Airco Plat Dak {Voor Verwarmen en Koelen in Huis}

Wil je meer weten over het plaatsen van een buitenunit (op een plat dak)? Lees dan hieronder verder voor de mogelijkheden en alternatieven.

Snel een airco specialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Split airco of monoblock?

Als het om een airco gaat voor op een plat dak, gaat het om een split-airco buitenunit. Dit type airco verwarmt en koelt je woning zuinig en stil.

Een split-aircosysteem is een airco die bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Een plat dak is vaak een prima plek voor een buitenunit omdat een plat dak redelijk vlak is en minder opvalt vanaf de grond.

Vraag aan airco specialisten of een airco op je platte dak mogelijk is. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Monoblock alternatief

Blijkt een split airco buitenunit niet op je platte dak te kunnen of op een andere plek aan de buitenkant, dan is er nog de monoblock airco als alternatief. Dit is een airco zonder buitenunit met alleen twee luchtkanalen in de gevel.

Hier lees je meer over een monoblock airco zonder buitenunit.

Wat is belangrijk bij het plaatsen?

Er zijn verschillende punten om op te letten bij het plaatsen van buitenunit op een plat dak.

1. Trillingen voorkomen

Een airco buitenunit kan voor overlast in huis of bij de buren zorgen. Als de airco aan het werk is, kunnen de trillingen in huis hinderlijk zijn.

Daarom wordt de buitenunit op dempers gezet om de resonantie in huis te minimaliseren.

Voor trillingsveren kiezen

De airco wordt meestal op twee kunststof / rubberen balken gezet voor de stabiliteit. Om de trillingen te verminderen zijn trillingsveren tussen de balken en de buitenunit aan te raden (zie foto).

Matje

Soms zijn de trillingsveren niet voldoende. Wat dan een oplossing kan zijn, is een anti-trillingsmat of anti-vibratiemat. Deze wordt tussen het platte dak en de balken gelegd om de trillingen verder te dempen.

Omkasting

Om de buitenunit te beschermen tegen de weersinvloeden en het geluid te dempen kan een omkasting interessant zijn. Bovendien kan een omkasting meer opgaan in de omgeving omdat je uit verschillende kleuren kunt kiezen om de witte buitenunit te verbergen.

2. Draagkracht

Een buitenunit heeft een aardig gewicht met gemiddeld 40 tot 50 kg. Hier moet het dak voldoende sterk voor zijn. Gelukkig zijn de meeste platte daken die goed zijn onderhouden in staat om een buitenunit te dragen.

3. Schaduwrijke en beschutte plek

Vooral voor in de zomer is het belangrijk dat de airco niet (de hele dag) in de volle zon staat. Zo presteert de buitenunit minder goed, waardoor het in huis minder snel koel wordt.

Een beschutte plek is ook goed om de buitenunit te beschermen tegen (harde) wind en andere weersomstandigheden. Zo komen er op een beschutte plek zo min mogelijk bladeren en andere vuil in het apparaat.

4. Ruimte om de airco heen

Om de airco heen mogen geen obstakels staan die een goede werking in de weg staan. De buitenunit heeft minstens 30 centimeter rondom ruimte nodig om het systeem te laten werken.

5. Ruimte om te repareren

Naast dat de buitenunit ruimte nodig heeft voor een goede werking, moet de airco ook op een plek staan waar je zelf of de onderhoudsmonteur makkelijk bij kan. Er moeten geen gevaarlijke situaties ontstaan als het raster voor de ventilator of de ventilator zelf moet worden schoongemaakt.

6. Aantal buitenunits

Heb je een grote woning om te verwarmen en te koelen met een airco? Dan is het heel soms nodig om twee of meer buitenunit te installeren om alles te laten werken. Dit is meer uitzondering dan regel. Meestal is één buitenunit voldoende.

Als je meer dan 2 buitenunits op de buitenunit wilt plaatsen is er een vergunning nodig.

Alternatieve plekken voor de buitenunit

Is je platte dak niet geschikt voor de buitenunit? Dan zijn er nog alternatieven aan de buitenzijde.

Vraag advies aan airco specialisten over de beste plek voor de buitenunit bij je woning. Vraag hier gratis airco offertes aan.

1. Gevel

De gevel kan een interessante plek zijn voor de buitenunit. Het kan op verschillende hoogtes geïnstalleerd worden, zodat het in de schaduw hangt, minder last heeft van de wind en dichter bij de binnenunits zit.

Net als op een plat dak kan er worden gekozen voor een omkasting om de binnenunit te beschermen, minder op te laten vallen en het geluid te dempen.

2. Balkon

Heb je een balkon, dat ver genoeg af staat van de buren? Dan is een airco buitenunit daar ook mogelijk. Zo staat de buitenunit meer beschermd achter de balustrade van het balkon en is het minder zichtbaar vanaf de weg.

3. In de tuin

Een andere plek voor de buitenunit waar veel gekozen wordt is op de grond in de tuin. Dit kan een goede plek zijn als de binnenunit in de woonkamer hangt. Om de buitenunit te verbergen kan er een haag(je) omheen geplant worden en een omkasting over de unit worden geplaatst.

4. Schuin dak

Zijn al de bovenste plekken, inclusief het platte dak, niet mogelijk? Dan kan de unit op een schuin dak nog een optie zijn.

  • Dit kan met een dakbeugel, waarop de buitenunit zichtbaar op het dak wordt geplaatst. Dit is de meest voordelige optie.
  • Of via een dakkap, waarbij de binnenunit meer geïntegreerd zit in het schuine dak.

Hier lees je meer over een buitenunit op een schuin dak.

Vraag gratis airco offertes bij specialisten

Wil je een airco om te verwarmen en koelen? Vraag advies voor de mogelijkheden bij airco specialisten. Vraag hieronder gratis airco offertes aan. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten