuw rookgasafvoerkanaal of het verplaatsen van de verwarmingsketel.

Remeha Tzerra M28c

De Remeha Tzerra ketels is één van de beste beoordeelde ketels op de markt. Verkrijgbaar in de CW-klasse 3, 4 en 5.

Remeha Tzerra M28c

Gemiddelde prijs: €850

Vermogen: 5,9 – 26,3 kW

Intergas HRE

De Intergas HRE ketels is net als de andere twee ketels een zuinige combiketel met een rendement van 107%.  Verkrijgbaar in CW-klasse 3, 4 en 5.

Intergas HRE ketels

Gemiddelde prijs: €925

Vermogen: 17,8 – 40 kW

Vaillant ecoTEC Classic

De Vaillant ecoTEC hoogrendementsketels komen in CW-klasse 3, 4 en 5. Het is net als de Intergas HRE en Remeha Tzerra een zuinige ketel.

Vaillant Ecotec Classic - VHR

Gemiddelde prijs: €900

Vermogen: 3,8 – 20,0 KW

Hoe laat je een verwarmingsketel energiezuinig instellen?

Zorg dat een installateur bij het installeren de verwarmingsketel energiezuinig afstelt, rekening houdend met de verwarming en het warmwatergebruik in je huis.

Een goed afgestelde ketel zorgt namelijk voor de grootste besparing op je energiekosten.

Het gaat niet over de prijs van de ketel, maar ook hoeveel een verwarmingsketel in verbruik kost.

De verwarmingsketel wordt goedkopere in gebruik door:

  • De ketel in plaats van op ‘comfort’ op ‘ecostand’ te zetten;
  • De verwarmingsketel kan vaak een aantal graden lager worden afgesteld om toch de gewenste warmte in huis te krijgen. Heb je net delen van je huis laten isoleren? Dan is een aanvoertemperatuur van een paar graden lager vaak toereikend.
  • Het toerental van de pomp te verlagen. Hierdoor wordt een ruimte iets minder snel warm, maar verbruikt de verwarmingsketel wel minder energie. En als je de temperatuur in huis constant houdt, merk je hier niet zoveel van.

Laat je verwarmingsketel energiezuinig afstellen

Offertes aanvragen bij verwarmingsinstallateurs

Door het aanvragen van offertes bij meerdere verwarmingsinstallateurs kun je een goede prijsvergelijking maken en doorgaans ook nog wat besparen op de aanschafkosten van een nieuwe verwarmingsketel.

Vraag nú gratis en vrijblijvend verwarmingsketel offertes aan.

Vergelijkbare berichten