Warmtepomp

Warmtepomp [Update 2021]

Wil jij je eens echt verdiepen in de warmtepompen? Lees in deze uitgebreide gids info over onder andere de verschillende soorten warmtepompen, energiezuinigheid, voor- en nadelen en de kosten.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Binnen 2 minuten aangevraagd

Voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp wint steeds meer aan populariteit. Dit komt door de verschillende voordelen van de warmtepomp.

Energiebesparing: Met een warmtepomp bespaar je flink op je energierekening. Bij een normale HR-condensatieketel verbruik je evenveel aan energie als het opwekt.

De nieuwe HR-ketels presteren wel beter, maar niet zo goed als een warmtepomp.

Een warmtepomp met een COP van 4 verbruikt 25% aan energie om 100% aan warmte af te geven.

Hier lees je meer over onder het kopje ‘Rendement van een warmtepomp’.

Geen gas nodig bij elektrische warmtepomp: Ook al gaat je elektriciteitsrekening omhoog met een warmtepomp, je gasrekening gaat flink naar beneden of naar 0. En met de stijgende gasprijzen is dat heel gunstig.

Minimaal gasverbruik bij gaswarmtepomp: Als je kiest voor gaswarmtepomp dan gaat je gasrekening flink naar beneden. Een gaswarmtepomp springt een stuk zuiniger om met gas dan een verwarmingsketel.

Premie: Er is in 2021 premie voor warmtepompen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Premie op warmtepompen’.

Waarde van je huis: Met een nieuwe warmtebron en vooral een warmtepomp wordt je huis interessanter om te kopen.

De hoge investeringen hoeven niet meer gedaan te worden en het huis wordt energiezuinig verwarmd.

Koelen mogelijk: Bij een aardwarmtepomp is het mogelijk om je huis te koelen. Om dit mogelijk te maken heb je wel een warm water vloerverwarming nodig.

Onder het kopje ‘Aardwarmtepomp’ lees je meer over warmtepompen die kunnen koelen.

Nadelen warmtepomp

Er zitten helaas ook nadelen aan warmtepompen.Zo heb je een goed geïsoleerd huis nodig om een goed rendement te behalen. Ook moet je genoeg ruimte hebben voor de units.

Hierover lees je meer onder het volgende kopje…

Is mijn huis geschikt voor de warmtepomp?

Niet elk huis is geschikt voor elk soort warmtepomp. Waar moet je huis dan aan voldoen?

Isolatie: Je huis moet goed geïsoleerd zijn om een standalone warmtepomp te laten werken. Het beste is een complete isolatieschil. Dit betekent dat zowel je vloer, (spouw)muur als dak goed geïsoleerd zijn.

Is je (oude) huis matig tot redelijk geïsoleerd dan kun je nog kiezen voor een hybride warmtepomp.

Onder de kopjes ‘Standalone / all-electric of hybride warmtepomp’ en ‘Hybride warmtepomp’ lees je meer over deze categorieën.

Ruimte: Voor een warmtepomp heb je ruimte nodig. Voor een monoblock heb je ruimte buiten nodig, in het geval van een splitblock heb je zowel binnen als buiten ruimte nodig. Heb je maar een kleine kelder of zolder, dan kan een warmtepomp te groot zijn.

Lees meer over monoblock en splitblock warmtepomp onder het kopje ‘Mono of splitblock‘.

Bovendien moet de buitenunit niet te dicht bij de erfgrens staan, omdat je buren last kunnen krijgen van het geluid dat de buitenunit produceert.

Gelukkig zijn de nieuwe generatie warmtepompen al een stukje stiller. Ook zijn er kasten en noppen die trillingen dempen beschikbaar.

Vraag advies aan een specialist over welk soort warmtepomp er past in jouw huis. Vraag hier offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Soorten warmtepompen

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Hierover lees je hieronder meer.

LTV en HTV?

Je warmtepomp valt onder een laag temperatuur verwarming (LTV) of een hoog temperatuur verwarming (HTV).

LTV: De meeste warmtepompen zijn laag temperatuur verwarmingssystemen. Dit betekent dat de aanvoertemperatuur maximaal 55 °C is.

In veel gevallen kan de warmtepomp zelfs je huis verwarmen met maar 30 tot 35 °C , zonder dat het koud wordt in huis.

Het voordeel van een LTV verwarmingssysteem zoals een warmtepomp en ook een vloerverwarming is dat je energie bespaart.

Het kost minder energie om water op te warmen tot 55 dan 80 °C.

HTV: Bij een hoog temperatuur warmtepomp wordt het water opgewarmd tot wel 80 °C .

Conventionele radiatoren en HR-condensatieketels zijn ook hoog temperatuur verwarmingssystemen.

Het voordeel van een hoog temperatuur verwarming is dat je huis niet goed geïsoleerd hoeft te zijn om het toch warm te krijgen in huis.

Er zijn HTV warmtepompen, maar deze worden niet aangeraden. De energiekosten voor het verwarmen van je traditionele verwarming zijn erg hoog.

In deze gids concentreren wij ons verder op de LTV warmtepompen.

Bij een goed geïsoleerd huis werken LTV warmtepompen ook nog redelijk goed samen met conventionele radiatoren. De LTV radiatoren hebben wel het beste rendement.

Standalone of hybride warmtepomp

Standalone: Een standalone systeem is een warmtepomp die in zijn eentje het hele jaar door je huis verwarmt.

Hybride: Bij hybride systeem wordt nog gebruik gemaakt van een andere warmtebron, meestal een HR-condensatieketel of mazoutketel.

Buffervat

Een buffervat wordt bij verschillende soorten warmtepompen aangeraden. Vooral een lucht/water warmtepomp kan baat hebben bij een buffervat.

Een buffervat zorgt dat een warmtepomp niet gaat pendelen. Bij pendelen gaat de warmtepomp steeds uit en aan om een bepaalde temperatuur te bereiken.

Met een buffervat blijft de temperatuur constanter waardoor het pendelen wordt voorkomen. Minder pendelen betekend ook minder elektriciteitsgebruik. Ook slijten onderdelen (vooral de compressor) van de warmtepomp minder snel met een buffervat tussen de warmtepomp en warmteafgiftesysteem (vloerverwarming, radiatoren).

Naast de normale buffervat die cv-water levert heb je de hygiëne buffervat. Dit type vat levert zowel cv-water als warm tapwater op een veilige temperatuur van boven de 65 °C.

Warmtepomp of een elektrische ketel?

Bestaat er dan geen verwarmingsketel die op elektriciteit draait? Waarom heb ik een warmtepomp nodig?

Er bestaat een soort van elektrische verwarmingsketel. Deze ketel heet: HRe.

Een HRe-ketel draait op gas, en niet zoals de naam suggereert op elektriciteit. Het wekt elektriciteit op.

Tijdens het opwarmen van het water in het systeem komt waterdamp vrij. Bij een HRe wordt deze damp gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Een HRe-ketel vraagt helaas meer energie om je huis te verwarmen en de elektriciteit op te wekken. Hierdoor is het apparaat niet zo populair.

Is een standalone warmtepomp niet mogelijk, dan is een hybride warmtepomp een beter alternatief dan de HRe-ketel.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is de meest gekozen warmtepomp. Een standaard lucht/water warmtepomp zorgt voor warm water in het verwarmingssysteem.

Maar ook tapwater kan via dit type warmtepomp verwarmd worden. Voor tapwater heb je een warmtepompboiler nodig.

Deze boiler zit in sommige lucht/water warmtepompen (combi lucht/water warmtepomp) verwerkt. Maar je kunt een warmtepompboiler ook extern aansluiten op je lucht/water warmtepomp of hybride, op een HR-ketel.

Lees onder het kopje ‘Warmtepompboiler‘ meer over dit type boiler.

Wat voor boiler in jouw huis(houden) past is afhankelijk van je wensen en verbruik. Vraag advies aan een specialist over welke warmtepompboiler er in jouw huis past. Vraag hier gratis offertes aan.

Simpel gezegd werkt een lucht/water warmtepomp als volgt:

 • De lucht/water warmtepomp zuigt lucht aan van buiten.
 • Deze lucht wordt via een koelmiddel omgezet in warmte, waarna het zorgt voor warm water in je verwarmingssysteem en eventueel tapwater.

Lees hier meer informatie over hoe een lucht/water warmtepomp werkt.

Mono of splitblock

Je kunt een lucht/water warmtepomp krijgen in twee verschillende vormen.

Monoblock: Bij een monoblock warmtepomp staat het warmtepompsysteem buiten en lopen er buizen met warm water naar binnen naar het CV-systeem.

Splitblock: Bij een splitblock zuigt de buitenunit lucht aan en wordt het verwarmingsproces in de binnenunit, in huis geregeld.

Warmtepompboiler

Voor het aanmaken van warm tapwater heb je een boiler nodig. Dit kan een externe warmtepompboiler of een ingebouwde warmtepompboiler zijn.

Een combi-warmtepomp (ingebouwde boiler), zorgt voor zowel warm verwarming als warm tapwater.

Let op! Bij een gewone warmtepompboiler heb je nog een lucht/water warmtepomp of HR/mazout condensatieketel nodig voor de centrale verwarming.

Er zijn verschillende soorten warmtepompboilers. Zo zijn er types die de warmte uit de buitenlucht halen of uit de ventilatielucht in huis.

Er zijn ook combinaties, waarbij zowel buitenlucht als ventilatielucht wordt gebruikt om tapwater op te warmen.

Ventilatielucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp werkt niet met de buitenlucht maar met ventilatielucht. Voor ventilatielucht/water warmtepomp heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Huizen die gebouwd zijn na 1980 hebben vaak een mechanische ventilatie, waardoor een ventilatiewarmtepomp mogelijk is.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt er oude, warme lucht afgevoerd naar buiten. Deze nuttige warmte verdwijnt naar buiten. Om meer te halen uit de aanwezig warmte die in huis hangt, is de ventilatiewarmtepomp ontwikkeld.

De warmtepomp zet oude lucht om in bruikbare warmte voor de centrale verwarming. Er zijn systemen mogelijk waarbij een ventilatielucht/water warmtepomp warm tapwater levert.

Hybride met HR-condensatieketel

Een ventilatielucht/water warmtepomp komt vaak in een hybride systeem in combinatie met een met een nieuwe of bestaande HR-ketel. De oude lucht die wordt omgezet door de ventilatiewarmtepomp in bruikbare warmte wordt naar je HR-condensatieketel geleidt, waarna het op de gewenste temperatuur wordt gebracht.

De HR-condensatieketel neemt in deze opstelling nog wel het warme tapwater voor zijn rekening.

Het proces bij een ventilatielucht/water warmtepomp geheel binnen in huis plaats. Daarom is een ventilatielucht warmtepomp ook een soort monoblock warmtepomp. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Mono of splitblock’.

Lucht/water en aardwarmtepomp combi

Er zijn ook ventilatielucht/water warmtepomp die worden gecombineerd met een aardwarmtepomp of een split lucht/water warmtepomp. Hierbij maak je gebruik van meerdere bronnen.

Dus het systeem maakt efficiënt gebruikt van de aardwarmte of buitenlucht en ook nog eens van de oude warme binnenlucht. Deze systemen zijn dus zeer energiezuinig.

Hybride warmtepomp

De hybride variant is de meest gekozen warmtepomp in Nederland. Deze warmtepomp wordt aangesloten op je bestaande of een nieuwe HR-ketel om huis te verwarmen.

Voor het grootste gedeelte van het jaar zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Als het echt koud wordt, en er vind te veel warmteverlies plaats (door matige isolatie) dan neemt de HR-ketel het werk over.

De hybride warmtepomp werkt net als de meeste warmtepompen op elektriciteit. De HR-condensatieketel draait gewoon op gas. Dus de hybride is niet een geheel gasloos warmtesysteem.

De hybride warmtepomp is in de meeste gevallen een lucht/water warmtepomp en haalt de warmte uit de buitenlucht. Maar er zijn ook hybride ventilatielucht/water warmtepompen. Deze zijn handig als je al een mechanisch ventilatiesysteem in huis hebt.

Lees hier uitgebreide informatie over de hybride warmtepomp.

Ook interesse in een hybride warmtepomp? Vraag offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Aardwarmtepomp

De aardwarmtepomp, ook wel grond/water warmtepomp genoemd is één van de meest energiezuinige warmtepompen. De aardwarmtepomp haalt de warmte uit de aardbodem. Je hebt twee vormen van de aardwarmtepomp.

Verticaal: Hierbij komt er in een boorgat van soms wel 50 meter diep een leidingnetwerk met vloeistof.

Horizontaal: Hierbij komt er een leidingnetwerk een paar meter onder de oppervlakte van de tuin te liggen.

Helaas is het vaak te lastig om dit type warmtepomp bij een bestaande woning te installeren. Bij een bestaande woning is een lucht/water warmtepomp of hybride een betere optie. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en hebben toch een beter rendement dan een HR/mazout condensatieketel.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Water/water warmtepomp

Deze kostbare warmtepomp wordt eigenlijk alleen bij nieuwbouwprojecten geïnstalleerd. Dit komt doordat er putten geslagen moeten worden wat veel werk en ruimte kost.

Deze putten slaan bij een bestaande woning is mogelijk, maar is heel arbeidsintensief waardoor het niet meer interessant is om voor deze warmtepomp te kiezen.

Bij het aanleggen worden er vaak een hele rij woningen voorzien van deze techniek.

De water/water is wel de meest zuinige warmtepomp. 

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp is de enige warmtepomp die voor warme lucht in huis zorgt. Deze warmtepomp kan niet op het CV-systeem worden aangesloten.

Een lucht/lucht warmtepomp heeft een buitenunit, die de lucht naar binnen zuigt en één of meerdere binnenunits om de ruimtes van warmte te voorzien. Veel lucht/lucht warmtepompen kunnen ook je ruimte koelen, als een soort airconditioner.

Premie op warmtepompen in 2021

Ja, je kunt premie krijgen voor warmtepompen. Voor zowel warmtepompen als warmtepompboilers is er premie.

Hieronder zie je premies die beschikbaar zijn via de netbeheerder.

Soort warmtepompPremies
Lucht/water warmtepomp €1.500
Hybride warmtepomp €800
Aardwarmtepomp €4.000
Warmtepompboiler €300
Lucht/lucht warmtepomp €300

Naast de premie van netbeheerder zijn er nog andere premies beschikbaar voor de warmtepomp(boiler).

Totaalrenovatiebonus: Om recht te hebben op de totaalrenovatiebonus moet je minimaal 3 energiebesparende aanpassingen doen aan je huis binnen 5 jaar. Lees hier meer over de voorwaarden van de totaalrenovatiebonus.

Lokale premie: Ook op gemeentelijk niveau zijn er premies voor de warmtepomp. Hier kom je te weten welke premies er beschikbaar zijn in je gemeente.

Kosten warmtepomp

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van de verschillende warmtepompen. Deze kosten zijn inclusief installatie, warmtepomp en minus de premie.

Soort warmtepompGem. kosten - premie
Lucht/water warmtepomp (standalone) (€7.000 - €1.500 ) = €5.500
Hybride warmtepomp
(lucht/water,
inclusief HR-ketel.)
(€5.000 - €800) = €4.200
Aardwarmtepomp (€15.000 - €4.000) = €11.000
Lucht/lucht warmtepomp (€5.000 - €300) = €4.700
Warmtepompboiler (€3.150- €400) = €2.750

Hier lees je meer over de kosten van een warmtepomp.

Rendement van een warmtepomp

Het energieverbruik van een warmtepomp wordt uitgedrukt in Coëfficiënt of Performance (afgekort, COP).

Zoals je hierboven hebt gelezen onttrekt een warmtepomp warmte uit de grond(water), lucht of ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Maar om de warmtepomp units te laten werken heb je elektriciteit nodig.

De verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp produceert ten opzichte van het verbruik aan elektriciteit wordt de COP genoemd.

Heb je een COP van 4, betekent dat je 4 delen energie (Watt) uit de lucht of grond onttrekt je één deel elektriciteit (Watt) nodig hebt uit het net.

Bij een COP 4 kost het 25% aan elektriciteit om 100% aan warmte op te wekken.

Je wint dus meer energie, dan dat je verbruikt

De COP wordt berekend met de volgende formule:

Opgewekte energie door de warmtepomp in Watt / elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in Watt = COP

Bij een warmtepomp met een COP van 6 ziet de formule er als volgt uit:

6 kWh / 1 kWh = 6 COP

Hoe hoger de COP van een warmtepomp hoe meer rendement je behaalt. In het geval van een COP van 6 behaal je een rendement van 600%.

Bespaar ook energie met een warmtepomp. Vraag warmtepomp offertes aan.

Terugverdientijd

Het geld dat je steek in een warmtepomp is een investering. Je bespaart extra energie als je een warmtepomp laat installeren.

In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde terugverdientijden van de verschillende warmtepompen.

De formule om de terugverdientijden te berekenen is als volgt: (Aanschaf – premie) / gemiddelde besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

Soort warmtepompTerugverdientijd - premie
Lucht/water warmtepomp (€7.000 - €1.500) / €450 = 12 jaar
Hybride warmtepomp
(lucht/water)
(€5.000 - €800) / €250 = 17 jaar
Aardwarmtepomp (€15.000 - €4.000) / €700 = 15 jaar
Lucht/lucht warmtepomp (€5.000 - €300) / €180= 26 jaar
Warmtepompboiler (€3.150 - €400) / €250 = 11 jaar

Welke warmtepomp moet ik bij vloerverwarming kiezen?

Vloerverwarming gaat goed samen met een warmtepomp. Beide zijn laag temperatuur verwarmingssystemen.

De aanvoertemperaturen (temperatuur dat via de warmtepomp de leidingen in stroomt) van de warmtepomp liggen tussen de 30 en 45 graden.

Voor een warm water vloerverwarming zijn bijna alle warmtepomp geschikt, behalve de lucht/lucht warmtepomp.

Zolang de warmtepomp maar warm water kan leveren aan de warm water vloerverwarming, gaan de systemen prima samen.

Warmtepomp en koelen

Met een water/water of grond/water warmtepomp kun je ook je vloer koelen.

Hiervoor heb je wel een warm water vloerverwarming nodig.

Wil je het koeler in huis dan pompt de warmtepomp kouder water richting de vloerverwarmingsbuizen.

Het is geen ijskoud water, maar een paar graden lager dan de kamertemperatuur. Hierdoor lijkt de vloer en de ruimte een stuk koeler.

Waar kan ik een warmtepomp plaatsen?

De meest gekozen plek voor de binnenunit van de warmtepomp is op zolder. De meeste verwarmingsketels hangen daar. Het is uit het zicht, en het geluid dat de warmtepomp produceert is vaak buiten het gehoor.

Over de buitenunit bestaat veel discussie. Dit is een soort ventilator die de buitenlucht naar binnen zuigt. Deze produceert geluid. Hoeveel geluid een warmtepomp produceert verschilt wel per type.

Je kunt een buitenunit plaatsen op een plat dak, hangend aan de gevel of in de tuin. Het is belangrijk dat de buurt er geen last van heeft.

Het is sterk aan te raden om geen buitenunit direct bij de erfgrens (aangrenzende dak of schutting) te plaatsen.

Waar je de warmtepomp plaatst is ook afhankelijk van of je kiest voor een split of een monoblock. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Mono of splitblock’.

Vraag tijdens een bezoek van de warmtepomp specialist wat de beste plek is om je buitenunit en ook binnenunit te plaatsen.

Warmtepomp en zonnepanelen

Je kunt je warmtepomp laten draaien op de elektriciteit die opgewekt wordt door zonnepanelen.

Of je zonnepanelen voldoende elektriciteit produceren is afhankelijk van onder andere het vermogen van de warmtepomp en de hoeveelheid zonnepanelen op je dak.

Maar voor een deel kunnen zonnepanelen het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp opvangen.

Warmtepomp of zonneboiler?

De zonneboiler is een redelijk alternatief voor een warmtepomp. Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren. De vloeistof in de collectoren wordt opgewarmd door de zon en warmt het tapwater in een voorraadvat op.

Bij onvoldoende zonnekracht wordt je HR/mazout condensatieketel ingeschakeld voor warm water.

Een zonneboiler heeft voldoende zonlicht nodig om te kunnen werken. Een dak moet genoeg zonlicht vangen en de zonnecollectoren moet bij voorkeur op het zuiden liggen.

Omdat de zon niet dagelijks schijnt is het een minder aantrekkelijk systeem dan de warmtepomp.

Warmtepomp specialist vinden

Loop je al warm voor een (hybride) warmtepomp? Dan is het tijd voor een warmtepomp specialist om naar je situatie te kijken.

Het is slim om met een erkend bedrijf in zee te gaan…

Beroepsfederatie

Voor de installatiebranche, waaronder ook warmtepomp specialisten vallen kunnen lid zijn van Techlink. Deze beroepsfederatie behartigt de belangen van de installatiebedrijven en andere bedrijven met een focus op techniek.

Binnen Techlink wordt er kennis gedeeld zodat de leden op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Labels & Certificaten

Er zijn verschillende labels en certificaten binnen de (warmtepomp) installatiebranche.

RESCert: Met een ‘certificaat van bekwaamheid’, ook wel RESCert certificaat genoemd laat een warmtepomp specialist zien dat deze de nodige kennis heeft om een warmtepomp op de juiste manier te installeren.

Je hebt de overkoepelende ‘certificaat van bekwaamheid’ voor verschillende installaties, maar ook specifiek voor warmtepompen.

RESCert voor warmtepompen

F-gassen: Dit certificaat is nodig als een warmtepomp specialist een splitblock warmtepomp wilt installeren. Lees onder het kopje ‘Mono of splitblock‘ meer over dit soort vormen van warmtepompen.

F-gassen certificaat

VCA: Het VCA-certificaat geeft aan dat een warmtepomp specialist veilig werkt. Zo worden er tijdens het werken ongevallen voorkomen.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Garanties op warmtepompen

Standaard krijg je een fabrieksgarantie van 2 jaar op een warmtepomp. Bij sommige warmtepomp specialisten ontvang je tot 5 jaar of zelfs 10 garantie.

Naast de fabrieksgarantie hebben de verschillende warmtepomp specialisten eigen voorwaarden.

Sommige warmtepomp specialisten verplichten je om een onderhoudscontract af te nemen zodat je recht blijft houden op garantie.

Bij een onderhoudscontract komt er een erkende warmtepomp specialist eens in de twee jaar langs voor een onderhoudsbeurt.

Tijdens het aanvragen offertes en in gesprekken met een warmtepomp specialist is het belangrijk om het over de garantie te hebben.

Zo krijg je een goed beeld hoe de garanties in elkaar zitten en kun je deze vergelijken.

Onderhoud van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft vaak minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een HR-gasketel. Toch is het slim om de warmtepomp om de twee jaar te laten inspecteren. Ook bij warmtepompen moeten er onderdelen vervangen worden in de loop van de jaren.

Door periodiek je warmtepomp te laten controleren blijft je warmtepomp optimaal presteren.

Je kunt bij veel warmtepomp specialisten een onderhoudscontract afsluiten. Tegen een jaarlijks bedrag komt er een specialist langs om de warmtepomp te controleren.

Bij sommige specialisten zit er ook een storingsdienst bij inbegrepen. Doet je warmtepomp het opeens niet meer, dan komt de specialist langs om het te controleren.

Offertes voor een warmtepomp

Hieronder lees je meer over het aanvragen van offertes en het vinden van een goede warmtepomp specialist.

Vrijblijvende offertes aanvragen

Nu is het tijd om de vrijblijvende offertes aan te vragen. Via de warmtepomp offerteservice van WarmerHuis krijg je in één keer meerdere offertes binnen van warmtepomp specialisten. Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

Het is belangrijk om zo uitgebreid als mogelijk te zijn bij een offerteaanvraag voor warmtepompen. Meer daarover lees je onder het volgende kopje ‘In gesprek met een warmtepomp specialist’.

Naast de gegevens over het bouwjaar, je huidige verwarmingssysteem en je persoonsgegevens is het belangrijk om bij het ‘Bericht aan de specialist:’ zo uitgebreid mogelijk te zijn.

Hieronder vind je enkele opmerkingen en vragen die je aan de warmtepomp specialist kunt stellen.

 • Welke delen van je huis zijn geïsoleerd?
 • Waar staat de verwarmingsketel, en wil je daar ook de warmtepomp unit hebben?;
 • Heb je een plat dak, tuin of gevel waar de buitenunit van de warmtepomp kan hangen of staan?;
 • Heb je enkel glas of hoogrendementsglas?
 • Wat zijn de garantievoorwaarden?
 • Hoeveel mensen wonen er in huis?
 • Wil je alleen je verwarmingssysteem verwarmen of ook ook tapwater?

Nadat je de offerteaanvraag hebt verstuurd is het even wachten op de eerste reacties. Daarna kun je door met vergelijken.

Vergelijk de offertes niet alleen op prijs. Doe een research online. Bekijk de websites van de aanbieders. Onder het kopje ‘Warmtepomp specialist vinden’ lees je meer over erkende warmtepomp specialisten.

Heeft een specialist je een paar soorten warmtepompen aangeraden? Ga op internet op zoek naar de warmtepomp merken en types voor extra informatie.

Voor goed persoonlijk advies is het belangrijk dat de warmtepomp specialist bij je langskomt.

Nodig één of twee specialisten uit voor een vrijblijvend en informerend gesprek…

In gesprek met een warmtepomp specialist

Het is belangrijk voor de installatie van een warmtepomp dat de specialist een goed beeld heeft van je woning.

Het is belangrijk dat een warmtepomp specialist zoveel mogelijk te weten komt over je huis, verbruik en wensen.

 • Wat zijn de warmteverliezen in huis;
 • Hoe ziet de plek eruit waar de binnenunit en buitenunit komt te staan;
 • Hoe zit het huidige verwarmingssysteem eruit.

Aan de hand van de informatie kan de specialist een goed advies geven over het type warmtepomp en opstelling van de warmtepomp dat bij je situatie past.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - Binnen 2 minuten aangevraagd