Vloerverwarming

Vloerverwarming op Tegels [Kosten + 4x Voordelen]

Vind je naast sfeer een behaaglijk warme vloer ook heel belangrijk: kies dan voor vloerverwarming.

Maar zijn vloertegels geschikt op vloerverwarming?

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten tegels en vloerverwarming. Op weg naar stijlvol warme vloer.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Waarom zijn tegelvloeren geschikt voor vloerverwarming?

De reden dat je een tegelvloer zo goed kunt combineren met vloerverwarming is dat tegels een hoge thermische geleidbaarheid hebben.

Dit betekent dat de warmte snel naar de oppervlakte komt, zodat het snel warm wordt in je badkamer, woonkamer, slaapkamer of keuken. Tegels houden bovendien de warmte goed vast waardoor er sprake is van een efficiënte verwarming.

De dikte van de tegel heeft weinig invloed op de warmteafgifte. Wel is het zo dat een iets dikkere tegel net wat meer tijd nodig heeft om op te warmen.

Wil je dat de tegelvloer snel reageert op de vloerverwarming dan wordt een tegel met een maximale dikte van 20 millimeter aanbevolen.

Over de warmteweerstand van tegels lees je meer onder het kopje ‘Warmteweerstand van vloertegels‘.

Welke tegels zijn geschikt voor vloerverwarming?

Wil je een tegelvloer die geschikt is voor vloerverwarming dan kun je kiezen uit:

We nemen hieronder even kort de eigenschappen van deze twee soorten tegels door.

Natuursteen tegels

De naam zegt het al, deze tegels komen rechtstreeks uit de natuur. Ze worden gedolven in groeves. Vervolgens worden ze in de fabriek op maat gesneden. Natuurstenen tegels hebben een unieke en mooie luxe uitstraling.

Elke tegel is uniek, er zijn geen twee hetzelfde. Dit maakt natuursteen tegels wel wat duurder dan keramische tegels. Onderhoud je deze tegels echter op de juiste manier, dan gaan ze een leven lang mee. Dus het is zeker een duurzame keuze.

Keramische tegels

Keramische tegels worden gemaakt van aarde die wordt gebakken op zeer hoge temperaturen.

Om de tegel steviger te maken worden er mineralen aan toegevoegd. Verder komt er een glazuurlaag overheen die in alle kleuren kan worden aangebracht. Dit maakt keramische tegels waterbestendig.

Een keramische tegelvloer is gebruiksvriendelijk en kan makkelijk worden schoongemaakt.

Kun je tegels op vloerverwarming verven?

Het is mogelijk om een tegelvloer op vloerverwarming te schilderen. Je moet wel goed letten op welke soort verf je kiest.

Het is wel aan te raden om eerst een primer aan te brengen voordat je de kleur op de tegels aanbrengt.

Een tegevloer op vloerverwarming

Bron foto: belgium.weber/nl/plaatsen-van-tegels/tegels-plaatsen-op-vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming en water vloerverwarming

Voor de verwarming van de tegelvloer kun je kiezen uit elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming onder tegels

Er zijn twee verschillende soorten elektrische vloerverwarming die geschikt zijn onder tegels:

  • Vloerverwarming kabels
  • Matten

Je hebt naast de matten en losse warmte kabels ook nog folie. Deze vloerverwarmingsfolie is niet geschikt onder tegels.

De aanleg van elektrische vloerverwarming kan door een handige doe-het-zelver. Maar om fouten uit te sluiten, het is toch elektriciteit is het aanleggen door een specialist aan te raden.

Het grootse voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt.

Hier staat tegenover dat het energieverbruik wel hoger is dan bij een warm water vloerverwarming.

Warm water vloerverwarming kiezen

Bij watergedragen vloerverwarming stroomt er warm water door een buizensysteem onder de tegelvloer. De buizen geven warmte af aan de vloer en indirect aan de ruimte. Water vloerverwarming kan via noppenplaten, infrezen, krimpnetten, tackerplaten of EPS vloerverwarmingsplaten gelegd worden.

Water vloerverwarming moet door een vloerverwarming specialist worden aangelegd. De aanleg hiervan is duurder, maar wel zuiniger in gebruik dan een elektrisch vloerverwarmingssysteem.

Voordelen van vloerverwarming onder een tegelvloer

Het combineren van vloerverwarming heeft de volgende voordelen:

1. Besparing op energiekosten: door de uitstekende warmtegeleiding van tegels en het feit dat ze de warmte zo goed vasthouden is er voor de verwarming minder energie nodig. Dit zie je weer terug aan de hoogte van je energierekening.

2. Geen radiatoren nodig: Een vloerverwarmingssysteem is compleet onzichtbaar. Je hebt dus geen last meer van ontsierende radiatoren in je woonkamer. Dit geeft meer ruimte voor je meubels en je hebt niet meer te maken met stof dat zich achter radiatoren en rondom leidingen verzamelt.

Dit is wel alleen mogelijk als je de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt.

3. Betere luchtkwaliteit: Bij vloerverwarming is er veel minder luchtcirculatie dan bij centrale verwarming, waardoor er minder stof door de ruimte circuleert. Dit is zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen erg prettig.

4. Snelle en gelijkmatige verspreiding van de warmte: De kamer wordt vlot en gelijkmatig opgewarmd, zodat je niet lang hoeft te wachten op een comfortabel verwarmde kamer.

Kies ook voor vloerverwarming. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Warmteweerstand van vloertegels

Vloerbedekking moet zo min mogelijk warmte tegenhouden bij vloerverwarming. Zo wordt het sneller warm in de kamer en bespaar je energie. De warmteweerstand van vloeren wordt uitgedrukt in m²K/W. Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd.

Hoe lager de R-waarde van de vloersoort hoe beter het past bij vloerverwarming.

De R-waarde mag maximaal 0,15 m²K/W zijn als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt. Als bijverwarming is dit maximaal 0,18 m² K/W. Hier kom je meer te weten over bij- en hoofdverwarming.

Wat zijn de R-waarden van vloertegels?

De gemiddelde warmteweerstand van keramische tegels en natuurstenen tegels is 0,05 m² K/W. Dit is dus ruim onder de 0,15 en 0,18 m²K/W.

Gebruik tegellijm dat geschikt is voor vloerverwarming

Bij de aanleg van vloerverwarming kun je niet volstaan met gewone vloertegellijm. Voor het plaatsen van tegels op de vloerverwarming heb je in ieder geval C2TE-lijm nodig.

Verder is het belangrijk dat er geen holle ruimtes tussen de lijm ontstaan, want de tegellijm dient tevens als warmtegeleider. Er bestaan verschillende tegellijmen voor cementdekvloeren en anhydrietvloeren.

Uitzetvoegen

De wisselingen in temperatuur zorgen ervoor dat de leidingen van het vloerverwarmingssysteem en de ondervloer regelmatig krimpen en uitzetten. Uitzetvoegen voorkomen dat de tegelvloer hierdoor gaat barsten.

Deze voegen verdelen de vloer in kleinere velden die los van elkaar kunnen bewegen. In de voegen wordt een profiel geplaatst.

Welk type voeg en welk soort profiel er voor een bepaalde vloer nodig is, wordt door de vloerverwarming specialist bepaald aan de hand van berekeningen. Vaak wordt ook geadviseerd om de omvang van de tegel bij vloerverwarming enigszins te beperken.

Grotere tegels zorgen namelijk voor grotere thermische spanningen waardoor de kans groter is dat de tegels gaan scheuren.

Kies je voor een tegel van maximaal 60 x 60 centimeter dan is dit risico een stuk minder groot.

Wat is de maximale temperatuur waarop de vloerverwarming kunt instellen?

Houd een maximale temperatuur aan van 55 °C. Een vloer voelt overigens al aangenaam warm aan bij een temperatuur van 30°C.

Als warm water vloerverwarming op een HR-ketel aansluit heb je te maken met een hoog temperatuursysteem die opwarmt tot gemiddeld 80°C. Vloerverwarming is een laag temperatuursysteem (LTV). Dit betekent dat het opwarmt tot 55°C.

Om te zorgen dat er geen heet water door de leidingen stroomt zit er er een verdeler op het warm water vloerverwarmingssysteem.

Ook vloerkoeling mogelijk

Vloerverwarming kan behalve het verwarmen van de tegelvloer indien gewenst ook zorgen voor verkoeling van de vloer. Dit is mogelijk met een warm water vloerverwarming.

Wanneer je de leidingen in de vloerverwarming vult met water dat net wat kouder is dan de (hoge) temperatuur in de kamer, kun je ervoor zorgen dat de vloer heerlijk koel wordt en daarmee ook de rest van de kamer.

Wil je een vloerverwarming laten installeren die ook kan koelen dan heb je hier wel een aardwarmtepomp voor nodig of een speciale koeler naast je verwarmingsketel.

Wat kost vloerverwarming onder tegels?

Je bent vast benieuwd wat het kost om vloerverwarming te laten installeren onder je tegelvloer?

Hier lees je uitgebreide informatie over de gemiddelde kosten van elektrische en warm water vloerverwarming voor de verschillende oppervlaktes.

Deze kosten zijn exclusief het leggen van tegels.

De gemiddelde kosten voor het leggen van natuurtegels en keramische tegels zijn:

  • Keramische tegels: €45*
  • Natuurtegels: €70*

*De gemiddelde kosten zijn inclusief materiaal en de arbeidskosten.

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook graag vloerverwarming onder je tegelvloer laten aanleggen? Informeer dan eerst goed naar de mogelijkheden. Verder raden we je aan om bij diverse vloerverwarming specialisten offertes op te vragen.

Zo kun je namelijk een goede prijsvergelijking maken en zal je zien dat je vaak nog wel wat kunt besparen op de totale kosten.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd