Is Mijn Huis Geschikt Voor Een Warmtepomp?
Wil je graag je huis verduurzamen en een warmtepomp laten installeren?
Maar is je huis ook geschikt voor een warmtepomp? Hieronder lees je de voorwaarden om de verschillende warmtepompen goed te laten werken.
Inhoudsopgave
Soorten warmtepompen
In hoofdlijnen kun je de warmtepompen onderscheiden in twee soorten: de standalone warmtepompen en de hybride warmtepompen.
Om een duidelijk beeld te schetsen van welke warmtepomp voor jouw woning geschikt is, vertellen we je graag eerst iets meer over deze twee verschillende warmtepompen.
Standalone warmtepomp
De standalone warmtepomp zorgt voor 100% van de warmte. Deze soorten worden ook wel ‘all-electric’ warmtepompen genoemd.
Voor deze warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig. Deze warmtepomp werkt namelijk volledig op elektriciteit. Stroom is goedkoper dan gas en is bovendien ook nog eens zelf (gedeeltelijk) op te wekken met zonnepanelen voor een warmtepomp.
De keuze voor deze warmtepomp levert dan ook de grootste besparing op.
Een standalone warmtepomp heb je in verschillende variaties:
- (Split) Buitenlucht/water warmtepomp: Hierbij heb je een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en de binnenunit zorgt dat cv-water wordt opgewarmd.
- (Monoblock) Buitenlucht/water warmtepomp: Hierbij staat het gehele warmtepompsysteem buiten. De warmtepomp zet buitenlucht om in warm water. Via leidingen stroomt er warm water van de monoblock naar het cv-systeem binnenshuis.
- Grond/water warmtepomp: Hierbij wordt de bodemwarmte dat diep onder de grond (soms wel 120 meter) zit gebruikt om het cv-water en tapwater op te warmen. Een grond/water warmtepomp wordt in bijna alle gevallen geïnstalleerd in een nieuwbouwhuis.
Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt samen met een HR-condensatieketel. Voor dit type warmtepomp is er dus nog wel een gasaansluiting nodig. De hybride warmtepomp neemt de verwarming van je woning voor het grootste deel voor zijn rekening. Gemiddeld is dit 85%.
De HR-condensatieketel zorgt daarnaast voor het warme tapwater en ondersteunt de warmtepomp op de momenten dat dit nodig is. Dit is vaak op koude dagen.
Het plaatsen van een hybride warmtepomp in veel bestaande woningen mogelijk, omdat een HR-condensatieketel kan bijspringen als er teveel warmteverlies is.
De mate waarin je huis is geïsoleerd heeft wel invloed op het rendement. In een slecht geïsoleerd huis moet de HR-condensatieketel veel sneller bijspringen dan bij een goed geïsoleerd huis.
Hoe beter je isoleert hoe voordeliger je het huis kan verwarmen. Voor een standalone warmtepomp is isolatie onontbeerlijk, voor een hybride niet noodzakelijk maar wel kostenbesparend.
Een hybride warmtepomp heb je in verschillende variaties:
- (Hybride) Buitenlucht/water warmtepomp: Deze werkt hetzelfde als een standalone lucht/water warmtepomp. Er wordt via een buitenunit warmte uit de lucht onttrokken en wordt door de binnenunit omgezet in warm cv-water. Maar bij een hybride pomp ondersteunt de HR-ketel de warmtepomp bij teveel warmteverlies in huis.
- (Monoblock) Buitenlucht/water warmtepomp: Hierbij is de monoblock lucht/water warmtepomp die buiten staat aangesloten op de HR-condensatieketel binnen.
- Ventilatielucht/water warmtepomp: Dit type warmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht. Indien nodig zorgt de HR-condensatieketel dat het cv-water op de gewenste temperatuur komt. Ook kan een ventilatielucht/water warmtepomp in combinatie met een buitenlucht/water of een aardwarmtepomp werken.
Interesse in een hybride warmtepomp? Vraag warmtepomp offertes aan.
Voorwaarden voor het plaatsen van een (standalone) warmtepomp
Om een warmtepomp in je huis te kunnen installeren moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet er sprake zijn van:
- Een (goed) geïsoleerde woning;
- Bij voorkeur een laag temperatuur verwarming (LTV) zoals vloerverwarming of LTV radiatoren bij een warmtepomp;
- Voldoende ruimte buiten voor het eventueel plaatsen van een buitenunit.
1. Goed geïsoleerde woning
Dit is meteen ook de meest belangrijke voorwaarde voor het plaatsen van een warmtepomp. Wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is dan gaat er veel warmte verloren. Gevolg is dat de warmtepomp (te) hard moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken.
Wil je meer weten over de isolatiemaatregelen? Lees dan via de links hier meer over.
Globaal kun je kijken naar het bouwjaar van je woning om te kijken in hoeverre je woning voldoende geïsoleerd is om voor een warmtepomp te kiezen:
Huizen gebouwd tussen 1975 en 1992: deze oude huizen voldoen over het algemeen aan de minimale isolatievereisten voor de muur, het dak, de vloer en de glazen om een hybride warmtepomp te laten werken. Huizen van voor ’75 zijn vaak te slecht geïsoleerd. Om een warmtepomp te laten werken moet goed gekeken of de isolatieschil afdoende is of extra geïsoleerd moet worden.
Huizen gebouwd tussen 1992 en 2000: de isolatiewaarden van deze woningen zijn meestal geschikt voor plaatsing van een hybride warmtepomp en in sommige gevallen ook voor een standalone warmtepomp.
Huizen gebouwd na het jaar 2000: in deze huizen kan, mits ook aan alle andere belangrijke voorwaarden wordt voldaan, elk type warmtepomp geplaatst worden (als er genoeg plaats is).
2. Laag temperatuur verwarming (LTV)
Een verwarmingssysteem dat gebaseerd is op laag temperatuur verwarming is in de meeste situaties wel een voorwaarde voor de plaatsing van een warmtepomp. Denk hierbij aan vloer- en wandverwarming en aan lage temperatuur radiatoren.
Verwarmingssystemen die met een watertemperatuur tot maximaal 55 ℃ werken, zijn hiervoor het meest geschikt.
Bestaande radiatoren geschikt maken voor de warmtepomp
De traditionele radiatoren worden ook warm bij een lagere aanvoertemperatuur bij bepaalde aanpassingen.
Voor de vraag of je huidige verwarmingssysteem geschikt is een warmtepomp kun je het beste een warmtepomp specialist in de arm nemen.
Deze kan op basis van jouw bestaande verwarmingssysteem een goede inschatting maken van wat er allemaal voor nodig is om jouw huis voldoende te kunnen verwarmen met een nieuwe warmtepomp. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.
3. Voldoende ruimte voor de buitenunit
Kies je voor een (monoblock of split / hybride) lucht-water warmtepomp, dan komt er buiten een buitenunit te hangen of te staan.
Je hebt twee verschillende versies van de lucht/water warmtepompen:
Split: Hierbij komt er een buitenunit te hangen aan de muur of te staan in de tuin of dak. De binnenunit binnenshuis zorgt voor verdere opwarming van de lucht voor het CV-systeem. Een buitenunit is gemiddeld 90 cm (breed) x 75 cm (hoog) x 35 cm (diep) en een binnenunit gemiddeld 70 cm x 90 cm x 26 cm.
Monoblock: Bij een monoblock warmtepomp systeem staat de warmtepomp geheel buiten. Het aanzuigen van de lucht en het opwarmen ervan gebeurd buiten. Een monoblock is gemiddeld 110 cm (breed) x 100 cm (hoog) x 50 cm (diep).
Voor beide heb je ruimte buiten nodig. Heb je weinig ruimte buiten dan is de split lucht/water warmtepomp de beste optie.
Maar je hebt ook ruimte binnen nodig, als je voor een split warmtepomp kiest. De binnenunit moet op een handige plek in huis geplaatst worden.
Hier lees je meer over de afmetingen van warmtepompen.
Bron foto: cse.org.uk/advice/renewable-energy/air-source-heat-pumps
Geluidsoverlast
De buitenunit, en ook de binnenunit produceren geluid. Dit kan hinderlijk zijn voor jezelf of de buren. Het is belangrijk dat je warmtepomp niet te dichtbij de erfgrens zet. Je hebt tegenwoordig wel omkastingen die het geluid voor een deel dempen.
Is de bodem geschikt voor een warmtepomp?
Ben je van plan om een aardwarmtepomp aan te schaffen?
Dan moet voordat de installatie plaatsvindt de bodem onderzocht worden. Bij een onderzoek wordt bekeken of het mogelijk is om een boorgat te maken. Voor een aardwarmtepomp heb je een boorgat nodig van tussen de 40 tot wel 150 meter diep.
De omgeving moet hier wel voor geschikt zijn.
Een aardwarmtepomp is vaak alleen mogelijk bij een nieuwbouwwoning.
Vraag meerdere warmtepomp offertes aan
De aanschaf van een warmtepomp is een behoorlijke investering. Het is echter ook een investering die zich in de loop der tijd terugverdient.
Gelukkig is er premie voor warmtepompen. Hier lees je daar meer over.
Het is verstandig om eerst uitgebreid advies in te winnen bij warmtepomp specialisten over welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie.
Vraag hieronder direct gratis offertes aan voor een warmtepomp.