Vloerverwarming

Vloerverwarming + PVC Vloer [4 Voordelen + Kosten]

Ben je op zoek naar een nieuwe en warme vloer? Met een PVC krijg je een vloer die duurzaam en makkelijk in onderhoud is. Bovendien is het bijna niet meer te onderscheiden van hout.

Maar is een PVC vloer ook geschikt bij vloerverwarming?

In dit artikel vertellen we je meer over PVC vloeren en wat de mogelijkheden zijn met vloerverwarming.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is een PVC vloer?

De afkorting PVC staat voor Polyvinylchloride. Het is een soort kunststof dat voor veel verschillende producten wordt gebruikt, waaronder dus voor vloeren.

Een PVC vloer is ongeveer 3 millimeter dik. De vloer bestaat uit meerdere lagen waaronder een sterke toplaag en een transparante beschermlaag.

Je hebt twee soorten PVC vloeren.

Klik PVC: Dit zijn PVC panelen die je vastklikt aan elkaar. Het lijkt sterk op een laminaatvloer.

Verlijmde PVC: Hierbij wordt de PVC vloer vastgelijmd op de ondervloer. De ondervloer moet wel egaal zijn als je een verlijmde pvc wilt leggen.

Voordelen van een PVC vloer

De keuze voor een PVC vloer levert behoorlijk wat voordelen op:

  • PVC vloeren hebben een lange levensduur;
  • Ze zijn heel slijtvast;
  • PVC vloeren zijn vochtbestendig;
  • De vloer is makkelijk schoon te maken;
  • Weinig contactgeluid. Een PVC vloer is heel stil wanneer je eroverheen loopt;
  • Doordat een PVC vloer warmte uitstekend geleid, is het zeer geschikt op vloerverwarming.

Over de voordelen van een PVC vloer bij vloerverwarming lees je meer onder het kopje ‘Voordelen van PVC vloer met vloerverwarming‘.

Is elke PVC vloer geschikt voor vloerverwarming?

Bijna alle PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.  Bij een vloer welke geschikt is in combinatie met vloerverwarming staat het volgende logo.

Icoon - geschikt voor vloerverwarming

Twijfel je of het geschikt is, vraag dit dan na bij de vloerenspecialist.

Voor het kiezen van de juiste vloer om te leggen op een ondergrond met vloerverwarming moet er altijd goed gekeken worden naar de warmteweerstand (ook wel R-waarde genoemd) van de vloer. Goede warmtegeleiders hebben een lage warmteweerstand.

Als regel wordt gehanteerd dat de warmteweerstand van een vloer voor vloerverwarming maximaal 0,15 m²K/W mag zijn. Dit is als je het als hoofdverwarming gebruikt. Gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming dan mag de warmteweerstand maximaal 0,18 m²K/W zijn. Hier lees je meer over bijverwarming en hoofdverwarming.

Heeft de betreffende vloer een hogere warmteweerstand dan houdt deze vloer te veel warmte tegen waardoor er onnodig energie verloren gaat.

Wat is de warmteweerstand (R-waarde) van een PVC vloer?

Een PVC vloer is uitstekend geschikt voor op vloerverwarming. Een PVC vloer heeft namelijk een lage warmteweerstand van gemiddeld 0,07 m²K/W. Dit is inclusief een ondervloer met een weerstand van 0,03 m²K/W.

Laat ook vloerverwarming onder PVC aanleggen. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming

Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming. Beide systemen zijn in de meeste gevallen geschikt voor onder een PVC vloer.

Water vloerverwarming: Bij watergedragen vloerverwarming stroomt er water door een buizensysteem die zo de vloer en ruimte opwarmen. De water vloerverwarming kan zowel via een natbouw of droogbouwsysteem (noppenplaten, infrezen) gelegd worden.

Het is sterk aan te raden om dit systeem door een vloerverwarming specialist aan te laten leggen. De aanleg hiervan is duurder, maar hier staat tegenover dat het veel zuiniger in gebruik is.

Elektrische vloerverwarming: Bij elektrische vloerverwarming komen er matten, kabels of folie onder de vloer die door elektrische energie warmte afgeven. Elektrische vloerverwarming wordt meestal via een droogbouwsysteem (zoals noppenplaten) aangebracht.

De aanleg van elektrische vloerverwarming kan eventueel gedaan worden door een handige doe-het-zelver. Er bestaan zelfbouw pakketten. Wil je fouten voorkomen, dan is het slim om het toch door een vloerverwarming specialist aan te laten leggen.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Wel is het energieverbruik hoger dan bij een warm water vloerverwarming.

In sommige gevallen is elektrische vloerverwarming niet geschikt voor een PVC vloer.

Maximale vermogen van elektrische vloerverwarming

Het maximale vermogen van elektrische vloerverwarming mag bij een PVC vloer maximaal 60W/m² bedragen.

Is het vermogen hoger, dan zal de vloer te snel warm worden. Doordat PVC vloeren dun zijn en een lage warmteweerstand hebben, is het belangrijk om met dit maximale vermogen van de elektrische vloerverwarming rekening te houden.

Voordelen van PVC vloer met vloerverwarming

We noemden het al, een PVC vloer leent zich uitstekend voor vloerverwarming. Deze combinatie biedt behoorlijk wat voordelen:

Snelle opwarming: Door de goede warmtegeleiding van PVC wordt de vloer snel verwarmd. Dit is erg fijn wanneer je thuiskomt en de kamer graag snel verwarmd wilt hebben. Vloerverwarming zorgt voor een snellere opwarming dan radiatoren.

Energiebesparing: Niet alleen de vloer wordt snel warm, ook de ruimte waar de vloer zich bevindt, zal snel worden verwarmd. Vloerverwarming is over het algemeen zuiniger dan een normale verwarming, waardoor er bespaard wordt op de energiekosten.

Zeker wanneer de vloerverwarming wordt ingezet als hoofdverwarming kan deze besparing erg interessant zijn.

Meer ruimte: Kies je voor alleen vloerverwarming, dan gaat er geen kostbare ruimte verloren aan radiatoren.

Je hebt meer ruimte voor je meubels en de afwezigheid van radiatoren laat het interieur mooier uitkomen.

Betere luchtkwaliteit: Met vloerverwarming is er sprake van een gelijkmatige verwarming. Hierdoor wordt er minder stof gecirculeerd en dit zorgt weer voor een betere luchtkwaliteit.

Profiteer ook van de voordelen. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten

PVC vloer laten leggen op vloerverwarming

Bron foto: vloerette.nl/pvc-vloeren/

Vloerverwarming om te koelen

Met warm water vloerverwarming kun je de ruimte niet alleen verwarmen maar ook verkoelen.

Door deze vloerverwarming te vullen met water dat net een paar graden kouder is dan de temperatuur van de kamer, voelt de vloer heerlijk koel aan.

Wil je een vloerverwarming laten installeren die ook kan koelen dan heb je hier wel een aardwarmtepomp voor nodig of een speciale koeler naast je verwarmingsketel. Hierdoor is dit wel een vrij dure optie.

Wil je vloerkoeling toepassen is het belangrijk op de warmteweerstand te letten. Voor vloerkoeling mag de maximale weerstand maar 0,09 m²K/W zijn. Hier zit een PVC vloer met 0,07 m²K/W dus onder.

Welke ondervloer bij een PVC vloer en vloerverwarming?

Of er een ondervloer nodig is, hangt af van de vraag op welke manier de PVC vloer wordt gelegd.

Verlijmde PVC vloer

Gaat het om een PVC vloer die wordt verlijmd dan wordt de vloer direct op de dekvloer geplaatst en is er geen ondervloer nodig.

Hierbij geldt wel dat de ondergrond niet moet uitzetten of krimpen en egaal zijn.

Klik PVC vloer

Bij een klik PVC moet er wel altijd een speciale ondervloer worden geplaatst. Deze ondervloer zorgt ervoor dat de ondergrond stabiel is, dat de vloer geluiddempend is en dat de klik PVC vloer gemakkelijk gelegd kan worden.

Bovendien heeft de ondervloer een warmte isolerend vermogen.

Welke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming bij een klik PVC vloer?

Voor klik PVC zijn de volgende ondervloeren geschikt:

Rubberen ondervloer: deze ondervloer wordt het meest verkocht bij klik PVC. Deze vloer is voordelig in aanschaf maar heeft vele voordelen die het zeer geschikt maken als ondervloer.

Rubberen ondervloeren zijn namelijk egaliserend, stabiliserend, geluiddempend, isolerend en vochtwerend. Doordat rubberen ondervloeren een lage warmteweerstand hebben zijn ze zeer geschikt voor de plaatsing op vloerverwarming.

Foam met folie ondervloer: Deze ondervloer is wat duurder in aanschaf. Deze ondervloer voldoet aan een contactgeluid reducerende norm van 10 decibel. Om aan te tonen dat de ondervloer aan deze geluidsnorm voldoet, wordt er een certificaat bijgeleverd.

Door de perfecte geluidsreductie wordt deze ondervloer veel gebruikt in appartementen, flats en bovenwoningen.

Wat kost vloerverwarming onder een PVC vloer?

De kosten voor het plaatsen is afhankelijk van welk vloerverwarmingssysteem en het aantal m². In het artikel ‘Vloerverwarming [Soorten + Kosten]’ lees je uitgebreide informatie over de kosten van warm water en elektrische vloerverwarming.

Deze kosten zijn exclusief het leggen van een PVC vloer.

Voor een PVC vloer betaal je gemiddeld:

  • Klik PVC: €15 per m²
  • Verlijmde PVC: €25 per m²

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook graag vloerverwarming laten aanleggen onder je PVC vloer? Win dan eerst goed advies in over wat in jouw situatie de beste keuze is.

Vraag vervolgens eens bij diverse vloerverwarming specialisten in je buurt een offerte op. Door een goede prijsvergelijking kun je waarschijnlijk nog wat besparen op de aanschaf- en installatiekosten.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd