Rendement van een 20 jaar Oude Verwarmingsketel

Heb je een oude verwarmingsketel hangen en ben je benieuwd of het nog een goed rendement heeft?

Lees hieronder meer over het gemiddeld rendement en wanneer een oude verwarmingsketel aan vervanging toe is.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is het gemiddelde rendement van een gemiddeld 20 jaar oude ketel?

Een nieuwe verwarmingsketel van 20 jaar oud had destijds een rendement van tussen de 75% en 90% (afhankelijk van type, merk en model). Na die 20 jaar is het rendement ongeveer gezakt met 5% tot 10%.

Dus gemiddeld is het rendement nu 65% tot 80%. Doordat het rendement lager is, verbruikt die oude verwarmingsketel nu meer energie om dezelfde hoeveelheid aan warmte op te wekken als 15 tot 20 jaar geleden.

Waarom het rendement daalt in de loop van de jaren lees je meer over onder het kopje ‘Waardoor daalt het rendement?’.

Wat houdt het rendement van een verwarmingsketel in?

Het rendement van een verwarmingsketel houdt in hoeveel energie (gas en een klein beetje elektriciteit) er omgezet wordt in warm cv-water en bij een combiketel ook in warm tapwater.

Een gebruikelijk rendement voor een nieuwe verwarmingsketel (HR-condensatieketel genoemd) ligt tussen de 100% en 107%. In de praktijk wordt vaak niet meer dan 100% gehaald, maar dat is al een zeer goed rendement. Hierbij vindt er dus geen energieverlies plaats.

Bij een oude verwarmingsketel is het rendement dus een stukje lager met 80% gemiddeld.

Interesse in een HR-ketel met een goed rendement? Vraag hier gratis offertes aan voor een nieuwe ketel.

Technische en economische levensduur

Als je kijkt naar de levensduur van een verwarmingsketel zijn er twee variaties.

  • Technische: De technische levensduur is wanneer het nog interessant is om de ketel af en toe te laten repareren en onderhouden. De technische levensduur kan bij premium merken makkelijk tussen de 18 en 25 jaar liggen. Het rendement zal zijn gezakt, maar het werkt nog wel allemaal zonder te hoge kosten.
  • Economische: De economische levensduur is vaak wat korter. Zodra de ketel steeds meer geld gaat kosten (in energie) en het rendement daalt, is het interessanter om een nieuwe ketel te laten installeren om zo gas te besparen. De economische levensduur begint op zijn eindje te lopen, zo tussen de 14 en 18 jaar.

Waardoor daalt het rendement?

Het rendement zakt in de loop van de jaren (ten opzichte van een nieuwe verwarmingsketel) door de volgende oorzaken:

  • 1. Onderdelen: Onderdelen die gaan slijten zorgen ervoor dat de verwarmingsketel harder moet werken om de temperatuur op niveau te krijgen en houden, waardoor het rendement daalt. Je kunt allerlei onderdelen laten vervangen, maar dan is het vaak interessanter om een nieuwe verwarmingsketel te laten installeren. Vraag hier gratis verwarmingsketel offertes aan.
  • 2. Vervuiling: Naast slijtage is er ook sprake van vervuiling in een oude verwarmingsketelsysteem. Door regelmatig je verwarmingsketel te laten onderhouden voorkom je dit gedeeltelijk, maar er zijn altijd onderdelen die lastiger schoon te maken zijn.
  • 3. Rendement nieuwe ketels: Nieuwere ketels hebben een beter rendement, door nieuwe innovaties dan verwarmingsketels van 20 jaar terug.

Wanneer is het tijd om je oude verwarmingsketel te vervangen?

Er zijn meerdere redenen waarom een nieuwe verwarmingsketel wordt aangeraden.

1. Minder of meer personen

De samenstelling van je huishouden kan zijn verandert.

Had je bijvoorbeeld 20 jaar geleden nog 3 thuiswonende kinderen die nu het huis uit zijn? Dan is die oudere ketel wellicht te ‘groot’ en is een kleine verwarmingsketel voor de komende jaren voldoende. Een kleine verwarmingsketel is gemiddeld voordeliger in aanschaf en in verbruik.

Uiteraard kan het ook andersom, het huishouden is groter geworden en er wordt meer gevraagd van de verwarmingsketel. Een nieuwe verwarmingsketel met hoger vermogen en hogere CW kan voor meer comfort zorgen en een gemiddeld lagere energierekening.

2. Reparaties

De reparatiekosten aan onderdelen worden relatief hoog. Als je elke keer een paar honderd euro moet aftikken, lopen de totale kosten hoog op. Dan is vaak een nieuwe HR-ketel slimmer om aan te schaffen.

3. Druk zakt vaak weg

Als je vaak de verwarmingsketel moet bijvullen voor voldoende druk is dit een teken dat de verwarmingsketel aan vervanging toe is. De druk moet gemiddeld tussen 1,5 bar tot 2 bar liggen. Als de meter er steeds onderduikt (om de twee maanden bijvoorbeeld) is een nieuwe ketel aan te raden.

4. Gebruik gaat omhoog

Merk je dat je energierekening oploopt kan dat wijzen op een onzuinige ketel. Ook kan het verbruik in de loop van de jaren steeds hoger worden zonder dat je het direct merkt. Bekijk de energierekeningen van de afgelopen jaren en dan specifiek naar het verbruik. Als je situatie niet verandert is, maar het verbruik in gas (stijgende gebruik in m³) gaat omhoog, kan het een teken zijn dat de ketel vervangen moet worden.

VR-ketel zo snel mogelijk vervangen

Is je oude verwarmingsketel nog een VR-ketel dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te laten vervangen. Een VR-ketel is een open systeem (maakt gebruik van omgevingslucht voor ontbranding) waarbij de kans op koolmonoxide en dus vergiftiging op de loer ligt.

Een nieuwe verwarmingsketelheeft een hoger rendement en is een gesloten systeem waardoor het veiliger is om te laten werken..

Hoe houd je een goed rendement op je nieuwe verwarmingsketel?

Als je eenmaal een nieuwe verwarmingsketel hebt, wil je hier lang van genieten. Hier enkele tips voor een langere levensduur.

  • 1. Onderhoud: Laat onderhoud minstens elke 2 jaar uitvoeren. Kies voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt als de verwarmingsketel 10 jaar of ouder is.
  • 2. Isoleer: Zorg voor isolatie. Als je huis goed is geïsoleerd, hoeft je verwarmingsketel minder hard te werken, wat zorgt voor minder slijtage, dus een langere levensduur.

Gratis offertes aanvragen bij cv-specialisten

Interesse om je oude verwarmingsketel te laten vervangen door een HR? Vraag hieronder gratis + vrijblijvend verwarmingsketel offertes aan om specialisten te vergelijken.

Vergelijkbare berichten