Vloerverwarming Aanleggen in een Bestaande Woning

Is het mogelijk om vloerverwarming te leggen in een bestaande woning? Met de onderstaande methodes in deze gids wel.

Zowel op een bestaande houten constructievloer, betonvloer of dekvloer is het mogelijk. Lees snel verder voor uitgebreide info.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan vloerverwarming in een bestaande bouw?

Ja, het is mogelijk om vloerverwarming in je bestaande woning te leggen. Zowel op houten als betonnen constructievloeren.

Het is wel onvermijdelijk om de leefvloer (laminaat, parket, PVC et cetera) eruit te halen..

Je kunt uit natte en droge systemen kiezen. Natbouw vloerverwarming vraagt om iets meer werk dan droogbouw, maar beide zijn mogelijk.

Hierover lees je meer onder het kopje ‘Droogbouw en natbouw in een bestaande woning’.

Vraag advies aan vloerverwarming specialisten over welke methode het beste bij je woning en budget past. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Isoleren van het huis voor een goed rendement

Het is sterk aan te raden om voor goede isolatie onder vloerverwarming te zorgen. Hoe beter je huis is geïsoleerd hoe lager de energiekosten (voor je vloerverwarming).

Lees hier meer over:

Bijverwarming of hoofdverwarming

Als je vloerverwarming in je woning wilt moet je ook nadenken of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt inzetten.

Bijverwarming: Hierbij is de vloerverwarming ter ondersteuning. De hoofdverwarming wordt bijvoorbeeld door je (bestaande) radiatoren of IR-panelen verzorgt.

Hoofdverwarming: Wil je geen radiatoren of panelen in huis? Dan is vloerverwarming als hoofdverwarming de beste oplossing. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming moet je huis wel voldoende geïsoleerd zijn, om je huis voldoende te kunnen verwarmen zonder al te hoge energiekosten.

Vraag advies aan vloerverwarming specialisten over welk vermogen nodig is om je huis bij te verwarmen of geheel te verwarmen. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Systemen

Er zijn twee verschillende vloerverwarmingssystemen mogelijk bij bestaande bouw.

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen vloerverwarming ligt er een buizensysteem direct onder de vloer of in een dekvloer. De vloer wordt opgewarmd door warm cv-water van je warmtepomp of HR-ketel.

Watergedragen vloerverwarming wordt gebruikt bij grotere oppervlaktes en vaak ingezet als hoofdverwarming. Bij grote oppervlaktes is water vloerverwarming zuiniger dan elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming

De naam zegt het al. Bij dit systeem wordt de vloer opgewarmd door elektrische energie. Dit kan in de vorm van folie, losse verwarmingskabels of matten. Elektrische vloerverwarming zie je vaak terug in kleine ruimtes zoals de badkamer. Elektrische wordt vaak ingezet als bijverwarming.

Droogbouw en natbouw in bestaande bouw

Er zijn twee manieren om vloerverwarming te leggen.

Natbouw: Bij natbouw komt er een dekvloer of betonvloer over de vloerverwarmingsbuizen of kabels. De dekvloer wordt nat gestort, vandaar de naam natbouw.

Je kunt zowel als elektrische als watergedragen vloerverwarming in natbouw vorm leggen. Meestal wordt bij natbouw gebruikt gemaakt van water vloerverwarming. Met elektrische kabels (of matten) is het ook mogelijk om met natbouw te werken, maar komt minder voor.

Natbouw vloerverwarming met noppenplaten

Droogbouw: Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een natte dekvloer of betonvloer. De vloer komt op de bestaande houten constructievloer of dekvloer.

Bij infrezen wordt de bestaande dekvloer gebruikt. Wat ook een vorm is van droogbouw. Hierover lees je meer onder het kopje ’Infrezen in de dekvloer’.

Vaak worden er noppenplaten gebruikt bij droogbouw om de buizen of kabels vast te zetten. Hier lees je meer over onder het kopje ‘1. Droogbouw noppenplaten op een houten constructievloer’.

Droogbouw vloerverwarming in een bestaand huis

Welke soorten vloerverwarming kunnen in een bestaande woning?

Hieronder lees je meer over de verschillende natbouw en droogbouwsystemen.

Vloerverwarming in en op een bestaande dekvloer

Met de volgende methodes kun je vloerverwarming laten leggen zonder een nieuwe dekvloer.

Infrezen in de dekvloer

Bij deze methode wordt de bestaande dekvloer gebruikt om de vloerverwarming te leggen. Zowel een cementdekvloer als een anhydriet dekvloer kan ingefreesd worden.

  • Er wordt een patroon in de dekvloer gefreesd.
  • In de gefreesde sleuven komen de buizen of elektrische verwarmingskabels.
  • De sleuven worden dichtgesmeerd met een vulmiddel.

Het grote voordeel van frezen is dat je bijna geen opbouw hebt en er geen nieuwe dekvloer gelegd hoeft te worden.

Ingefreesde vloerverwarming dekvloer in een bestaande woning

Noppenplaten op de dekvloer

Een relatief snelle manier om vloerverwarming te leggen is met noppenplaten. Er zijn meerdere manieren om noppenplaten te leggen. Eén van de manieren is op de bestaande dekvloer. Een vorm van droogbouw.

  • De noppenplaten worden gelegd op de bestaande dekvloer.
  • De buizen of de vloerverwarmingskabels worden in een patroon tussen de noppen gedrukt.
  • Op de noppenplaten komt een laagje vulmiddel.

Het grote voordeel van vloerverwarming op noppenplaten is dat het vrij dun is, waardoor de opbouw relatief laag blijft.

Interesse in vloerverwarming? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Vloerverwarming met noppenplaten

Vloerverwarming op een betonvloer

Heb je geen dekvloer of is deze niet geschikt? Dan kan natbouw met een nieuwe dekvloer uitkomst bieden. Die kan met de vier onderstaande methodes.

1. Krimpnetten

Deze methode wordt vaak toegepast bij nieuwbouwwoningen, maar is bij bestaande woningen ook mogelijk als er een nieuwe dekvloer wordt gestort.

  • De krimpnetten zijn een soort draadstaalmatten die op de betonnen constructievloer worden gelegd.
  • Op de krimpnetten worden de buizen en soms de vloerverwarmingskabels vastgezet met een soort tiewraps.
  • Op de krimpnetten komt een dekvloer, met daarop de leefvloer.

2. Noppenplaten in een dekvloer

Ook bij natbouw zijn noppenplaten mogelijk. Hierbij komen de platen niet op de dekvloer maar op de constructievloer. Over de noppenplaten komt dan ook een dekvloer.

3. Tackerplaten

Tackerplaten zijn een handige manier om vloerverwarming te leggen. Het grote voordeel is dat tackerplaten bestaan uit een laag EPS isolatie, waardoor de warmte richting de fundering wordt beperkt. Op de plaat zit een raster wat het makkelijker maakt om de buizen of kabels te leggen.

  • De tackerplaten worden gelegd op de (schuim)betonvloer.
  • Op de tackerplaat komt de vloerverwarmings buizen of kabels. Deze worden vastgezet met speciale clips.
  • Op de tackerplaten komt de dekvloer.

4. Elektrische vloerverwarming matten

Dit is vorm van elektrische vloerverwarming. Dit zijn kunststof matten waarop kabels vastzitten. Het legpatroon is vooraf dus al bepaald wat het leggen sneller maakt.

Vloerverwarming op een houten constructievloer

Veel oudere woningen hebben een houten constructievloer (niet te verwarren met een parket / houten leefvloer). Daarop is een cementdekvloer of een anhydrietvloer vaak niet mogelijk door het gewicht of de opbouw.

Voor watergedragen vloerverwarming is er maar één methode. Voor elektrische vloerverwarming op een houten vloer zijn er meer mogelijkheden.

1. Droogbouw noppenplaten op een houten constructievloer

Noppenplaten vloerverwarming is een effectieve manier om watergedragen vloerverwarming op een houten constructievloer te leggen.

  • Het is relatief licht. Ideaal, omdat een houten vloer vaak niet veel draagkracht heeft.
  • Vraagt niet om een dekvloer, wat ook in gewicht en opbouw scheelt.
  • Er zijn dunne buizen beschikbaar voor de lage noppen.

Over noppenplaten lees je hierboven meer onder het kopje ‘Noppenplaten op de dekvloer’.

2. Elektrische vloerverwarming op een houten vloer

Er zijn verschillende soorten elektrische vloerverwarming die op een houten vloer kunnen.

  • Vloerverwarming folie: Een folie is de meest dunne vloerverwarming. Bij het aanbrengen is het belangrijk dat er isolatie op de houten vloer komt, om de warmte beter te reguleren. Er bestaan speciale isolatiematten die erg dun zijn en dus zorgen voor weinig opbouw. Folie is geschikt voor onder een PVC, laminaat en parket vloer.
  • Vloerverwarmingsmatten: Bij de kabels zitten op een kunststof raster. Om de houten constructievloer te beschermen is een isolerende ontkoppelingsmat belangrijk. Matten zijn geschikt voor onder een tegelvloer en een gietvloer.
  • Losse kabels: De verwarmingskabels worden meestal samen met noppenplaten op houten constructievloeren gelegd. Op de noppenplaten komt een klein laagje vulmiddel en daarop de leefvloer. Het is net als watergedragen vloerverwarming een dunne vorm van vloerverwarming.

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Interesse in vloerverwarming in je woning? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Vergelijkbare berichten