PVC Ramen (met HR glas) [Update 2024]

Wil je energie besparen, het aangenaam warm hebben en je huis meer waard maken? Kies dan voor PVC ramen met hoogrendementsglas.

Wat er allemaal bij komt kijken lees je in deze gids. Van het kiezen van het juiste glas tot de kosten van PVC ramen.

Vraag gratis offertes aan voor PVC ramen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wanneer moet ik mijn kozijnen vervangen?

Hieronder lees je wanneer het (de hoogste) tijd is om je oude kozijnen te vervangen voor nieuwe, energiezuinige kozijnen.

 • 1. Tocht rondom glas: Als de overgang tussen het glas en het kozijnprofiel zodanig verouderd is dat je er lucht voelt stromen (koudeval) is het tijd voor vervanging. Ook het glas kan ‘lek’ zijn waardoor de isolatiewaarde verslechterd is.
 • 2. Houtrot: Zitten er op veel plekken houtrot in je houten kozijnen? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe kozijnen. Je kunt het houtrot repareren en overschilderen, wat natuurlijk ook geld kost.
 • 3. Verkleurde PVC ramen: Verkleurde kozijnen zien er niet netjes uit. Als je PVC ramen wel goed isoleren kun je het zo laten. Maar verkleurde PVC ramen kunnen er op duiden dat je kozijnen zijn veroudert en niet meer goed isoleren.
 • 4. Hang- en sluitwerk:  Heb je al eens goed het hang en sluitwerk nagelopen? Als de kozijnen niet goed sluiten krijg je kieren en verlies je warmte. De sluitingen hoeven maar een klein beetje uit het lood te zitten en je verliest al aardig wat warmte uit huis. Daarnaast is veroudert hang-en sluitwerk inbraakgevoeliger.
 • 5. Energierekening verlagen:  Bij oude kozijnen heb je vaak last van warmteverlies. Hierdoor moet je meer stoken. Met nieuwe kozijnen houdt je de warmte binnen en bespaar je energie.

Voordat het rubber en het hang- en sluitwerk verder verslechteren kun je het beste kiezen voor nieuwe PVC ramen. Vraag hier offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Voordelen van PVC ramen

Hieronder de voordelen van het plaatsen van nieuwe ramen met HR glas.

 • 1. Aangenaam warm: Doordat je minder warmte verliest wordt het ook aangenaam warm in huis. Zorg naast kozijnen ook voor andere isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
 • 2. Hoge isolatiewaarde: PVC ramen  zijn voorzien van luchtkamers, waardoor warmte binnen blijft en de kou buiten. De combinatie PVC ramen en isolerend glas zorgt voor de beste energiebesparing. Over de isolatiewaarde lees je meer onder het kopje ‘Isolatiewaarden van PVC ramen en HR glas‘.
 • 3. Warmtepomp en lage temperatuur verwarmingssysteem: Door te isoleren en te kiezen voor isolerende PVC ramen is je huis beter geschikt voor een lage temperatuur verwarmingssysteem. Met een lage temperatuur verwarmingssysteem zoals een warmtepomp, warm water vloerverwarming en LTV radiatoren bespaar je extra op je energierekening.
 • 4. Geluiddempend: PVC ramen zijn geluiddempend. In combinatie met HR glas wordt het geluid verder gedempt. Vooral HR++ en triple glas dempen geluid goed.
 • 5. Lijkt steeds meer op hout:  PVC ramen zijn steeds moeilijker te onderscheiden van houten kozijnen. Dit komt door het profiel en de folie.
 • 6. Onderhoudsvriendelijk: PVC ramen vragen weinig tot geen onderhoud. Schilderen is niet nodig, dit bespaart enorm op tijd en schilderskosten.
 • 7. In verschillende kleuren verkrijgbaar: Je kunt PVC ramen in veel verschillende kleuren krijgen. Je bent niet gelimiteerd tot enkel witte ramen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘PVC ramen in verschillende kleuren‘.

Profiteer ook van de voordelen van PVC ramen. Vraag hier offertes aan voor PVC ramen.

Isolatiewaarden van PVC ramen en HR glas

De isolatiewaarde geeft aan in hoeverre het warmte vast wordt gehouden.

De isolatiewaarde van een PVC raam met HR glas wordt uitgedrukt in U. Hoe lager de U-waarde hoe beter het kozijn en glas isoleert.

Je hebt verschillende U-waarden.

 • Ugl of Ug: Dit is de U-waarde van het hoogrendementsglas. HR+++ heeft bijvoorbeeld een lagere Ugl waarde dan HR+ glas. De ‘gl’ of ‘g’ staat voor ‘glass’.
 • Ufr of Uf: Deze U-waarde geeft de isolatiewaarde aan van het kozijn zelf.  De ‘fr’ of ‘f’ staat voor ‘frame’ (profiel).
 • Uw: Dit geeft de isolatiewaarde aan van het PVC raam + het HR glas samen. De ‘w’ staat voor ‘window’.

Lees hier uitgebreide informatie over U-waarden.

Hout, PVC of aluminium

Je kunt kiezen voor verschillende soorten ramen. Zo heb je isolerende PVC, klassieke houten en strakke aluminium kozijnen.

Maar welke isoleert het beste?

PVC isoleren het beste met een gemiddelde U-waarde van 1,8. Dit komt door de luchtkamers in het kozijnprofiel. Er zitten soms wel 6 kamers die zorgen voor minder warmteverlies.

Houten en aluminium isoleren ook redelijk goed. Dit komt omdat isolerende glas een belangrijk deel van de isolatiewaarde voor hun rekening nemen. Het glas beslaat natuurlijk een groot deel van het raam. Kies daarom voor isolerende HR-glas bij je kozijnen.

Hier kom je meer te weten over isolerende kozijnen.

Soorten hoogrendementsglas

Als je standaard of maatwerk PVC ramen koopt, dan kies je daarbij vaak ook voor nieuw HR glas.

Maar wat is HR glas precies en voor welk soort moet ik nu kiezen?

 • Standaard HR-glas: De eerste generatie hoogrendementsglas heeft een coating op het glas waardoor het beter isoleert dan standaard dubbel glas.
 • HR+: De tweede versie heeft naast de coating ook edelgas tussen de twee glasplaten (spouw). Door die gas isoleert het beter dan het standaard hoogrendementsglas.
 • HR++: Dit type heeft een coating op het glas en edelgas tussen de glasplaten. Het verschil met HR+ is dat de spouw (ruimte tussen de glasplaten) breder is.
 • HR+++: Dit type HR-glas heeft geen twee maar drie glasplaten. Vandaar de drie plussen. Het glas heeft een coating en tussen de platen zit edelgas.

Voor HR++ glas wordt het meest gekozen. Dit komt omdat HR++ ruim voldoende isoleert en stukje voordeliger is dan HR+++ glas.

HR glas in bestaande ramen

Je kunt er voor kiezen om alleen het glas te vervangen en niet je ramen. Alleen het glas vervangen is natuurlijk voordeliger.

Helaas zitten er wel nadelen aan.

Isolerende werking

Oude ramen isoleren vaak niet zo goed als glas in nieuwe PVC ramen. Heb je een paar jaar geleden je ramen vervangen en je wilt beter glas, dan is het vervangen van glas een prima idee.

Maar zijn ramen al meer dan 10 jaar oud, dan kun je beter voor nieuwe ramen kiezen. Zeker als het houten ramen betreft.

 1. Isolerende werking: Oude ramen isoleren vaak niet zo goed als glas in nieuwe PVC ramen. Heb je een paar jaar geleden je ramen vervangen en je wilt beter glas, dan is het vervangen van glas een prima idee. Maar zijn kozijnen al meer dan 10 jaar oud, dan kun je beter voor nieuwe ramen kiezen. Zeker als het houten kozijnen betreft.
 2. Gewicht: Oude ramen kunnen niet altijd het gewicht van HR++ of HR+++ dragen. Dit komt omdat er meerdere glasplaten nodig zijn voor het isolerende effect. Daarnaast is hoogrendementsglas vaak te zwaar.
 3. Dikte: Als je ramen hebt met enkel glas, kan de dikte van hoogrendementsglas een probleem zijn. Oude ramen zijn soms te smal om HR glas in te plaatsen.Kies ook voor goed isolerend glas in je bestaande of nieuwe ramen. Vraag hier gratis offertes bij raamspecialisten.

Soorten PVC ramen

Tijd om naar de ramen te kijken.

Je kunt uit verschillende soorten PVC ramen kiezen.

De onderstaande ramen kun je zien als basiselementen. Er is nog veel meer keus en er zijn heel veel combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld één raam dat bestaat uit drie vlakken met twee draai/kiepraam en een vast raam in het midden.

Ook PVC ramen met geïntegreerde rolluiken is mogelijk, voor bijvoorbeeld je dakkapel.

Maar om het overzichtelijk te houden vind je hieronder enkel de basiselementen.

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is. Vraag advies aan PVC raamspecialisten. Vraag hier offertes aan.

1. Vast PVC raam

Een vast raam is de meest simpele vorm. Dit type raam is niet mogelijk om open te zetten. Het voordeel van een vast raam is dat het ook het meest lastig is om in te breken.

Voorbeeld kosten vast PVC ramen

2. Draai / kiepraam

Dit type raam zie je steeds meer. Met een draai / kiepraam kun je het raam geheel openzetten of op de kiepstand, op een kiertje.

Kosten Kunststof Draai / Kiepraam Voorbeeld

3. Valraam

Een valraam vind je vaak boven een vast raam in een badkamer, keuken en slaapkamer. Kortom, ruimtes waar veel gelucht moet worden.

Een valraam is veiliger dan een draai/kiepraam, omdat je er niet doorheen kunt kruipen.

PVC valraam voorbeeld

4. Uitzetraam

Een uitzetraam is een soort omgekeerde valraam. Bij een uitzetraam zitten de scharnieren aan de bovenzijde waardoor het raam aan de onderzijde wordt geopend.

5. Schuifraam

Met een schuifraam krijg je een klassieke uitstraling. In België zie je dit type raam niet vaak, wat het wellicht aantrekkelijker maakt om voor te kiezen.

Je kunt een schuifraam kopen die je horizontaal openschuift en een variant die verticaal opent.

Schuifraam

6. Stolpraam

Dit type raam zie je net als de PVC schuifraam ook niet veel. Een stolpraam bestaat uit twee delen. Je hebt een actief en passief deel.

Je kunt pas het passieve deel openslaan als het actieve deel ook is geopend. Ze zijn met elkaar verbonden.

Stolpraam

7. PVC deur

Een PVC deur is makkelijk in onderhoud. Het is eenvoudig schoon te maken en het PVC hoef je niet te schilderen.

Tegenwoordig heb je PVC deuren die praktisch niet te onderscheiden zijn van houten deuren.

Kunststof Deur Kosten

Profiel

Er bestaan de bovenstaande varianten ook verschillende profielen. Je kunt de profielen onderverdelen in twee groepen.

Vlak profiel: Het vlakke profiel is de meest voordelige profiel. De eerste PVC ramen hadden allemaal een vlak profiel. De laatste jaren wordt het veruit het meest gekozen voor een verdiept profiel.

Verdiept pvc raam

Verdiept profiel: Het verdiept profiel zie je het meest in België. Dit profiel lijkt ook iets meer op een houten kozijn. Zeker als er HVL verbinding wordt gebruikt is het verschil tussen hout en PVC moeilijk te zien.

Vlak profiel bij pvc raam

Bron foto’s: indiamart.com

PVC ramen met wienersprossen?

Wienersprossen zijn inwendige kruisroeden. De roeden zit tussen de twee glasplaten in en verdeelt het glas in meerdere vlakken.

Een kruisroede geeft een authentieke uitstraling.

Op plek waar de inwendige kruisroede (Wienersprossen) zit wordt aan de buitenzijde een houten of PVC kruisroede gemonteerd..

Hieronder zie je een voorbeeld van een Wienersprossen.

Interne Kruisroede

bron: budvarcentrum.de

PVC ramen met roeden

Bij PVC ramen met kruisroeden wordt de glas oppervlakte verdeeld in verschillende vakjes.

De roeden zitten aan de buitenkant, met eventueel Wienersprossen aan de binnenzijde. Het glas lijkt uit verschillende delen te bestaan maar het zijn gewoon spijlen tussen en op het glas.

PVC ramen in verschillende kleuren

Witte PVC ramen zijn de standaard. Maar je kunt ook voor andere kleuren en tinten kiezen.

Naast wit wordt het meest gekozen voor grijstinten en bruintinten om het PVC meer op hout te laten lijken.

Grijze pvc ramen

Bron foto: anglianhome.co.uk/double-glazing-windows/bay/upvc/gallery

Bruine pvc ramen

Bron foto: Indiamart.com

Welke kleur ramen kies jij? Vraag offertes aan voor PVC ramen.

PVC ramen wrappen

Wil je de bestaande PVC ramen een nieuwe kleur geven? Dan kun je het PVC (laten) verven, maar wrappen is vaak effectiever en sneller.

Er zijn verschillende soorten folies verkrijgbaar. Met bijvoorbeeld een metallic look of juist een houteffect.

Veel gestelde vragen over PVC ramen

Hieronder vragen die wij vaak gesteld krijgen.

1. Hoe lang gaan PVC ramen mee?

Ongeveer 50 jaar. Als je PVC ramen goed onderhoud, kunnen ze meer dan 50 jaar meegaan.

Het is belangrijk om het hang-en sluitwerk te onderhouden.

Viezigheid op de ramen kan op een gegeven moment voor problemen zorgen en de levensduur verkorten.

2. Waarom zitten er gaatjes in het profiel van de PVC ramen?

Bij PVC ramen kun je bovenaan en onderaan gaatjes aantreffen. Dit zijn geen productiefoutjes. Het zorgt ook niet voor warmteverlies.

Maar waarvoor zijn die gaatjes in PVC ramen dan bedoeld?

De gaatjes zorgen voor de ontluchting en afwatering. Zouden er geen gaatjes in het profiel zitten dan zou het water de stilstaande lucht vacuüm zuigen en de ramen beschadigen.

3. Btw op PVC ramen

Voor het monteren van PVC ramen met HR glas zit heb je te maken met twee soorten btw-tarieven.

Voor het plaatsen van het PVC betaal je 21%. Voor het plaatsen van het HR-glas in de ramen betaal je het lage btw-tarief van 6%.

4. Heb ik een vergunning nodig?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig. In de meeste gevallen heb je voor een monumentaal pand een vergunning nodig voor ramen. In alle andere gevallen hoogstwaarschijnlijk niet.

Je kunt beginnen door ‘gemeente (vul hier je gemeente in) omgevingsvergunning’ in Google te typen. Bijvoorbeeld ‘Mechelen vergunning pvc ramen’ of ‘Antwerpen vergunning pvc ramen’.

5. PVC ramen uit Duitsland: is dat slim?

Je kunt in Duitsland je PVC ramen kopen. PVC ramen zijn in Duitsland goedkoper dan in België en de kwaliteit is goed.

Je moet er wel rekening mee houden dat ze wel naar Vlaanderen getransporteerd moeten worden. Dit kun je zelf regelen of uitbesteden aan de fabrikant in Duitsland.

Daarnaast moet de plaatsing van de ramen in Vlaanderen geregeld worden.

Als je zelf de maten gaat doorgeven kunnen er foutjes insluipen. Als je eenmaal de ramen in Vlaanderen hebt is dit lastig om die foutjes op te lossen.

Geld + PVC ramen

Hieronder lees je meer over de kosten van PVC ramen.

Kosten van PVC ramen met HR glas

Je kunt PVC ramen zelf kopen en een montagebedrijf inhuren.

In de meeste gevallen is het slimmer om een PVC raamspecialist in te schakelen en het hele traject uit te besteden. Vraag hier gratis offertes aan bij raamspecialisten.

De onderstaande kosten zijn inclusief btw, verwijderen van de oude ramen en het plaatsen van nieuwe PVC ramen (met HR++). (Hierbij is de premie op hoogrendementsglas niet meegenomen.)

Type woning Gemiddelde Kosten
Kleine woning €8.915
Rijwoning €13.250
Tweewoonst / Hoekwoning €15.200
Vrijstaand huis €19.535

Premies op PVC ramen

Er zijn diverse premies beschikbaar voor PVC ramen met HR-glas.

Je ontvangt premie voor het glas in de PVC ramen. Je ontvangt premie als je HR++ glas en HR+++ glas (met eventuele PVC ramen) laat plaatsen.

Mijn VerbouwPremie

Via de ‘Mijn VerbouwPremie’ kun je premie ontvangen als je een woning hebt van 15 jaar of ouder.

Het premiebedrag is afhankelijk van je inkomen:

 • Laag inkomen: Bij een inkomen in het lage inkomensniveau ontvang je 50% van het factuurbedrag, met een maximum van €11.000;
 • Middeninkomen: Bij een middeninkomen ontvang je 35% van het factuurbedrag met een maximum van €11.000;
 • Hoog inkomen: Bij een hoog inkomen ontvang je €16 per m² aan premie voor HR glas. Voor PVC ramen met HR glas ontvang je met een hoog inkomen alleen premie voor het glas.

Hier kom je meer te weten over de premie voor HR glas en hier lees je meer over premie voor PVC ramen met HR glas voor lage en middeninkomens.

Lees hier meer over de premie voor hoogrendementsglas bij de ‘Mijn VerbouwPremie’ op de website van de Vlaamse overheid.

EPC-labelpremie

Met EPC-labelpremie kun je inzetten om je huis met een laag energielabel te verbeteren. Ga je bijvoorbeeld van E naar EPC label B, maak je aanspraak op €3.750 aan premie (Voor beschermde afnemers is dit €4.500).

Deze verbeteringen aan je huis en indirect op je EPC label moeten binnen 5 jaar worden uitgevoerd.

Lees hier meer over de EPC-labelpremie.

Lening

Heb je niet direct geld om in PVC ramen te steken? Dan kan een ‘groene’ duurzame lening uitkomst bieden.

Eén van de leningen kun je via de Vlaamse overheid aanvragen. Deze lening heet de ‘Mijn VerbouwLening’. Het is de opvolger van de EnergieLening.

Je kunt via ‘Mijn VerbouwLening’ tot €60.000 lenen voor andere je ramen te bekostigen. Hiervoor moet je wel vallen onder de voorwaarden van de ‘Mijn VerbouwLening’.

Hier kom je meer te weten over de ‘Mijn VerbouwLening’.

Veel gestelde vragen over PVC ramen

Hieronder vragen die wij vaak gesteld krijgen over PVC ramen

PVC raamspecialisten

Interesse in het vinden van een goede PVC ramen specialist? Hieronder lees je hier tips en info over.

Keurmerk

Binnen de branche van PVC profielen heb je het keurmerk ATG. Dit keurmerk is bedoelt voor zowel fabrikanten en montagebedrijven in Vlaanderen.

ATG keurmerk

Het ATG keurmerk geeft aan dat een PVC raam of deur aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet en het op correcte wijze is gemonteerd. Dit keurmerk wordt afgeleverd door BUtgb (Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw).

De ramen worden gecontroleerd op onder andere waterdichtheid, isolatiewaarde en luchtdichtheid.

Garanties

Je krijgt 10 jaar garantie op je PVC ramen en deuren op onder andere kleurechtheid en de profielen.

PVC raamspecialisten zijn vrij om de garantieduur te verlengen. Sommige bedrijven geven 20 of meer jaar garantie

Aanvragen van offertes voor PVC ramen

Je kunt op internet gaan zoeken naar raamspecialisten, maar je kunt ook tijd en moeite besparen door de WarmerHuis offerteservice voor raamspecialisten te gebruiken.

Hier kun je binnen enkele minuten in één keer meerdere gratis offertes aanvragen bij PVC raamspecialisten.

Bij het invullen van het formulier kun je het beste zo volledig mogelijk zijn.

 • Waar zijn je huidige ramen van gemaakt? PVC, hout of aluminium?
 • Hoe oud zijn de huidige ramen;
 • In wat voor type HR glas heb je interesse;
 • Wat voor type woning heb je;
 • Wat zijn de afmetingen van de ramen;
 • Hoeveel vaste en hoeveel draai-kiepraam ramen wens je;
 • Wil je ook een PVC deur laten plaatsen.

Vraag gratis PVC raam offertes aan

Vraag hieronder direct gratis offertes aan voor PVC ramen. Je ontvangt meerdere offertes van PVC raamspecialisten en is geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten