Gasketel Verplaatsen [Mogelijkheden + Kosten]

Wil je graag je gasketel verplaatsen naar een andere plek om ruimte te besparen in huis?

Of misschien ben je aan vervanging van je huidige verwarmingsketel toe? In dat geval kun je de gelegenheid aangrijpen om de nieuwe ketel te laten installeren op een beter plek.

In deze gids lees je onder andere over:

 • Welke plekken in je huis geschikt zijn voor het plaatsen van een ketel;
 • Hoe het verplaatsen van een gasketel in zijn werk gaat;
 • En welke kosten dit met zich meebrengt.
Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom je verwarmingsketel verplaatsen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om je gasketel te laten verplaatsen:

 1. De gasketel hangt in de badkamer, slaapkamer, keuken of op de overloop. Met de eisen die we tegenwoordig stellen aan veiligheid, zijn dit niet altijd meer de meest logische plekken voor een ketel.
 2. De verwarmingsketel staat op een plek waar het storend is, of nogal wat ruimte inneemt.
 3. Je verwarmingsketel moet worden vervangen en dit is het moment om de nieuwe ketel op een meer geschikte plaats te installeren.

Hoe wordt een ketel verplaatst?

Het verplaatsen van een verwarmingsketel gaat als volgt in zijn werk:

 1. Op de nieuwe plek zullen, wanneer deze nog niet aanwezig zijn, aansluitingen moeten worden gemaakt voor de gas- en watertoevoer. Ook moet er ruimte zijn voor een rookgasafvoer.
 2. De verwarmingsketel wordt op de oude plek losgekoppeld. Belangrijk hierbij is dat de gastoevoer naar het apparaat wordt afgesloten en dat al het warme water uit de ketel is gelaten.
 3. De ketel wordt op de nieuwe plek gehangen en geïnstalleerd.
 4. Het verplaatsen van een gasketel mag enkel gebeuren door ervaren installateurs.

Vind een gecertificeerde specialist om je ketel te verplaatsen en installeren. Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

Waar kan ik de verwarmingsketel plaatsen?

Dit zijn de meest handige plekken voor een ketel

Ketel verplaatsen naar zolder

Vaak wordt een verwarmingsketel op zolder geplaatst. De belangrijkste reden hiervoor is de beschikbare ruimte daar en het gemak om rookgas af te voeren door het dak.

Het nadeel van het plaatsen van de gasketel op zolder is de grote afstand tussen de ketel en de tappunten op de begane grond. Dit kan ervoor zorgen dat je iets langer op warm water in de keuken moet wachten.

Verwarmingsketel op zolder laten installeren

Bron foto: pandaplumbing.co.uk

Keuken of bijkeuken

Je kunt ook de ketel verplaatsen van boven naar beneden naar de keuken of bijkeuken. De verwarmingsketel kan in de (bij)keuken weggewerkt worden in de kast. Zorg wel dat aan alle kanten een onderhoudsmonteur de ketel kan bereiken.

Gasketel in de keuken installeren

Bron foto: diydoctor.org.uk

Verwarmingsketel in de garage

Een andere plek waar het niet in de weg hangt is een garage. Als de garage niet te ver weg hangt van het huis is het mogelijk om de ketel op te hangen in een aangebouwde of losse garage. Net als bij andere plekken is het belangrijk dat er een rookgasafvoer aangelegd kan worden.

Cv-ketel in de garage plaatsen

Bron foto: ajtplumbing.co.uk

Op een garage zit vaak een plat dak. Hierin kan vaak een rookgasafvoer geplaatst worden. Vraag advies over het plaatsen van een ketel in de garage. Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

Kun je een verwarmingsketel in de kelder plaatsen?

Ja, het is mogelijk om een ketel in de kelder te plaatsen. Het is niet de ideale plek. Het water dat vrijkomt bij de verwarming moet worden afgevoerd via de rioolaansluiting. Deze ligt gelijkvloers, waardoor je een extra pomp nodig hebt om het condenswater omhoog te pompen.

Daarnaast moet de vochtbalans in de kelder in orde zijn. Dit is een kelder niet altijd te garanderen…

Wat is een veilige plek voor de verwarmingsketel?

Een ketel moet uiteraard wel goed toegankelijk blijven voor reparaties en onderhoud. Dus een lege ruimte boven het trapgat of een moeilijk toegankelijk hoekje op zolder lijkt in eerste instantie netjes, maar is toch niet de meest veilige plek.

Wanneer je kiest voor een omkasting van de gasketel zodat het uit het zicht verdwijnt, moet je rekening houden met de volgende veiligheidsaspecten:

 • Zorg voor voldoende ruimte om de ketel: De kast moet dus niet te strak om de verwarmingsketel gebouwd zitten. Er moet voldoende ruimte overblijven voor de monteur voor het onderhouden en eventueel repareren van de ketel.
 • Zorg voor ventilatie: De ruimte waar de verwarmingsketel in komt, moet voldoende kunnen ventileren. Dit is nodig voor het afvoeren van de warmte die de ketel afgeeft en om eventuele kleine hoeveelheden onverbrand gas af te kunnen voeren.

Rookgasafvoer verplaatsen of nieuwe plaatsen

Wanneer de ketel wordt verplaatst, moet er ook gekeken worden naar de rookgasafvoer.

Kan de bestaande rookgasafvoer worden verplaatst of moet er een nieuwe worden geplaatst?

Wanneer de verwarmingsketel zich op zolder bevindt zo’n anderhalve meter van het dak, dan kan hier gebruik worden gemaakt van de rookgasafvoer door het dak. Je hebt dan niet te maken met obstakels.

Wanneer de ketel ergens beneden in de bijkeuken komt te staan en de rookgasafvoer via de schacht naar buiten moet, wordt het wat meer ingewikkeld.

Vragen die beantwoord moeten worden zijn dan: Hoe groot is de schacht? Hoe dik is de schachtwand? Welke rookgasafvoer past door de schacht?

Vraag een cv-installatiemonteur om advies als een ketel wilt verplaatsen. Vraag hier gratis offertes aan om je gasketel te laten verplaatsen.

Rookgasafvoer bepalen met een sparing

Door op het dak te kijken of de bouwtekeningen te bestuderen kan er een inschatting worden gemaakt. Zijn er geen bouwtekeningen meer aanwezig, dan kan er een sparing in de schachtwand gemaakt worden om vast te stellen hoe de rookgasafvoer zit.

Door een sparing te maken op de plaats vanaf waar de rookgasafvoer de schacht ingaat, ontstaat meer ruimte om de situatie goed te beoordelen.

Voor het beoordelen en het plaatsen van een rookgasafvoer is het zaak om een gecertificeerde cv-installateur in te schakelen. Dit is een klus die veilig moet worden uitgevoerd om koolmonoxide uitstoot te voorkomen.

Moet er een nieuw rookgasafvoersysteem geplaatst worden dan wordt hierbij rekening gehouden met het soort verwarmingsketel. Het soort verwarmingsketel en vermogen is bepalend voor de vraag of er een rookgasafvoer van kunststof, aluminium of RVS moet komen.

Cv leidingen verleggen

Bij het verplaatsen van de ketel moeten er waarschijnlijk ook wat leidingen verlegd worden. Wanneer de leidingen verlegd worden, hoeven de oude leidingen niet verwijderd te worden.

Er kan eenvoudig een leiding worden afgesneden en door er een koppeling op te plaatsen, zorg je ervoor dat de leiding de juiste richting op gaat.

Wat kost het verplaatsen van een cv-ketel?

Uiteraard wil je graag weten wat het kost om je de gasverwarmingsketel te verplaatsen.

Helaas is hette  lastig om een goede schatting te geven wat het kost om je gasketel te verplaatsen. De kosten per project verschillen te sterk. Vraag hier cv-installateurs om je plannen om te zetten in een offerte.

Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het verleggen en verlengen van onder andere cv-leidingen. Zo krijg je wel een idee wat de verschillende delen ongeveer gaan kosten.

Kosten
Verwarmingsinstallateur €55 per uur
Rookgasafvoer maken €600
Leidingen verlengen / verleggen €15 per meter
Eventueel nieuwe HR-gasketel
(incl. installatiekosten)
€1.600

Wat beïnvloedt de kosten?

Er zijn meerdere zaken die bepalend zijn voor de hoogte van de kosten voor het verplaatsen van je gasketel:

Afstand tot de hoofdleiding: De afstand tot de hoofdleiding bepaalt hoeveel water er moet worden afgetapt. Hoe meer water er moet worden afgetapt, hoe meer tijd het kost.

Ook de grootte van de ruimte waar de verwarmingsketel komt te hangen is van belang. Hoe groter de ruimte, hoe langer de leidingen moeten zijn. Dit kost meer tijd en is dus ook van invloed op de totale kosten.

Wegwerken van de leidingen: De beste manier om leidingen weg te werken is door ze in de muur, de vloer of het plafond weg te werken. Hoewel dit ook in esthetisch opzicht de voorkeur heeft, kost deze methode wel veel tijd, wat je dus ook weer terug zult zien in de prijs.

Vervangen van de leidingen: Oude leidingen van vroeger bestaan nog uit lood. Lood brengt echter verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Aanwezige loden leidingen moeten dan ook vervangen worden door een ander materiaal, zoals kunststof, staal of koper.

Het vervangen en verwijderen van loden leidingen brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee.

Vraag offertes op bij verschillende verwarmingsinstallateurs

Ben je van plan om je ketel te laten verplaatsen? Win dan eerst deskundig advies in over wat in jouw situatie de beste keuze is.

Vraag vervolgens bij meerdere verwarmingsinstallateurs een offerte op, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Vergelijkbare berichten