Warmtepomp [Update 2024]

Wil jij je eens echt verdiepen in warmtepompen? In deze gids lees je meer over het energieverbruik, de voor- en nadelen en de kosten van de verschillende soorten warmtepompen.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Voordelen van een warmtepomp

De warmtepomp wint steeds meer aan populariteit. Dit komt door de verschillende voordelen van de warmtepomp.

 1. 1. Energiebesparing: Met een warmtepomp bespaar je flink op je energierekening. Bij een normale HR-condensatieketel verbruik je evenveel aan energie als het opwekt. De nieuwe HR-condensatieketels presteren wel beter, maar niet zo goed als een warmtepomp. Een warmtepomp met een COP van 4 verbruikt 25% aan energie om 100% aan warmte af te geven.
 2. Geen gas nodig: Ook al gaat je elektriciteitsrekening omhoog met een warmtepomp, je gasrekening gaat flink naar beneden of naar 0.
 3. Subsidie: Er is in 2024 weer subsidie voor warmtepompen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Premie op warmtepompen in 2024’.
 4. Waarde van je huis: Met een nieuwe warmtebron en vooral een warmtepomp wordt je huis interessanter om te kopen. De investeringen hoeven niet meer gedaan te worden door de kopers en het huis wordt energiezuinig verwarmd.
 5. Koelen mogelijk: Bij een lucht/water warmtepomp en grond/water warmtepomp is het mogelijk om je huis te koelen. Om dit mogelijk te maken heb je wel traditionele, watergedragen vloerverwarming nodig. Er zijn twee manieren waarop warmtepompen kunnen koelen. Dat is actief (licht stroomgebruik), dit kan met een (hybride) lucht/water warmtepomp of passief (geen stroom gebruik), dit kan met een grond/water warmtepomp.

Nadelen warmtepomp

Er zitten helaas ook nadelen aan warmtepompen. Zo heb je een goed geïsoleerd huis nodig om een goed rendement te behalen. Ook moet je genoeg ruimte hebben voor de units.

Hierover lees je meer onder het volgende kopje…

Is mijn huis geschikt voor de warmtepomp?

Niet elk huis is geschikt voor elk soort warmtepomp. Waar moet je huis dan aan voldoen?

 • 1. Isolatie: Je huis moet goed geïsoleerd zijn om een standalone warmtepomp te laten werken. Het beste is een complete isolatieschil. Dit betekent dat zowel je vloer, (spouw)muur als dak goed geïsoleerd zijn. Is je (oude) huis matig tot redelijk geïsoleerd dan kun je nog kiezen voor een hybride warmtepomp. Onder de kopjes ‘Standalone / all-electric of hybride warmtepomp’ en ‘Hybride warmtepomp’ lees je meer over deze categorieën.
 • 2. Ruimte: Voor een warmtepomp heb je ruimte nodig. Voor een monoblock heb je ruimte buiten nodig, in het geval van een splitblock (meest geplaatste) heb je zowel binnen als buiten ruimte nodig. Lees meer over monoblock en splitblock warmtepomp onder het kopje ‘Mono of splitblock‘. Bovendien mag de buitenunit van de warmtepomp niet te dicht bij de erfgrens staan, omdat je buren last kunnen krijgen van het geluid dat de buitenunit produceert.

Vraag advies aan een specialist over welk soort warmtepomp er past in jouw huis. Vraag hier offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Soorten warmtepompen

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Hierover lees je hieronder meer.

Voordat je verder leest, twee punten om de verschillende soorten warmtepompen beter te snappen.

LTV en HTV?

Je warmtepomp valt onder een laag temperatuur verwarming (LTV) of een hoog temperatuur verwarming (HTV).

LTV: De meeste warmtepompen zijn laag temperatuur verwarmingssystemen. Dit betekent dat de aanvoertemperatuur maximaal 55 °C is. Traditionele (water) vloerverwarming is ook een laagtemerpatuurverwarming. Daarom zijn warmtepompen met vloerverwarming een goede match. Traditionele radiatoren hebben hoge temperaturen nodig (75 °C+) om de kamer te verwarmen.

HTV: Bij een hoog temperatuur warmtepomp wordt het water opgewarmd tot wel 80°C a 90°C. Conventionele radiatoren en HR-condensatieketels zijn ook hoog temperatuur verwarmingssystemen.

Het voordeel van een hoog temperatuur verwarming is dat je huis niet goed geïsoleerd hoeft te zijn voor voldoende warmte. Er zijn HTV warmtepompen, maar deze worden niet aangeraden. De energiekosten voor het verwarmen van je traditionele verwarming zijn gemiddeld hoog.

In deze gids vind je informatie over de meest voorkomende warmtepompen, de LTV warmtepompen.

Standalone / all-electric of hybride warmtepomp

Een warmtepomp kan op twee manieren werken;

 • Standalone/all-electric: Een standalone systeem is een warmtepomp die in zijn eentje het hele jaar door je huis verwarmt.
 • Hybride: Bij hybride systeem wordt nog gebruik gemaakt van een andere warmtebron, meestal een HR-condensatieketel op gas.

1. Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is de meest gekozen warmtepomp. Een lucht/water warmtepomp buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en zorgt via de binnenunit voor warm cv water.

Een lucht/water warmtepomp heb je in de all-electric variant maar ook een hybride vorm.

Bij all-electric zorgt de warmtepomp in zijn eentje voor warm cv-water zonder ondersteuning van een HR-condensatieketel. Over de hybride vormen lees je meer onder het kopje ‘Hybride warmtepompen‘.

Mono of split vorm

Je kunt een (hybride) lucht/water warmtepomp krijgen in twee verschillende vormen.

Splitblock: Bij een splitblock bestaat het warmtepompsysteem uit twee delen. De buitenunit en binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft het af aan koudemiddel dat via leidingen naar binnen stroomt. Het binnenunit deel zorgt dat het cv-water wordt opgewarmd.

Monoblock: Bij een monoblock warmtepomp staat het warmtepompsysteem buiten en lopen er buizen met warm water naar binnen naar het cv-systeem.

Voorbeeld van een lucht/water warmtepomp

2. Hybride lucht/water warmtepomp

Hieronder lees je meer over de de hybride warmtepomp soorten.

Hybride (buiten)lucht/water warmtepomp

Deze hybride variant is de meest gekozen warmtepomp. Deze warmtepomp wordt aangesloten op je bestaande of  nieuwe HR-condensatieketel om je huis te verwarmen. De buitenlucht wordt als warmtebron gebruikt net als bij standalone / all-electric warmtepomp installaties.

Voorbeeld van een hybride lucht/water warmtepomp met HR-condensatieketel

 • Voor het grootste gedeelte van het jaar zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Als er te veel warmteverlies plaatsvindt (door matige isolatie) neemt de HR-condensatieketel het werk over.
 • De hybride warmtepomp werkt net als de meeste warmtepompen op elektriciteit. De HR-condensatieketel draait op gas.
 • De HR-condensatieketel zorgt bij een hybride systeem voor het warme tapwater.
 • Een hybride (buiten)lucht/water warmtepomp kan zowel in een monobloc (enkel buitenunit) als in een split (buitenunit + binnenunit) opstelling.

Lees hier uitgebreide informatie over de hybride warmtepomp.

Ook interesse in een hybride warmtepomp? Vraag offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Hybride ventilatielucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp werkt niet met de buitenlucht maar met ventilatielucht.

Ventilatiewarmtepomp voorbeeld

Voor ventilatielucht/water warmtepomp heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Huizen die gebouwd zijn na 1980 hebben vaak een mechanische ventilatie.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt er oude, warme lucht afgevoerd en verdwijnt dit naar buiten. Met een ventilatielucht/water warmtepomp wordt deze warmte hergebruikt om het cv-water op te warmen. Gratis energie dus.

Ventilatielucht/water hybride met HR-condensatieketel

Een ventilatielucht/water warmtepomp komt vaak in de vorm van hybride systeem in combinatie met een HR-condensatieketel.

De ventilatielucht/water warmtepomp zet ventilatielucht om in warm water wat naar de HR-condensatieketel stroomt. De HR-condensatieketel warmt het cv-water verder op als dat nodig is.

De HR-condensatieketel neemt bij een ventilatielucht/water warmtepompsysteem ook het warme tapwater voor zijn rekening.

Het proces bij een ventilatielucht/water warmtepomp geheel binnen in huis plaats. Daarom is een ventilatielucht warmtepomp ook een soort monoblock warmtepomp. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Mono of splitblock’.

3. Warmtepompboiler

Voor het aanmaken van warm tapwater heb je een boiler of een buffervat nodig (meer hierover onder het kopje ‘Buffervat‘).

Warmtepompboiler voorbeeld

Binnen de groep van boilers heb je de warmtepompboiler. Dit kan een externe warmtepompboiler of een ingebouwde warmtepompboiler zijn.

Een combi-warmtepomp (ingebouwde boiler), zorgt voor zowel warm cv als warm tapwater.

Let op! Bij een gewone warmtepompboiler heb je nog een lucht/water warmtepomp of HR/mazout condensatieketel nodig voor de centrale verwarming.

4. Grond/water warmtepomp

De grond/water warmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd is één van de meest energiezuinige warmtepompen. De grond/water warmtepomp gebruikt de bodemwarmte als warmtebron.

Door de constante temperatuur in de bodem zorgt een grond/water warmtepomp zowel tijdens koud als warm weer voor warm cv-water en eventueel tapwater.

Grond/water warmtepomp voorbeeld

Je hebt twee vormen van de grond/water warmtepomp.

Verticaal: Hierbij komt de warmte uit de diepte. De diepte voor een grond/water warmtepompsysteem ligt tussen de 25 en 150 meter. In de lus, die in de bodem zit stroomt koudemiddel rond. Op die dieptes is een constante warmte aanwezig die zorgt dat het koudemiddel verdampt. Het systeem zet de bodemwarmte om in warmte voor de centrale verwarming en eventueel tapwater.

Horizontaal: Hierbij komt er een leidingnetwerk een paar meter onder de grond te liggen. In de praktijk wordt er bij een woonhuis geen horizontaal systeem geïnstalleerd.  Je hebt een zeer grote tuin van tussen 200 tot 400 m² nodig om het systeem te laten werken.

Er is nu wel een alternatief. Dit zijn aardwarmtekorven die in een kuil van ongeveer 3 meter diep komen te liggen. Hierbij is er minder ruimte nodig dan bij een horizontaal systeem.

Bestaande huizen en nieuwbouw

Helaas is het vaak te lastig om dit type warmtepomp bij een bestaande woning te installeren. Bij een bestaande woning is een lucht/water warmtepomp of hybride een betere optie. Deze warmtepompen zijn goedkoper en hebben toch een beter rendement dan een HR-condensatieketel.

5. Water/water warmtepomp

Deze warmtepomp wordt bijna alleen bij gebouwen en niet bij woningen geïnstalleerd.

Water/water warmtepomp voorbeeld

Een water/water warmtepomp is een open bron systeem. Hierbij wordt er grondwater uit de bodem gepompt en hier warmte uit onttrokken. Met de warmte die op temperatuur wordt gebracht via koudemiddel zorgt het warmtepompsysteem voor warm cv-water en tapwater.

6. Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp is de enige warmtepomp die voor warme lucht in huis zorgt. Deze warmtepomp kan niet op het cv-systeem worden aangesloten.

Een lucht/lucht warmtepomp heeft één buitenunit en één of meerdere binnenunits om de ruimtes van warmte te voorzien. Veel lucht/lucht warmtepompen kunnen ook je ruimte koelen, als een soort airconditioner.

Lucht/lucht warmtepomp voorbeeld

Buffervat bij de warmtepomp

Een buffervat wordt bij verschillende soorten warmtepompen aangeraden. Vooral een (ventilatie)lucht/water warmtepomp kan baat hebben bij een buffervat.

Pendelen

Een buffervat zorgt dat een warmtepomp niet gaat pendelen. Bij pendelen gaat de warmtepomp steeds uit en aan om een bepaalde temperatuur te bereiken.

Met een buffervat blijft de temperatuur constanter waardoor het pendelen wordt voorkomen. Minder pendelen betekend ook minder elektriciteitsgebruik. Ook slijten onderdelen (vooral de compressor) van de warmtepomp minder snel met een buffervat tussen de warmtepomp en warmteafgiftesysteem (vloerverwarming, radiatoren).

Naast de normale buffervat die cv-water levert heb je de hygiëne buffervat. Dit type vat levert zowel cv-water rond de 40°C als warm tapwater op een veilige temperatuur van boven de 65 °C.

Bekende merken

Benieuwd naar betrouwbare warmtepomp merken? Hieronder een overzicht van bekende merken met goede warmtepompen:

 • Daikin
 • NIBE
 • Panasonic
 • Nefit-Bosch
 • Stiebel-Eltron
 • Carrier
 • Mitsubishi
 • Samsung

Veel gestelde vragen over warmtepompen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen die wij toegestuurd krijgen.

1. Warmtepomp of een elektrische ketel?

Bestaat er dan geen verwarmingsketel die op elektriciteit draait? Waarom heb ik een warmtepomp nodig?

Er bestaat een soort van elektrische cv-ketel. Deze wordt afgekort als: HRe. Een HRe-ketel draait op gas, en niet zoals de naam suggereert op elektriciteit. Het wekt elektriciteit op. Tijdens het opwarmen van het water in het systeem komt waterdamp vrij. Bij een HRe wordt deze damp gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Een HRe-ketel vraagt helaas meer energie om je huis te verwarmen en elektriciteit op te wekken. Hierdoor is het apparaat niet zo populair.

Is een standalone warmtepomp niet mogelijk, dan is een hybride warmtepomp een beter alternatief dan de HRe-ketel.

2. Welke warmtepomp moet ik bij vloerverwarming kiezen?

Vloerverwarming gaat goed samen met een warmtepomp. Beide zijn laag temperatuur verwarmingssystemen. Je kunt een warmtepomp alleen combineren met een water vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming werkt op elektriciteit en niet op warm cv-water.

Voor vloerverwarming zijn bijna alle warmtepomp geschikt, behalve de lucht/lucht warmtepomp.

Zolang de warmtepomp maar warm water kan leveren aan de warm water vloerverwarming, gaan de systemen prima samen.

3. Waar kan ik een warmtepomp plaatsen?

De meest gekozen plek voor de binnenunit van de warmtepomp is op zolder. De meeste verwarmingsketels hangen daar. Het is uit het zicht, en het geluid dat de warmtepomp produceert is vaak buiten het gehoor.

Je kunt een buitenunit plaatsen op een plat dak, hangend aan de gevel of in de tuin. Het is belangrijk dat de buurt er geen last van heeft.

Waar je de warmtepomp plaatst is ook afhankelijk van of je kiest voor een split of een monoblock. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Mono of splitblock’.

Vraag tijdens een bezoek van de warmtepomp specialist wat de beste plek is om je buitenunit en ook binnenunit te plaatsen.

Buitenunit op de juiste plek plaatsen

Suskast om het geluid te dempen

Om het geluid te dempen van de buitenunit zijn er omkastingen te koop. Een ander voordeel is dat de buitenunit minder opvalt met een omkasting.

4. Warmtepomp en zonnepanelen

Je kunt je warmtepomp laten draaien op de elektriciteit die opgewekt wordt door zonnepanelen. Of je zonnepanelen voldoende elektriciteit produceren is afhankelijk van onder andere het vermogen van de warmtepomp en hoeveel zonnepanelen er op je dak liggen.

5. Hoe lang gaan warmtepompen mee?

De levensduur van de warmtepomp ligt rond de 20-25 jaar. In de praktijk werken warmtepompen ook nog prima na 30 jaar.

De levensduur kan verlengd worden door het pendelen te verminderen door een buffervat tussen de warmtepomp en centrale verwarming.

Premie op warmtepompen in 2024

Ja, je kunt premie krijgen voor warmtepompen. Voor zowel warmtepompen als warmtepompboilers is er premie.

Hieronder zie je premies die beschikbaar zijn via de ‘Mijn VerbouwPremie’.

Soort warmtepomp Premie
(Lage inkomens)
Premie
(Hoge / middeninkomens)
Lucht/water warmtepomp
(all-electric / standalone)
€4.800 €3.000
Hybride warmtepomp
((buiten)lucht/water)
€3.200 €2.000
Grondwater/water warmtepomp €6.400 €4.000
Water/water warmtepomp €6.400 €4.000
Warmtepompboiler €1.080 €900
Lucht/lucht warmtepomp €480 €300

Naast de ‘Mijn VerbouwPremie’, zijn er nog andere premies beschikbaar voor de warmtepomp(boiler).

EPC-labelpremie: Heb je een lage EPC-label van bijvoorbeeld E of F en je wilt deze verbeteren naar minimaal label C of hoger? Dan kun je aanspraak maken op de EPC-labelpremie, als je binnen 5 jaar de verbeteren doorvoert.

Hier kom je meer te weten over de EPC-labelpremie.

Lokale premie: Ook op gemeentelijk niveau zijn er premies voor de warmtepomp. Hier kom je te weten welke premies er beschikbaar zijn in je gemeente.

Kosten warmtepomp

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van de verschillende warmtepompen in 2024. Deze kosten zijn inclusief installatie, warmtepomp en minus de premie.

Soort warmtepomp Kosten (incl premie voor
lage inkomens)
Kosten (incl premie voor
hoge / middeninkomens)
Lucht/water warmtepomp
(all-electric / standalone)
(€8.500 - €4.800) =€3.700 (€8.500 - €3.000) =€5.500
Hybride warmtepomp
((buiten)lucht/water, excl. HR-ketel)
(€5.250 - €3.200) =€2.050 (€5.250 - €2.000) =€3.250
Grond/water warmtepomp (€15.000 - €6.400) =€8.600 (€15.000 - €4.000) =€11.000
Water/water warmtepomp (€18.000 - €6.400) =€11.600 (€18.000 - €4.000) =€14.000
Warmtepompboiler (€3.150 - €540) =€2.610 (€3.150 - €900) =€2.250
Lucht/lucht warmtepomp (€2.200 - €480) =€1.720 (€2.200 - €300) =€1.900

Hier lees je meer over de kosten van een warmtepomp.

Huren

Naast het kopen van een warmtepomp is het ook mogelijk om te huren. Hierdoor hoef je niet de investering in één keer te doen.

Bespaar energie met een warmtepomp. Vraag warmtepomp offertes aan.

Terugverdientijd

Het geld dat je steek in een warmtepomp is een investering. Je bespaart extra energie als je een warmtepomp laat installeren.

In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde terugverdientijden van de verschillende warmtepompen.

De formule om de terugverdientijden te berekenen is als volgt: (Aanschaf – premie) / gemiddelde besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

Soort warmtepomp Terugverdientijd - premie
(Lage inkomens)
Terugverdientijd - premie
(Hoge / middeninkomens)
Lucht/water warmtepomp
(all-electric / standalone)
€3.700 / €900 =
4 jaar
€5.500 / €900 =
6 jaar
Hybride warmtepomp
((buiten)lucht/water)
€2.050 / €600 =
4 jaar
€3.250 / €600 =
6 jaar
Grond/water warmtepomp €8.600 / €1.200 =
7 jaar
€11.000 / €1.200 =
9 jaar
Water/water warmtepomp €11.600 / €1.250 =
9 jaar
€14.000 / €1.250 =
11 jaar
Warmtepompboiler €2.610 / €300 =
9 jaar
€2.250 / €300 =
8 jaar
Lucht/lucht warmtepomp €1.720 / €265 =
6 jaar
€1.900 / €265 =
7 jaar

Garanties op warmtepompen

Standaard krijg je een fabrieksgarantie van 2 jaar op een warmtepomp. Bij sommige warmtepomp specialisten ontvang je tot 5 jaar of zelfs 10 garantie.

Naast de fabrieksgarantie hebben de verschillende warmtepomp specialisten eigen voorwaarden. Sommige warmtepomp specialisten verplichten je om een onderhoudscontract af te nemen zodat je recht blijft houden op garantie.

Onderhoud van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft vaak minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een HR ketel. Toch is het slim om de warmtepomp om de twee jaar te laten inspecteren. Ook bij warmtepompen moeten er bij slijtage onderdelen vervangen worden.

Je kunt bij veel warmtepomp specialisten een onderhoudscontract afsluiten. Tegen een jaarlijks bedrag komt er een specialist langs om de warmtepomp te controleren. Bij sommige specialisten zit er ook een storingsdienst bij het contract inbegrepen. Doet je warmtepomp het opeens niet meer, dan komt de specialist langs om het te controleren.

Offertes voor een warmtepomp

Hieronder lees je meer over het aanvragen van offertes en het vinden van een goede warmtepomp specialist.

Tips bij het aanvragen van warmtepomp offertes

Nu is het tijd om de vrijblijvende offertes aan te vragen. Via de warmtepomp offerteservice van WarmerHuis krijg je in één keer meerdere offertes binnen van warmtepomp specialisten. Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

Het is belangrijk om zo uitgebreid als mogelijk te zijn bij een offerteaanvraag.

Naast de gegevens over het bouwjaar, je huidige verwarmingssysteem en je persoonsgegevens is het belangrijk om bij de opmerkingen zo uitgebreid mogelijk te zijn.

Hieronder vind je enkele opmerkingen en vragen die je aan de warmtepomp specialist kunt stellen.

 • Welke delen van je huis zijn geïsoleerd?
 • Waar staat de HR-condensatieketel, en wil je daar ook de warmtepomp unit hebben?;
 • Heb je een plat dak, tuin of gevel waar de buitenunit van de warmtepomp kan hangen of staan?;
 • Heb je enkel glas of hoogrendementsglas?
 • Wat zijn de garantievoorwaarden?
 • Hoeveel mensen wonen er in huis?
 • Wil je alleen je cv-systeem verwarmen of ook ook tapwater?

Vraag offertes aan voor warmtepompen

Vraag hieronder nú gratis offertes aan voor een warmtepomp. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten