Vloerverwarming Infrezen: Kosten + Voor- en Nadelen

Wil je voordelig vloerverwarming laten aanbrengen? Dan is ingefreesde vloerverwarming in de dekvloer of tegelvloer één van de beste opties.

Binnen no-time ligt er vloerverwarming en geniet je van een warme vloer.

Maar wat is ingefreesde vloerverwarming? En hoeveel kost het? Daar lees je meer over in de onderstaande gids.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is ingefreesde vloerverwarming?

Bij dit type vloerverwarming worden sleuven gefreesd in bestaande (zand)cementchape of anhydrietchape.

De sleuven waarin de buizen (watergedragen vloerverwarming of elektrische verwarmingskabels (elektrische vloerverwarming) komen zijn gemiddeld 16 millimeter diep.

Infrezen van vloerverwarming

Bron foto: heatflowuk.com

De sleuven worden volgens een bepaald legplan ingefreesd met een vloerverwarming freesmachine. Het patroon dat in de chape ontstaat na het frezen wordt ook wel slakkenhuis of meanderpatroon genoemd.

Op de ingefreesde vloerverwarming kun je elk soort leefvloer leggen dat geschikt in combinatie met vloerverwarming. Van laminaat tot tegels.

Hoofd- en bijververwarming bij ingefreesde vloerverwarming

Hoofdverwarming: Wil je de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming, dan komen de sleuven dichterbij elkaar te liggen.

Bijverwarming: Kies je voor vloerverwarming als bijverwarming, dan komen de sleuven verder uit elkaar te liggen.

Hart-op-hart

De afstand tussen de sleuven wordt hart-op-hart (afgekort; h.o.h.) afstand genoemd.

Bij bijverwarming is de hart-op-hart afstand gemiddeld 20 centimeter. Voor de hoofdverwarming ligt de h-o-h rond de 10 centimeter.

Is het frezen van vloerverwarming in bestaande tegels mogelijk?

Het is mogelijk om een bestaande tegelvloer te frezen zonder dat de vloer gesloopt hoeft te worden.

De plavuizen of tegels moeten wel goed vastzitten, anders kunnen problemen ontstaan tijdens het frezen van de sleuven.

Infrezen in gipsvezelplaten

Naast het frezen in chape is het ook mogelijk om in gipsvezelplaten, van bijvoorbeeld Fermacell een sleuven patroon te frezen.

Het is een duurder, maar soms het beste alternatief voor het infrezen van een cementchape of anhydrietchape dekvloer.

Bij deze methode worden gipsvezelplaten op een ondervloer gelegd, waardoor de vloer wel iets hoger komt te liggen. Het voordeel van gipsvezelplaten is dat er isolerende varianten te koop zijn. Hierdoor verdwijnt er minder warmte via de onderzijde en wordt het rendement op de vloerverwarming beter.

Wat zijn de voordelen van ingefreesde vloerverwarming?

Er zijn verschillende redenen waarom ingefreesde vloerverwarming een goede keus is.

1. Bij of hoofdverwarming: De sleuven kunnen dichterbij of verder uit elkaar gefreesd worden. Zo kun je zelf bepalen of je de vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming gaat gebruiken.

2. Geen verhoging: De vloer blijft even hoog als voor het aanbrengen van de vloerverwarming. De vloer wordt niet hoger door platen of matten.

3. Elektrisch of watergedragen vloerverwarming mogelijk: In de sleuven kunnen zowel buizen (watergedragen) als verwarmingskabel (elektrisch) gelegd worden.

4. Snelle opwarming: Omdat de buizen of kabels dichterbij de leefvloer liggen warmt de vloer snel op.

5. Geen grote verbouwing: Tijdens het frezen komt er bijna geen stof vrij. De afzuiger van de freesmachine zuigt het stof direct op. Daarnaast hoeft er verder niet gehakt of cement gestort te worden waardoor de overlast van de werkzaamheden van korte duur zijn.

6. Snel gelegd: Het aanleggen van ingefreesde vloerverwarming duurt maar 1 of 2 dagen.

7. Meest voordelig: Ingefreesde vloerverwarming is één van de meest voordelige methodes. Over de kosten lees je meer onder het kopje ‘Wat kost ingefreesde vloerverwarming?’.

Wat zijn de nadelen van ingefreesde vloerverwarming?

Er zitten ook mindere kanten aan ingefreesde vloerverwarming:

1. Leefvloer moet verwijdert worden: Om de chape in te frezen moet de leefvloer (en ondervloer) verwijdert worden. Als de vloer verlijmd zit is het erg lastig om deze te verwijderen zonder de vloerdelen te beschadigen.

Tegels en vaak ook houten vloeren zitten verlijmd of vast aan de ondergrond. Je zult dus na het aanbrengen van ingefreesde vloerverwarming een nieuwe leefvloer moeten leggen.

Laminaat is vaak makkelijker om netjes weg te halen en opnieuw te leggen.

2. Vloerisolatie is lastiger: Als je bestaande chape laat infrezen kun je geen vloerisolatie direct onder de vloerverwarming leggen.

Er is wel een alternatief. Is er een toegankelijk kruipkelder? Dan kun je relatief voordelig vloerisolatie aanbrengen. Via het plafond zijn er isolatieplaten of rollen aan te brengen om de warmteverlies te voorkomen en het rendement op de vloerverwarming te verhogen.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen; watergedragen en elektrisch.

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen vloerverwarming stroomt er warm water door buizen. De buizen kunnen op platen of in beton gestort worden. In het geval van ingefreesde vloerverwarming worden de buizen in de sleuven gelegd.

Watergedragen vloerverwarming is energiezuinig en waardoor je de investering in de loop van de tijd terugverdient.

Een watergedragen systeem kan via een verdeler op een HR cv-ketel of (hybride) warmtepomp worden aangesloten.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming zorgt voor een snel opgewarmde vloer. De reactietijd is snel, wat je helaas ook terugziet op de energierekening.

Elektrische vloerverwarming is minder zuinig dan watergedragen vloerverwarming.

Dit type vloerverwarming wordt daarom vooral gebruikt als bijverwarming, omdat hiervoor minder vermogen nodig is. Elektrische vloerverwarming wordt vaak gebruikt onder kleinere oppervlaktes, zoals de badkamer of toilet.

Je hebt elektrische vloerverwarming in de vorm van matten, kabels en folies. In het geval van ingefreesde vloerverwarming zijn het elektrische kabels die de vloer opwarmen.

Infrezen of nieuwe chape?

Bij chape heb je twee opties. Je kunt de vloer infrezen of de chape vervangen en vloerverwarming integreren.

De vloer laten infrezen is een stuk voordeliger dan een nieuwe cementdekvloer. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten over de prijzen

Het laten leggen van nieuwe chape met vloerverwarming is een stuk duurder, maar heeft ook zijn voordelen.

Bij nieuwe chape kunnen er isolatieplaten gelegd worden in het cement of anhydriet, waardoor de warmteverlies beperkt wordt en het rendement hoger is dan bij ongeïsoleerde, ingefreesde vloerverwarming.

Infrezen of matten?

Je kunt op een bestaande chape kiezen uit verschillende vloerverwarming methodes. Je hebt dus ingefreesde vloerverwarming, maar ook vloerverwarmingsbuizen op matten (tackerplaten en noppenplaten).

Bij ingefreesde vloerverwarming komt de vloer niet hoger te liggen. In het geval van matten komt de vloer wel iets hoger te liggen.

Hoe kan dit?

De matten komen bovenop de chape. Op de matten worden de buizen gelegd waardoor de opbouw (iets) hoger wordt. Het voordeel van matten is dat deze vaak isolerend zijn, zodat de warmte omhoog stijgt en niet richting de kruipkelder of fundering.

Hoe wordt een vloer ingefreesd voor vloerverwarming?

Hieronder zie je stap-voor-stap hoe een vloer ingefreesd wordt. De onderstaande stappen geven een indruk. De manier van frezen kan per vloerisolatie specialist verschillen.

Stap 1: Er wordt een legplan getekend. Hierin komt te staan of het bij of hoofdverwarming wordt.

Stap 2: De chape wordt eerst stofvrij gemaakt met een industriële stofzuiger. Als de chape niet vlak genoeg is voor de freesmachine moet de oppervlakte eerst geëgaliseerd worden.

Stap 3: De sleuven worden uitgeslepen met een vloerverwarming freesmachine. Op de freesmachine zit een blad met diamantenkoppen om de sleuven netjes uit te slijpen. Door een afzuigmechanische op de machine komt er bijna geen stof vrij tijdens het frezen.

Infrezen van de vloer

Bron foto: Boels.nl

Stap 4: De verwarmingsbuizen of kabels worden in de sleuven gelegd. In het geval van buizen worden deze na het leggen aangesloten op een verdeler.

Vloerverwarming leggen in de sleuven

Bron foto: zewotherm.com

Afwerking van ingefreesde vloerverwarming: leuven dichtsmeren of niet?

Stap 5: Dit is een aparte stap, omdat de afwerking van de sleuven te maken heeft met de leefvloer.

Tegelvloer

In het geval tegels worden de sleuven niet opgevuld. De tegelvloer of plavuizen kunnen direct over de sleuven worden gelegd.

Lijm in de sleuven bij laminaat, PVC, (lamel)parket.

Wil je een PVC, laminaat of parket als leefvloer? Dan worden de sleuven gevuld met een speciale flexibele lijm.

Egale vloer bij PVC en parket

Wil je PVC of parket. Dan moet de vloer geëgaliseerd (met een laagje van minstens 4 millimeter) worden. Als de vloer niet wordt geëgaliseerd voel je elke onregelmatigheid

Wat voor soort vloer kan ik op een ingefreesde vloer leggen?

Je kunt elk soort vloer kiezen die geschikt is voor op vloerverwarming. Er is veel keus.

Hieronder zie je de leefvloeren die het beste samen gaan met vloerverwarming.

PVC:PVC heeft een lage warmteweerstand, wat betekent dat de warmte van de vloerverwarming snel de kamer verwarmd. PVC is bovendien slijtvast, vochtbestendig en geluiddempend.

Tegels: Zowel natuursteen als keramische tegels zijn geschikt op vloerverwarming. Steen geleidt zeer goed waardoor de ruimte snel warm wordt. Tegels zijn bovendien uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Wat kost ingefreesde vloerverwarming?

En nu de grote vraag. Wat kost het om de chape te laten frezen en de vloerverwarming te leggen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, vloerverwarming en arbeidskosten.

Ingefreesde vloerverwarming kosten als hoofdverwarming

Hieronder zie je gemiddelde kosten voor een hoofdverwarming met een (h.o.h.) afstand van 10 centimeter tussen de buizen.

Aantal m² Kosten
20 – 30 m² €1.050
30 – 40 m² €1.200
40 – 50 m² €1.330
50 – 60 m² €1.550

Ingefreesde vloerverwarming kosten als bijverwarming

Ga je de vloerverwarming als bijverwarming gebruiken? Dan krijg je vloerverwarming met een h.o.h. van 20 centimeter.

Aantal m² Kosten
20 – 30 m² €900
30 – 40 m² €975
40 – 50 m² €1.060
50 – 60 m² €1.135

Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten

Wil je voordelig en snel vloerverwarming laten leggen? Kies dan voor ingefreesde vloerverwarming in bestaande chape. Vraag vrijblijvend offertes aan met verschillende vloerverwarming specialisten.

Vergelijkbare berichten