Polykristallijne Zonnepanelen [Prijs + 3x Voordelen]

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Verreweg de meeste zonnepanelen die in worden gebruikt zijn gemaakt op basis van siliciumkristallen. Hiervan zijn er twee soorten, mono en polykristallijne zonnepanelen.

In deze gids vind je informatie over polykristallijne zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn polykristallijne zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere lagen, de belangrijkste is de laag met zonnecellen. Dit is de laag die het zonlicht opvangt en omzet in energie.

De zonnecellen zelf zijn gemaakt van silicium kristallen. Dit is het hoofdbestanddeel van zand en kan op verschillende manieren worden verwerkt tot twee soorten zonnepanelen: Poly en monokristallijn.

In deze gids gaat het over polykristallijn. Over de verschillen met monokristallijn panelen lees je meer onder het kopje ‘Wat is het verschil tussen polykristallijne en monokristallijne panelen?‘.

Een polykristallijn zonnepaneel bestaat dat uit meerdere kristallen die na het stollingsproces in verschillende richtingen liggen. Hoe groter de kristallen hoe beter de opbrengsten.

Je herkent een polykristallijn zonnepaneel aan een wat blauwachtige kleur en de rechthoekige zonnecellen, van heel dichtbij zijn de verschillende stukjes silicium duidelijk te zien.

Veel bekende zonnepanelen merken zoals Canadian Solar, JA solar en AEG bieden polykristallijn PV-panelen te koop aan.

Wat zijn polykristallijn PV-panelen?

Wat zijn de prijzen voor polykristallijn zonnepanelen?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor polykristallijne PV-panelen voor op een hellend dak of plat dak en met centrale omvormer of micro-omvormers.

De kosten zijn inclusief installatie en 21% btw of 6% btw. De 21% btw geldt voor woningen nieuwer dan 10 jaar, en de 6% btw voor woningen ouder dan 10 jaar.

Prijzen voor polykristallijn op een schuin dak

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor zonnepanelen op een hellend dak inclusief installatie, montagemateriaal en btw.

Polykristallijn panelen
schuin dak
String omvormer
(6% btw)
String omvormer
(21% btw)
Micro-omvormers
(6% btw)
Micro-omvormers
(21% btw)
10 panelen €4.400 €4.960 €5.450 €6.200
16 panelen €7.000 €7.990 €8.750 €9.980
20 panelen €8.800 €9.985 €10.950 €12.465

Prijzen voor polykristallijn op een plat dak

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor zonnepanelen op een plat dak inclusief installatie, montagemateriaal en btw.

Polykristallijn panelen
plat dak
String omvormer
(6% btw)
String omvormer
(21% btw)
Micro-omvormers
(6% btw)
Micro-omvormers
(21% btw)
10 panelen €4.600 €5.210 €5.725 €6.534
16 panelen €7.425 €8.470 €9.500 €10.590
20 panelen €9.200 €10.470 €11.400 €13.070

Wat is het rendement van polykristallijn panelen?

Polykristallijne zonnepanelen kunnen een opbrengst halen van 10% tot 16%. Dit is iets lager dan bij monokristallijn panelen.

Dit komt door de structuur en puurheid van de kristallen. Daardoor hebben de elektronen minder bewegingsruimte en is de werking minder efficiënt. Hier staat tegenover dat ze goedkoper zijn in aanschaf.

Vooral de 16% rendement wordt bereikt onder ideale omstandigheden. In de praktijk ligt het rendement lager. Ook door degradatie in de loop van de levensduur van zonnepanelen wordt het rendement minder.

Laat je informeren over het rendement van poly zonnepanelen op jouw dak door een zonnepanelen specialist. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Hoeveel Wattpiek heeft een polykristallijn zonnepaneel?

De Wattpiek (afgekort Wp) is het vermogen dat een zonnepaneel levert onder ideale omstandigheden. Bijna altijd ligt het werkelijk vermogen 15% lager. Daarom wordt bij het berekenen van de opbrengst ook de factor 0,85 gebruikt om tot een realistische opbrengst te komen.

Polykristallijn zonnepanelen zijn verkrijgbaar met een Wattpiek tussen de 250 Wp en 300 Wp.

Glasfolie en glas-glas polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen kun je in verschillende vormen kopen.

Glas-folie: Dit is een standaard manier van het produceren van poly panelen. Hierbij komt er een glasplaat bovenop de zonnecellen laag en onder de zonnecellen een folie.

Glas-glas: Dit is een relatief nieuwe techniek waarbij er onder en boven de zonnecellen een glasplaat zit. Hierbij is het mogelijk om bijna transparante zonnecellen (door weglaseren) tussen de glasplaten te plaatsen. Hierdoor is het geschikt voor op bijvoorbeeld overkappingen, maar ook op een carport.

De levensduur van glas-glas zonnepanelen is met 30 jaar een stukje langer dan glas-folie. De garantie op glas-glas PV-panelen is hierdoor ook langer.

De glas-glas poly zonnepanelen zijn wel prijziger dan de glas-folie variant. Hier lees je meer over de glas-glas zonnepanelen.

Vraag aan verschillende specialisten welk type zonnepaneel interessant is voor jouw dak en situatie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat zijn de voordelen van polykristallijne zonnepanelen?

Polykristallijne zonnepanelen hebben de volgende voordelen.

1. Goedkoper

De aanschafprijs is lager dan andere type zonnepanelen.

2. Meer zonnecellen per m²

De zonnecellen zijn vierkant en sluiten daardoor beter op elkaar aan. Er is geen ruimte tussen de cellen: dus meer zonnecellen per m².

3. Eenvoudiger en efficiënter productieproces

Het productieproces is simpeler. En bovendien iets duurzamer omdat er minder restafval is.

Wat zijn de nadelen van polykristallijne zonnepanelen?

Er is meer ruimte nodig

Voor het behalen van dezelfde opbrengst zijn er meer zonnepanelen nodig en dus meer ruimte.

Minder mooi

Blauwe, polykristallijne panelen worden over het algemeen minder mooi gevonden, vallen meer op en passen minder goed bij verschillende soorten daken.

Wat is het verschil tussen polykristallijne en monokristallijne panelen?

De belangrijkste verschillen tussen de twee soorten zonnepanelen zijn:

Kleur

Over het algemeen is een monokristallijn paneel zwart en een polykristallijn zonnepaneel blauw. Beide hebben een aluminium frame die soms zwart wordt gespoten.

Er zijn ook nog zogenaamde ‘all-black’ zonnepanelen. Dit zijn monokristallijn panelen waarvan ook de achterste laag (de backsheet) zwart is, wat er nog strakker uitziet, maar wel zorgt voor een snellere opwarming van het zonnepaneel en daardoor een iets lagere opbrengst.

Wattpiek

Polykristallijn zijn verkrijgbaar met Wattpiek van 250 en 300 Wp. Bij monokristallijn panelen ligt de wattpiek tussen de 250 Wp en maar liefst 600 Wp. De monokristallijn PV-panelen met een hogere wattpiek zijn wel groter van formaat en worden nu nog ingezet voor op gebouwen.

Een hoge wattpiek is niet het enige dat de opbrengst beïnvloed. De opbrengst wordt onder andere ook beïnvloed door de ligging en hoeveel panelen je kwijt kunt.

Vorm van de zonnecellen

Polykristallijne panelen zijn vierkante of rechthoekige zonnecellen die naadloos op elkaar aansluiten. Bij monokristallijne zonnepanelen zie je ruitvormige ruimtes tussen de zonnecellen. Dit komt door de afgeronde hoeken waardoor de backsheet zichtbaar wordt.

Structuur

Monokristallijne zonnepanelen hebben door de verschillende structuur een matte, effen uitstraling, polykristallijne panelen geven iets meer reflectie door de zichtbare onregelmatige vormen van de kristallen.

Bij polykristallijn liggen allerlei kristallen door elkaar heen. Bij een monokristallijn liggen het kristal één richting op. Hierdoor hebben monokristallijn panelen een iets hogere opbrengst per m².

Rendement

Een polykristallijn zonnepaneel heeft een lagere rendement.

  • Polykristallijn kunnen een rendement behalen van tussen de 10% tot 16% onder ideale omstandigheden.
  • Bij monokristallijne zonnepanelen is dit halen 12% tot 19%.

Ook kan er op langere termijn iets sneller vermogensverlies optreden. Na 25 jaar ligt het vermogen op nog 80%, bij monokristallijne zonnepanelen is dit 82%.

Aanschafprijs

De aanschafprijs voor polykristallijn is gemiddeld 10% lager dan monokristallijn panelen.

Lichtgevoeligheid

Polykristallijne zonnepanelen zijn gevoeliger voor diffuus licht en werken daardoor iets beter bij bewolkt weer en minder goed bij direct zonlicht.

Hoe worden polykristallijne zonnepanelen gemaakt?

De zonnecellen in polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen worden beide gemaakt van silicium. Maar het productieproces is wel verschillend.

Het proces van het produceren van poly panelen in een notendop:

1. De eerste stap is het samensmelten van verschillende blokken silicium tot één groot blok. Dit gebeurt op 1500 °C graden in een vierkante mal, na afkoeling ontstaat dan een lange vierkante staaf van ongeveer 1 m x 15 cm x 15 cm.

2. Vervolgens worden hier plakjes afgesneden: de basis voor de uiteindelijke zonnecellen.

Door de vierkante vorm ontstaan vierkante zonnecellen.

3. Van deze plakken worden zonnecellen gemaakt door ze te chemisch te behandelen, de voor en achterzijde verschillend elektrisch te laden en te voorzien van elektrodes en geleiders zodat stroom kan worden getransporteerd. De zonnecellen zijn nu klaar voor verdere verwerking.

4. Naast zonnecellen bestaat een zonnepaneel uit andere lagen zoals een glasplaat, een anti-reflectielaag, een beschermende laag boven en onder de zonnecellen en een achtergrond (backsheet). Deze lagen worden samengevoegd door ze te verwarmen in een oven.

5. Als laatste wordt het geheel voorzien van een frame en een junction box. Dit is een kastje op de achterkant. Het vormt de schakel tussen het zonnepaneel en de omvormer en is de onderlinge verbinding tussen de verschillende zonnepanelen in een systeem.

Nu zijn de panelen klaar voor gebruik in een zonnepanelensysteem.

Polykristallijn zonnepanelen maken

Verschil tussen het productieproces van monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen

Het belangrijkste verschil bij het maken van kristallen voor zonnepanelen is het afkoelings- en stollingsproces. Bij een polykristallijn zonnepaneel worden de kristallen niet nabewerkt, bij een monokristallijn zonnepaneel wel.

Hier worden de kristallen beïnvloed zodat ze allemaal in één lijn liggen en samen één groot kristal vormen.

Ook wordt er als basismateriaal soms overgebleven silicium resten gebruikt van de productie van computerchips of monokristallijne zonnepanelen.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken voor de verschillen in puurheid, uiterlijk en opbrengsten.

Gratis zonnepanelen offertes aanvragen

Meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen en de kosten? Bij zonnepanelen specialisten kun je terecht voor onafhankelijk advies en een aanbieding op maat.

Vraag hieronder gratis zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten