Elektrische + Water Vloerverwarming onder Laminaat

Wil je een heerlijk warme vloer? Dan biedt vloerverwarming de uitkomst.

Maar is vloerverwarming mogelijk bij een laminaatvloer?

In deze gids lees je meer over de mogelijkheden van vloerverwarming onder laminaat.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming?

De meeste laminaatvloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming. De volgende zaken zijn van belang om te bepalen of het laminaat van jouw keuze geschikt is voor vloerverwarming:

Warmteweerstand: Heel belangrijk is de warmteweerstand van het laminaat en de ondervloer. Bij een hoge warmteweerstand houdt de vloer (inclusief ondervloer) te veel warmte tegen waardoor het rendement van de vloerverwarming lager uitvalt.

Meer informatie over warmteweerstand vind je onder het kopje ‘Warmteweerstand van laminaat‘.

Smalle planken: Hoewel het geen absolute noodzaak is, is het wel verstandiger om te kiezen voor wat smallere laminaatplanken. Bredere laminaatplanken zijn wat gevoeliger voor kromtrekken en vervorming als gevolg van temperatuurschommelingen door de vloerverwarming.

Logo: Doorgaans staat op de verpakking vermeld of de betreffende soort geschikt is voor vloerverwarming. Zoek naar het onderstaande logo. Dan weet je dat het laminaat geschikt is in combinatie met vloerverwarming.

Icoon - geschikt voor vloerverwarming

Wat kost vloerverwarming onder laminaat?

Zowel warm water vloerverwarming als elektrische vloerverwarming past onder laminaat. Over de elektrische en watergedragen vloerverwarming zelf lees je meer onder het kopje ‘Elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming‘.

Warm water vloerverwarming wordt meestal gebruikt als hoofdverwarming en elektrische als bijverwarming. Hieronder zie je van beide de kosten. Het aantal m² is bij hoofdverwarming een stuk groter dan bij vloerverwarming als bijverwarming.

Wat kost vloerverwarming als hoofdverwarming onder laminaat?

De kosten zijn inclusief btw, prijs voor het vloerverwarmingssysteem en arbeidskosten.

Oppervlakte Totaal € € per m²
10 m² €800 €80
20 m² €890 €44,50
30 m² €1.000 €100
40 m² €1.125 €28
50 m² €1.250 €25
60 m² €1.475 €24,50

Wat kost vloerverwarming als bijverwarming onder laminaat?

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief het watergedragen vloerverwarmingssysteem, arbeidskosten en btw.

Oppervlakte Totaal € € per m²
3 m² €220 €73
4 m² €265 €62.50
5 m² €285 €57
6 m² €305 €51

Wat kost het leggen van laminaat?

Dit is exclusief de ondervloer en laminaat. Hieronder zie je de gemiddelde kosten.

  • Leggen exclusief laminaat: €6,50
  • Laminaat per m²: €28. Het goedkoopste laminaat kost rond de €15 en het duurste rond de €50 per m²
  • Laminaat + ondervloer per m²: €35

Warmteweerstand van laminaat

De warmteweerstand geeft aan hoeveel warmte – of energie in Watt – er moet worden verbruikt om een vloer van 1 m², 1 graad in temperatuur te laten stijgen. De warmteweerstand wordt ook wel de R-waarde genoemd.

Deze mag samen niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt. Als bijverwarming is dit maximaal 0,18 m²K/W. Hier lees meer over bijverwarming en hoofdverwarming.

Laminaat heeft een gemiddelde warmteweerstand van 0,09 m²K/W (inclusief ondervloer). Deze lage R-waarde maakt laminaat dus geschikt voor op vloerverwarming. Vraag gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.

Hieronder zie je de gemiddelde R-waarde van verschillende vloeren om te vergelijken. Zoals je ziet gaat laminaat prima samen met vloerverwarming.

Ondervloer voor laminaat op vloerverwarming

Voor het kiezen van de juiste ondergrond voor laminaat op vloerverwarming zijn er twee zaken waar je rekening mee moet houden:

De ondervloer moet niet heel gevoelig zijn voor veranderingen in het vochtgehalte. Hoe minder gevoelig voor vocht veranderingen, hoe geschikter de ondervloer is.

De warmteweerstand van de ondervloer. We noemden het al, de warmteweerstand van het laminaat en de ondervloer opgeteld mag niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W.

Verder is het belangrijk dat wanneer de ondervloer wordt geplaatst, de temperatuur van de vloer waarin de vloerverwarming is aangebracht niet hoger is dan 28 ºC.

Om die reden moet de vloerverwarming zo’n drie dagen voor het leggen van de vloer worden uitgeschakeld, zodat de vloer voldoende tijd heeft om af te koelen.

Nadat de laminaatvloer is gelegd, moet de vloerverwarming geleidelijk worden verhoogd, zodat de vloer kan wennen aan de vloerverwarming.

Ondervloer voor laminaat geschikt voor onder vloerverwarming

Bron foto: vloervoordeel.nl/ondervloer-2-mm-pu-rubber-vloerverwarming/

Elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming voor onder laminaat.

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming wordt de vloer opgewarmd door verwarmingselementen op folie, kabels of matten.  De aanleg van elektrische vloerverwarming is minder gecompliceerd dan de aanleg van water vloerverwarming. Het vraagt wel voor kluservaring om het goed te doen.

Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Wel is het energieverbruik hoger dan bij een warm water vloerverwarming.

Laminaat op vloerverwarming

Vloerverwarmingsfolie

Bij elektrische vloerverwarming onder de laminaatvloer is het gebruik van verwarmingsfolie erg geschikt.

Belangrijke voordelen zijn dat het zeer dun is en de warmte gelijk verdeeld.

Watergedragen vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming werkt met een buizensysteem. Dit type verwarming wordt ook wel traditionele vloerverwarming genoemd. Door het buizensysteem stroomt warm water en verwarmd zo de vloer op.

Warm water vloerverwarming kan zowel via een droog-systeem als natbouwmethode gelegd worden. Bij een droog-systeem komt het buizensysteem op de bestaande constructievloer (hout, beton) en bij natbouw (bijvoorbeeld op krimpnetten) wordt er nieuwe chape over de vloerverwarming gestort.

Dit type vloerverwarming moet door een vloerverwarming specialist worden aangelegd. De aanleg hiervan is duurder, maar hier staat tegenover dat het systeem zuiniger is.

PE-folie

Als je watergedragen vloerverwarming met laminaat legt is het belangrijk om de PE folie niet te vergeten. De PE folie komt onder de ondervloer. Als er al een PE-folie op de ondervloer zit, is een losse laag folie niet nodig.

Tips voor het mooi houden van laminaat op vloerverwarming

Zet de vloerverwarming niet te hoog: laminaatvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming zijn meestal vrij dun. Dit maakt dat ze kunnen kromtrekken bij te hoge temperaturen.

Geen grote temperatuurschommelingen: Zorg er gedurende de dag voor dat de temperatuur niet te veel schommelt. Ook dit kan er namelijk voor zorgen dat het laminaat gaat kromtrekken.

Leg niet te dikke vloerkleden neer: Een te dik vloerkleed houdt de warmte eronder teveel vast. Op deze plekken kan een laminaatvloer dan gaan kromtrekken.

Toch voor een PVC vloer kiezen?

Vind je laminaat een mooi soort vloerbedekking maar twijfel je nog of je hiervoor moet kiezen? Wil je bovendien de vloerverwarming als hoofdverwarming inzetten, dus hiernaast geen radiatoren meer?

Dan kan een PVC vloer ook een geschikte keuze zijn. Ten opzichte van laminaat biedt PVC namelijk de volgende voordelen:

PVC is dunner: Dit maakt dat deze vloer sneller opwarmt en dat het warmteverlies minimaal is. Dit merk je ook weer aan je energierekening.

Radiatoren zijn niet noodzakelijk: Bij PVC kun je volstaan met vloerverwarming alleen. Bij traditioneel laminaat zijn daarnaast nog wel radiatoren nodig. Dit komt omdat laminaat de warmte veel minder goed geleidt dan PVC laminaat. Een PVC vloer heeft maar een Rc-waarde van 0,07 m²K/W.

Geen ondervloer nodig: Verlijmde pvc kun je direct op een egale ondergrond plakken. Traditioneel laminaat kan veel minder goed tegen warmteverschillen waardoor een ondergrond wel noodzakelijk is.

De aanleg van een ondervloer brengt extra kosten met zich mee.

Bovendien houdt een ondervloer veel warmte tegen waardoor er dus meer warmteverlies optreedt en er meer gestookt moet worden.

Kies voor vloerverwarming onder PVC of laminaat. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Vloerverwarming op laminaat of PVC?

Vind je laminaat een goede keuze maar twijfel je nog of je hiervoor moet kiezen? Dan kan een PVC vloer ook een geschikte keuze zijn. Ten opzichte van laminaat biedt PVC namelijk de volgende voordelen:

1. PVC is dunner: PVC is gemiddeld dunner dan laminaat, waardoor de warmte makkelijker de ruimte in komt. Zeker plak PVC is dunner.

2. Geen ondervloer nodig bij plak PVC: Bij plak pvc wordt direct op een egale ondergrond geplakt waardoor er geen ondervloer nodig is die toch wat warmte tegenhoudt. Bij klik PVC heb je wel een ondervloer nodig. Dus een klik PVC met een ondervloer is dus niet per se beter met vloerverwarming dan laminaat met ondervloer.

Kies voor vloerverwarming onder PVC of laminaat. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.

Verdere verschillen tussen de twee vloeren zijn:

  • PVC vloerbedekking kan beter tegen vocht dan laminaat.
  • Een PVC vloer is gemiddeld wat stiller dan een laminaatvloer.
  • PVC vloeren zijn gemiddeld duurder dan laminaatvloeren

Offertes opvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je ook graag vloerverwarming laten aanleggen onder je laminaat vloer?

Vraag nú bij meerdere vloerverwarming specialisten offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten