(Lucht/water) Warmtepomp + Vloerverwarming [Goede Combi?]
Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Dan kies je voor een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Ook bespaar je met een warmtepomp energie. Wanneer je de warmtepomp dan ook nog combineert met vloerverwarming dan ben je verzekerd van een aangename warmte in je huis.
In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden voor het combineren van een warmtepomp met vloerverwarming.
Inhoudsopgave
- Lage temperatuurverwarming
- Vloerverwarming en lage temperatuurverwarming: de ideale combinatie
- Twee soorten vloerverwarming
- Welke warmtepomp is geschikt bij vloerverwarming?
- Wat zijn de voordelen van vloerverwarming met een warmtepomp?
- Vloer koelen met een warmtepomp
- Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten
Lage temperatuurverwarming
Lage temperatuurverwarming ook wel afgekort tot LTV, is een methode om je huis te verwarmen. Kenmerkend hierbij is:
- De aanvoertemperatuur is niet hoger dan 55 °C.
- Er is sprake van een constante en gelijkmatige manier van verwarmen op een lage temperatuur.
Het verwarmen door middel van lage temperatuurverwarming wordt door de meeste mensen als comfortabel ervaren.
Bovendien is deze manier van verwarmen een stuk energiezuiniger dan de ‘normale’ centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur wel 80 °C kan zijn.
Lage temperatuurverwarming is te combineren met eigenlijk alle verwarmingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld met HR-condensatieketels, maar het leent zich ook uitstekend voor samenwerking met een warmtepomp.
Vloerverwarming en lage temperatuurverwarming: de ideale combinatie
Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met lage temperatuurverwarming. Dit komt omdat de warmtepomp het water grotendeels opwarmt met duurzame en gratis warmte uit de bodem, de buitenlucht of ventilatielucht.
De temperatuur van deze natuurlijke bronnen is alleen niet hoog genoeg om de woning mee te verwarmen.
Voor het verhogen van de temperatuur verbruikt de warmtepomp elektriciteit. Hierbij geldt: hoe lager de aanvoertemperatuur van het cv-water, hoe lager het elektriciteitsverbruik.
Hoe kleiner het verschil tussen de temperatuur van de bron van de warmtepomp en de aanvoertemperatuur die je verwarmingsinstallatie nodig heeft, des te minder energie is er nodig om de benodigde cv-watertemperatuur te bereiken.
Twee soorten vloerverwarming
Er zijn twee soorten vloerverwarming:
Elektrische vloerverwarming: Elektrisch vloerverwarming maakt gebruik van elektriciteit om de vloer op te warmen. Het is verkrijgbaar in de vorm van matten, folie en kabels. Elektrische vloerverwarming tref je vooral aan in kleine ruimtes.
Watergedragen vloerverwarming: Bij een watergedragen vloerverwarming worden de vloer en de ruimtes in je huis opgewarmd door middel van buizen waar warm water doorheen stroomt.
Het systeem heeft warm water van een warmtepomp of HR-(cv)-ketel nodig om te kunnen functioneren.
Watergedragen vloerverwarming kan op verschillende manieren worden aangebracht:
Droog systeem: Bij droog systeem vloerverwarming komen er matten op de houten draagvloer, betonnen constructievloer of schuimbetonvloer. Op de matten worden de buizen gemonteerd. Over de buizen komt de leefvloer (b.v. laminaat of PVC.
Natbouw: Bij een natbouwsysteem komen de buizen in cement chape of anhydrietchape te liggen. Op de chape komt de leefvloer.
Infrezen: Bij deze methode worden er sleuven gefreesd in de bestaande chape dekvloer. In de sleuven worden de buizen gelegd en wordt het afgedekt met vulmiddel. Op de ingefreesde vloerverwarming komt (eventueel met een egalisatielaag) de leefvloer te liggen.
Als het gaat om het combineren van vloerverwarming met een warmtepomp gaat het om de watergedragen vloerverwarming.
Bron foto: thisoldhouse.com
Kom in contact met vloerverwarming specialisten. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.
Welke warmtepomp is geschikt bij vloerverwarming?
Afgezien van de lucht/lucht warmtepomp zijn vrijwel alle warmtepompen geschikt voor vloerverwarming. Hieronder een overzicht van de verschillende warmtepompen die er op de markt zijn.
Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel. Bij de hybride warmtepomp heb je dus nog wel een gasaansluiting nodig. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming van je woning.
De hoogrendementscondensatieketel zorgt voor de verwarming van het tapwater en ondersteunt de hybride warmtepomp bij de verwarming op de momenten dat dit nodig is. Dat is tijdens zeer koude periodes.
Lucht/water warmtepomp: Een lucht/water warmtepomp haalt de energie uit de buitenlucht. Bij dit type warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde buitenunit. Een lucht/water warmtepomp wordt vaak gezien als de beste keuze in combinatie met vloerverwarming.
Kom in contact met warmtepomp specialisten. Vraag hier gratis warmtepomp offertes aan.
Grond/water warmtepomp: Deze warmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, haalt de warmte uit de bodem. Het is één van de meest energiezuinige warmtepompen die er is. Bij een bestaande woning is het vaak niet mogelijk om een grond/water warmtepomp te installeren.
Een grond/water warmtepomp is een gesloten systeem met koudemiddel die zorgt dat de bodemwarmte omgezet wordt in warmte voor de cv en tapwater.
Water/water warmtepomp: Een water/water warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Grondwater heeft net als bodemwarmte altijd een constante temperatuur en is een zeer zuinig systeem.
Een water/water warmtepomp is een open systeem. Er wordt grondwater rondgepompt waar de warmtepomp de warmtepomp uit het water haalt en gebruikt om het cv-water en/of tapwater mee op te warmen.
Lucht/lucht warmtepomp: Een lucht/lucht warmtepomp kun je vergelijken met een airconditioner. De werking van beide apparaten is vergelijkbaar. Een lucht/lucht warmtepomp werkt net als andere warmtepompen op elektriciteit.
Het systeem wordt niet verbonden met de centrale verwarming, maar met ventilatoren in de woning.
Dit maakt dat deze warmtepomp niet te combineren valt met vloerverwarming.
Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming op een warmtepomp?
Als je uitgaat van een water vloerverwarmingssysteem op een warmtepomp, dan zijn bijna alle soorten leefvloeren geschikt.
De vloeren die het beste passen bij vloerverwarming zijn:
- Plak en klik PVC
- Tegelvloer
- PU gietvloer
Een vloer die niet echt geschikt is voor op vloerverwarming is een massief houten vloer. Een ander soort houten vloer, de parketvloer is vaak wel geschikt.
Wat zijn de voordelen van vloerverwarming met een warmtepomp?
Combineer je een warmtepomp met vloerverwarming dan levert dit je de volgende voordelen op:
1. Energiebesparend
De keus voor vloerverwarming of een warmtepomp afzonderlijk levert al een besparing van energie op. Wanneer je beide combineert zorgt dit voor een nog grotere besparing op je energierekening.
2. Nog grotere besparing met zonnepanelen
Wil je de energiekosten tot een minimum beperken dan kun je dit realiseren met de aanschaf van zonnepanelen.
Zo wek je zelf elektriciteit op voor de warmtepomp en gebruik je die om omgevingswarmte op te halen en deze vervolgens gelijkmatig door je woning te verspreiden.
3. Lage temperatuurverwarming optimaal benut
Zowel warmtepompen als vloerverwarming werken het meest optimaal bij lagere temperaturen. Zonder dat je inlevert op comfort, wordt je woning verwarmt met aanvoertemperaturen die liggen tussen de 30 °C en 45 °C.
4. Ook koelingsmogelijkheid
Het mooie is dat je met de combinatie van warmtepomp en vloerverwarming niet alleen je huis kan verwarmen, maar ook kunt koelen gedurende de warmere dagen. Meer hierover lees je onder het kopje ‘Vloer koelen met een warmtepomp’.
Wat zijn nadelen van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp?
Grotere investering: De aanschaf van zowel een warmtepomp als het laten installeren van vloerverwarming is natuurlijk best een behoorlijke investering. Niet iedereen kan of wil hier een dergelijk groot bedrag voor betalen.
Het is in ieder geval verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken van de energiebesparing die ermee gerealiseerd kan worden en of de investering zich na verloop van tijd gaat terugverdienen.
Het is ook mogelijk om vloerverwarming te combineren met een HR-ketel.
Opwarming verloopt trager door systeem van lage temperatuurverwarming: Wanneer het is afgekoeld in je huis, duurt het langer om de ruimtes weer op te warmen. Om die reden wordt het aangeraden de temperatuur constant te houden in huis en de thermostaat ‘s nachts niet lager te zetten.
Vloer koelen met een warmtepomp
Met een vloerverwarmingssysteem kun je niet alleen je huis verwarmen, je kan het ook koeler maken. Zeker tijdens hete zomerse dagen kan dit erg aangenaam zijn.
Voor het koelen wordt er water door de buizen gepompt dat enkele graden koeler is dan de temperatuur van de omgeving. Dit zorgt voor een heerlijke temperatuur in je huis.
Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten
Wanneer je de aanschaf van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming overweegt, laat je dan eerst goed informeren over de mogelijkheden.
Vraag bij meerdere warmtepomp specialisten offertes aan, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Geheel gratis en vrijblijvend.