Gasverwarmingsketel Plaatsen [Hoe wordt een ketel geïnstalleerd?]

Werkt je huidige gasgestookte of mazoutketel niet meer optimaal en ben je toe aan een nieuwe verwarmingsketel?

In deze gids lees je meer over wat er bij de installatie van een nieuwe gasgestookte verwarmingsketels komt kijken.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke soorten gasverwarmingsketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels waar je uit kan kiezen:

HR-condensatieketel: Dit is momenteel de meest gangbare gasverwarmingsketel. HR staat hierbij voor Hoog Rendement. Het rendement varieert van 100% tot 107%. De nieuwere HR-ketels zijn ook hybride-ready, wat inhoudt dat je het direct kunt aansluiten op een hybride warmtepomp, of dit op een later moment kunt doen.

Er zijn ook hoogrendementscondensatieketels op mazout. Maar in deze gids gaat het om gasgestookte hoogrendementscondensatieketels.

Conventionele gasketel: Deze werkt op aardgas. De meest bekende conventionele gasketel is de condensatieketel. Deze ketel maakt gebruik van de warmte van rookgassen voor de centrale verwarming.

De conventionele gasketel wordt niet meer verkocht. Als je nu een nieuwe gasverwarmingsketel koopt, is dit bijna altijd een HR-condensatieketel.

VR-ketel: De afkorting VR staat voor Verbeterd Rendement. De VR-ketel levert een hoger rendement dan de generatie ketels van daarvoor.

Het rendement is echter lager dan die van de HR-condensatieketels. De VR-ketel wordt dan ook haast niet meer verkocht.

Lees hier meer informatie over de verschillende soorten verwarmingsketels.

Wat kost het installeren van een HR condensatieketel?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het installeren van je HR-condensatieketel.

De prijs voor de HR-condensatieketel ligt rond de €950. De gemiddelde kosten inclusief installatie zijn €1.600.

Gemiddelde kosten
Installeren €650
Voorrijkosten €25
Veiligheidspakket €160

De bovenstaande kosten zijn gemiddelde kosten voor een standaard installatie. Maar in sommige gevallen worden die gemiddelde kosten hoger.

Interesse in een nieuwe verwarmingsketel? Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

Wat beïnvloed dan de kosten?

  • Het rookgaskanaal moet vernieuwd worden;
  • Er moet een waterafvoer gemonteerd worden;
  • Thermostaat aansluiten;
  • Mazouttank moet worden verwijdert;
  • Gasleiding moet worden vernieuwd of aangelegd.

Wanneer moet je een cv-ketel verwijderen en nieuwe laten installeren?

Een cv-ketel kan om meerdere redenen toe zijn aan vervanging:

  • Economische levensduur: Een belangrijk argument om naar een nieuwe ketel uit te kijken is de economische levensduur. Dit houdt in dat een verwarmingsketel na een x aantal jaren een slecht rendement behaalt en een nieuwe HR-condensatieketel een slimmere investering is. De gemiddelde economische levensduur ligt tussen de 13 en 15 jaar.
  • Vaak mankementen: Is je verwarmingsketel vaker stuk dan je portemonnee lief is? Dan is het verstandig om een nieuwe verwarmingsketel te laten plaatsen. Vaak storingen en kapotte onderdelen, betekent vaak dat de ketel aan het eind van zijn technische levensduur is.
  • Wens voor een hybride warmtepomp: Wil je een hybride warmtepomp, nu of later? Dan heb je een HR-verwarmingsketel nodig die hybride-ready is. Is je oude ketel dat niet, dan zit er niets anders op dan een nieuwe te laten installeren.
  • Oude verwarmingsketel: Heb je een ketel van een oude generatie, bijvoorbeeld een open cv-ketel of VR ketel? Dan ben je verplicht om het te vervangen.

In welke stappen verloopt de installatie van een HR-condensatieketel?

Ben je benieuwd hoe een verwarmingsinstallateur een nieuwe HR-condensatieketel installeert?

Als er er een mazoutketel wordt vervangen door een gasgestookte HR-condensatieketel moet er een gasleiding gelegd worden, voordat de ketel kan werken.

Hieronder volgt een standaard en helder stappenplan, zodat je een idee hebt wat er zo allemaal bij komt kijken:

1. De installateur sluit de oude kachel, gasketel of mazoutketel af en demonteert deze vervolgens;

2. In het geval van een mazoutketel moet de mazouttank gevuld worden met zand of worden verwijdert. Dit wordt vaak niet door de verwarmingsinstallateur zelf gedaan, maar je kan natuurlijk wel advies over de verwijdering vragen.

2. Dan wordt het nieuwe expansievat geplaatst;

3. Het ophangen van de nieuwe HR-condensatieketel;

4. Het aansluiten van de gasleiding en de gaskraan;

5. Het rookgaskanaal en het luchtkanaal aansluiten;

6. Bij een combi HR-condensatieketel wordt er een koud waterleiding aangesloten, zodat de ketel het water kan opwarmen. Ook de waterleidingen naar de verwarming (dus de radiatoren / vloerverwarming) en de kranen worden aangesloten;

7. Het monteren van een kraantje op de koud waterleiding. Er wordt ook een kraantje bij het expansievat gemonteerd: dit wordt de vul/aftapkraan genoemd;

8. Het monteren van een inlaatcombinatie. Deze wordt geplaatst om te voorkomen dat er warm water in de koud waterleiding terecht komt;

9. Het aansluiten van de afvoer, dit is voor het afvoeren van het condenswater en van water bij een te hoge druk. Op de afvoerpijp wordt ook de overstortventiel aangesloten;

10. Het aanzetten van de HR-condensatieketel en het inregelen.

11. Heb je ook gekozen voor een nieuwe thermostaat? Dan kan deze na het installeren van de HR-condensatieketel ook gemonteerd en ingeregeld worden door de monteur.

Hoe lang duurt het installeren van een HR-condensatieketel?

Als er geen onderdelen of leidingen vernieuwd hoeven te worden, kan een installatie al binnen 4 á 5 uur afgerond worden.

Bij lastige installatie kan het 1 tot 2 dagen duren. Zeker als er een mazoutketel, mazouttank of kachel verwijdert moet worden en de hele installatie (inclusief rookkanalen et cetera) moeten worden geplaatst kan het enkele dagen duren.

Hoe wordt een verwarmingsketel opgehangen?

Bron foto: feikencv.nl/verwarmen/cv-ketels/cv-ketel-installeren/

Laat ook een nieuwe ketel ophangen. Vraag hier gratis offertes aan

Onderhoud van de HR-condensatieketel

Wanneer je HR-condensatieketel eenmaal is geïnstalleerd dan wil je er uiteraard zo lang mogelijk plezier van hebben.

Om te zorgen dat je HR-condensatieketel zo lang mogelijk goed blijft werken is het belangrijk om deze regelmatig te laten onderhouden.

Het is ook verplicht om gasgestookte ketels eenmaal per 2 jaar te laten onderhouden. 

En om de onderhoud niet te vergeten kun je het beste een onderhoudscontract afsluiten.

Onderhoudscontract: Bij een onderhoudscontract komt de verwarming onderhoudsmonteur eens per twee jaar langs om de ketel na te kijken, schoon te maken en indien nodig onderdelen te vervangen.

Zo weet je zeker dat je ketel het juiste onderhoud krijgt, zal je minder last hebben van storingen en zal hij ook nog eens langer meegaan. Voor een onderhoudscontract betaal je een vast bedrag per maand.

Servicecontract: Bij een servicecontract komt een verwarming onderhoudsmonteurs langs bij een storing. Er zijn verschillende soorten servicecontracten.

Bij het ene contract betaal je geen arbeidskosten maar wel voor onderdelen, bij een ander contract zijn alle kosten gedekt. Uiteraard kost het ene contract meer dan de andere.

Meer informatie over de verschillende contracten die je af kunt sluiten voor je verwarmingsketel lees je hier.

Meten van koolmonoxide

Bovendien wordt bij een onderhoudscontract ook de veiligheid van de ketel gecontroleerd. Zo wordt er gekeken of er geen sprake is van teveel uitstoot van koolmonoxide.

Daar je de aanwezigheid van dit levensgevaarlijke gas niet kunt ruiken, zien of proeven is het verstandig dit periodiek te laten meten.

Daarnaast is het aan te raden om in de buurt van de HR-condensatieketel een koolmonoxidemelder te plaatsen. Wanneer er koolmonoxide vrijkomt, geeft deze melder een alarm af, zodat je tot actie kunt overgaan.

Nieuwe ketel laten installeren? Vraag offertes aan

Bij de aanschaf en installatie van je nieuwe verwarmingsketel ga je liever niet over één nacht ijs.

Het is verstandig om bij meerdere verwarming installateurs een gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen.

Zo kun je vergelijken of er verschillen zijn in de aanschafwaarde van de ketel van jouw keuze en in de installatiekosten van de ververwarmingsketel.

Vergelijkbare berichten