Levensduur van een Verwarmingsketel {Economisch – Technisch}

Benieuwd hoe lang een verwarmingsketel meegaat, en wanneer je een nieuwe nodig hebt?

Hieronder lees je er meer over.

Wat is de gemiddelde levensduur van een verwarmingsketel?

Een verwarmingsketel van een gerenommeerd merk gaat tussen de 14 en 18 jaar mee. Gerenommeerde merken zijn onder andere Intergas, Nefit, Remeha, ATG en Vaillant.

Twee verschillende soorten

De levensduur van een verwarmingsketel komt in twee vormen, de economische en technische.

1. Economische levensduur: De economische levensduur geeft aan hoe lang het rendement van de verwarmingsketel op niveau blijft.

Als je een HR-ketel hebt met een rendement van 95% zakt dit door slijtage et cetera elk jaar een beetje. Bij goede modellen zakt de economische levensduur langzaam, met een paar procenten maar tijdens de levensduur.

Maar na ongeveer 14 jaar begint de economische levensduur wel op zijn eindje te komen.

Dit is niet alleen ten opzichte van de ketel zelf, maar ook van nieuwe verwarmingsketels die weer zuiniger werken. Hoogrendement verwarmingsketels die recent op de markt zijn gekomen, hebben een beter rendement dan een ketel van 15 jaar geleden.

Interesse in een nieuwe verwarmingsketel? Vraag hier gratis en vrijblijvend verwarmingsketel offertes aan.

2. Technische levensduur: De technische levensduur geeft aan hoe lang een verwarmingsketel blijft werken, ongeacht een lager rendement. De technische levensduur kan voortduren door reparaties en goed onderhoud.

Er zijn genoeg voorbeelden van ketels van 20+ jaar die technisch nog prima werken. Alleen zullen deze ketels wel meer gas verbruiken om je huis op temperatuur te krijgen en houden.

Wat beïnvloedt de levensduur?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de levensduur van je verwarmingsketel korter wordt.

Onder de volgende kopjes lees je hier meer over.

1. Onderhoud

Te weinig onderhoud zorgt ervoor dat je systeem sneller slijt dan nodig is en kom je vaak voor grotere reparatiekosten te staan.

Laat een nieuwe verwarmingsketel ongeveer om 2 jaar onderhouden en bij een ketel van 10 jaar of ouder elk jaar.

2. Slecht ingesteld cv-systeem

Met een slecht ingesteld systeem wordt het cv-warm niet goed warm.

De meeste mensen zetten dan de temperatuur hoger. Hierdoor moet de verwarmingsketel harder werken (en kost het ook meer energie). Als het systeem langdurig slecht is ingesteld en de verwarmingsketel langdurig hard moet werken zorgt dit voor slijtage aan het systeem.

Een slecht ingesteld systeem is als de eerste radiator die het cv-water ontvangt, flink warm wordt en de laatste radiator in het systeem bijna niet meer warm wordt. Dit kan overigens ook met water vloerverwarming. Bij een goed ingeregeld systeem is de temperatuur goed verdeeld over de radiatoren of vloerverwarming buizen.

Hier lees je meer over het waterzijdig inregelen van radiatoren en hier over het inregelen van vloerverwarming.

Interesse in een nieuwe verwarmingsketel met een goed ingesteld systeem? Vraag hier gratis offertes aan bij cv-specialisten.

3. Te lage en hoge druk

Als het cv-systeem te lang op een verkeerde druk werkt, dan heeft dat gevolgen voor de slijtage van de onderdelen en voor het energieverbruik in de loop van de levensduur. Zeker als dat vaker gebeurt door de jaren heen, dan verkort dit de levensduur.

Een goede druk ligt tussen de 1,5 en 2 bar.

Bij een te lage waterdruk (onder de 1 bar) kan de verwarmingsketel het cv-water minder goed opwarmen. Omdat je het behaaglijk wilt hebben in huis zet je de thermostaat hoger waardoor de cv-ketel harder moet worden. Bij een constante lage druk slijten de onderdelen daardoor sneller en kan de verwarmingsketel uitvallen.

Bij een te hoge druk (boven de 2 bar) kunnen onderdelen sneller slijten en zelfs kapot springen.

Houd dus de druk stabiel, om langer gebruik te maken van je verwarmingsketel.

4. Weinig of niet ontlucht systeem

Wat ook kan zorgen dat de verwarmingsketel harder moet werken is een cv-systeem met lucht. Door de tijd heen is de kans aanwezig dat er lucht in het cv-systeem komt en de radiatoren of vloerverwarming minder goed verwarmt.

Omdat het niet meer aangenaam warm wordt hebben de meeste mensen de neiging om de temperatuur omhoog te zetten. Hierdoor moet de verwarmingsketel harder werken, slijt het sneller en kost het meer energie.

Hier lees je meer over het ontluchten van radiatoren en hier meer over het ontluchten van vloerverwarming.

Wanneer is het echt tijd om de verwarmingsketel te vervangen?

Wat zijn aanwijzingen dat de verwarmingsketel zijn langste tijd heeft gehad..

1. Druk van je oude ketel valt vaak weg

Als je om de paar maanden (minder dan een half jaar) de verwarmingsketel moet bijvullen bij een oude ketel is het vaak een teken om voor een nieuwe te kiezen.

De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen voor een goed werkend cv-systeem.

2. Reparatiekosten

Als de cv-specialist om de paar maanden langs moet komen voor een reparatie is het duidelijk dat de ketel aan vervanging toe is. In plaats van elke keer de ketel te laten repareren is een nieuwe ketel vaak al rendabeler. Geen gezeur met het regelen van een cv-specialist en een betrouwbare verwarmingsketel.

3. Je hebt een VR-ketel hangen

Als je een oude verwarmingsketel hebt hangen, kan dit een VR-ketel zijn. Dit zijn oude ketels met een open systeem. Het wordt aanbevolen om een VR-ketel snel te laten vervangen omdat dit met de huidige inzichten een onveilige verwarmingsketel is.

Hier kom je meer te weten over de VR-ketel.

4. Energieverbruik stijgt

De gasprijzen zijn altijd nog relatief hoog. Een nieuwe verwarmingsketel kan deze maandelijkse uitgave verlagen.

Merk je dat het verbruik (dus niet de kosten alleen) elk jaar stijgt, dan kan dit komen door een oude verwarmingsketel die minder efficiënt werkt.

Soms is het minder zichtbaar omdat het een proces is van jaren. Pak daarom de nota’s van de afgelopen jaren erbij en bekijk het verbruik. Als het aantal verbruikte kubieke meter elke keer stijgt, zonder dat het aantal personen in huis en leefstijl verandert, kan dat wijzen op een slecht werkende verwarmingsketel.

Gratis offertes aanvragen bij cv-specialisten

Laat een nieuwe verwarmingsketel installeren voor een goed rendement. Vraag hieronder verwarmingsketel offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten