Verwarmingsketel

Zuinige Verwarmingsketel

Cv-ketels zijn de afgelopen jaren steeds zuiniger in het verbruik geworden. En dat is goed nieuws, zowel voor het milieu als je eigen portemonnee.

In dit artikel lees je meer over wat nu een zuinige cv-ketel is en waar je op moet letten om je cv-ketel zo zuinig mogelijk te laten werken.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een zuinige verwarmingsketel?

De HR-ketel (Hoogrendementsketel) is de zuinigste verwarmingsketel die er is. Dit komt doordat HR-condensatieketels extra energie halen uit de rookgassen om water op te warmen.

Deze uit de rookgassen gewonnen energie komt bovenop de verbrandingswarmte van het gas en zo is de HR-ketel extra efficiënt.

Ook HR-ketels zijn de afgelopen jaren zo ontwikkeld dat ze steeds zuiniger zijn geworden. Zo verbruiken oudere HR-ketels nog best wat energie.

De nieuwere HR-ketels zijn gemiddeld genomen alweer zo’n 10% zuiniger dan oudere hoogrendement verwarmingsketels.

Kleine vlam

HR-ketels die op een kleine vlam kunnen branden zijn zuiniger in hun verbruik. De reden hiervoor is dat er bij een laag pitje minder hoge temperaturen ontstaan, waardoor er ook weer minder warmte verloren gaat.

Als het gaat om energiezuinigheid dan is het belangrijk om te kijken naar het minimum vermogen, dus het laagste gasvlammetje waarop de ketel kan branden.

Dit kun je vinden in de installatiehandleiding van je verwarmingsketel of even navragen bij je installateur.

Modulerende verwarmingsketel

Het moduleren van een verwarmingsketel houdt in dat de ketel krachtig kan branden wanneer er veel warmtevraag is en zachtjes brandt als er weinig warmtevraag is. Hierdoor blijft de watertemperatuur in de verwarmingsketel constant.

Het voordeel van een modulerende ketel is dat deze niet continu op volle toeren hoeft te draaien wanneer de temperatuur in de ruimte omhoog moet.

Daar waar nodig brandt de verwarmingsketel zachter en bespaar je dus op je gasverbruik.

Soorten verwarmingsketels

Verwarmingsketels zijn er in de volgende soorten:

1. HR-condensatieverwarmingsketel: Dit zijn de ketels van tegenwoordig met een rendement van 100% of meer. Het rendement is hierbij het percentage van de warmte die nuttig wordt omgezet in energie. De meeste nieuwe HR-verwarmingsketels hebben een rendement van boven de 100%.

Doordat bij HR-verwarmingsketels de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide lager is, is de ketel ook beter voor het milieu. HR-verwarmingsketels zijn nu de meest verkochte ketels. Er worden bijna geen andere soorten ketels meer verkocht.

2. VR-ketel: VR staat voor Verbeterd Rendement. Een VR-ketel levert ten opzichte van een conventionele ketel meer rendement. Ongeveer 90% van de energie wordt omgezet in bruikbare warmte. De overige 10% gaat dus verloren.

VR-ketels worden vrijwel niet meer verkocht, omdat de HR-ketels een rendement van 100% en vaak nog meer hebben.

3. Conventionele ketel: De meest simpele verwarmingsketels vallen in de categorie conventionele ketels. Het rendement van deze ketels is 70 tot 80%.

De resterende 20 tot 30% warmte gaat verloren tijdens het verwarmingsproces. Omdat conventionele ketels niet zuinig en soms niet veilig zijn worden ze tegenwoordig niet meer verkocht.

Hybride warmtepomp

Is je huidige verwarmingsketel nog niet aan vervanging toe maar ben je al wel op zoek naar een duurzamer alternatief, dan heb je de mogelijkheid om een warmtepomp te combineren met je HR verwarmingsketel.

Deze combinatie wordt ook wel een hybride installatie genoemd.

Hierbij voorziet de hoogrendementscondensatieketel in de verwarming van het tapwater en zorgt de warmtepomp voor de verwarming van je huis.

Op de koudere dagen ondersteunt de ketel de warmtepomp bij het verwarmen.

Verwarmingsketel zuiniger laten werken

Behalve het kiezen voor een zuinige ketel zijn er nog een aantal manieren om je ketel zuiniger te laten werken.

1. Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen houdt in dat je de juiste hoeveelheid warm water door de radiatoren laat stromen.

Door de warmteafgifte bij de verschillende radiatoren gelijk te maken, voorkom je dat het in de ene ruimte te warm is en in de andere juist te koud.

Met waterzijdig inregelen zorg je dus voor een gelijkmatige verwarming in je huis en voorkom je dat er in sommige ruimtes onnodig veel wordt gestookt.

Er zijn verschillende methodes om je radiatoren waterzijdig in te stellen.

Energie besparen door waterzijdig inregelen

Bron foto: kijkvoelbeleef.nl

2. Laat de verwarmingsketel op de juiste plek installeren

Een ander belangrijk punt om je ketel zo zuinig mogelijk te laten werken, is om de ketel op de juiste plek te laten installeren.

  1. Plaats de ketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Het voordeel hiervan is dat de leidingen kort kunnen blijven en er minder warmte verloren gaat.
  2. Ook hoef je minder lang op warm douchewater te wachten. Doordat de moderne ketels een stuk compacter en stiller zijn geworden, kunnen ze eenvoudiger op een geschikte en centrale plek geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

3. Zoneregeling

Het is heel vervelend wanneer bepaalde kamers in je huis te koud zijn en andere juist te warm. Ideaal is natuurlijk dat elke ruimte in je huis op de gewenste temperatuur verwarmd kan worden.

Zoneregeling biedt hiervoor de oplossing.

Zoneregeling is zowel mogelijk op een vloerverwarmingssysteem, stadsverwarming als bij radiatoren.

  • Met zoneregeling regel je de temperatuur per ruimte. Zo stel je de temperatuur voor je woonkamer bijvoorbeeld in op 20°C en in de slaapkamer op 17 °C. Dit geeft een stukje extra comfort aan je woning.
  • Doordat ruimtes niet meer verwarmd worden dan nodig is, bespaar je tevens op je energierekening. Kies je bijvoorbeeld voor vloerverwarming met zoneregeling dan kun je tot wel 20% besparen op je energierekening.

HR-ketel met het juiste vermogen

Heel belangrijk is ook dat je kiest voor een verwarmingsketel met het juiste vermogen. Het komt vaak voor dat er voor een HR-ketel wordt gekozen met een hoger vermogen dan eigenlijk nodig is.

Er wordt vaak gedacht: hoe hoger het vermogen hoe beter. Je huis wordt echter niet sneller warm met een ketel met een hoog vermogen.

Kies je voor een HR-ketel met een te hoog vermogen, dan betaal je door het hogere gasverbruik meer energiekosten. En dat is zonde natuurlijk.

Offertes aanvragen bij verwarmingsinstallateurs

Ben je toe aan een nieuwe verwarmingsketel? Of wil je weten op welke manier je huidige ketel zo zuinig mogelijk in gebruik is? Vraag dan advies bij een verwarmingsinstallateurs.

Voor de aanschaf van een nieuwe HR-condensatieketel is het verstandig om bij meerdere verwarmingsinstallateurs een offerte aan te vragen.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd