Hoe Duurzaam zijn Verwarmingsketels? [Productie – Modellen – Verbruik]

Benieuwd of een verwarmingsketel duurzaam is en hoe je het duurzaam laat werken?

Lees dan hieronder verder.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is een verwarmingsketel duurzaam?

Een HR+-ketel, de meest nieuwe vorm van de verwarmingsketel op gas, is een relatief zuinige warmtebron. Met de nadruk op redelijk.

Als je het met een warmtepomp vergelijkt is het gemiddeld 3,5x minder zuinig.

Maar als je de HR+ ketel vergelijkt met oudere verwarmingsketels is het aanzienlijk zuiniger. Bij de nieuwste verwarmingsketels gaat bijna geen energie (gas) verloren bij het verwarmen van cv-water of tapwater. Een nieuwe ketel heeft een rendement van 100% of soms zelfs 105%.

Een gas HR+ketel kan in principe niet meer warmte opwekken dan de 100%. Maar door het gebruik van restwarmte in het systeem kan er toch nog een winstje van 5% gehaald worden.

Interesse in een betaalbare en zuinige HR-ketel? Vraag hier gratis offertes aan.

En is een elektrisch verwarmingsketel dan niet duurzamer?

Als ik van het gas af wil en een betaalbare warmtebron wil, is een elektrische verwarmingsketel dan niet interessanter?

Dit lijkt op het eerste gezicht ideaal.

  • Je plaatst een elektrische verwarmingsketel op dezelfde plek als de oude gasketel.
  • Je hebt geen buitenunit nodig die geluid produceert.
  • En er zijn leidingen met koudemiddel nodig.

Helaas is het niet zo eenvoudig. Een elektrische verwarmingsketel is namelijk geen goed alternatief voor de gasketel. Het is namelijk niet zuiniger in gebruik dan een gasketel en is iets duurder in aanschaf.

Een elektrische verwarmingsketel zorgt dat de energiekosten gemiddeld zelfs 2,5x zo hoog worden. Voor een elektrische ketel zijn zonnepanelen een must om de verbruikskosten te dempen.

Een elektrische verwarmingsketel is zeker niet duurzaam. Hier lees je meer over elektrische verwarmingsketels.

Duurzaam in productie of in gebruik

Je kunt de duurzaamheid van een ketel op drie manieren opvatten.

  • Hoe duurzaam het is geproduceerd.
  • Hoe zuinig de verwarmingsketel is. Hierover lees je meer onder het kopje ‘2. Duurzame ketels in gebruik’.

1. De productie van een verwarmingsketel

De druk op het milieu bij de productie van een verwarmingsketel is niet groter dan een warmtepomp.

De impact is zelfs kleiner.

Bij een warmtepomp heb je ook nog een buitenunit, leidingen en koudemiddel nodig (wat allemaal om materialen kost en een milieueffect heeft).

Kortom, de productie en materiaalgebruik van de verwarmingsketel is niet slechter dan de warmtepomp. In gebruik zijn warmtepompen wel zuiniger en hebben een lagere CO2-uitstoot gedurende de levensduur.

2. Duurzame ketels in gebruik

Hieronder lees je meer over energiezuinige HR-ketels en hoe je duurzamer met het gebruik kan omgaan.

Verwarmingsketels met een gemiddeld laag gebruik

De volgende ketels worden bestempeld als energiezuinig en beoordeeld met goede recensies.

  • Intergas Xtreme serie
  • Remeha Avanta Ace

Hier lees je meer over de energiezuinige ketels (en dus duurzame verwarmingsketels).

Verbruik van een verwarmingsketel duurzamer maken

Als je voor een HR-ketel kiest is het slim om het duurzaam te laten werken. Met duurzaam wordt hiermee energiezuinig bedoeld.

Het voordeel hiervan is, dat je het milieu spaart met minder gasgebruik, je verlaagt ook je energierekening.

1. Waterzijdig inregelen

Het goed inregelen van je cv-systeem is belangrijk om het energiegebruik te verlagen. Als de radiatoren of water vloerverwarming niet goed zijn ingeregeld wordt het huis niet gelijkmatig warm.

In het geval van radiatoren wordt bijvoorbeeld de eerste radiator die cv-water krijgt van de ketel heel erg warm en de laatste radiator in het systeem wordt nauwelijks warm.

Door deze slechte instelling gaan de meeste mensen de temperatuur hoger zetten om het in huis aangenaam warm te krijgen.

Hierdoor ga je meer energie gebruiken wat niet duurzaam is en je een hogere rekening krijgt.

2. Ontluchten

Als er lucht in het cv-water zit, dan zorgt dit ervoor dat de verwarming minder snel opwarmt. Dit heeft als resultaat dat de meeste mensen de verwarming hoger zetten wat weer gas kost en dus minder duurzaam is.

Hier lees je meer over het ontluchten van een cv-systeem.

3. Isoleren

Door je schil van je huis te isoleren bespaar je energie. Met de schil wordt spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, glasisolatie en kierdichting bedoeld.

Omdat er minder warmte uit huis verdwijnt, hoeft de verwarmingsketel minder hard te werken om je huis warm te krijgen en te houden.

Als de verwarmingsketel minder hard hoeft te werken is dit op een andere manier ook duurzaam, omdat onderdelen minder snel slijten. Onderdelen die vervangen moeten worden zorgen ook weer voor een impact op het milieu.

4. Instellen op een lagere temperatuur

Door (goede) isolatie wordt de warmte beter vastgehouden. Vaak kan een verwarmingsketel dan ook op een lagere temperatuur ingesteld worden. Standaard staat een verwarmingsketel op 75°C tot 80°C. Maar vaak is een lagere aanvoertemperatuur* van bijvoorbeeld 60°C al voldoende om het aangenaam warm te krijgen.

Test het uit om te verduurzamen met je ketel door steeds een paar graden lager te verwarmen, totdat de radiatoren niet meer warm genoeg worden voor de gewenste temperatuur.

*De aanvoertemperatuur is de temperatuur die door leidingen stroomt. De radiatoren of vloerverwarming geven de warmte af waardoor het in huis rond de 20 °C wordt.

Ecostand

Naast het verlagen van de temperatuur kun je ook nog winst pakken met ecostand op de verwarmingsketel.

De ecostand verlaagt niet direct de temperatuur, maar gaat zuiniger met de energie om. Het zorgt er in de praktijk voor dat het wat langer duurt voordat de radiatoren of vloerverwarming is opgewarmd.

Dat het iets trager gaat, wendt voor de mensen vrij snel.

5. Water vloerverwarming

Wat verder zorgt voor duurzaam gebruik door de verwarmingsketel is vloerverwarming. Bij vloerverwarming stroomt er warm water door een buizensysteem onder de vloer en verwarm je zo je woning. Voor vloerverwarming kan de verwarmingsketel op een lage temperatuur gezet worden. Vaak is een aanvoertemperatuur van 35°C tot 45°C al voldoende voor een aangenaam warm huis.

Verwarmingsketel duurzamer maken met een hybride warmtepomp

Om een verwarmingsketel duurzamer te maken is door een warmtepompdeel er bij te laten installeren. Zo wordt het systeem een hybride warmtepomp. Hierbij zorgt de warmtepomp voor het grootste deel van het jaar (afhankelijk van hoe goed de isolatie is) voor warme cv-water. Als de warmtepomp het niet redt, werkt de cv-ketel als backup.

Hier kom je meer te weten over een hybride warmtepomp.

Vraag gratis offertes aan voor een verwarmingsketel

Interesse in een nieuwe verwarmingsketel die zo zuinig en zo duurzaam mogelijk met gas omgaat? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend verwarmingsketel offertes aan.

Vergelijkbare berichten