Vloerverwarming: Als Hoofdverwarming Of Bijverwarming?

Er gaat niets boven een aangenaam warm huis.

Met vloerverwarming gaat het comfort omhoog. Warme voeten, geen koude hoeken in huis en geen radiatoren meer aan de muur.

Vraag jij je af of je vloerverwarming je gehele huis kunt laten verwarmen? Lees dan verder om te bepalen of je huis geschikt is voor vloerverwarming als hoofdverwarming of alleen als bijverwarming.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Verschil tussen bijverwarming en hoofdverwarming?

Wat is nu precies het verschil?

Hoofdverwarming: Hierbij zorgt vloerverwarming voor (bijna) de gehele warmtevraag. Soms is er nog een radiator of infrarood paneel nodig om te helpen.

Bijverwarming: Hierbij zorgt een andere warmtebron (zoals radiatoren of panelen) voor de meeste warmte in huis. De vloerverwarming wordt gebruikt voor een aangenaam warme vloer.

Vloerverwarming als bijverwarming is vaak voordeliger in aanschaf en verbruik. Maar dat geldt natuurlijk alleen voor de vloerverwarming zelf. De andere warmtebron (bijvoorbeeld een radiator) verbruikt natuurlijk ook energie.

En een radiator is een hoog temperatuur verwarming, waardoor het meer energie verbruikt om het huis te kunnen verwarmen…

Laag temperatuur verwarming (LTV)

De vloerverwarming is een laag temperatuur verwarming. Dit betekend dat de vloerverwarming maximaal 55 ℃ bereikt.

Een conventionele radiator is een hoog temperatuur verwarming. Deze warmt op tot wel 80 ℃ om de ruimte op te warmen tot bijvoorbeeld 21 ℃.

Je begrijpt wel dat er veel meer energie nodig is om de 80 ℃  te bereiken, dan 55 ℃.

Een verwarming opwarmen tot 55 ℃ is veel energiezuiniger. Dit geldt alleen wel voor warm water vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Lees hier meer over de twee verschillende soorten vloerverwarmingssystemen.

Heb je een huis waar de warmte snel verdwijnt door de kieren door slechte isolatie dan kan een vloerverwarming als hoofdverwarming erg lastig worden.

Het is dus belangrijk dat je je huis goed isoleert. Dan is het mogelijk vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken.

Welk soort vloerverwarming als hoofdverwarming en bijverwarming?

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen. Het ene systeem is meer geschikt als hoofdverwarming en de andere als bijverwarming.

Warm water vloerverwarming

Als je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt instellen, dan moet je kiezen voor warm water vloerverwarming. Dit vloerverwarmingssysteem is op grotere oppervlaktes (wat nodig is om je huis compleet te verwarmen) veel zuiniger.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt als bijverwarming. Kleine oppervlaktes (zoals in de wc of badkamer) die snel opgewarmd moeten worden is elektrische vloerverwarming de beste keus.

Laat ook vloerverwarming installeren in huis. Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Hart-op-hart afstand

Als je vloerverwarming als hoofdverwarming wilt is de afstand tussen de buizen in het vloerverwarmingssysteem erg belangrijk. Hoe dichter de buizen bij elkaar liggen hoe beter de vloer wordt verwarmt.

De afstand tussen de buizen wordt hart-op-hart afstand (h-o-h) genoemd. Het hart is het middelpunt van de buis.

Hart-op-hart: Afstand tussen leidingen of elementen

De hart-op-hart afstand is bij hoofdverwarming en bijverwarming verschillend.

  • Hoofdverwarming: De h-o-h afstand is bij een hoofdverwarming gemiddeld 10 cm
  • Bijverwarming: De h-o-h afstand bij bijverwarming is gemiddeld 20 cm

Hart-op-hart afstand van bijverwarming en hoofdverwarming

Isolatieschil

Alles staat of valt eigenlijk met de zogenaamde ‘isolatieschil’, dit betreft de isolatie van het dak, de vloer, de muren en niet te vergeten, het glas. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder je hoeft te stoken om een aangename temperatuur in je huis te krijgen.

Heb je een goede isolatieschil, dan is het vaak mogelijk om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken.

Laat een  vloerverwarming specialist je huis inspecteren, om te bepalen of je huis voldoende geïsoleerd is en je vloer geschikt is. Vraag hier gratis offertes aan vloerverwarming specialisten.

Isolatiemaatregelen

Het is belangrijk om je huis goed te isoleren om optimaal te genieten van vloerverwarming.

Vloerisolatie combineren met vloerverwarming

De belangrijkste isolatie bij vloerverwarming is vloerisolatie.

Vloerverwarming zonder geïsoleerde vloer levert echter slechts een besparing van zo’n 5%. Met isolatie loopt dat wel op tot 15%.

Wordt jouw vloerverwarming tijdens nieuwbouw of renovatie van de vloer aangelegd (natbouw), dan wordt meestal al een isolerende laag aangebracht. Het is verstandig om ook het plafond van de kruipkelder nog te isoleren, zodat een gedeelte van de warmte niet via de onderkant verdwijnt.

Als je vloerverwarming laat leggen is belangrijk om te kiezen voor isolerende platen. Lees hier meer over vloerisolatie bij vloerverwarming.

Dakisolatie

Zorg voor goede dakisolatie. Zo verdwijnt er geen warmte via het dak naar buiten.

Je kunt dakisolatie via de buitenzijde van het dak isoleren. Hierbij komt het isolatiemateriaal direct onder of boven de dakbedekking (plat dak).

De meest gebruikte methode is het isoleren aan de binnenzijde. Dit is door handige klussers zelf te doen.

Gebruik je de zolder niet, dan kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren.

(Spouw)muurisolatie

De meest voordelig manier om je muur te isoleren is via de spouw. Hierbij wordt er isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Zo verdwijnt er geen warmte via de binnenmuur naar buiten.

Wil je graag vloerverwarming, dan is het sterk aan de raden eerst je huis te isoleren. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten. Vergelijk en kies het beste bedrijf uit.

Glas en PVC ramen

Naast het isoleren van de muur, vloer en dak moet je de ramen met HR glas niet vergeten.

Met energiezuinige ramen en HR glas wordt je huis compleet geïsoleerd. Je gevel bestaat niet alleen uit muren, maar ook uit ramen en glas. Daar wil je ook geen warmteverlies toch?

Lees hier meer over isolatie / HR glas.

Kiest de juiste vloer voor vloerverwarming

Om je vloerverwarming (als hoofdverwarming) goed te laten werken is naast isolatie ook belangrijk om naar de leefvloer te kijken. Elke laag heeft een warmteweerstand. Onder de vloerverwarming moet de weerstand hoog zijn en boven de vloerverwarming juist laag. Een lage warmteweerstand zorgt ervoor dat de warmte snel de ruimte in komt en het minder elektriciteit kost.

Enkele voorbeelden van de beste vloeren voor op vloerverwarming:

Overigens zijn bepaalde soorten laminaat, parket, marmoleum en vinyl ook gewoon geschikt voor op vloerverwarming, maar gewoon net iets minder goed dan de drie bovenstaande leefvloeren.

Bijverwarming

Het kan best lang duren voordat vloerverwarming de ruimtes tot de gewenste temperatuur heeft verwarmd. Als de vloer geheel is afgekoeld kan het wel 3 uur duren voordat het is opgewarmd.

In dat geval kun je overwegen om toch bijverwarming te nemen. Je kunt denken aan de traditionele radiatoren. De traditionele radiatoren verwarmen de ruimte op een hoge temperatuur en zijn dus niet energiezuinig, zoals je eerder hebt kunnen lezen.

Je hebt ook laag temperatuur radiatoren die niet als vloerverwarming niet veel warmer worden dan 55 ℃.

Een andere oplossing om de vloerverwarming te helpen is door infrarood panelen op te hangen. Dit zijn panelen die veel en snel warmte afgeven. Ze zijn helaas niet zuinig en vragen veel stroom.

Interesse in vloerverwarming?

Ben je toe aan vloerverwarming (bij je bestaande) vloer? Vraag advies aan vloerverwarming specialisten.

Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan voor vloerverwarming.

Vergelijkbare berichten