Wat Is Een Mazouttank?
Vanuit de mazouttank komt er stookolie naar de ketel waarmee je huis wordt verwarmd. Wat een mazouttank is lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Wat is een mazoutketel?
Eerst kort wat info over de mazoutketel.
Een mazoutketel zet stookolie (mazout) om in warmte. De ketel zal de mazout verbranden om zo water te verwarmen.
Dat water stroomt vervolgens door de radiatoren of vloerverwarming om je huis te verwarmen.
Recente mazoutketels kennen een rendement tot 98%, waardoor je weinig warmte en energie zal verliezen.
De huidige mazoutketels zijn allemaal condensatieketels. Sinds 2015 zijn de conventionele mazoutketels niet meer te koop.
Voor- en nadelen van mazout condensatieketels
Elke manier van verwarmen heeft zijn voor- en nadelen. Weeg ze tegen elkaar af om te ontdekken of een mazout condensatieketel geschikt is voor jou!
Voordelen:
- Geschikt voor woningen, appartementen, kantoren en industrie;
- Het is erg veilig want mazout ontbrandt niet onder 50°C en er is geen ontploffingsgevaar.
Nadelen:
- Een mazouttank is niet zo klein, dus je hebt er wel wat plaats voor nodig;
- De tank moet regelmatig bijgevuld worden om te kunnen blijven verwarmen;
- Een mazout condensatieketel is duurder dan een gasketel en moet jaarlijks gekeurd en onderhouden worden.
Nu meer over de mazouttank…
Mazouttank
Om te kunnen verwarmen met mazout heb je een mazouttank nodig waarin de brandstof opgeslagen zal worden. Eerst moet je bepalen hoe groot je mazouttank moet zijn.
Een gemiddeld gezin met een hoge rendement verwarming gebruikt 2.000 tot 2.500 mazout per jaar, daarvoor wordt een mazouttank van minder dan 3.000 liter aangeraden.
En dan moet je nog kiezen of je een bovengrondse of ondergrondse mazouttank wil.
Bovengrondse mazouttanks
Er bestaan twee soorten bovengrondse mazouttanks
- Dubbelwandige;
- Enkelwandige.
We raden je een dubbelwandige aan om te beschermen tegen lekken.
Als je voor een enkelwandige kiest zal de aankoopprijs iets goedkoper zijn, maar die moet je dan wel nog laten inkuipen om ze beter te beschermen, wat je prijsvoordeel weer teniet doet.
De voordelen van een bovengrondse tank:
- Ze zijn eenvoudig te plaatsen en passen perfect in een garage of kelder. Moet je door een smalle deur? Kies dan voor een demonteerbaar model en laat het ter plaatse lassen.
- Het onderhoud van een bovengrondse mazouttank is eenvoudig want de tank is goed bereikbaar.
- Een bovengrondse mazouttank hoeft maar een keer gekeurd te worden, dus hier zal je tijd en geld kunnen uitsparen.
Het nadeel is natuurlijk wel dat een bovengrondse mazouttank veel plaats inneemt. Daarom bestaan er ook ondergrondse mazouttanks.
Ondergrondse mazouttanks
Deze pvc mazouttanks zijn cilindervormig en erg discreet. Ze worden onder de grond geplaatst en je verliest geen ruimte.
Dat zijn meteen de belangrijkste voordelen! Daarnaast heb je wel nog een aantal nadelen met ondergrondse mazouttanks:
- Ze moeten regelmatig gecontroleerd worden en ze zijn moeilijk te vervangen of herstellen bij problemen.
- Als er veel grondwater aanwezig is, moet je de ondergrondse mazouttank goed laten verankeren om problemen te vermijden. Dat kan bijvoorbeeld met een grondplaat in beton.
- Je mazouttank moet geplaatst worden waar er niet veel doorgaand verkeer is, want anders moet je extra bekisting voorzien rond het mangat.
Hoe wordt een mazouttank geplaatst?
Vraag bij de gemeente of stad zeker na of je een bouwvergunning nodig hebt voor de plaatsing van je mazouttank.
En check dan ook meteen hoeveel afstand je moet bewaren tot de eigendomslijn. Bij bovengrondse mazouttanks moet je er ook voor zorgen dat alle onderdelen goed bereikbaar zijn voor onderhoud en er altijd minstens 50 cm voorzien is rond de tank.
En verder raden we je ook aan om bovengrondse tanks die buiten staan goed te beschermen tegen de weersomstandigheden door de inkuiping te voorzien van een dak en de ondergrond te verstevigen. Ondergrondse mazouttanks daarentegen worden ingegraven of in een ontoegankelijke kelder geplaatst.
Denk eraan dat je steeds 1m afstand moet houden van je buren en vermijd plaatsen waar veel doorgaand verkeer komt. En als laatste punt moet je er ook voor zorgen dat het hoogste punt van je ondergrondse mazouttank minstens 50 cm diep ligt zodat de stookolie vriesbestendig is.
Onderhoud van de mazouttank
Om het hoge rendement en de juiste werking te blijven garanderen moet de installatie regelmatig onderhouden worden.
Het is trouwens ook wettelijk verplicht om dat minstens 1x per jaar te doen! Het onderhoud van de mazouttank en de verwarmingsinstallatie kan 1 tot 2 uur duren.
Wat houdt het onderhoud in?
- Schoorsteen reinigen;
- De mazouttank en installatie schoonmaken;
- Verbranding en afvoer van de mazout condensatieketel controleren;
- Condensatieketel opnieuw afstellen.
Om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, krijg je na het onderhoud een reinigings- en verbrandingsattest met de naam en het erkenningsnummer van de technicus als bewijs.
Hoe wordt een mazouttank gekeurd?
Zowel bij de plaatsing als op regelmatige tijdstippen achteraf moet de mazouttank gekeurd worden door een erkende technicus. Voor tanks minder dan 5.000 kg mazout, gelden deze verplichtingen:
- Alle mazouttanks moeten na de plaatsing en voor ingebruikname gekeurd worden;
- Ondergrondse tanks moeten daarna elke 5 jaar gekeurd worden;
- Bovengrondse tanks moeten sinds 2009 niet meer periodiek gekeurd worden.
Bij tanks van meer dan 5.000 kg gelden andere verplichtingen:
- Alle mazouttanks moeten na de plaatsing en voor ingebruikname gekeurd worden;
- Ondergrondse mazouttanks moeten elke 2 jaar kort gekeurd worden (of jaarlijks als de tank in een waterwingebied of beschermingszone ligt).
- Elke 15 jaar moeten ondergrondse tanks uitgebreid onderzocht en gekeurd worden (of elke 10 jaar in waterwingebieden en beschermingszones);
- Bovengrondse tanks moeten elke 3 jaar kort gekeurd worden. Als de tanks meer dan 20.000 liter kunnen opslaan moet er om de 20 jaar bijkomend een algemene keuring uitgevoerd worden.
En denk eraan: je hebt een omgevingsvergunning nodig voor de plaatsing van je mazouttank als je er meer dan 20 ton mazout met GHS02-symbool in kan opslaan of meer dan 50.000 liter mazout zonder GHS02-symbool.
Offertes voor een mazouttank aanvragen
De prijs van een mazouttank is afhankelijk van het vermogen, de soort mazouttank, het gekozen materiaal en de plaatsing.
Als je op zoek bent naar een nieuwe mazouttank, vraag dan advies aan experts zodat je het juiste systeem voor jouw situatie kiest.
Een tweede tip die we je meegeven is om verschillende verwarmingsinstallateurs te vergelijken. Vraag bij meerdere verwarmingsinstallateurs offertes op en kies de beste prijs-kwaliteit eruit.