Woonkamer Verwarmen met een Airco

Wil je graag gasloos je woonkamer verwarmen of bijverwarmen? Dan kan dat met een airco.

Een airco is voordeliger dan een lucht/water warmtepomp op de centrale verwarming en heeft geen aparte radiatoren of vloerverwarming nodig.

Lees hieronder meer over het verwarmen van je woonkamer met een airco.

Snel een airco specialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Hoeveel vermogen heb je nodig om je woonkamer te verwarmen met een airco?

Een belangrijk aspect bij het verwarmen van de woonkamer en woning is het kiezen van het juiste airco vermogen. Zo kun je bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt om de airco daadwerkelijk in te zetten als warmtebron.

Hoe bereken ik het juiste vermogen voor mijn woonkamer?

Met de volgende formule wordt het vermogen van een airco berekend: m³ x factor = (benodigde Watt / 1000) = kW

Formule om het vermogen van een airco te berekenen voor de woonkamer

Wat is de m³?

De m³ is de kubieke meter van je woonkamer. Dit bereken je door hoogte x breedte x lengte te vermenigvuldigen.

Factor

De factor is de isolatiegraad van de woning. Dus hoe goed is de woning geïsoleerd.

  • Factor 30: Dit is een woonkamer / woning die goed is geïsoleerd. Muurisolatie en glasisolatie is aanwezig.
  • Factor 40: Hierbij is de woonkamer redelijk geïsoleerd. Er vindt enigszins warmteverlies plaats.
  • Factor 50: Slecht geïsoleerde woonkamer. Geen muurisolatie en bijvoorbeeld enkel glas.

Met de twee bovenstaande gegevens (inhoud en factor) kan het vermogen berekend worden.

Voorbeeld

Heb je bijvoorbeeld een woonkamer van 7 meter x 4 meter x 2,2 meter = 62 m³ in een redelijk geïsoleerd huis kom je uit op een kW van:

  • 62 m³ x 40 = 2480 Watt / 1000 = 2,4 Watt. Dit komt in de praktijk uit dat je een airco binnenunit nodig van 2,5 kW om je woonkamer te verwarmen.

Calculator

Met de calculator hieronder kun je berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt voor je woning / kamers.

Iets hoger vermogen kiezen

Het is slim om een iets hoger vermogen te kiezen dan uit de berekening komt. In dit geval van 2,4 kW is een airco met een vermogen van 3 kW een goed idee. Een airco een paar stappen onder het maximum vermogen laten draaien zorgt voor minder slijtage, geluid en gemiddeld lagere energierekening.

Kies daarnaast ook niet weer een te zware airco, van in dit geval 5 kW (bij een benodigde 2,4 kW). Dat is onnodig en zorgt voor een onnodig hoge aanschafprijs.

kW en Btu

In veel gevallen wordt het vermogen van de airco uitgedrukt in kW, maar soms zie je ook Btu staan. Dit staat voor British thermal unit.

  • 1 kW staat voor 3412,142 BTU.

Dus heb je een vermogen van 2,5 kW nodig, dan moet je een airco hebben met een Btu van 8530,355.

Interesse om met een airco je woonkamer te verwarmen en koelen? Laat je adviseren door een airco specialist. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Airco als hoofdverwarming of bijverwarming in de woonkamer?

Een airco kun je inzetten als hoofdverwarming of als bijverwarming.

Airco als bijverwarming

Een airco kun je in de meeste gevallen gebruiken om je woonkamer en woning bij te verwarmen. Met bijverwarming heb je naast de airco binnenunit nog een andere warmtebron nodig. Meestal zijn dit radiatoren, maar vloerverwarming is ook mogelijk. Door de combinaties te maken heb je een minder hoog vermogen airco nodig.

Een airco in een matig of slecht geïsoleerde woning kan bijna enkel alleen als bijverwarming dienen. Zo kun je met de airco het net wat meer verwarmen en ook gebruiken als koeling tijdens de warme maanden. Door de combinatie koelen en verwarmen wordt het alsnog een slimme investering.

Vraag hier gratis offertes aan bij airconditioning specialisten om een airco te installeren om te verwarmen (en koelen).

Airco als hoofdverwarming

Een airco als hoofdverwarming is geschikt in woningen die goed zijn geïsoleerd. Om een airco als hoofdverwarming te gebruiken heb je in de meeste gevallen wel een multi-split airco nodig.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor één binnenunit in de woonkamer, één binnenunit in de slaapkamer en één op zolder.

Laat je adviseren door airco specialisten over welk vermogen je nodig hebt om een airco als hoofdverwarming te laten werken. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Met welke soorten airco’s kun je een woonkamer verwarmen?

Er zijn verschillende soorten airco’s die je in de woonkamer kunt hangen om je huis te verwarmen (en koelen). Hieronder een overzicht.

Split airco

Een split airco bestaat uit een binnenunit(s) en een buitenunit. Hiervoor heb je dus ruimte nodig op je gevel, dak of balkon om de buitenunit te plaatsen. Tussen de units zitten leidingen waar de koudemiddel doorheen stroomt om de lucht in huis te verwarmen en koelen.

Single-split airco

Bij een single split airco heb je één binnenunit en één buitenunit.

Hiermee kun je alleen de woonkamer verwarmen of koelen. Wil je de airco gebruiken als bijverwarming, dan is een kleine single-split airco van enkele kW toereikend.

Single split airco om de woonkamer te verwarmen

Multi-split airco

Wil je naast je woonkamer ook bijvoorbeeld je slaapkamers verwarmen? Dan heb je een multi-split nodig.

  • Een multi-split bestaat uit twee (duo-split) of meerdere binnenunits en één buitenunit. Je kunt op één binnenunit een flink aantal binnenunits kwijt is onze ervaring. Gemiddeld ligt het maximum rond 7 binnenunits op één buitenunit.
  • Als de woning voldoende is geïsoleerd, kan een multi-split als hoofdverwarming dienen. Bij kleinere woningen kan een duo-split soms al dienen als gasloze hoofdverwarming.

Multi-split airco in de woonkamer

Monoblock airco

Heb je geen ruimte of toestemming voor de buitenunit? Dan kan een monoblock airco met verwarmingsfunctie uitkomst bieden.

  • Een monoblock is geen split airco waardoor het geen buitenunit nodig heeft. Enkel twee ventilatiegaten in de gevel zijn nodig om buitenlucht om te zetten in warme lucht binnen.
  • Met een monoblock kun je alleen één ruimte zoals de woonkamer verwarmen.
  • Een monoblock airco komt vaak in de vorm van een vloermodel (ten hoogte van de radiatoren.)
  • Een monoblock is goed geschikt als bijverwarming, als hoofdverwarming is het lastiger of je moet in een zeer goed geïsoleerd appartement wonen.

Verschillende modellen

Naast de systemen zijn er ook verschillende modellen om uit te kiezen.

Wandmodel

Het wandmodel is de meest gekozen model airco. Deze hangt vaak net onder het plafond. Zo is het minder zichtbaar. Een wandmodel is vaak de binnenunit van een split airco.

Wandmodel airco binnenunit voor in de woonkamer

Vloermodel

Een lager hangend model is de vloer airco. Deze hangt ter hoogte van waar radiatoren normaal hangen. Een vloermodel kan onderdeel zijn van een split airco systeem. Een vloermodel is ook de meest gebruikte vorm van een airco zonder buitenunit (monoblock).

Vloermodel airco voor in de woonkamer

Plafondmodel

Een minder gebruikt model airco voor in woonkamers is het plafond airco model. Je zit dit meer terug in gebouwen en winkels, maar kan technisch ook prima hangen in een woning.

Airco binnenunit tegen het plafond

Een plafondmodel zit plat op het plafond en hangt daardoor minder in het zicht.

Voor welk type airco kies jij? Vraag advies. Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten.

Mobiele airco

Heb je geen ruimte of budget voor een vaste airco? Dan is een mobiele airco een optie.

Mobiele airco’s zijn vooral bedoeld om mee te koelen, maar er zijn ook mobiele airco’s die koelen en verwarmen.

Een mobiele airco’s heeft wel als nadelen dat:

  • het meer geluid maakt dan een vaste airco;
  • het meer energie vraagt;
  • het meer in de weg kan staan.

Waar kun je het beste de airco in de woonkamer hangen om te verwarmen?

Omdat warmte naar boven stijgt is het niet ideaal om de airco te hoog te hangen. Bij koelen is het juist andersom, hoe beter de koele lucht door de gehele kamer wordt verspreid. Het is dus belangrijk om een middenweg te vinden.

  • Bij het plafond: De meest gebruikte plek is boven een (binnen)deur en bij het plafond. Dit zijn meestal wandmodellen.
  • Bij de radiatoren: Maar als je de airco vooral als verwarming gebruikt, zijn vloermodellen ter hoogte van de radiatoren ook een interessante plek. Eventueel is het mogelijk om een vloermodel achter de bank te plaatsen zodat het minder zichtbaar is. Let wel op dat de bank de warmte niet te veel belemmert en de airco onnodig hard moet werken om te verwarmen.

Kun je de airco in de woonkamer wegwerken?

Een airco moet vrij kunnen ‘ademen’ om zo de warme en koele lucht te verspreiden.

Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om een eigen kastje te maken dat je open kunt klappen als je de airco aanzet. Maar het wordt niet aangeraden, omdat het toch een belemmering blijft.

Een beter idee is om naar een airco binnenunit te zoeken dat bij je interieur past en een meer moderne uitstraling heeft. Er zijn diverse merken die design airco binnenunits aanbieden. Hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie:

Ventileren en ontvochtigen van de woonkamer

Naast het verwarmen en koelen zitten er op een airco vaak nog andere opties op.

  • Ventileren: Als je geen ventilatiesysteem hebt of die ontoereikend is, kan een ventilatiefunctie op een airco interessant zijn. Hierdoor kun je de woonkamer ventileren zonder dat er een raam open hoeft. Daarnaast zorgt de filter in de airco dat de lucht gezuiverd wordt.
  • Ontvochtigen: Voor een goed binnenklimaat is een goede vochtbalans van belang. Door een ontvochtigingsfunctie in een airco kan deze op peil blijven. Hierdoor is de kans op schimmels, scheurtjes in hout kleiner en voelt je woonkamer aangenamer aan.

Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten

Interesse om je huis en woonkamer met een betaalbare airco te verwarmen (en koelen)?

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend airco offertes aan.

Vergelijkbare berichten