Warmtewisselaar In Een Verwarmingsketel

De meeste huishoudens beschikken over een verwarmingsketel die zorgt voor de verwarming in huis en voor het verwarmen van het tapwater.

De verwarmingsketel bevat een fraai stukje geavanceerde techniek om goed zijn werk te kunnen doen. Een belangrijk onderdeel van de verwarmingsketel is de warmtewisselaar.

De warmtewisselaar kun je zien als het hart van je verwarmingsketel. Maar wat voor functie heeft deze warmtewisselaar en hoe werkt deze precies? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk snel verwarming onderhoudsmonteurs
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een warmtewisselaar in een verwarmingsketels?

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van een vloeistof en/of gas overbrengt naar een ander medium, zonder dat ze met elkaar in contact komen. Het apparaat heeft eigenlijk twee functies:

  • Het regelen van de temperatuur (verwarmen en koelen).
  • Het uitwisselen van warmte (het hergebruiken van de warmte die al in het proces zit).

De warmtewisselaar in de verwarmingsketel zorgt ervoor dat het water door middel van brandend gas effectief verwarmd wordt.

  • In sommige verwarmingsketels wordt niet alleen cv water verwarmd maar ook het tapwater. Dit is het geval bij combiketels.
  • In sommige verwarmingsketels zitten er twee aparte warmtewisselaars. Eén voor het cv-water en één voor het verwarmen van tapwater.

Extra warmtewisselaar

Veel verwarmingsketels beschikken over een tweede of derde warmtewisselaar (afhankelijk van het aantal wisselaars voor cv- en tapwater). Deze is gebouwd in de rookgasafvoer. Deze extra warmtewisselaar helpt om tapwater voor te verwarmen met de restwarmte die anders via de rookgasafvoer naar buiten zou zijn afgevoerd.

Bij een extra warmtewisselaar wordt de warmte van de rookgassen nogmaals gebruikt. Dit zorgt voor meer warm water en een lager gasgebruik.

Platenwisselaar is het meest populair

Een platenwisselaar is opgebouwd uit een frame dat bestaat uit dunne, tegen elkaar aangedrukte platen die geribbeld zijn.

Deze platen zijn aaneengeschakeld door pakkingen. Zo ontstaan er parallelle kanalen, die ervoor zorgen dat twee vloeistoffen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.

Bij een temperatuurverschil tussen deze twee vloeistoffen zal de warmte van de warmere vloeistof worden overgedragen aan de koudere vloeistof via de platen.

Platenwarmtewisselaar

Tweede warmtewisselaar

Veel verwarmingsketels beschikken over een tweede warmtewisselaar. Deze is gebouwd in de rookgasafvoer. Deze tweede warmtewisselaar helpt om tapwater voor te verwarmen met de restwarmte die anders via de rookgasafvoer naar buiten zou zijn afgevoerd.

Bij een tweede warmtewisselaar wordt de warmte van de rookgassen nogmaals gebruikt. Dit zorgt voor meer warm water en een lager gasgebruik.

Waarvan is een warmtewisselaar gemaakt?

Je hebt RVS en aluminium warmtewisselaars.

Het meest gebruikte materiaal voor warmtewisselaars is RVS (Roest Vast Staal). RVS vraagt om minder onderhoud en roest niet waardoor het langer meegaat.

Hoe lang gaat een warmtewisselaar mee?

Omdat er meerdere soorten warmtewisselaars zijn, is het moeilijk te zeggen wat de levensduur van de warmtewisselaar gemiddeld is. Sommige fabrikanten geven 10 jaar garantie op dit onderdeel.

Maar er zijn ook fabrikanten die wel 15 jaar garantie geven. Die 15 jaar is ook de gemiddelde levensduur van een verwarmingsketel.

Waarom je een warmtewisselaar moet laten reinigen

Bij het periodieke onderhoud van je verwarmingsketel hoort ook het reinigen van de warmtewisselaar. Dit is heel belangrijk omdat dit onderdeel na verloop van tijd verkalkt.

Deze verkalking zorgt ervoor dat de warmtewisselaar niet optimaal meer werkt. Het kan er zelfs toe leiden dat de warmtewisselaar compleet dichtslibt.

Wanneer de warmtewisselaar niet goed meer werkt dan zal het rendement van je cv-installatie dalen. De warmtewisselaar regelt immers de temperatuur en hergebruikt de warmte die in het systeem aanwezig is.

Gebeurt dit niet goed, dan wordt er onnodig veel warmte verbruikt met een hogere energierekening tot gevolg.

Het periodiek onderhouden en schoonmaken van je verwarmingsketel kun je het beste laten doen door je cv-installateur. Zo weet je zeker dat je ketel optimaal is afgesteld en grondig is schoongemaakt zodat de ketel goed zijn werk kan blijven doen.

Onderhouden van je verwarmingsketel

Waarom gaat een warmtewisselaar lekken?

Het kan gebeuren dat de warmtewisselaar – zeker wanneer deze wat ouder is – gaat lekken. Het water dat ontstaat door de lekkage in de warmtewisselaar verdampt en wordt afgevoerd door het rookgaskanaal.

Wanneer er sprake is van een abnormale hoeveelheid condens uit het rookgaskanaal dan kan dit een teken zijn dat er sprake is van een lekkende warmtewisselaar.

Het is belangrijk om de warmtewisselaar te controleren bij een onderhoudsbeurt. Vraag hier gratis offertes aan bij verwarming onderhoudsmonteurs.

Wat kost het vervangen van een warmtewisselaar?

Heb je geen garantie meer op je warmtewisselaar? Dan moet je er helaas het vervangen zelf betalen als de warmtewisselaar kapot gaat.

Het kost gemiddeld €180 om een warmtewisselaar te vervangen door een cv-onderhoudsmonteur. Dit is inclusief de prijs voor de warmtewisselaar, arbeidskosten en btw.

Het is niet verstandig om zelf een warmtewisselaar te vervangen. Dit vraagt om kennis. Het zelf vervangen van een warmtewisselaar kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Is je ketel al meer dan 14 jaar oud, dan is het verstandig om uit te kijken naar een nieuwe ketel. Met een nieuwe ketel gaat je energierekening en kun je genieten van een betrouwbare verwarming.

De prijs voor een nieuwe warmtewisselaar kan per merk verschillen. Zo kan een warmtewisselaar van Intergas duurder zijn dan een warmtewisselaar van Remeha.

Vraag offertes op bij verwarmingsinstallateurs

Ben je toe aan een nieuwe verwarmingsketel, heb je last van storingen aan je ketel of is je verwarmingsketel aan een periodieke onderhoudsbeurt toe?

Vraag bij meerdere verwarmingsinstallateurs offertes op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

De offerte aanvragen zijn geheel vrijblijvend en gratis.

Vergelijkbare berichten