Wat Kost Een Verwarmingsketel? [Verschillende soorten]

Sta je op het punt je huidige verwarmingsketel te vervangen voor een nieuwe? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de vele mogelijkheden.

In dit artikel lees je meer over de soorten verwarmingsketels die er zijn.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor verwarmingsketels?

Je kunt verwarmingsketels los kopen. Hieronder zie je de gemiddelde prijzen exclusief montage, maar wel inclusief btw.

Soort Gemiddelde prijs
HR-ketel €950
VR-ketel €1.400
Mazout-condensatieketel €4.200
Hybride warmtepomp
(incl. premie en nieuwe HR-ketel)
€3.775
HRe-ketel €10.000

Wat kost het installeren van een verwarmingsketel?

Je kunt zelf een verwarmingsketel los kopen en deze laten installeren.

Gemiddeld kost een installatie, exclusief de ketel €650.

Wat kost een verwarmingsketel (inclusief montage)?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het laten installeren van een verwarmingsketel. Dit is inclusief btw en de verwarmingsketel.

Soort Gemiddelde kosten
HR-ketel €1.600
VR-ketel €2.000
Mazout-condensatieketel €5.700
Hybride warmtepomp
(incl. premie en nieuwe HR-ketel)
€4.950
HRe-ketel €11.000
Voorrijkosten €25
Veiligheidspakket* €160

*Bij de installatie van een verwarmingsketel is het soms verplicht om een veiligheidspakket af te nemen.

Bij sommige bedrijven zit een veiligheidscheck bij de installatie inbegrepen. Een veiligheidspakket bestaat onder andere uit een koolmonoxide check en controle van de afvoer.

Heb je al een idee voor welk soort verwarmingsketel je wilt kiezen? Vraag gratis offertes aan bij een verwarmingsinstallateur.

Hieronder lees je meer over over de verschillende systemen en soorten verwarmingsketels.

Interesse in een HR codensatieketel? Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

Premie voor lage inkomens?

Er is geen premie meer beschikbaar voor gascondensatieketels in 2024 voor lage inkomens. Hier lees je er meer over op de site van de ‘Mijn VerbouwPremie.

Aanverwante kosten

De bovenstaande kosten zijn voor het 1-op-1 vervangen van een cv-ketel. Maar soms zijn er andere werkzaamheden nodig bij het plaatsen of vervangen.

Denk aan een rookgasafvoer of het vervangen van een thermostaat.

Rookgasafvoer laten plaatsen

Een rookgasafvoer is belangrijk bij een veilige cv-ketelsysteem. Het zorgt dat de giftige gassen naar buiten verdwijnen en je met een koolmonoxidevergiftiging te maken krijgt.

In sommige gevallen hoeft de afvoer niet vervangen te worden, maar het is wel belangrijk om bij het plaatsen van een nieuwe ketel de rookgasafvoer te laten controleren. Een erkende cv-installateur doet dit altijd.

Als de rookgasafvoer niet meer goed is of het past niet bij de nieuwe HR-condensatieketel dan moet deze vervangen worden.

Wat kost het laten vervangen van een rookgasafvoer?

Gemiddeld kost het vervangen van een rookgasafvoer €175. Deze prijs kan ook bij de prijs van de nieuwe ketel installatie zijn inbegrepen. Vraag dit altijd even na bij de installateur, als deze er al niet zelf mee komt.

Koolmonoxidemelders

Een koolmonoxidevergiftiging is zeer gevaarlijk. Dit wil je ten aller tijden voorkomen. Je kunt zelf een koolmonoxidemelder ophangen of dit laten doen door de cv-installateur.

Het is sterk aan te raden om melders ieder geval op te hangen in de verwarmingsketel ruimte en in de slaapkamer.

Een goede koolmonoxidemelder kost gemiddeld €50. Koolmonoxidemelders op laten hangen kost gemiddeld €200 (dit is inclusief melders).

Thermostaat aansluiten

Een thermostaat is als huiseigenaar een belangrijk onderdeel van een cv-systeem. Het is het punt van de verwarming waar je dagelijks mee te maken hebt om de temperatuur te regelen.

Er zijn verschillende thermostaten:

 • Kamerthermostaat: Dit is een eenvoudige thermostaat waarbij je de temperatuur handmatig wijzigt. Een kamerthermostaat kost enkele tientjes. Voor de installatie van een kamerthermostaat ben je ongeveer €100 (incl. kamerthermostaat) kwijt.
 • Klokthermostaat: Dit is een programmeerbare thermostaat. Je kunt bijvoorbeeld ‘s ochtends de verwarming instellen op 20°C en het ‘s nachts laten dalen tot 18°C. De prijs van een eenvoudige klokthermostaat is gemiddeld €120. Voor de installatie door een installateur moet je rekenen op €200 (incl. klokthermostaat).
 • Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat leert je gewoontes aan en past de verwarming daarop aan. Een slimme thermostaat is bijna altijd te sturen met een app. De prijs voor een slimme thermostaat ligt rond de €280. Voor de installatie (incl. slimme thermostaat) betaal je gemiddeld €375.

Een thermostaat zit soms bij de complete prijs van de cv-ketel (incl. klokthermostaat) inbegrepen. Wil je een slimme thermostaat of een ander model? Dan moet je vaak bij betalen.

Waterzijdig inregelen

Door je centrale verwarming waterzijdig in te regelen bespaar je energie. Je kunt jaarlijks tot wel €150 op je energierekening besparen.

Bij veel systemen wordt het warme cv-water niet goed verdeeld over de radiatoren waardoor de ene radiator meer warmte krijgt dan de ander. Een radiator die dichtbij de ketel staat moet een kleinere doorstroomopening hebben dan een radiator die ver weg staat.

Het aanpassen van de doorstroomopeningen wordt waterzijdig inregelen genoemd.

Wat kost het inregelen?

Het waterzijdig inregelen kost gemiddeld €225 (tot 10 radiatoren). Voor boven de 10 radiatoren betaal je ongeveer €20 per radiator bij.

Bij sommige installaties zit het waterzijdig inregelen bij de prijs inbegrepen. Vraag hier naar bij de installateur.

Aanverwante kosten in een overzicht

Hieronder zie je de aanverwante kosten in een handig overzicht. De gemiddelde kosten zijn inclusief installatie en btw.

Aanverwante kosten Kosten
Nieuwe rookgasafvoer €175
Koolmonoxidemelders installatie €200
Kamerthermostaat €100
Klokthermostaat €200
Slimme thermostaat €375
Waterzijdig inregelen (tot 10 radiatoren) €225

Hoe bespaar je op de aankoop van een cv-ketel?

Hieronder vind je tips om te besparen op je aankoop en installatie.

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende cv-ketels.

Soloketels en combiketels

Je hebt twee type ketels.

Soloketel: Een soloketel zorgt alleen voor de centrale verwarming in je huis.

Voorbeeld van een soloketel die enkel het cv-water verwarmd

Combiketel: Een combiketel zorgt voor de verwarming warm tapwater (ook wel sanitair water genoemd).

Bij een combiketel is een er geen losse boiler nodig. Een combiketel is dus een combinatie van een soloketel en een boiler.

Voorbeeld van een combiketel

Wanneer wel een losse boiler?

Een combiketel is het meest praktisch. Een verwarmingsketel en een aparte boiler kost meer ruimte dan een combinatie. Maar wil je graag snel en veel warm water dan is een aparte boiler handiger.

De meeste combiketels zijn in staat om een gemiddeld huishouden van genoeg warm water te voorzien. Een aparte boiler is vaak niet nodig, ook al gebruik je wat meer warm water dan een gemiddeld huishouden, dan nog is een combiketel vaak voldoende.

Vraag advies aan een verwarmingsinstallateurs welke ketel het beste bij je verbruik en wensen past. Vraag hier gratis offertes aan.

Open en gesloten verwarmingsketels

Er zijn open en gesloten verwarmingsketels. Vroeger had je alleen open verwarmingsketels. Bij de verbranding van gas heeft een verwarmingsketel naast gas ook zuurstof nodig.

Open systeem

Bij een open verwarmingsketel wordt de zuurstof gehaald uit de ruimte waar de ketel hangt. Dit heeft als nadeel dat de lucht die uit de ruimte wordt gehaald, ook weer moet worden aangevuld.

Een goede ventilatie is dan ook een vereiste.

Open systemen zijn onveiliger dan gesloten systemen, waardoor deze systemen van de markt verdwijnen.

Gesloten systeem

Tegenwoordig zijn de cv-ketels vrijwel allemaal gesloten ketels. Bij deze ketels wordt de zuurstof niet binnenshuis gehaald, maar zuigt de ketel zuurstof aan via een pijp van buiten.

Deze ketels hebben twee schoorsteenaansluitingen, de één voor het aanvoeren van de buitenlucht, de andere voor de afvoer van afvalgassen.

Het grote voordeel van gesloten verwarmingsketels is dat door de relatief schone buitenlucht die wordt aangevoerd, de brander van de verwarmingsketel een schonere verbranding heeft dan bij een open verwarmingsketel het geval is.

Verder hoeft de ruimte waar deze gesloten verwarmingsketel hangt niet voorzien te zijn van allerlei ventilatieopeningen.

Welke soorten verwarmingsketels zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels. Verwarmingsketels zijn door de jaren heen doorontwikkeld waardoor deze ketels zeer zuinig zijn geworden.

We beginnen met de meer ouderwetse verwarmingsketels. Deze worden praktisch niet meer verkocht. Alleen in speciale omstandigheden wordt er nog gekozen voor deze verwarmingsketels.

Gasketel

Een gasketel gebruikt aardgas. De gasgestookte verwarmingsketels die je tegenwoordig koopt zijn condensatieketels.

Sinds het jaar 2015 mogen er geen andere gasketels dan condensatieketels meer geplaatst worden.

De condensatieketels die je tegenwoordig koopt zijn praktisch allemaal hoogrendementscondensatieketels. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Hoogrendementscondensatieketels‘.

VR-gasketel

VR staat voor Verbeterd Rendement. Een VR-ketel levert ten opzichte van een conventionele verwarmingsketel meer rendement. Zo’n 90% van de energie wordt omgezet in bruikbare warmte. De overige 10% gaat dus verloren.

VR-gasketels praktisch niet meer te koop

Omdat er inmiddels ook ketels zijn met een rendement van 100% (HR-condensatieketels) of hoger wordt de VR-gasketel praktisch niet meer verkocht.

In uitzonderlijke gevallen wordt er toch nog gekozen voor deze VR-gasketel. Een ketel met een hoog rendement (HR-condensatieketel) heeft namelijk een afvoer voor condenswater nodig, deze wordt aangesloten op het riool. Met een VR-ketel is zo’n afvoer niet nodig.

Verbeterd Rendement gasketel

Bron foto: installatie.nl/nieuws/vr-ketel-verdwijnt/

Mazout-condensatieketels

Een veel gebruikte verwarmingsketel is de mazout-condensatieketel, ook wel stookolie-condensatieketel genoemd. Het plan is om langzaam mazoutketels vervangen voor gas-condensatieketels of warmtepompen.

Maar tot die tijd blijven de nieuwe generaties mazout-condensatieketels zorgen voor een aangenaam warm huis.

Voordelen van een mazout-condensatieketel

 • Met een mazout-condensatieketel ben je niet afhankelijk bent van gas(leidingen);
 • Lange levensduur van gemiddeld wel 28 jaar. Bij een normale gasketel is dit maar 18 jaar;
 • Veilig stoken. Er bestaat een heel kleine kans op koolmonoxide. Geen ontploffingsgevaar zoals bij gas, door de lage temperaturen.

Nadelen van een mazout-condensatieketel

 • Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de leverancier van de stookolie;
 • Een nieuwe ketel kost gemiddeld meer dan een gasgestookte HR-condensatieketel.

Hoe werkt een mazout-condensatieketel?

 1. Vanuit de tank wordt er stookolie naar de mazoutketel gepompt;
 2. De stookolie wordt verneveld en door een vonkje ontvlamt de olie;
 3. De warmte die vrijkomt wordt omgezet in warmte voor de centrale verwarming (cv) en eventueel tapwater (bij een combiketel);
 4. Bij de nieuwe generatie mazoutketels, de mazout-condensatieketels worden de rookgassen die vrijkomen ook gebruikt om de cv en eventueel het tapwater op te warmen.

Nieuwe mazoutketel

Bron foto: viessmann.be/nl/woning/olieketel/oliecondensatieketel.html

Hoogrendementscondensatieketels

Deze nieuwe soort condensatieketels hebben een rendement van 100% of meer. Deze gasgestookte hoogrendementscondensatieketels zijn populair.

Voordelen van een hoogrendementscondensatieketel

 • Je verbruikt minder gas of mazout dan bij de conventionele of VR-ketel;
 • Veel keuze in (combi) HR-ketels.

Nadelen van een HR-condensatieketel

 • Kortere levensduur dan een mazout-condensatieketel;
 • Gasaansluiting nodig.

HR-condensatieketel

Een HR-condensatieketel werkt anders dan een conventionele gasketel of een mazoutketel.

Hoe werkt een HR-condensatieketel?

 1. De HR-condensatieketel benut de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas. Bij de gewone gasketel en de VR-ketel verdwijnt deze warmte.
 2. De HR-condensatieketel gebruikt deze warmte voor de verwarming van water of lucht. Een HR-condensatieketel gebruikt dan ook bijna een kwart minder energie dan de oudere verwarmingsketels.

Doordat de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide lager is, is de HR-condensatieketel ook beter voor het milieu.

HR gascondensatieketel

Bron foto: gawalo.nl

Neem contact op met verschillende verwarmingsinstallateurs. Vraag gratis offertes aan voor een nieuwe ketel.

Welk merk kiezen?

Er zijn veel verschillende merken die HR-condensatieketels produceren in veel verschillende prijsklassen.

Hier vind je enkele voorbeelden van ketels:

HRe-ketel

HR staat hierbij uiteraard weer voor Hoog Rendement, en de ‘e’ voor elektriciteit. De HRe- ketel is een energiezuinige verwarmingsketel die stroom opwekt.

Voordeel van een HRe-ketel

 • Je wekt elektriciteit op door middel van de vrijkomende gassen waardoor je energierekening naar beneden gaat. Je kunt tot wel 75% van je elektriciteitsverbruik opwekken met de HRe-ketel.

Nadelen van een HRe-ketel

 • De HRe-ketel is een behoorlijke investering. Het laten installeren kost gemiddeld €11.000;
 • Je gasverbruik gaat iets omhoog om de elektriciteit op te wekken;
 • De ketel is gemiddeld iets groter dan een HR-condensatieketel.

Hoe werkt een HRe ketel?

 1. Net als andere verwarmingsketels gebruikt de HRe-ketel aardgas om water te verwarmen. Bij deze verbranding komen hete gassen vrij.
  Een HRe-ketel gebruikt deze gassen om stroom op te wekken.
 2. Deze combinatie van zowel verwarmen als stroom opwekken noemt men warmtekrachtkoppeling.
 3. De HRe-ketel gebruikt voor deze warmtekrachtkoppeling een zogenaamde stirlingmotor. Dit is een motor die werkt op hete lucht in plaats van op brandstof.

HRe ketel

Bron foto: vanveen-cvtechniek.nl/portfolio-item/intergas-hre-3630/

Wat is een inductieketel?

Een vrij onbekende soort verwarmingsketel is de inductieketel. Dat is ook niet zo gek, omdat de inductieketel geen goed alternatief blijkt voor de gasketel, warmtepomp of andere cv warmtebron. Een inductieketel wordt ook wel afgekort met de term ‘CVi’.

In de advertenties voor de inductieketels wordt gesteld dat het zuiniger zou zijn dan een normale gasketel. Dit is helaas niet waar. Een inductieketel heeft een hoge investering en kost al gauw €7.500 en levert maar gemiddeld 1 C.O.P. Dit is vergelijkbaar met een gasketel.

Een COP geeft aan hoeveel delen energie omgezet worden in warmte. Hoe hoger de C.O.P., hoe beter het rendement. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld een C.O.P. van 4 hebben en een verwarming airco al snel een C.O.P. van 2,5.

Gezien de C.O.P. is een inductieketel al niet interessant.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is geen cv-ketel, maar is er wel een onderdeel van. Een hybride warmtepompinstallatie is een combinatie van een warmtepomp in combinatie met een HR-condensatieketel.

Hier lees je uitgebreide informatie over de hybride warmtepomp.

In de meeste gevallen haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht en zet dit om in warmte voor de centrale verwarming.

De HR-condensatieketel zit bij het systeem om de warmtepomp te ondersteunen bij te veel warmte verlies en om warm tapwater aan te maken.

Voordelen van een hybride warmtepomp

Nadelen van een hybride warmtepomp

 • Duurder dan enkel een HR-ketel;
 • Er moet plaats zijn naast de verwarmingsketel en voor de buitenunit op het dak of aan de gevel.

Hybride warmtepomp bij de HR-ketel

Verwarmingsketel vervangen? Vraag een offerte op bij de verwarmingsinstallateur

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Laat je dan vooraf goed adviseren.

Zeker met alle nieuwe ontwikkelingen en eisen op het gebied van duurzaamheid is het belangrijk dat je kiest voor een systeem waar je mee vooruit kunt voor de toekomst.

Vraag nú gratis en vrijblijvend cv-ketel offertes aan bij verwarmingsinstallateurs. Op deze manier kun je een goede prijsvergelijking maken en de beste installateur vinden.

Vergelijkbare berichten