Slimme Boiler [Voordelen + Kosten]

Het aantal apparaten dat als slim of smart wordt aangeduid groeit nog steeds. Zo is er ook de slimme boiler. Slimme boilers zijn de toekomst van de elektrische boilers.

Maar wat is nu precies een slimme boiler, hoe werkt deze en wat zijn de voordelen ervan? En zijn er mogelijkheden om je bestaande boiler ‘slimmer’ te maken?

In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een gewone (traditionele) boiler?

Een boiler is een vat gevuld met water dat voorzien is van verwarmingselementen. Dit water wordt via het stroomnet verwarmd tot het moment dat je het nodig hebt.

Doordat het vat extra geïsoleerd is, blijft het water warm. Het water kan direct (door middel van gas of elektriciteit) of indirect verwarmd worden (door een verwarmingsketel op olie, gas of pellets of via een zonnecollector).

Wat is een slimme boiler?

Een slimme boiler of een smart boiler bevat sensoren en is voorzien van een internetverbinding.

De sensoren meten je energie- en waterverbruik en brengen je verbruikspatroon in kaart. Uitgaande van je verbruikspatroon wordt het opwarmen aangepast.

Met de slimme boiler bespaar je energie…

Stel je bent van maandag tot en met vrijdag de hele dag op je werk. Op deze dagen zal de boiler dan gedurende deze tijd op de slaapstand gaan. Dit zorgt ervoor dat je bespaart op je energieverbruik.

Interesse in een nieuwe boiler? Laat een verwarmingsinstallateur een slimme boiler installeren. Vraag hier gratis offertes aan.

Hoe werkt een slimme boiler?

De slimme boiler is een warmwatervat dat voorzien is van temperatuursensoren en slimme technologie. Door deze technologie past de boiler zich aan het waterverbruik van een huishouding aan en schakelt in op de meest gunstige momenten.

In tegenstelling tot de traditionele boiler zal de slimme boiler het water niet de gehele dag door verwarmen.

De slimme boiler kan ook rekening houden met eventuele overschotten aan zonne- en windenergie, zodat deze niet verloren gaan.

Slimme boiler aansturen via apps

De nieuwste slimme boilers kunnen aangestuurd worden via apps op je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld zelf timers instellen voor het verwarmen van water voor je bad en douche of voor het in- of uitschakelen van de boiler gedurende de tijd dat je op vakantie bent.

Het handige van deze apps is dat ze inzicht geven in je energieverbruik en je bovendien voorzien van bruikbare tips om nog meer energie te besparen.

Je slimme boiler bedienen met app

Bron foto: plugwise.com

Slimme boiler en privacygevoeligheid

Sommige mensen maken zich zorgen over het feit dat slimme apparaten privacygevoelig kunnen zijn. Dit is bij de smart boiler echter niet het geval. Derden kunnen namelijk geen inzicht krijgen in jouw persoonlijke gebruiksdata.

Deze zijn puur ter inzage voor jezelf om je verbruik te analyseren en aan de hand hiervan je verbruik eventueel bij te sturen.

Wat zijn de voordelen van een slimme boiler?

Het gebruik van een slimme boiler levert je best veel voordelen op:

  • Het water wordt verwarmd op basis van de effectieve vraag; dus op de momenten dat je het echt nodig hebt.
  • Het gebruik van een slimme boiler levert je een energiebesparing op die ligt tussen de 5 en 10%.
  • Het apparaat is op afstand bestuurbaar.
  • De prijs ervan ligt niet hoger dan die van een klassieke elektrische boiler.
  • De slimme boiler is verkrijgbaar in verschillende volumes: tussen de 30 en 150 liter.

Wat is een SlimmeBoiler Module?

Een andere mogelijkheid is om je bestaande traditionele boiler met behulp van een module ‘slim’ te maken.

Met deze module krijgt je bestaande boiler een upgrade. Het is een kastje dat naast de boiler komt te hangen.

Dit kastje kun je zelf vrij eenvoudig koppelen aan je boiler. In de SlimmeBoiler Module is onder andere een simkaart verwerkt waardoor er een aparte beveiligde internetverbinding kan worden gelegd.

Hoe werkt een SlimmeBoiler Module?

De module warmt het water op op de momenten dat de energieleverancier een groot aanbod aan windenergie of zonnestroom van zonnepanelen beschikbaar heeft. Het is voorzien van een eigen simkaart die in verbinding staat met de energieleverancier.

Hierdoor is er sprake van een uiterst efficiënte opwarming. De module houdt het boilervat namelijk voortdurend in de gaten en warmt het water tussendoor op.

Doordat het elektriciteitsnet de komende jaren steeds meer schommelingen van zonne-en windenergie moet opvangen, wordt er steeds meer gekeken naar innovaties die vraag en aanbod op een slimme manier bij elkaar brengen.

De SlimmeBoiler module is een goed voorbeeld van zo’n innovatie.

Wat kost een slimme boiler?

Hieronder zie je de gemiddelde installatiekosten en prijzen voor smart boilers in verschillende volumes, inclusief btw.

Vermogen Prijs
50 liter €375
80 liter €425
100 liter €500
120 liter €590
150 liter €650
Installatiekosten €300

Vraag offertes aan bij verwarming installateurs

Wil je graag een slimme boiler? Vraag bij meerdere verwarming installateurs offertes aan. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten