Badkamer Vloerverwarming: Voor – en Nadelen Elektrisch + Watergedragen

Wil jij een aangenaam warme vloer in de badkamer, maar weet je niet waar je moet beginnen?

In deze gids vertellen lees je meer over de verschillende systemen, de voordelen en de kosten van vloerverwarming in de badkamer.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat kost vloerverwarming in de badkamer?

In de meeste gevallen is elektrische vloerverwarming de beste keuze. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Welke soort vloerverwarming in de badkamer?‘.

Dit is inclusief het laten leggen door een vloerverwarming specialist en materiaal. Maar wel exclusief de leefvloer (PVC of laminaat b.v.) op het vloerverwarmingssysteem.

Oppervlakte Totaal € € per m²
1 m² €125 €125
1,5 m² €150 €100
2 m² €190 €95
3 m² €220 €73
4 m² €265 €62.50
5 m² €285 €57
6 m² €305 €51

Wat je wellicht al opvalt is dat het verschil in kosten tussen de 4 m² en 1 m² relatief klein is. Of je nu 1 of 4 m² laat leggen, de vloer ligt al open en een paar m² aan vloerverwarming is relatief makkelijk bij te leggen.

De kosten voor het leggen van een nieuwe tegelvloer in de badkamer zijn gemiddeld €1.000. Deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk voor welke afwerking je kiest.

Vloerverwarming methodes

Er zijn twee manieren om vloerverwarming aan te brengen.

Natbouwsysteem: Bij een natbouwsysteem komt het vloerverwarmingssysteem onder chape van anhydriet of cement te liggen.

Het natbouwsysteem is bijna altijd in combinatie met warm water vloerverwarming.

Droog-systeem vloerverwarming: Bij een droog-systeem wordt er noppenplaten of EPS vloerverwarmingsplaten op de bestaande houten vloer of chape. Er wordt geen chape op het vloerverwarmingssysteem gestort. Vandaar de naam droogbouw.

In de badkamer wordt het meest gekozen voor elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt bijna altijd ‘droog’ gelegd.

Welke soort vloerverwarming in de badkamer?

Voor het verwarmen van je badkamer kun je kiezen uit elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming.

Er wordt wel het meest gekozen voor elektrische vloerverwarming.

Voor het verwarmen van je badkamer kun je kiezen uit elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming is de beste optie voor onder de badkamervloer. 

Elektrische vloerverwarming: Elektrische vloerverwarming wordt het meest toegepast in de badkamer. Dit type vloerverwarming wordt meestal altijd aangebracht via het droogbouwsysteem.

Er zijn meerdere soorten elektrische vloerverwarming die passen in een badkamer:

  • Noppenplaten: Hierbij worden en noppenplaten gelegd op de bestaande vloer. Tussen de noppen komen er verwarmingskabels.
  • Matten: Op de matten zitten verwarmingselementen volgens een vast patroon.

Beide systemen passen onder een tegelvloer.

Elektrische vloerverwarming heeft een snelle reactietijd waardoor de vloer snel opwarmt. Dit heeft wel als nadeel dat het meer energie kost dan water vloerverwarming. Maar door het korte gebruik en kleine oppervlakte vallen de energiekosten relatief mee.

Warm water vloerverwarming: Bij een warm water vloerverwarming stroomt er warm water door buizen die de vloer opwarmen.

Het water voor de vloerverwarming wordt verwarmd door een HR-condensatieketel of een warmtepomp.

Watergedragen vloerverwarming wordt minder vaak gebruikt in een bestaande badkamer.

Voordelen van elektrische vloerverwarming in de badkamer

Hieronder vind je de voordelen van vloerverwarming in de badkamer.

  • Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk te plaatsen. Er zijn geen buizen nodig en het systeem hoeft dus ook niet te worden aangesloten op de centrale verwarming. Het verwarmingssysteem hoeft alleen te worden aangesloten op het net.
  • De aankoop en installatie is relatief goedkoop.
  • Elektrische vloerverwarming kent een korte reactietijd. Je hoeft dus niet lang te wachten op een aangenaam verwarmde badkamer.
  • Voordeliger de badkamer verwarmen. Doordat een badkamer slechts weinig wordt gebruikt, is het niet nodig deze continu te verwarmen. Elektrische vloerverwarming werkt kostenbesparend doordat de badkamer alleen hoeft te worden opgewarmd voor de momenten waarop deze wordt gebruikt.

Geniet ook van de voordelen van elektrisch vloerverwarming. Vraag hier gratis offertes aan voor elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming onder de badkamervloer

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming in de badkamer?

Wat maakt vloerverwarming in de badkamer minder interessant…

  • Vloer moet eruit: Als je vloerverwarming wilt moet de oude vloer er eerst uit. Ook in de badkamer. Dus vloerverwarming is eigenlijk alleen interessant als je de badkamer gaat renoveren. Wil je niet al deze rompslomp en is je badkamer groot genoeg, dan kan eventueel een kleine airco interessant zijn in de badkamer.
  • Verhogen: Als je alleen vloerverwarming wilt in de badkamer, dan is de elektrische variant de beste keuze. Elektrische vloerverwarming is nog relatief dun, maar toch zorgt het voor extra opbouw. De verhoogde vloer moet wel passen bij bijvoorbeeld de drempel.
  • Opwarmen: Ook al is elektrische vloerverwarming snel met opwarmen, de ervaring is dat het enkele minuten tot een kwartier duurt voordat de vloer aangenaam warm is. Je kunt dit oplossen door een thermostaat op te hangen die je kunt programmeren. Zo kun je de vloerverwarming instellen dat het een half uur voordat je opstaat aangaat. Maak bijvoorbeeld een programma van twee uur. Een uurtje ‘s ochtends en een uurtje ‘s avonds.

Isolatie onder vloerverwarming

Laat je elektrische vloerverwarming installeren, dan wordt het altijd aangeraden om hieronder isolatie aan te brengen. Op deze manier haal je een hoger rendement uit je vloerverwarming.

Door isolatie voorkom je dat de kostbare warmte voor een deel verloren gaat naar de ondervloer. Je hoeft dan minder te stoken waardoor je bespaart op je energiekosten.

Isolatie onder de vloerverwarming kan bestaan uit isolatieplaten of isolerende vloerverwarmingsplaten (zoals een noppenplaat).

Hier lees je meer over het isoleren van een vloer met vloerverwarming.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Zeker als het gaat om een grote ruimte als een woonkamer wordt vloerverwarming vaak als bijverwarming gebruikt. De vloerverwarming wordt dan ingezet naast de aanwezige radiatoren.

De reden hiervoor is dat de radiatoren de ruimte niet voldoende verwarmd krijgen.

Gaat het om een kleinere ruimte zoals de badkamer dan kun je vloerverwarming ook prima gebruiken als hoofdverwarming. Vaak is de vloerverwarming voldoende om de hele badkamer te verwarmen.

Als er al een radiator aanwezig is in de badkamer, kun je de elektrische vloerverwarming als bijverwarming gebruiken.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming als bijverwarming is dat je een systeem kunt leggen met een lager vermogen. Vloerverwarming met een lager vermogen kost minder energie.

Instellen van de verwarming

Je kunt elektrische vloerverwarming op meerdere manieren bedienen.

Schakelaar aan de muur: De meest gebruikelijke manier om de vloerverwarming in te stellen is via een handbediende thermostaat. Hier kun je de temperatuur instellen als je badkamer binnenstapt. Elektrische vloerverwarming kun je apart regelen met de thermostaat.

Wifi en app: Huizen worden slimmer en thermostaten ook. Er zijn nu elektrische vloerverwarming oplossingen die je kunt bedienen met een app op je mobiel door middel van wifi. Dan kun je overal in huis je vloerverwarming aan- en uitzetten.

Welke temperatuur is ideaal voor in de badkamer?

Onze ervaring is dat een temperatuur van rond de 23 °C als aangenaam wordt ervaren.

Kun je elektrische vloerverwarming in de badkamer altijd aan laten?

Nee, dit is niet nodig omdat elektrische vloervloerverwarming snel opstart en langdurig gebruik onnodig veel energie kost.

Wil je graag een warme vloer als je de badkamer inloopt? Kies dan voor een thermostaat waarbij je een persoonlijk programma kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat zo instellen dat het bijvoorbeeld ‘s ochtends om 6.30 aangaat en om 8.30 uit en weer aangaat om 22.00 ‘s avonds en om 23.00 weer uit.

Het is dus slim om de elektrische vloerverwarming in te stellen op tijden dat jij en de rest van het huishouden gebruik maakt van de badkamer.

Welke soort badkamervloer is geschikt op vloerverwarming?

Je kunt kiezen voor verschillende soorten vloerbekleding op elektrische vloerverwarming in de badkamer.

Keramische tegels: Deze gebakken tegels worden het meest gebruikt als vloerbedekking in badkamers. Deze zijn uitermate geschikt als vloerverwarming. Keramische tegels geleiden zeer goed, waardoor de vloer snel is opgewarmd.

Natuurtegels: Ook natuursteen is erg geschikt als vloerbekleding in de badkamer. Ook een tegelvloer van natuursteen geleidt de warmte goed waardoor het snel aangenaam wordt in de badkamer.

Gietvloer: Met een gietvloer krijg je een vloer zonder naden. De verschillende soorten gietvloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Beton Ciré: Een cementgebonden Beton Ciré vloer kan prima op vloerverwarming aangebracht worden. Beton Ciré geeft een strakke uitstraling aan de badkamer.

Soorten vloeren die geschikt voor in de badkamer en op vloerverwarming.

Offertes aanvragen

Overweeg je ook om elektrische vloerverwarming aan te brengen in je badkamer?

Vergelijk verschillende vloerverwarming specialisten. Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo kun je een goede vergelijking maken op prijs en kwaliteit.

Vergelijkbare berichten