Verwarmingsketel

Verwarmingsketel Zonder Gas of Mazout [Is het mogelijk?]

Het gebruik van gas om huizen te verwarmen wordt teruggedrongen. Bij nieuwe woningen worden al warmtepompen aangesloten, alhoewel de meeste woningen nog gas gebruiken.

Maar zijn er goede alternatieven voor de gasketel? Bestaat er bijvoorbeeld een elektrische verwarmingsketel?

Op deze en andere vragen gaan we in dit artikel nader in.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een verwarmingsketel zonder gas?

Als er gesproken wordt over een verwarmingsketel zonder gas dan gaat het doorgaans over de elektrische verwarmingsketel. Een elektrische verwarmingsketel werkt uiteraard op elektriciteit.

In tegenstelling tot de verwarmingsketel op gas komen er bij de elektrische ketel  geen rookgassen vrij en is er dus geen rookgasafvoerkanaal voor nodig.

Hoewel de elektrische ketel technologisch heel betrouwbaar is, haken er toch nog best wat nadelen aan. Zo zijn de energiekosten hoger.

Hoewel elektriciteit goedkoper is dan gas, is er veel meer elektriciteit nodig om gas te vervangen. Dit zorgt voor een hogere energierekening.

Daarnaast moet je woning aan een aantal voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor een elektrische verwarmingsketel:

  • De woning moet heel goed geïsoleerd zijn.
  • Om echt rendabel te zijn moet de elektrische verwarmingsketel gecombineerd worden met zonnepanelen.

Elektrische verwarmingsketel van Vaillant

Hoe werkt een elektrische verwarmingsketel?

De traditionele gasgestookte ketel werkt op aardgas. De brander in de ketel zorgt ervoor dat het aardgas verwarmd wordt. De warmte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt om de radiatoren te verwarmen.

De elektrische verwarmingsketel werkt op een andere manier.

Bij elektrische ketel wordt er door middel van elektriciteit een verwarmingselement opgewarmd wat er weer voor zorgt dat het water voor in de centrale verwarming (radiatoren of vloerverwarming) opwarmt.

Aparte boiler nodig

Bij een elektrische verwarmingsketel heb je een externe boiler nodig voor het tapwater in de badkamer en keuken.

Kun je zonnepanelen gebruiken voor een elektrische verwarmingsketel?

Omdat de elektrische verwarmingsketel meer energie verbruikt – wat zorgt voor een hogere energierekening- is deze aanschaf eigenlijk enigszins rendabel te krijgen wanneer je daarnaast zonnepanelen laat installeren.

Zonnepanelen wekken hun stroom grotendeels op tijdens de warme maanden van het jaar. In de winter zal je veelal nog steeds stroom van je energieleverancier moeten afnemen.

Welke merken verkopen elektrische ketels?

Niet alle merken hebben elektrische verwarmingsketel te koop. De meeste ketel merken focussen zich op gasketels.

De meest bekende elektrische verwarmingsketel merken zijn Elterm, Agpo, Vaillant en Remeha.

Ook interesse in een A-merk elektrische of gasketel? Vraag hier gratis offertes aan bij cv-installateurs.

Wat kost een elektrische cv-ketel?

De elektrische cv-ketel is gemiddeld niet veel duurder dan een gasgestookte HR-ketel.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor elektrische cv-ketel. De kosten zijn onderverdeeld per vermogen.

Vermogen
4kW €1.200
6kW €1.280
9kW €1.400
12kW €1.490
15kW €1.570
Installatiekosten €800

Wat zijn de voordelen van een elektrische verwarmingsketel

Het aanschaffen van een elektrische verwarmingsketel biedt de volgende voordelen:

Snel en gemakkelijk te installeren: de ketel kan zowel aan de muur als op de grond geplaatst worden.

Voordeliger in aanschaf: De aanschafprijs van een elektrische verwarmingsketel ligt een stuk lager dan die van een warmtepomp.

Efficiënte en rendabele manier van verwarming: Het is een efficiënt systeem dat zorgt voor een rendement van bijna 100%. Bovendien wordt je woning zeer snel opgewarmd.

Makkelijk in onderhoud: Het systeem vraagt weinig onderhoud. Er is ook geen sprake van verplicht onderhoud.

Veilig in gebruik: In tegenstelling tot een gasgestookte installatie loop je niet het risico op een gasexplosie of CO-vergiftiging.

Compact systeem: De elektrische verwarmingsketel neemt weinig plaats in.

Vergelijk vrijblijvend cv specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de nadelen van een elektrische verwarmingsketel

De elektrische verwarmingsketel heeft echter ook nadelen:

Hogere energiekosten: Het opwarmen van je huis door middel van een elektrische verwarmingsketel is ongeveer drie keer zo duur in verbruik als het verwarmen met een verwarmingsketel op gas. Doordat de elektrische installatie zoveel elektriciteit verbruikt zal de energierekening fors hoger zijn.

Elektriciteit is dan wel goedkoper dan gas, het feit dat er in verhouding meer elektriciteit nodig is om gas te vervangen maakt dat je met een elektrische verwarmingsketel meer betaalt aan energiekosten.

Combinatie met zonnepanelen: Vanwege de hoge energiekosten kan de elektrische verwarmingsketel het beste gecombineerd worden met zonnepanelen. Zo kun je een deel van de stroom zelf opwekken.

Echter, ook de aanschafkosten van zonnepanelen zijn vrij hoog.

Je huis moet zeer goed geïsoleerd zijn: Zonder een complete isolatie van je huis is de investering in een elektrische verwarmingsketel weinig zinvol.

Door de hoge energiekosten die een elektrische verwarmingsketel met zich meebrengt moet het warmteverlies zo laag als mogelijk zijn. Om dit te bereiken dient je huis dus heel goed geïsoleerd te zijn.

Goede isolatie betekent minimaal vloer-, dak- en spouwmuurisolatie en hr-glas. Wanneer dit voor jouw woning nog niet het geval is dan brengt het voorbereiden van je huis op een elektrische verwarmingsketel ook nog eens een behoorlijke kostenpost met zich mee.

Extra boiler vereist: Een elektrische verwarmingsketel zorgt alleen voor de verwarming in je huis. Hiermee ben je er dus nog niet. Je wilt uiteraard ook warm water voor in de keuken en de badkamer. Daarom moet er nog een extra investering worden gedaan: de aanschaf van een (zonne)boiler.

Veelal extra aanpassingen in de meterkast voor nodig: Wanneer je hier nog niet over beschikt zal je elektra moeten worden aangepast en zal er krachtstroom moeten worden aangelegd.

Zoals je ziet zijn er best nog wat nadelen verbonden aan het aanschaffen van een elektrische verwarmingsketel. Er zijn echter ook goede alternatieven voor de elektrische verwarmingsketel.

Meer interesse in een gasketel? Vraag hier gratis offertes aan.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrische ketel?

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden wanneer je van plan bent om je huis duurzaam te verwarmen.

Zo kan de warmtepomp een goed alternatief zijn. Er zit bovendien premie op warmtepompen, waardoor de aanschaf een stuk interessanter wordt.

Hieronder vind je de meest gekozen warmtepompen.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt altijd in samenwerking met een HR-condensatieketel. Voor dit type warmtepomp is er dus nog wel een gasaansluiting nodig. De hybride warmtepomp neemt het grootste deel van de verwarming van je woning voor zijn rekening. Dit ligt gemiddeld rond de 85%.

Daarnaast zorgt de HR-condensatieketel voor de verwarming van het tapwater en ondersteunt de ketel de warmtepomp bij de verwarming op het moment dat dit nodig is. Dit kan voor komen op de koude winterse dagen.

Ook bij een hybride warmtepomp is het belangrijk dat je huis geïsoleerd is. In dat geval hoeft de HR-condensatieketel minder vaak bij te springen voor de verwarming van je huis.

Aardwarmtepomp

De aardwarmtepomp die ook wel grond warmtepomp wordt genoemd, is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. De aardwarmtepomp haalt zoals de naam al aangeeft de warmte uit de aardbodem.

Helaas is het vaak te lastig om dit type warmtepomp bij een bestaande woning te installeren. Bij een bestaande woning is een lucht/water warmtepomp of hybride warmtepomp dan ook vaak een betere optie. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en hebben toch een beter rendement dan een HR-condensatieketel.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is de meest gekozen warmtepomp. Een standaard lucht/water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van je woning. Maar je kunt ook je tapwater verwarmen met een lucht/water warmtepomp. Hiervoor heb je een warmtepompboiler nodig.

Deze boiler zit in sommige lucht/water warmtepompen (de zogenaamde combi warmtepomp) al verwerkt. Er zijn ook externe warmtepompboiler die alleen zorgen voor warm tapwater.

Interesse in een energiezuinig warmtepomp? Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is stralingsverwarming. Deze warmte voel je direct, net als de straling van de zon. Bij infrarood verwarming wordt stralingswarmte opgewekt door middel van elektriciteit.

Deze stralingswarmte wordt opgeslagen door de meubels, de wanden en vloeren, die deze warmte ook weer afgeven aan de lucht. Zo wordt je kamer comfortabel warm. Je kunt de verwarming regelen met een thermostaat.

Toekomstmuziek: verwarmingsketel op waterstof

Als het gaat om alternatieven voor het stoken op gas dan wordt de verwarmingsketel op waterstof regelmatig genoemd. Waterstof is een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen (zoals aardgas) dat gebruikt kan worden met aanpassingen op de bestaande aardgasleidingen.

Wel is er een ander soort cv-ketel voor nodig. Door middel van pilots wordt er ook in getest of het verwarmen door waterstof een goed alternatief is voor de toekomst.

Nieuwe verwarmingsketel? Vraag offertes aan

Is je huidige verwarmingsketel aan vervanging toe en wil je graag weten wat voor jouw situatie het meest geschikte alternatief is? Win dan eerst professioneel advies in bij de verwarmingsinstallateur.

Vraag vervolgens bij meerdere verwarmingsinstallateurs offertes op zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd