Trina Solar Zonnepanelen: Review

Wil je gaan verduurzamen en besparen op je energiekosten dan kom je al gauw uit bij zonnepanelen. Waarschijnlijk kom je tijdens de zoektocht naar goede zonnepanelen ook het merk Trina Solar tegen.

Maar wat is Trina Solar voor bedrijf en welke soorten zonnepanelen leveren ze allemaal? In deze gids lees je er meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Trina Solar?

Trina Solar werd in 1997 in China opgericht. Inmiddels levert het bedrijf zonnepanelen aan meer dan honderd landen in de wereld. Het merk wordt als betrouwbaar gezien en levert zonnepanelen met een hoog vermogen tegen een scherpe prijs.

Trina Solar zonnepanelen

Zijn Trina Solar tier 1 zonnepanelen?

Trina Solar behoort tot de Tier 1-klasse van zonnepanelenfabrikanten. Het Tier systeem is een rangschikking van zonnepanelenfabrikanten in drie verschillende categorieën, namelijk: Tier 1, Tier 2, en Tier 3. Tier 1 is hierbij de beste categorie en Tier 3 de minst goede. Het gaat hierbij om de kwaliteit van de fabrikant, maar indirect natuurlijk ook om de kwaliteit van de zonnepanelen die ze produceren.

De volgende eisen gelden voor indeling in de Tier 1 categorie:

 • Verticale integratie: Dit betekent dat de fabrikant het gehele productieproces beheerst en dat er geen onderdelen worden ingekocht bij andere fabrikanten. Op deze manier houdt de fabrikant zelf de volledige controle op het eindproduct.
 • Het bedrijf investeert voldoende in research & development (R&D).
 • De productie vindt volledig geautomatiseerd plaats, zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit.
 • Het bedrijf produceert minimaal 5 jaar zonnepanelen.

Interesse in hoge kwaliteit zonnepanelen? Kies voor Trina Solar of andere tier 1 zonnepanelen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat zijn de garanties op Trina Solar zonnepanelen?

Als het gaat om zonnepanelen zijn er meerdere garanties zoals. Zo heb je de productgarantie, vermogensgarantie en installatiegarantie. De installatiegarantie ligt bij de zonnepanelen specialist die de zonnepanelen daadwerkelijk op je dak legt. De productgarantie en vermogensgarantie bij de fabrikant, zoals Trina Solar.

Productgarantie

Bij productgarantie gaat het om defecten aan de zonnepanelen. Wanneer er binnen de garantieperiode een zonnepaneel stuk gaat door een technische fout dan is met deze garantie geregeld dat de fabrikant deze kosteloos herstelt dan wel vervangt.

Trina Solar biedt een productgarantie van 12 jaar.

Vermogensgarantie

De werking van zonnepanelen gaat na verloop van tijd achteruit. Dit verlies aan vermogen wordt ook wel degradatie genoemd. Dit is normaal.

Voor de meeste zonnepanelen ligt dit vermogensverlies op zo’n 0,5%+ per jaar. Na 25 jaar betekent dit dat de meeste panelen nog 87,5% van hun oorspronkelijke vermogen leveren.

De vermogensgarantie van Trina Solar bedraagt 25 jaar. Dus binnen die 25 jaar mag de degradatie niet lager zijn dan de 87,5%. Vaak is er een compensatie mogelijk, als dit wel lager is.

Welke soorten zonnepanelen biedt Trina Solar aan?

Trina Solar biedt een uitgebreid assortiment van zonnepanelen:

Monokristallijn

Monokristallijn zijn tegenwoordig de standaard zonnepanelen. Dit type zonnepaneel heeft het beste rendement/prijsverhouding.

 • Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur en hebben ruitvormige vlakjes tussen de zonnecellen.
 • Bij monokristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit één stuk silicium.

Monokristallijn zonnepaneel van Trina Solar

Full black panelen

Naast de monokristallijn heb je ook de populaire variant, de full black zonnepaneel.

 • Full black zonnepanelen, ook wel all black zonnepanelen genoemd, zijn monokristallijn zonnepanelen waarvan het frame zwart is gespoten. Hierdoor is het gehele zonnepaneel zwart van kleur.
 • Veel mensen vinden een full black zonnepaneel mooier ogen op het dak, omdat ze minder opvallen.

All black PV panelen van Trina Solar

Glas-glas zonnepanelen

Een andere variant met een lange levensduur zijn glas-glas zonnepanelen.

 • Bij glas-glas zonnepanelen zijn de zonnepanelen aan beide kanten van glas voorzien. De zonnecellen zijn dus ingesloten tussen twee lagen glas. Bij standaard zonnepanelen is de voorkant van glas en de achterzijde van kunststof folie.
 • Glas-glas zonnepanelen hebben een hogere opbrengst, omdat ze aan beide kanten zonlicht absorberen.
 • Deze zonnepanelen hebben een langere levensduur, glas-glas kan wel 40 jaar meegaan. Ook de garantie op glas-glas zonnepanelen van Trina Solar zijn 40 jaar.

PERC technologie bij Trina Solar panelen

Op veel Trina Solar modellen zit de PERC technologie. Maar wat is het?

 • PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell. Vertaald betekent dit ongeveer een passief gemaakte celachterkant.
 • Deze techniek zorgt voor een hogere energieopbrengst en een betere werking van de zonnepanelen.

Hier lees je meer over de werking van PERC zonnepanelen.

Half cell zonnecellen

Ook bij verschillende modellen zit de halfcell technologie. Maar wat is het?

 • Bij half cell of half-cut zonnepanelen zijn de zonnecellen in tweeën gehakt en op deze manier als halve cellen op het zonnepaneel geplakt.De panelen zijn hierdoor bedekt met twee keer zoveel kleine zonnecellen als normaal: 120 in plaats van 60 cellen.
 • De gedachte achter deze techniek is dat de stroom binnen een cel altijd een beetje weerstand ondervindt. Deze weerstand is weer afhankelijk van de afstand die de stroom moet afleggen door de cel. Zijn de cellen gedeeld door de helft, dan is ook de afstand die de stroom af moet leggen gehalveerd en zal er door de vermindering van de weerstand minder vermogensverlies zijn.

Interesse in zonnepanelen met de laatste technologie? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Polykristallijn

Polykristallijn was de eerste generatie zonnepanelen. Het wordt praktisch niet meer geproduceerd. De standaard is nu monokristallijn geworden. Ze zijn nog wel verkrijgbaar ter vervanging van oude polykristallijn panelen of tweedehands te koop.

 • Polykristallijne zonnepanelen herken je aan de blauwachtige kleur en de rechthoekige zonnecellen.
 • De zonnecellen zijn gemaakt van silicium kristallen. Bij polykristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit meerdere kristallen die in verschillende richtingen liggen.

Voorbeeld polykristallijn van Trina Solar

In wat voor vermogens komen Trina zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wattpiek geeft bij zonnepanelen aan: de hoeveelheid stroom die het betreffende paneel kan opwekken.

Trina Solar heeft zonnepanelen met een vermogen van tussen de 285 Wp en 590 Wp. De lage wattpiek gaat om polykristallijn panelen, de hogere vermogens om monokristallijn zonnepanelen.

Correctiefactor

Het aangeduide vermogen van een zonnepaneel betreft echter het maximale vermogen dat het kan halen. Hierbij wordt uitgegaan van de meest gunstige omstandigheden. Helaas zullen die ideale omstandigheden bijna nooit voorkomen.

In de praktijk leveren zonnepanelen dus nooit de volledige 100% van het piekvermogen. In ons land rekenen we met een gemiddelde opbrengst van 85% van het piekvermogen. Dit betekent dat 1 Wattpiek zorgt voor een opbrengst van 0,85 kWh.

Rekenvoorbeeld

We gaan uit van een zonnepaneel met een vermogen van 500 Wp.

 • 0,85 x 500 Wp = 425 kWh.

Bij een zonnepaneel met een piekvermogen van 500 Wp kun je uitgaan van een opbrengst die ongeveer 425 kWh zal bedragen.

Kies voor zonnepanelen met het juiste vermogen voor je situatie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

A-merk alternatieven voor Trina Solar

Naast Trina Solar zijn er nog tal van A-merken in zonnepanelen, een overzicht van mogelijke alternatieven:

 • REC zonnepanelen: REC is een Noors zonnepanelen merk dat bestaat sinds 1996.  Aanvankelijk lag de focus van dit bedrijf op de productie van zonnecellen en is later volledige zonnepanelen gaan produceren. De zonnepanelen van REC beschikken over een hoge rendement en heeft modellen met een dunne frame.
 • Jinko Solar: Jinko Solar is één van de grootste producenten van zonnepanelen. Jinko zonnepanelen staan bekend om betaalbaarheid en prima vermogensgarantie. Het zonnepanelen merk heeft twee modellen: de Cheetah en Cheetah HC (halfcell/cut). Met de halfcell technologie krijg je een gemiddeld hogere opbrengst.
 • Hyundai: Met Hyundai zonnepanelen leg je kwaliteit op je dak. Hyundai Solar heeft veel vertrouwen in hun eigen kwaliteit, waardoor je 25 jaar productgarantie krijgt, waar het gemiddelde bij andere PV merken maar 10 tot 15 jaar is. Hyundai biedt standaard monokristallijn en full black monokristallijn zonnepanelen aan.
 • AEG zonnepanelen: AEG Solar maakt onderdeel uit van het Duitse AEG, bekend van consumentenelektronica. AEG begon met omvormers maar produceert ook al langere tijd monokristallijn zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen.
 • Canadian Solar: Canadian Solar zonnepanelen zijn een begrip en staan bekend om de goede prijs/kwaliteitverhouding. De monokristallijn van Canadian Solar komen in verschillende modellen (HiKu, Ku, BiHiKu, HiDM) en varianten (standaard, full black, glas-glas en BiFacial).
 • Risen: Risen Energy werd in 1986 opgericht en is daarmee één van de oudere merken. Risen zonnepanelen staan voor betrouwbaarheid en goede efficiëntie (sommige series 22%+). De zonnepanelen komen met 25 jaar vermogensgarantie en 15 jaar productgarantie.
 • Suntech: Suntech biedt monokristallijn en full black mono panelen aan met een gemiddeld hoog vermogen. Het bedrijf bestaat al sinds 2001 en is daarom ook een betrouwbaar tier 1 zonnepanelen merk. Met de halfcell/cut en PERC technologie zorgen Suntech zonnepanelen voor goede opbrengsten.
 • Qcells: Qcells is een van oorsprong Duits bedrijf, opgericht in 1999. Als gevolg van financiële problemen, werd het in 2012 overgenomen door de Hanwha Group. Hanwha Qcells zonnepanelen kenmerken zich door een hoge kwaliteit en betaalbare prijs, zelfs op de dagen met veel bewolking.
 • DMEGC: Het Chinese DMEGC Solar Energy produceert sinds 2009 zonnepanelen. DMEGC is in korte tijd een begrip geworden. Het merk levert monokristallijn in verschillende variaties (monokristallijn, full black monokristallijn en glas-glas zonnepanelen).
 • Solarwatt: Solarwatt is een Duitse fabrikant van zonnepanelen en is vooral bekend om de glas-glas zonnepanelen. Solarwatt biedt een hoogwaardige Duitse kwaliteit. De zonnepanelen gaan zeer lang mee wat zich vertaald in een lange vermogensgarantie en productiegarantie van 30 jaar. Solarwatt is prijzig, maar daar staat kwaliteit tegenover.
 • SunPower: SunPower is een Amerikaans bedrijf dat in 1985 werd opgericht. SunPower levert één van beste zonnepanelen en is een belangrijke leverancier voor de NASA. Opvallend aan de zonnepanelen van SunPower is het uitzonderlijk hoge rendement tot wel 22,8%. Daarnaast is ook de zeer lange garantietermijn die ze bieden opvallend: namelijk 40 jaar productgarantie en 40 jaar vermogensgarantie voor de Maxeon modellen en 25 jaar vermogens- en productgarantie voor de Performance modellen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen maar wordt je overweldigd door het grote aanbod? Zonnepanelen specialisten helpen je om een passende keuze te maken.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan om zonnepanelen specialisten te vergelijken.

Vergelijkbare berichten