Warmtepomp + Zonnepanelen [Is de combinatie mogelijk?]

Met de aanschaf van een warmtepomp kies je voor een mooie duurzame oplossing. Wil je hierin nog een stapje verder gaan, dan kun je er ook voor kiezen om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Maar hoe gaat dit nu in zijn werk? Kunnen alle warmtepompen op zonnepanelen worden aangesloten en welke voordelen levert deze combinatie je op? Je leest het hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom een warmtepomp met zonnepanelen combineren?

Doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt, bespaar je op je gasgebruik, maar je stroomverbruik wordt uiteraard wel hoger. Nou is stroom een stuk goedkoper dan gas, dus dit is al een mooie besparing op zich.

Wanneer je de stroom van je warmtepomp (voor een deel) zelf kunt voeden met zonnepanelen wordt het nog een stuk interessanter.

Hoewel het in eerste instantie een grotere investering betekent om naast een warmtepomp ook zonnepanelen aan te schaffen, kan je met deze combinatie wel de terugverdientijd van je investering behoorlijk verkorten.

Als je nog eens watergedragen vloerverwarming combineert met een warmtepomp bespaar je nog meer energie.

Zonnepanelen op schuin dak

Bron foto: sungevity.nl

Hoe wordt de elektriciteit van zonnepanelen gebruikt voor de warmtepomp?

Schaf je zonnepanelen aan, dan heb je hierbij ook een omvormer nodig.

Zonnepanelen zetten zonlicht namelijk om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kun je alleen niet gebruiken voor je elektrische apparaten, zoals een warmtepomp. Deze apparaten werken namelijk op wisselstroom.

De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken of injecteren.

Omvormer om opgewekte energie om te zetten in elektriciteit voor de warmtepomp

Bron foto: cgenergie.nl

Welke omvormer heb je nodig?

Er zijn veel verschillende omvormers verkrijgbaar. Welke omvormer voor jouw situatie geschikt is, hangt af van het vermogen van je zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt namelijk afgestemd op het vermogen van je zonnepanelen.

Heel belangrijk hierbij is dat de totale opbrengst in kWh van je zonnepanelen niet hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.

Voor het kiezen van de juiste omvormer is het verstandig om je goed te laten adviseren door een zonnepanelen specialist.

Welke soorten warmtepompen met zonnepanelen?

In principe kunnen alle soorten warmtepompen indirect de stroom gebruiken van zonnepanelen.

Warmtepompen kun je onderverdelen in de volgende soorten:

All-electric (split) lucht/water warmtepomp: Dit is de meest gekozen warmtepomp. Met een standaard lucht/water warmtepomp verwarm je het cv-water. Er is een buitenunit wordt er warmte uit de buitenlucht onttrokken en via een leiding met koudemiddel zorgt de binnenunit dat het cv-water wordt opgewarmd.

Omdat je een buitenunit en binnenunit hebt wordt dit type ook wel een split warmtepomp genoemd.

Er zijn nog andere variaties van de lucht/water warmtepomp. Over deze vormen lees je meer onder de foto.

Panasonic combi warmtepomp

Bron foto: panasonicwarmtepompen.nl

Bron foto: panasonicwarmtepompen.nl

Monobloc warmtepomp: Een ander soort buitenlucht/water warmtepomp is de monoblock. Hier staat het gehele warmtepompsysteem buiten. Via leidingen met water die van buiten naar binnen lopen wordt de centrale verwarming gevoed met warm water.

Hybride warmtepomp: Dit type warmtepomp werkt samen met een HR-ketel. De meeste hybride warmtepompen zijn ook buitenlucht/water warmtepomp in een split of monoblock opstelling.

Maar er bestaat ook een hybride ventilatielucht/water warmtepomp die via een ventilatiesysteem oude ventilatielucht gebruikt om het cv-water te verwarmen. Deze werkt ook samen met de HR-ketel.

Een hybride warmtepomp heeft nog een gasaansluiting nodig. De hybride warmtepomp zorgt wel voor het grootste deel van de verwarming van je woning, dit aandeel ligt gemiddeld rond de 85%.

De HR-condensatieketel zorgt hierbij voor warm tapwater en ondersteunt de warmtepomp bij de verwarming op het moment dat dit nodig is, bijvoorbeeld op de meest koude dagen.

Grond/water warmtepomp: De grond/water warmtepomp is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de bodem op een diepte tussen de 25 en 150 meter.

Via een lus in de grond met koudemiddel wordt er de bodemwarmte omgezet in warmte voor het cv-water en eventueel tapwater.

Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om dit type warmtepomp te installeren. Vaak is een lucht/water warmtepomp of hybride warmtepomp beste optie bij bestaande bouw.

Opslaan van elektriciteit om later te gebruiken

In de toekomst zal het aantrekkelijker zijn om opgewekte stroom op te slaan dan deze terug te leveren. Door elektriciteit op te slaan kun je deze op een later moment gebruiken voor bijvoorbeeld het voeden van je warmtepomp.

Dit opslaan is mogelijk met behulp van accu’s of hybride omvormer (omvormer met ingebouwde accu). Thuisaccu’s zijn bedoeld om de tijd te overbruggen tussen het opwekken en het gebruiken van de stroom.

De grote capaciteit batterijen zijn helaas niet geschikt om bijvoorbeeld stroom die in de zomer is opgewekt tijdens de donkere wintermaanden te gebruiken.

De capaciteit van de huidige thuisaccu’s is helaas voor hooguit één of enkele dagen stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

Premies

Voor een warmtepomp en zonnepanelen is er premie beschikbaar in Vlaanderen.

Warmtepomp

Via verschillende premieregelingen kun je een bedrag ontvangen om de investering in een warmtepomp interessanter te maken.

  • Premie via de ‘Mijn VerbouwPremie.
  • EPC-labelpremie

Hier lees je meer informatie over deze premies.

Zonnepanelen

Via de netbeheerder is er premie beschikbaar in 2023 voor zonnepanelen. Het premiebedrag is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Je kunt tot €750 aan premie ontvangen.

Over de voorwaarde van de zonnepanelen premie kun je hier meer lezen.

Offertes aanvragen

Begin bij het kiezen van de juiste zonnepanelen en een warmtepomp met het vergelijken van offertes.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Overweeg je ook een warmtepomp aan te schaffen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen?

Laat je dan vooraf goed adviseren. Vraag bij meerdere warmtepomp specialisten offertes aan, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Geheel gratis en vrijblijvend.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen

Wil je graag offertes aanvragen voor zonnepanelen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten