Monoblock Warmtepomp: (alleen of zonder buitenunit)

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. Zo heb je warmtepompen met zowel een binnen als buitenunit.

Maar heb je niet voldoende ruimte in huis? Dan biedt monoblock warmtepomp uitkomst. Een warmtepomp met enkel een binnen of buitenunit.

Hieronder lees je meer over deze warmtepomp variant.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een monobloc lucht/water warmtepomp?

Kenmerkend voor een monobloc warmtepomp is dat de hele installatie zich buiten bevindt.

Alleen de leidingen met cv-water lopen naar binnen. De monobloc heeft alle belangrijke onderdelen zoals de compressor, expansieventiel, condensor en de verdamper buiten in de monobloc unit zitten.

Verschillende warmtepomp merken zoals LG, Panasonic en Nefit leveren monoblock warmtepompen.

LG monobloc lucht/water warmtepomp

Voorwaarden voor plaatsing van een lucht/water monobloc warmtepomp

Wanneer je kiest voor een monobloc warmtepomp dan zijn er wel een paar voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Omdat er direct warm water uit de monoblock warmtepomp komt, is het belangrijk dat:

  1. De warmtepomp dicht bij de buitenmuur geplaatst wordt, het liefst binnen 1 tot 2 meter.
  2. De warmtepomp dicht bij de cv-installatie geïnstalleerd wordt, bij voorkeur binnen vier meter.

Wanneer niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, is het verstandiger om voor de split warmtepomp te kiezen.

Laat je vrijblijvend adviseren door warmtepomp specialisten. Vraag hier gratis offertes aan.

Hybride lucht/water monoblock warmtpomp

Een hele mond vol, maar wel een mooie duurzame stap. De hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen met een HR-ketel het huis verwarmt. Als de warmtepomp niet genoeg vermogen heeft om het huis te verwarmen, springt de HR-ketel bij. Meestal is dit tijdens de koude periodes.

De gangbare hybride warmtepomp is een split variant, maar je hebt dus ook een hybride monoblock waarbij het warmtepomp deel uit enkel een buitenunit bestaat.

Hybride ventilatielucht/water monoblock warmtepomp

Je hebt ook een monoblock waar het proces binnen plaatsvindt. Dit is het geval bij een ventilatielucht/water monoblock warmtepomp.

Wat is dit voor soort warmtepomp dan?

Een ventilatielucht/water warmtepomp werkt via je bestaande mechanische ventilatie. De meeste huizen gebouwd na 1980 hebben een mechanische ventilatie, waar theoretisch een ventilatielucht/water warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Vraag advies aan een warmtepomp specialist.

Bij dit type warmtepomp komt het apparaat op de plaats van de ventilatiebox.

Een ventilatielucht/water warmtepomp gebruikt de oude lucht die normaal naar buiten verdwijnt om het cv-water op te warmen. Als het water niet warm genoeg is wordt het verder opgewarmd door de HR-condensatieketel. Bij een ventilatielucht/water monoblock warmtepomp zorgt de HR-condensatieketel meestal voor het warme tapwater.

Het is ook mogelijk om een ventilatielucht/water warmtepomp aan te sluiten op een buffervat waar het indirect voor warm tapwater zorgt.

Wat kost een monoblock warmtepomp?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de verschillende monoblock warmtepompen. Deze kosten zijn inclusief de prijs voor de monoblock, de btw en installatiekosten, maar exclusief premie en verwarmingsketel (bij de hybride warmtepomp).

Type monobloc Kosten
(excl. premie)
(Buiten)lucht/water €8.000
Hybride monoblock
lucht/water
(Excl. HR-condensatieketel)
€5.250
Lucht/lucht €2.200

Zit er premie op een monobloc warmtepomp?

De aanschaf van een warmtepomp is natuurlijk best een behoorlijke investering. In veel gevallen kun je echter gebruik maken van een premieregeling voor de warmtepomp.

Er zijn premies beschikbaar in 2024. Voor lage inkomens zijn de premies hoger dan die van hoge en middeninkomens. Hier kom je meer te weten over premies voor hoge, midden en lage inkomens. Interesse in een warmtepomp met premie? Vraag nu gratis offertes aan voor een monoblock warmtepomp.

Premie verrekend

Hieronder vind je de kosten voor lage, midden en hoge inkomens met aftrek van premie. (Exclusief verwarmingsketel voor de hybride warmtepomp)

Type monobloc Kosten (incl premie voor
Laag inkomen)
Kosten (incl premie voor
hoge / middeninkomens)
(Buiten) lucht/water €3.200 €5.000
Hybride monoblock
lucht/water
(Excl. HR-condensatieketel)
€2.050 €3.250
Lucht/lucht
warmtepomp
€1.720 €1.900

Wat zijn de beste monoblock warmtepompen?

Hieronder zie je de best beoordeelde (hybride) monoblock warmtepomp bij de consumentenbond op een rij:

  • Atag Energion M: De Energion van ATAG is een monoblock die buiten komt te staan. De monoblock heeft een vermogen van 4 kW.
  • Bosch Compress: De buitenunit monoblock van Bosch is zeer stil met een gemiddelde dB van 33. De Compress komt met een vermogen van 5 kW en 7 kW.
  • Atlantic Aurea 5 R32 Hybrid: De Atlantic is een hybride monoblock die buiten zijn werk doet. Het vermogen is 5 kW.

Wat zijn de voordelen van een monobloc lucht/water warmtepomp?

Kies je voor een monobloc lucht/water warmtepomp dan bied je dit de volgende voordelen:

1. Compact apparaat: Doordat bij de monobloc warmtepomp alle componenten in één apparaat zitten en het ook nog eens buitenshuis wordt geïnstalleerd, bespaart dit ruimte in huis.

2. Eenvoudige installatie: Er hoeft slechts één apparaat buiten geïnstalleerd te worden, zodat de plaatsing snel en gemakkelijk is te realiseren.

3. Lage installatiekosten: Omdat er slechts één apparaat geïnstalleerd hoeft te worden, zijn de installatiekosten relatief laag.

Daarnaast hoeft een monoblock niet geïnstalleerd te worden door een warmtepompspecialist met een STEK en F-gassen certificaat, wat ook in de kosten scheelt.

4. Minder geluidsoverlast in huis: Dat de monobloc warmtepomp buiten staat, betekent dus ook dat je minder geluidsoverlast ervaart in huis.

5. Geschikt bij (zeer) lage buitentemperaturen: Verwarmen is zelfs mogelijk bij buitentemperaturen tot -23 °C.

6. Ook voor koeling: Sommige modellen kunnen koelen. Hiervoor heb je wel watergedragen vloerverwarming in huis nodig.

7. Nieuwbouw en bestaande bouw: Zowel geschikt voor bij een nieuwbouw als bestaande woning.

8. Beschermd tegen bevriezing: Door een speciale klep is het apparaat beschermd tegen bevriezing, wat natuurlijk wel nodig is voor een apparaat dat het hele jaar buiten staat.

Nadelen

Er zijn helaas ook nadelen

1. Genoeg ruimte: Er moet binnen 2 meter van de buitenmuur genoeg ruimte zijn om de monoblock warmtepomp unit te plaatsen.

2. Groter: Een monobloc warmtepomp is groter dan een split lucht/water warmtepomp buitenunit. Er moet dus genoeg plaats zijn voor de monobloc unit.

3. Iets prijziger: Een monoblock warmtepomp is in aanschaf net even wat duurder dan een split. Daarentegen zijn de installatiekosten van een monoblock juist lager.

Wat is een monoblock lucht/lucht warmtepomp?

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor de monobloc lucht/lucht warmtepomp. Dit apparaat wordt niet buiten maar binnen geïnstalleerd. Het is een warmtepomp zonder buitenunit.

Deze lucht/lucht warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft warme lucht af binnenshuis.

Dit proces kan ook omgedraaid worden, zodat de ruimte in plaats van verwarmd juist gekoeld wordt. Daarom wordt een lucht/lucht warmtepomp ook wel een airco genoemd.

Eigenschappen van een monobloc lucht/lucht warmtepomp

In één toestel verwerkt: Ook bij dit apparaat zijn de werking van een binnen- en buitenunit in één apparaat geïntegreerd.

Alleen een aan- en afvoerkanaal van lucht nodig door de buitengevel: Wanneer er een opening gemaakt kan worden in de gevel, is de installatie eenvoudig.

Wat zijn de voordelen van een monobloc lucht/lucht warmtepomp?

Kies je voor een monobloc lucht/lucht warmtepomp dan levert dit de volgende voordelen op:

Geeft veel warmte: Je kunt er de ruimte goed mee verwarmen.

Goedkoper in aanschaf: Een lucht/lucht warmtepomp is voordeliger in aanschaf dan een lucht/water variant. Het verbruik van een lucht/lucht warmtepomp is daarentegen wel hoger dan de lucht/water warmtepomp.

Koelingsmogelijkheid: Doordat het apparaat ook kan koelen, heb je in elk seizoen de gewenste temperatuur.

Minder geluidsoverlast buiten: Doordat deze warmtepomp binnen wordt geplaatst, zullen de buren geen geluidshinder ervaren.

Wat zijn de nadelen van een monobloc lucht/lucht warmtepomp?

Als nadelen van een monobloc lucht/lucht warmtepomp kun je noemen:

Duidelijk voelbare luchtstromen: De warme of koude lucht wordt de ruimte ingeblazen. Deze luchtstromen worden niet door iedereen als aangenaam ervaren.

Alleen directe omgeving wordt verwarmd/gekoeld: Het apparaat verwarmt of koelt de ruimte waar het in geplaatst is, dus niet de overige ruimtes.

Dit maakt deze warmtepomp eigenlijk alleen geschikt voor compacte ruimtes zoals appartementen, kantoren, winkels e.d.

Geluid: Omdat deze monobloc warmtepomp binnen is geplaatst, hoor je het geluid dat de compressor maakt.

Vaak beschikt deze warmtepomp wel over geluidswerende eigenschappen om het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden.

Premie: Op de lucht/water warmtepomp zit premie. Voor zowel de all-electric als de hybride varianten. Ook voor de lucht/lucht warmtepomp is er premie beschikbaar.

Kun je zelf een monobloc warmtepomp installeren?

Het is eenvoudiger om een monobloc warmtepompen aan te sluiten dan een splitblock, maar vraagt als nog om expertise. Maar ook dan is het geen doe-het-zelf project, geen plug-and-play.

Ondanks dat er geen F-gassen certificaat nodig is voor installatie, is een ervaren warmtepomp specialist sterk aan te raden.

Monobloc of split warmtepomp?

Naast de monobloc warmtepomp is er ook de split warmtepomp. Het verschil zit vooral in de werking van het apparaat en de locatie waar het apparaat wordt geplaatst.

Bij een monoblock warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte. Kenmerkend hierbij is dat alle onderdelen in de buitenunit zijn geïntegreerd.

Dat zijn de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper. De hele warmtepomp bevindt zich dus in deze buitenunit.

Bij een split warmtepomp wordt net als bij een monoblock systeem de energie uit de buitenlucht onttrokken. Hierbij is er zowel een buitenunit als een binnenunit aanwezig. Deze zijn met elkaar verbonden door leidingen met koudemiddel.

In de buitenunit bevinden zich de compressor en de verdamper. In de binnenunit vindt het condensatieproces plaats met de condensor.

Vraag offertes aan voor een monobloc of split warmtepomp. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Kun je koelen met een monobloc lucht/water warmtepomp?

Je kunt met een lucht/water monobloc warmtepomp je huis koelen. Het nadeel is dat je met een lucht/water warmtepomp niet passief (dit houdt in bijna gratis) kunt koelen maar dat het koelen actief gaat.

Om te koelen met een lucht/water warmtepomp moet je wel watergedragen vloerverwarming hebben liggen.

Het grote verschil tussen passieve en actieve koeling is:

Bij passieve koeling hoeft de compressor niet gebruikt te worden. Hierdoor zal je warmtepomp nauwelijks nog energie gebruiken. Een warmtepomp die bodemwater gebruikt als warmtebron kan passief koelen.

Bodemwarmte heeft een temperatuur van rond de 10 ℃ en 12 ℃. Dit is een temperatuur waarmee je een woning prima koeler kunt houden.

Bij actieve koeling wordt de compressor wel gebruikt en kost dit dus ook energie.
Bij het actief koelen wordt de warme lucht door de monobloc warmtepomp omgezet in koud water.

Wanneer het koudere water door de leidingen stroomt, daalt de binnentemperatuur met zo’n 2 tot 4 ℃.

Hoe zit het met koelen en een lucht/lucht monoblock warmtepomp?

Ook met een lucht/lucht monoblock warmtepomp kun je koelen. Dit is omdat een lucht/lucht warmtepomp eigenlijk een airconditioner is.

Als de warmtepomp als airco werkt wordt in plaats van koude, warmte lucht onttrokken. Zo heb je dus zowel tijdens de zomer als winter voordeel van een lucht/lucht unit.

Hier lees je uitgebreide informatie over de monoblock lucht/lucht airco.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Voordat je een warmtepomp gaat aanschaffen, is het verstandig om bij meerdere warmtepomp specialisten offertes aan te vragen. Zo krijg je het beste advies en kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan.

Vergelijkbare berichten