Hoog Temperatuur Warmtepomp [Wel of niet?]

Voor laag temperatuur warmtepompen wordt het meest gekozen door het lagere energieverbruik. Maar wist je dat er ook hoog temperatuur warmtepomp systemen zijn?

Als je huis niet geschikt voor een LTV warmtepomp kan dit een oplossing zijn. Duurzaam verwarmen op hoge temperatuur klinkt aantrekkelijk, maar is dit niet altijd.

Hoe dit precies zit lees je hieronder.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen op basis van bestaande warmtebronnen. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daarmee warmte die gebruikt kan worden voor de verwarming en het tapwater.

Er zijn twee soorten.

Een laag- en een hoog temperatuur warmtepomp. Het verschil is de aanvoertemperatuur van het water.

Laag temperatuur

De laag temperatuur variant komt het meeste voor en levert warm water tot ongeveer 50-55 °C.

Om je huis goed warm te krijgen heeft een laag temperatuur verwarming (LTV) een groot oppervlak nodig. Daarom heb je voor dit systeem vloerverwarming of speciale LTV radiatoren nodig. Die zijn iets groter dan gewone de ‘standaard’ hoog temperatuur radiatoren en kunnen zo de warmte beter verspreiden.

Wat is een (HTV) hoog temperatuur warmtepomp?

Een hoog temperatuur is een lucht/water warmtepomp die warm water tot 80 °C kan leveren, dat is vergelijkbaar met de temperatuur die een HR-ketel aan kan. Zo’n warmtepomp bestaat uit twee delen.

Split hoge temperatuur warmtepomp

In veel gevallen is de HTV warmtepomp een splitmodel. Hierbij heb je een binnen- en een buitenunit. Het gedeelte dat buiten staat, zorgt voor aanvoer van warme lucht, die door de binnenunit wordt verwarmd en wordt gebruikt door het verwarmingssysteem.

Wat is een HTV warmtepomp?

Monoblock hoog temperatuur warmtepomp

Naast de split HTV warmtepompen bestaan er ook monoblock warmtepompen. Bij een monoblock bestaat het warmtepompsysteem enkel uit één unit.

Er is een proef gedaan bij verschillende eengezinswoningen met een hoog temperatuur monoblock warmtepompen van Denso. Dit is een hoog temperatuur warmtepomp dat geheel buiten werkt.

Warmtepomp merken die HTV warmtepompen verkopen

Er zijn verschillende warmtepomp merken die HTV warmtepompen produceren. Zo zijn er hoge temperatuur warmtepompen van onder andere Daikin, Carrier, Vaillant, Mitsubishi en Viessmann.

De afmetingen van een hoog temperatuur warmtepomp zijn aan de grote kant.

Vraag advies aan een warmtepomp specialist of een LTV of een HTV warmtepomp interessant is voor jou. Vraag hier gratis warmtepomp offertes aan.

Wat is een tweetraps warmtepomp?

Hoog temperatuur warmtepompen zitten anders in elkaar dan een LTV warmtepmop. Er worden andere koudemiddelen gebruikt, en sommige warmtepompen hebben twee compressoren in plaats van één. Zo kan het water tot een hogere temperatuur worden verwarmd in een tweetraps proces.

Hoe werkt een tweetraps?

  • Eerst wordt de warmte uit de externe bron van 5 °C naar ongeveer 35 °C gebracht.
  • Daarna wordt dit warme water in een tweede compressor verwarmd tot 70 °C – 80 °C en kan het worden afgegeven aan het verwarmingssysteem.

Door deze nieuwe techniek werkt de warmtepomp efficiënter en iets zuiniger.

Wat kost een hoog temperatuur warmtepomp?

Een hoog temperatuur warmtepomp is prijziger dan een LTV warmtepomp. Daar staat wel tegenover dat je wel minder hoeft te investeren in het verduurzamen van je huis. Ook al is het isoleren en het plaatsen van zonnepanelen wel aan te raden om het rendement van de hoog temperatuur warmtepomp te verhogen.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de HTV en LTV warmtepomp, inclusief btw.

Type warmtepomp Prijzen
(excl. premie)
Kosten
(incl. montage+
excl. premie)
LTV Lucht/water warmtepomp €5.000 €8.500
HTV Lucht/water warmtepomp €9.500 €11.500

De bovenstaande kosten zijn exclusief premie. Voor lage inkomens kun je €4.800 aftrekken. Bij een middeninkomen en hoog inkomen heb je recht op €3.000 aan premie.

Wat zijn de voordelen van een hoog temperatuur warmtepomp?

Verreweg het belangrijkste voordeel van een HTV warmtepomp is dat je met weinig aanpassingen aan je huis, toch kan verduurzamen. Dit maakt het een goede optie voor oudere huizen en bestaande bouw, want er is geen dure verbouwing nodig.

1. Isolatie is minder belangrijk: Wanneer je huis matig tot redelijk geïsoleerd kan een hoog temperatuur warmtepomp toch voldoende warmte blijven leveren om het hele huis warm te krijgen. Extra isolatie is dus niet per se nodig. Wel kun je wel besparen wanneer je huis beter geïsoleerd is.

2. Oude radiatoren blijven gebruiken: Je hoeft niet te investeren in nieuwe radiatoren bij een hoog temperatuur warmtepomp. De radiatoren die worden gebruikt door een verwarmingssysteem met HR-ketel, zijn door de vergelijkbare temperatuur ook geschikt voor hoog temperatuur verwarming met een warmtepomp.

3. Geen vloerverwarming nodig: De oude vloer blijven liggen als je kiest voor een hoog temperatuur warmtepomp.

Wat zijn de nadelen van een hoog temperatuur warmtepomp?

Enkele nadelen waarmee je rekening moet houden zijn:

1. Hogere aanschafkosten: Een hoog temperatuur warmtepomp is duurder in aanschaf. Houd rekening met in sommige gevallen wel twee keer zo hoge aanschafkosten.

2. Hoger energieverbruik, lager rendement: De warmtepomp moet harder werken om water van een hogere temperatuur te kunnen leveren, dit zorgt voor een hogere energierekening en een lager rendement.

3. Minder milieuvriendelijk: Een hoog temperatuur warmtepomp is minder milieuvriendelijk dan een laag temperatuur variant. In sommige gevallen kan blijven stoken op gas gunstiger zijn.

4. Langere terugverdientijd: Door de aanschafkosten en het grotere energieverbruik duurt het langer voordat de warmtepomp zichzelf heeft terugverdiend.

Waarom wordt er niet vaak gekozen voor een hoog temp warmtepomp?

Ondanks de voordelen ligt het vaak niet voor de hand om te kiezen voor een hoge temp warmtepomp. De belangrijkste reden hiervoor is het hogere energieverbruik.

Voor warmtepompen geldt:

  • Hoe lager de aanvoertemperatuur van het water, hoe hoger het rendement van een warmtepomp.
  • Dus hoe hoger de temperatuur moet zijn, hoe meer energie er nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Met uiteindelijk een hogere energierekening en zelfs meer uitstoot als gevolg.

Bij hoog temperatuur verwarming en een aanvoertemperatuur van 80 °C graden, kan het rendement (SCOP) onder het punt uitkomen waarop blijven stoken op gas voordeliger is dan overgaan naar verwarming via een warmtepomp. Vooral in jaren met (extreem) koude winters.

Het rendement wat geleverd wordt over een jaar wordt uitgedrukt in SCOP, een getal wat de verhouding aangeeft tussen de hoeveelheid verbruikte energie die nodig is voor het produceren van een bepaalde hoeveelheid warmte.

Kies voor het soort warmtepomp dat bij je past. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Hybride warmtepomp als alternatief

Als je in een ouder huis woont of niet wilt verbouwen, maar wel wil verduurzamen is een hybride warmtepomp een slim alternatief.

Een hybride pomp wordt vaak gezien als een goede tussenstap op weg naar een volledig duurzame manier van verwarming.

Een hybride warmtepomp is een vorm van verwarmen waarbij een warmtepomp samenwerkt met een HR-ketel. Je verbruikt zo minder gas maar kunt toch gebruik maken van hoog temp verwarming als er teveel warmteverlies is.

Redelijke isolatie

Een belangrijk voordeel: Bij standalone laag temperatuur warmtepompen moet de isolatie van je huis goed zijn, maar bij een bij een hybride warmtepomp is matige tot goede isolatie al voldoende om het hele huis te verwarmen.

Hybride warmtepomp als alternatief

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Wil je overstappen op duurzame manier van verwarmen? Bij een warmtepomp specialisten kun je al je vragen stellen, krijg je vakkundig advies en offertes op maat.

Vraag hieronder gratis offertes aan zodat je een goede vergelijking kunt maken.

Vergelijkbare berichten