Vloerverwarming

Vloerverwarming In De Badkamer [Kosten + 5x Voordelen]

Wil jij een aangenaam warme vloer in de badkamer, maar weet je niet waar je moet beginnen?

In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende methodes , de voordelen en de kosten van vloerverwarming in de badkamer.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee manieren om vloerverwarming aan te brengen.

Natbouwsysteem: Bij een natbouwsysteem komt het vloerverwarmingssysteem onder een dekvloer van anhydriet of cement te liggen.

Het natbouwsysteem is bijna altijd in combinatie met warm water vloerverwarming.

Droogbouwsysteem: Bij een droogbouwsysteem wordt er noppenplaten of EPS vloerverwarmingsplaten op de bestaande houten vloer of cementdekvloer. Er komt geen dekvloer op het vloerverwarmingssysteem. Vandaar de naam droogbouw.

In de badkamer wordt het meest gekozen voor elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt bijna altijd ‘droog’ gelegd.

Welke soort vloerverwarming in de badkamer?

Voor het verwarmen van je badkamer kun je kiezen uit elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming.

Er wordt wel het meest gekozen voor elektrische vloerverwarming.

Voor het verwarmen van je badkamer kun je kiezen uit elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming is de beste optie voor onder de badkamervloer. 

Elektrische vloerverwarming: Elektrische vloerverwarming wordt het meest toegepast in de badkamer. Dit type vloerverwarming wordt meestal altijd aangebracht via het droogbouwsysteem.

Er zijn meerdere soorten elektrische vloerverwarming die passen in een badkamer:

  • Noppenplaten: Hierbij worden en noppenplaten gelegd op de bestaande vloer. Tussen de noppen komen er verwarmingskabels.
  • Folie: De elektrische folie is heel dun en is eenvoudig aan te brengen.
  • Matten: Op de matten zitten verwarmingselementen volgens een vast patroon.

Alle de drie systemen passen onder een tegelvloer.

Elektrische vloerverwarming heeft een snelle reactietijd waardoor de vloer snel opwarmt. Dit heeft wel als nadeel dat het meer energie kost dan water vloerverwarming. Maar door het korte gebruik en kleine oppervlakte vallen de energiekosten relatief mee.

Warm water vloerverwarming: Bij een warm water vloerverwarming stroomt er warm water door buizen die de vloer opwarmen.

Deze warmte wordt komt van een HR condensatieketel of een warmtepomp.

Watergedragen vloerverwarming wordt minder vaak gebruikt in een bestaande badkamer.

Voordelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer

Hieronder vind je de voordelen van vloerverwarming in de badkamer. Kies je voor vloerverwarming of niet?

  • Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk te plaatsen. Er zijn geen buizen nodig en het systeem hoeft dus ook niet te worden aangesloten op de centrale verwarming. Het verwarmingssysteem hoeft alleen te worden aangesloten op het net.
  • De aankoop en installatie is relatief goedkoop, zodat ook mensen met een klein budget hier voor kunnen kiezen.
  • Elektrische vloerverwarming kent een korte reactietijd. Je hoeft dus niet lang te wachten op een aangenaam verwarmde badkamer.
  • Voordeliger de badkamer verwarmen. Doordat een badkamer slechts weinig wordt gebruikt, is het niet nodig deze continu te verwarmen, bijvoorbeeld door de aansluiting op een cv-ketel. Elektrische vloerverwarming werkt kostenbesparend doordat de badkamer alleen hoeft te worden opgewarmd voor de momenten waarop deze wordt gebruikt.

Elektrische vloerverwarming is dan ook zeer geschikt voor de verwarming van een badkamer. Je kiest eenvoudig zelf wanneer de badkamer lekker warm moet zijn. Vraag hier gratis offertes aan voor elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming onder de badkamervloer

Isolatie onder vloerverwarming

Laat je elektrische vloerverwarming installeren, dan wordt het altijd aangeraden om hieronder isolatie aan te brengen. Op deze manier haal je een hoger rendement uit je vloerverwarming.

Door isolatie voorkom je dat de kostbare warmte voor een deel verloren gaat naar de ondervloer. Je hoeft dan minder te stoken waardoor je bespaart op je energiekosten.

Isolatie onder de vloerverwarming kan bestaan uit isolatieplaten of isolerende vloerverwarmingsplaten (zoals een noppenplaat).

Hier lees je meer over het isoleren van een vloer met vloerverwarming.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Zeker als het gaat om een grote ruimte als een woonkamer wordt vloerverwarming vaak als bijverwarming gebruikt. De vloerverwarming wordt dan ingezet naast de aanwezige radiatoren.

De reden hiervoor is dat de radiatoren de ruimte niet voldoende verwarmd krijgen.

Gaat het om een kleinere ruimte zoals de badkamer dan kun je vloerverwarming ook prima gebruiken als hoofdverwarming. Vaak is de vloerverwarming voldoende om de hele badkamer te verwarmen.

Als er al een radiator aanwezig is in de badkamer, kun je de elektrische vloerverwarming als bijverwarming gebruiken.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming als bijverwarming is dat je een systeem kunt leggen met een lager vermogen. Vloerverwarming met een lager vermogen kost minder energie.

Instellen van de verwarming

Je kunt elektrische vloerverwarming op meerdere manieren bedienen.

Schakelaar aan de muur: De meest gebruikelijke manier om de vloerverwarming in te stellen is via een handbediende thermostaat. Hier kun je de temperatuur instellen als je badkamer binnenstapt. Elektrische vloerverwarming kun je apart regelen met de thermostaat.

Wifi en app: Huizen worden slimmer en thermostaten ook. Er zijn nu elektrische vloerverwarming oplossingen die je kunt bedienen met een app op je mobiel door middel van wifi. Dan kun je overal in huis je vloerverwarming aan- en uitzetten.

Welke temperatuur is ideaal voor in de badkamer?

De temperatuur die door de meeste mensen als fijn wordt ervaren is 23 °C

Welke soort badkamervloer is geschikt op vloerverwarming?

Je kunt kiezen voor verschillende soorten vloerbekleding op elektrische vloerverwarming in de badkamer.

Keramische tegels: Deze gebakken tegels worden het meest gebruikt als vloerbedekking in badkamers. Deze zijn uitermate geschikt als vloerverwarming. Keramische tegels geleiden zeer goed, waardoor de vloer snel is opgewarmd.

Natuurtegels: Ook natuursteen is erg geschikt als vloerbekleding in de badkamer. Ook een tegelvloer van natuursteen geleidt de warmte goed waardoor het snel aangenaam wordt in de badkamer.

Gietvloer: Met een gietvloer krijg je een vloer zonder naden. De verschillende soorten gietvloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Beton Ciré: Een cementgebonden Beton Ciré vloer kan prima op vloerverwarming aangebracht worden. Beton Ciré geeft een strakke uitstraling aan de badkamer.

Hoeveel kost vloerverwarming in de badkamer?

In de meeste gevallen is elektrische vloerverwarming de beste keuze. In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde kosten.

Dit is inclusief het laten leggen door een vloerverwarming specialist en materiaal. Maar wel exclusief het leggen van de vloer op het vloerverwarmingssysteem.

Per m²Gemiddelde kosten
1 m² €125
1,5 m² €150
2 m² €190
3 m² €220
4 m² €250

Wat je wellicht al opvalt is dat het verschil in kosten tussen de 4 m² en 1 m² relatief klein is. Of je nu 1 of 4 m² laat leggen, de vloer ligt al open en een paar m² extra kost relatief weinig extra werk.

Wil je dat de radiator uit de badkamer verdwijnt? Dan kost dat gemiddeld €40 om dit netjes uit te laten voeren.

Offertes aanvragen

Overweeg je ook om elektrische vloerverwarming aan te brengen in je badkamer?

We raden je aan om bij verschillende vloerverwarming specialisten een offerte aan te vragen. Zo kun je een goede vergelijking maken op prijs en kwaliteit.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd