Verwarmingsketel Onderhouden [Update 2024]

Door goed onderhoud kun je langer genieten van een energiezuinige en veilige verwarmingsketel.

Maar wat komt er allemaal kijken onderhoud?

In deze gids lees uitgebreide informatie over het (laten) onderhouden van je verwarmingsketel.

Vergelijk snel verwarming onderhoudsmonteurs
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Onderhouden of vervangen?

Wanneer is het onderhoud voldoende en wanneer is het slimmer om een nieuwe verwarmingsketel te kopen?

Redenen om je verwarmingsketel te vervangen zijn…

 • 1. Steeds meer onderhoud nodig: Merk je dat er een verwarming onderhoudsmonteurs elk jaar of enkele keren per jaar moet uitrukken om je verwarmingsketel te herstellen? Dan is het wellicht tijd voor een nieuw toestel.
 • Een ketel heeft vaak meer onderhoud nodig als hij al flink wat jaren draait.
 • 2. Levensduur: Je hebt twee soorten. De economische levensduur. Dit geeft aan hoe lang verwarmingsketel efficiënt je huis verwarmt.
 • Je hebt ook de technische levensduur. Het is de tijd dat je verwarmingsketel nog prima draait maar minder efficiënt stookt.
 • 3. Waarde van je huis: Een huis kopen met een nieuwe verwarmingsketel is interessanter dan met een oude. De nieuwe eigenaren hoeven geen verwarmingsketel te vervangen en betalen minder aan energie. Hierdoor is je huis aantrekkelijker om te kopen.

Lees hier onze uitgebreide gids over het kopen van een nieuwe verwarmingsketel.

Toch repareren?

Is je verwarmingsketel bijvoorbeeld 5 tot 10 jaar oud, dan is het slimmer om je ketel te laten repareren en periodiek te laten onderhouden. Je ketel zal hoogstwaarschijnlijk nog voldoende presteren en nog een flink aantal jaar meegaan. Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Onderhoud is wettelijk verplicht

Het is verplicht om periodiek je ketel te laten onderhouden.

Mazoutketel: Je stookolie ketel moet je jaarlijks laten onderhouden door een erkend verwarming onderhoudsmonteur.

Gasketel: Een verwarmingsketel op gas moet je 1x per 2 jaar laten onderhouden door een erkend verwarming onderhoudsmonteur.

Kosten

Maar wat kost onderhoud gemiddeld?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het onderhouden van je verwarmingsketel. Dit is inclusief btw en arbeidskosten.

Soort Gemiddelde kosten
Onderhoudscontract €6 per maand
Servicecontract €10 per maand
Combinatie contract (service+onderhoud) €15 per maand
Onderhoud gasketel €100
Onderhoud mazoutketel €150
Brander mazoutketel €750
Voorrijkosten €20

Over onderhoudscontracten en servicecontracten lees je hieronder meer.

Contract?

Met een contract komt een verwarming onderhoudsmonteur je verwarmingsketel onderhouden of repareren zonder dat je apart hoeft te betalen. Het ligt wel aan het soort contract welke onderdelen en reparaties worden gedekt.

Er bestaan twee contractvormen:

Onderhoudscontract: Bij dit type contract komt er een onderhoudsmonteur, eenmaal per jaar of twee jaar langs om je verwarmingsketel te onderhouden. De kosten voor het onderhoud zijn gedekt door je abonnementskosten.

Servicecontract: Bij dit type contract komt er een verwarming onderhoudsmonteur op afroep en repareert “kosteloos” je verwarmingsketel. Kosteloos is tussen haakjes omdat je natuurlijk via abonnementsgeld betaalt voor deze service.

Wel of geen contract?

Het is ieder geval belangrijk om de voorwaarden van het contract goed door te lezen. Vergelijk verschillende contracten van verwarming onderhoudsmonteurs.

Ben je iemand die niet graag met potjes werkt en liever niet te veel aan zijn hoofd heeft? Dan is een contract een slimme keus.

Ben je een persoon die alles helder op een rij heeft en goed weet wat de in- en uitgaven zijn in dan is een contract niet per se nodig. Maar ook dan is het niet voorspellen wanneer je verwarmingsketel het begeeft. Heb je dan genoeg geld beschikbaar om de monteur te kunnen betalen?

Vraag offertes aan voor service- en onderhoudscontracten bij verwarming onderhoudsmonteurs. Zo kun je verschillende contracten vergelijken en de juiste keuze maken.

Waarom is het belangrijk om een verwarmingsketel periodiek te laten onderhouden?

Het is belangrijk om je verwarmingsketel te onderhouden om de volgende redenen.

1. Koolstofmonoxide

Een koolstofmonoxidevergiftiging moet je te allen tijde voorkomen.

De kans op de uitstoot van koolstofmonoxide is groter bij een gasketel dan bij een mazoutketel. Maar bij beide ketels is het belangrijk dat ze veilig stoken.

Langdurig koolmonoxide inhaleren zorgt er voor dat je flauw valt en wordt vergiftigd. Bij langdurige vergiftiging kun je er zelfs aan overlijden.

Het gemene aan koolstofmonoxide is dat je het niet ziet of ruikt.

Door de verwarmingsketel te onderhouden voorkom je dat er koolstofmonoxide vrijkomt.

We raden je aan om bij je verwarmingsketel een koolstofmonoxide melder te hangen. Komt er koolstofmonoxide vrij, dan gaat het alarm af.Komt er koolstofmonoxide vrij, dan gaat het alarm af.

Vanaf €18 heb je al een koolstofmonoxide melder. Hier vind je informatie over het vinden van een koolstofmonoxidemelder.

Plaats voor de veiligheid een koolmonoxidemelder bij je verwarmingsketel

Bron foto: alecto.nl/coa-28-koolmonoxidemelder

2. Langer genieten van je ketel

Door je verwarmingsketel te laten onderhouden gaat deze gemiddeld langer mee. En hoe langer je verwarmingsketel zuinig je huis verwarmt, hoe meer je bespaart.

3. Verwarmingsketel onderhoud en de verzekering

Sommige verzekeringen verplichten je om je verwarmingsketel periodiek te laten onderhouden. Soms is het zelfs verplicht om een onderhoudscontract af te sluiten. Onder het kopje ‘Contract?’ lees meer over contracten.

Vraag een onderhoudsbeurt aan bij een cv-onderhoudsmonteur.

Meest gestelde vragen over cv-ketel onderhoud

Hieronder vind je vragen die wij het meest gesteld krijgen over cv-ketel onderhoud.

1. Wat wordt er bij een onderhoudsbeurt gecontroleerd?

Een onderhoudsbeurt wordt één keer of één keer per twee jaar uitgevoerd.

Gasketel onderhoud

Bij een onderhoudsbeurt van een gasketel wordt er naar de volgende onderdelen in je verwarmingsketel gekeken en onderhouden.

 • Ontsteker: Er wordt gekeken of de ontsteker nog goed werkt. Zonder ontsteker slaat de brander niet aan en zit je zonder warmte.
 • Brander: De brander wordt bij normaal gebruik relatief snel vies. De brander wordt tijdens een onderhoudsbeurt schoongemaakt. Zo blijft je gasketel beter functioneren.
 • Rookgaskanalen: Er wordt gekeken of de gassen die vrijkomen bij verbranding goed afgevoerd worden. Een verouderd of kapotte rookgaskanaal kan gevaarlijk zijn.
 • Bewegende delen: Er zitten verschillende bewegende onderdelen in een gasketel. En deze kunnen slijten. Worden deze niet vervangen dan zit je plotseling met een kapotte ketel. De versleten of kapotte onderdelen worden vervangen.
 • Gasleiding: Om de warmte op te wekken is er gas nodig. De gastoevoer moet veilig zijn aangesloten en geen gebreken vertonen. Gas in huis is gevaarlijk.
 • Koolmonoxide check: Vooral bij de ‘open-systemen’ bestaat de kans op koolmonoxide in de lucht. Bij een gasketel met een ‘open-systeem’ lucht uit de ruimte. Als de verbranding niet goed verloopt is de kans op koolmonoxide in huis aanwezig. Een aanwijzing dat de verbranding niet goed verloopt is als de vlam volledig blauw gekleurd is.

Mazoutketel

Bij een mazoutketel wordt naast de ketel ook de (toevoer van de) tank onderhouden.

 • Filter: In het filter kan bezinksels uit de stookolie blijven steken. Om de toevoer van stookolie goed te laten stromen moet het filter regelmatig schoongemaakt worden. Om storingen te voorkomen bij je mazoutketel is het belangrijk om niet je gehele ketel op te stoken. Het onderste laagje kan uit te bezinksel bestaan waardoor je filter verstopt.
 • Sproeier: De sproeier moet worden gecontroleerd zodat het voldoende stookolie verneveld.
 • Brander: De brander moet goed schoon zijn om efficiënt en veilig je huis te verwarmen.
 • Leidingen: De leidingen van de mazouttank naar de ketel moeten niet verstopt raken. Dus het onderhouden en schoonmaken van de leidingen is belangrijk voor genoeg stookolie om je CV mee te verwarmen.
 • Schoorsteen: De aanslag in de schoorsteen moet worden verwijdert zodat je ketel in de toekomst goed en veilig blijft werken.

Ondergrondse stookolietank

Om de 2 jaar of jaarlijks moet een ondergrondse tank met stookolie worden gecontroleerd. Om de 15 jaar moet er een grondig onderzoek plaatsvinden.

Bovengrondse stookolietank

Om de 3 jaar moet een bovengrondse tank gecontroleerd worden. Bij een tank groter dan 20.000 liter moet er om de 20 jaar ook een uitgebreid onderzoek plaatsvinden.

Attest

Na het controleren en onderhouden van je verwarmingsketel moet de verwarming onderhoudsmonteur een attest afgeven. Zo kun je aantonen dat je verwarmingsketel in een goede staat verkeerd.

2. Wat kun je zelf onderhouden aan een verwarmingsketel?

Er zijn aantal dingen die je zelf kunt doen om je verwarmingsketel te onderhouden.

Ontluchten

Het ontluchten van je verwarmingsketel en centrale verwarmingssysteem is niet heel lastig. Het enige gereedschap dat je in huis moet hebben is de ontluchtingssleutel. Deze kun je al kopen voor een euro of twee.

Lees in de volgende gids een uitgebreid stappenplan over het ontluchten van je CV en radiator.

Bijvullen

Het bijvullen van je centrale verwarming met water is niet zo lastig. Het is belangrijk om de waterdrukmeter in de gaten te houden. Deze moet na het bijvullen een druk van tussen de 1,5 en 2 bar aangeven.

Lees hier een uitgebreid stappenplan voor het bijvullen van je ketel (te vinden onder het kopje  ‘Te weinig druk’)

Laat andere onderhoudsklussen over aan een verwarming onderhoudsmonteur. Dit vraagt namelijk om de nodige kennis.

Zelf je verwarmingsketel compleet onderhouden kan leiden tot onveilige situaties. Vraag hier offertes aan bij verwarming onderhoudsmonteurs.

Hoe maak je een cv-ketel aan de buitenzijde schoon?

Laat de binnenzijde altijd onderhouden en schoonmaken door een onderhoudsmonteur. De kap om de cv-ketel kun je prima zelf schoonmaken.

Gebruik een zacht schoonmaak middel en maak het licht vochtig. Probeer te veel aan vocht te vermijden.

Gebruik natuurlijk geen schuursponsje, anders beschadig je de lak of kunststof oppervlakte.

Last van een storing? Wellicht kan resetten helpen

Heb je last van een storing? Dan kan het soms helpen om je HR-condensatieketel of mazoutketel te resetten. Dit kun je zelf doen. Na het resetten is het wel slim om een keer een afspraak te maken met een verwarming onderhoudsmonteur.

Een ketel resetten is vaak niet lastig:

 • De meeste ketels hebben een knopje met ‘R’ of ‘Reset’ of een ‘*’. Is het lastig om te vinden? Kijk in de gebruikershandleiding. Hier vind je online handleidingen van de meeste merken en modellen.
 • Als je de knop hebt gevonden, druk deze dan 5 seconden in.
 • Start het toestel daarna weer op. Als de ketel goed opstart is waarschijnlijk het probleem verholpen.

Heb je geen restknop gevonden of het niet kunnen vinden in de handleiding? Dan kun je de ketel als volgt ‘resetten’.

 • Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact.
 • Wacht ongeveer een halve minuut en steek de stekker terug in het stopcontact.
 • Start de verwarmingsketel weer op. Waarschijnlijk is het probleem dan verholpen.

Blijft het probleem zich voordoen of start de ketel niet meer op? Neem dan contact op met een verwarming onderhoudsmonteur.

Brander van de mazoutketel vervangen

Een mazoutketel gaat ongeveer 30 jaar mee, maar de brander gemiddeld maar 15 jaar. Het is belangrijk om de brander op de helft van de levensduur van je mazoutketel te vervangen.

3. Waar staat de bouwjaar van een verwarmingsketel?

Het is niet altijd even simpel om het productiejaar van je verwarmingsketel te vinden. Maar er zijn gelukkig een paar manieren.

 • Documenten bij aanlevering: Heb je de papieren nog die je hebt gekregen tijdens de installatie van de verwarmingsketel? In deze documenten zie je vaak het bouwjaar van de ketel terug.
 • Vorige bewoners: Heb je een huis gekocht en de verwarmingsketel overgenomen? Dan kun je vragen aan de vorige bewoners wanneer de ketel is geplaatst.
 • Monteur: Last but, not least. Vraag de verwarming onderhoudsmonteur wanneer je verwarmingsketel is gebouwd. Die heeft vaak genoeg kennis over de verschillende verwarmingsketel.

Onderhoud van je hybride warmtepomp

Een hybride systeem is een combinatie van een HR-condensatieketel en een warmtepomp.

Ook deze combinatie moet worden onderhouden, natuurlijk.

Het kan apart. Dus een aparte onderhoudsbeurt voor de HR-condensatieketel en een aparte onderhoudsbeurt voor het warmtepomp gedeelte.

Maar er zijn combinatie contracten beschikbaar, zodat een monteur in één keer het warmtepomp- en cv-keteldeel nakijkt. Dit soorten contracten zijn gemiddeld wel duurder dan een standaard cv-ketel onderhoudscontract.

Geschikte onderhoudsmonteur vinden

Welk bedrijf kies je uit? Hier lees je meer over keurmerken, certificaten en het aanvragen van offertes voor onderhoud.

Branche federatie

Techlink is de meest toonaangevende federatie binnen de installatiebranche. Binnen de Techlink organisatie wordt er kennis gedeeld en worden de belangen behartigd van de leden.

Techlink - branchefederatie installatiebranche

Certificaten en erkenningen

Er zijn enkele keurmerken en certificaten die je tegenkomt bij erkende verwarming onderhoudsmonteurs.

Erkenning ‘technicus vloeibare brandstof’: Een geldige onderhoudsbeurt van een mazoutketel en controle van de tank moet dit uitgevoerd worden door een erkende ‘technicus vloeibare brandstof’.

Een erkende ‘technicus vloeibare brandstof’ heeft een persoonlijke code dat bestaat uit TV met daarachter een vijf cijferige code.

Erkenning ‘technicus gasvormige brandstof’: Een geldige onderhoud van je gasketel moet de onderhoudsbeurt uitgevoerd worden door een erkende ‘technicus vloeibare brandstof’.

Een erkende ‘technicus gasvormige brandstof’ heeft een persoonlijke code wat bestaat uit GV gevolgd door een vijf cijferige code.

VCA: Het VCA certificaat geeft aan dat het bedrijf veilig werkt. De verwarming onderhoudsmonteur heeft een diploma behaald waardoor de monteur goed kan inschatten of een werkplek veilig is om in te werken.

VCA certificaat voor Vlaanderen

Vrijblijvende offertes aanvragen

Tijd om die offertes aan te vragen.

Dit kun je doen door verschillende bedrijven te bellen of mailen. Maar in één keer meerdere verwarming onderhoudsmonteurs bereiken kan ook via onze WarmerHuis offerteservice.

Geef zoveel mogelijk informatie over je huis en verwarmingsketel bij de offerteaanvraag. Zo kan een verwarming onderhoudsmonteur een goede offerte opmaken.

Hieronder vind je enkele ideeën:

 • Vertel welk merk en soort verwarmingsketel je hebt. Stookolie of een gasketel.;
 • Geef uit welk bouwjaar je verwarmingsketel komt. (weet je dit niet, geef dan een schatting);
 • Of je interesse hebt in een onderhoudscontract, servicecontract of eenmalig onderhoud;
 • Of de verwarmingsketel in het verleden al is gerepareerd en wat er is vervangen.

Vergelijken van de offertes voor verwarmingsketel onderhoud

Heb je verschillende offertes binnengekregen? Dan is het tijd om ze te vergelijken.

Offertes voor de contracten zien er anders uit dan die van eenmalig onderhoud.

Eenmalig onderhoud:

 • Voorrijkosten;
 • Geschatte kosten van eenmalig onderhoud;
 • Wat zit er inbegrepen bij de geschatte kosten;
 • De erkenning dat de verwarming onderhoudsmonteur mag werken met gasketel en/of stookketels.
 • Geschatte arbeidsduur.

Contract:

 • Garantievoorwaarden van de aangeboden contracten (of een link daarnaar toe);
 • Abonnementskosten van een onderhoudscontract;
 • Abonnementskosten van een servicecontract;
 • Certificaten en keurmerken die gevoerd mogen worden door de verwarming onderhoudsmonteur.

Attest

Na een onderhoudsbeurt ontvang van een erkende verwarming onderhoudsmonteur twee attesten:

 • Reinigingsattest;
 • Verbrandingsattest.

Op de attesten moet de naam en een handtekening van de monteur staan. Je dient minimaal 2 attesten te bewaren.

Vraag gratis offertes aan bij verwarming onderhoudsmonteur

Laat je verwarmingsketel onderhouden door een erkende verwarming onderhoudsmonteurs. Vraag gratis en vrijblijvend verwarmingsketel onderhoud offertes aan.

Vergelijkbare berichten