Vloerverwarming

Vloerverwarming [Onder je Tapijt en Vloerkleed]

Een tapijt voelt al warmer aan dan een houten of een laminaatvloer. Maar om het nog aangenamer te maken kun je stoffen vloerbedekking combineren met vloerverwarming.

Maar is dat wel mogelijk?

Je moet wel met een aantal factoren rekening houden om de combinatie te laten werken… Hieronder lees je daar over meer.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Waarom kiezen voor vloerverwarming onder je tapijt?

Natuurlijk is tapijt van zichzelf al heerlijk warm en zacht. Vandaar dat veel mensen in eerste instantie niet denken om hieronder ook nog vloerverwarming aan te laten leggen.

Vloerverwarming onder je tapijt zorgt tijdens de echt koude dagen voor nog meer warmte en comfort. Ook op deze dagen kun je heerlijk met blote voeten over het tapijt lopen zonder dat je koude voeten krijgt.

Geniet ook van vloerverwarming. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan bij specialisten.

In welke gevallen kan tapijt over vloerverwarming worden gelegd?

Mocht je graag vloerverwarming onder je tapijt willen, dan is het wel van belang dat je eerst goed kijkt naar wat er wel en niet mogelijk is.

Niet elk soort tapijt is namelijk geschikt voor vloerverwarming.

Tapijt heeft van zichzelf al een isolerende werking. Het is dan uiteraard ook niet de bedoeling dat het tapijt zoveel warmte tegenhoudt dat het in de kamer niet warm genoeg wordt.

Bij het kiezen voor het juiste tapijt voor vloerverwarming moet je met de volgende aspecten rekening houden:

Tapijt moet antistatisch zijn

Door wrijving ontstaat er statische elektriciteit. Loop je over een tapijt, dan ontstaat er ook wrijving waardoor je elektrostatisch wordt opgeladen. Dit merk je wanneer je bijvoorbeeld een deurkruk aanraakt.

Dan verlies je de elektrische lading, wat je vaak merkt aan het bekende schokje.

De tapijten van tegenwoordig worden vaak ‘antistatisch’ behandeld. Hierdoor is de kans op elektrostatische schokken minimaal. Omdat vloerverwarming het tapijt warm en droog maakt, wordt statische oplading namelijk ook bevorderd.

Om die reden is het belangrijk dat het tapijt zelf antistatisch is. Dergelijke tapijten worden aangegeven met een ‘antistatisch’ symbool.

Antistatisch logo voor vloerverwarming
Anti-statisch logo

Geschikt voor vloerverwarming

Als het tapijt geschikt is voor vloerverwarming kun je dit zien aan het volgende logo

Icoon - geschikt voor vloerverwarming
Geschikt voor vloerverwarming

Dit logo geeft aan dat de warmteweerstand van de tapijt niet te hoog is. Bij hoge warmteweerstand duurt het langer om de kamer op te warmen.

Meer over warmteweerstand lees je onder het kopje ‘Warmteweerstand van tapijt’.

Ondervloer

Doorgaans geldt het advies dat er onder het tapijt geen ondervloer moet worden gelegd. Deze ondervloer zou de warmte namelijk teveel tegenhouden, wat uiteraard niet de bedoeling is. Vloerverwarming laat zich het beste combineren met een volledig gelijmde tapijtvloer.

Rug van het tapijt

Een tapijtrug is de laag aan de onderkant van het tapijt dat op de ondervloer komt te liggen.

Heeft het tapijt een dichte rug dan houdt deze de warmte tegen.

Hierdoor ontstaat warmteverlies en zal de vloerverwarming dus ook minder rendement opleveren.

Geknoopte en geweven tapijten hebben geen dichte rug. Hier kan de warmte goed doorheen, wat deze tapijten dus wel geschikt maakt voor vloerverwarming.

Hoogpolig tapijt en vloerverwarming

Hoogpolige tapijten zijn vaak wat minder geschikt voor vloerverwarming. Op het label van het hoogpolige tapijt kun je nagaan of combinatie met vloerverwarming mogelijk is.

Warmteweerstand van tapijt

De warmteweerstand geeft aan hoeveel warmte – of energie in Watt – er moet worden gebruikt om een vloeroppervlakte van 1 m², 1 graad in temperatuur te laten stijgen.

De warmteweerstand wordt ook wel Rc-waarde genoemd.

Het tapijt (inclusief ondervloer) mag maximaal een warmteweerstand hebben van 0,15 m²K/W. Dit is als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt. Bij bijverwarming mag de maximale weerstand 0,18 m²K/W zijn. Hier kom je meer te weten over hoofdverwarming en bijverwarming.

Zijn deze waarden hoger dan moet er dus teveel energie worden verbruikt om de ruimte te verwarmen.

Tapijt heeft een gemiddeld hoge warmteweerstand, van 0,10 m²K/W.

Vloerkleden en tapijt houden de warmte beter vast dan andere vloeren. PVC en tegelvloeren zijn het meest geschikt in combinatie met vloerverwarming en hebben een warmteweerstand die ruim onder de 0,10 m²K/W zit.

Elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming

Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Zowel elektrische vloerverwarming als warm water vloerverwarming zijn geschikt voor onder tapijt.

Elektrische vloerverwarming onder tapijt

Elektrische vloerverwarming bestaat uit verwarmsingelelementen die via de vloer de ruimte opwarmen.

Dit type vloerverwarming heb je in de vorm van:

  • Matten (met kabels);
  • Losse kabels;
  • Verwarmingsfolie.

De aanleg van elektrische vloerverwarming kan door een handige klusser zelf gedaan worden. Maar het vraagt wel om wat ervaring. Wil je het professioneel aan laten pakken? Neem dan contact op met een vloerverwarming specialist.

Het grootste voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Het nadeel is dat het energieverbruik hoger is dan bij warm water vloerverwarming.

Watergedragen vloerverwarming

Water vloerverwarming werkt met een buizensysteem waardoor warm water stroomt en zo de vloer opwarmt. Warm water vloerverwarming kan zowel in een dekvloer (natbouw) als via een droogbouwmethode (ingefreesd of noppenplaten b.v.) aangebracht worden.

Dit type vloerverwarming moet door een vloerverwarming specialist worden aangelegd.

De aanleg hiervan is weliswaar duurder, maar dit type vloerverwarming is een stuk voordeliger in gebruik.

Vloerverwarming om je tapijt te koelen

Bij sommige vormen van vloerverwarming kun je de vloerbedekking behalve verwarmen ook verkoelen. Dit kan met een warm water vloerverwarming.

Door de vloerverwarming te vullen met water dat net een paar graden kouder is dan de temperatuur van de kamer, voelt het tapijt al snel heerlijk koel aan.

Wil je een vloerverwarming laten installeren die ook kan koelen dan is dit wel duurder in aanschaf. Je hebt er namelijk wel een aardwarmtepomp voor nodig of een speciale koeler naast je verwarmingsketel.

Offertes opvragen voor vloerverwarming onder je tapijt

Wil je ook graag vloerverwarming laten aanleggen onder je tapijt? Kijk dan eerst of het tapijt van je keuze wel geschikt is voor vloerverwarming en laat je hierover goed informeren

We raden je aan om bij meerdere vloerverwarming specialisten een offerte op te vragen voor een goede prijs/kwaliteit check.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd