PVC Ramen En Deuren Met HR-glas

PVC Ramen (met HR glas) [Update 2021]

Wil je energie besparen, het aangenaam warm hebben en je huis meer waard maken? Kies dan voor PVC ramen met hoogrendementsglas.

Wat er allemaal bij komt kijken lees je in deze gids. Van het kiezen van het juiste glas tot de kosten van PVC ramen.

Vergelijk PVC Raamspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Gratis - Binnen 2 minuten aangevraagd

Wanneer moet ik mijn ramen vervangen?

Hieronder lees je wanneer het (de hoogste) tijd is om je oude ramen te vervangen voor nieuwe, energiezuinige ramen.

Tocht rondom glas

Als de overgang tussen het glas en het raamprofiel zodanig verouderd is dat je er lucht voelt stromen (koudeval) is het tijd voor vervanging.

Je kunt de rubbers laten vervangen of dicht laten kitten. Maar dit is alleen maar een tijdelijke oplossing, in plaats van een duurzame oplossing.

Houtrot

Zitten er op veel plekken houtrot in je houten ramen? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe ramen. Je kunt het houtrot repareren en overschilderen, wat natuurlijk ook geld kost.

Verkleurde PVC ramen

Verkleurde ramen zien er niet netjes uit. Als je pvc ramen wel goed isoleren kun je het zo laten. Maar verkleurde pvc ramen kunnen er op duiden dat de ramen hun langste tijd hebben gehad.

Voordat het rubber en het hang- en sluitwerk verder verslechteren kun je het beste kiezen voor nieuwe PVC ramen. Vraag hier offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Hang- en sluitwerk repareren

Wellicht heb je een huis gekocht waar oude ramen in zitten. Heb je al eens goed het hang en sluitwerk nagelopen?

Als de ramen niet goed sluiten krijg je kieren en verlies je warmte. De sluitingen hoeven maar een klein beetje uit het lood te zitten en je verliest al aardig wat warmte uit huis.

Alleen het hang- en sluitwerk vervangen is al prijzig. Dan is het slimmer om voor geheel nieuwe ramen en glas kiezen.

Dan vervang je niet alleen het hang- en sluitwerk maar ook de ramen zelf. En de huidige PVC ramen en HR glas isoleren gewoon een stuk dan oudere ramen.

Inbraakgevoelig

Oude ramen zijn vaak makkelijker om open te breken. Met nieuwe ramen is huis beter beveiligd.

Energierekening verlagen

Bij oude ramen heb je vaak last van warmteverlies. Hierdoor moet je meer stoken. Met nieuwe ramen houdt je de warmte binnen en bespaar je energie. Lees hier meer over onder het kopje ‘Wat bespaar je met PVC ramen en hoogrendementsglas?’.

Voordelen van PVC ramen

Hieronder de voordelen van het plaatsen van nieuwe ramen met HR glas.

1. Aangenaam warm

Doordat je minder warmte verliest wordt het ook aangenaam warm in huis. Zorg naast ramen ook voor andere isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

2. Hoge isolatiewaarde

Deze ramen zijn voorzien van luchtkamers, waardoor kou van buiten niet de woning intrekt. De combinatie PVC ramen en isolerend glas zorgt voor de beste energiebesparing.

In de zomer blijft de woning koel, in de winter een vermindering van stookkosten. Onder het kopje ‘Isolatiewaarden van PVC ramen en HR glas‘.

3. Warmtepomp en lage temperatuur verwarmingssysteem

Door te isoleren en te kiezen voor isolerende PVC ramen is je huis beter geschikt voor een lage temperatuur verwarmingssysteem.

Met een lage temperatuur verwarmingssysteem zoals een warmtepomp, warm water vloerverwarming en LTV radiatoren bespaar je extra op je energierekening.

In een slecht geïsoleerd huis verdwijnt de warmte uit huis, waardoor een LTV systeem je huis niet op de gewenste temperatuur kan houden.

Zorg voor goede isolatie zoals PVC ramen en dakisolatie om de warmteverlies te beperken voordat je investeert in een energiezuinig verwarmingssysteem.

4. Geluiddempend

Wie aan een drukke weg of in het centrum woont heeft sneller last van geluiden van buitenaf. Doorgaand verkeer, uitgaanspubliek of een winkelcentrum kan voor geluidshinder zorgen.

PVC ramen zijn geluiddempend. In combinatie met HR glas wordt het geluid verder gedempt.

Zeker als het raamprofiel veel kamers en daardoor een lage U-waarde heeft en het is gecombineerd met HR++ of triple glas. Hoe meer plussen achter de HR, hoe beter het geluid van buiten wordt gedempt.

5. Brandvertragend

Sinds 2006 zijn brandvertragende PVC ramen verkrijgbaar. Deze bieden tot 60 minuten brandwerendheid.

6. Lijkt steeds meer op hout

PVC ramen zijn steeds moeilijker te onderscheiden van houten ramen. Zo kun je nu dus ook kiezen voor PVC ramen waarbij normaal gesproken houten ramen beter hadden gestaan.

7. Onderhoudsvriendelijk

PVC ramen vragen weinig tot geen onderhoud. Schilderen is niet nodig, dit bespaart enorm op tijd en schilderskosten. Met water en zeep of een mild reinigingsmiddel blijven PVC ramen lang mooi.

8. In verschillende kleuren verkrijgbaar

Je kunt PVC ramen in veel verschillende kleuren krijgen. Je bent niet gelimiteerd tot enkel witte ramen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘PVC ramen in verschillende kleuren‘.

Profiteer ook van de voordelen van PVC ramen. Vraag hier offertes aan voor PVC ramen.

Isolatiewaarden van PVC ramen en HR glas

Als je PVC ramen gaat kiezen is de isolatiewaarde belangrijk. De isolatiewaarde geeft aan in hoeverre het warmte vast wordt gehouden.

De isolatiewaarde van een PVC raam met HR glas wordt uitgedrukt in U. Hoe lager de U-waarde hoe beter het raam en glas isoleert.

Je hebt verschillende U-waarden.

Ugl of Ug: Dit is de U-waarde van het hoogrendementsglas. HR+++ heeft bijvoorbeeld een lagere Ugl waarde dan HR+ glas. De ‘gl’ of ‘g’ staat voor ‘glass’.

Ufr of Uf: Deze U-waarde geeft de isolatiewaarde aan van het raam. Uf wordt ook gebruikt om de isolatiewaarde van houten of aluminium ramen aan te geven. De ‘fr’ of ‘f’ staat voor ‘frame’ (profiel).

Uw: Dit geeft de isolatiewaarde aan van het PVC raam + het HR glas samen. De ‘w’ staat voor ‘window’.

Lees hier uitgebreide informatie over U-waarden.

PVC ramen isoleren het beste

Voor houten ramen wordt nog vaak gekozen. Begrijpelijk, want houten ramen zien er stijlvol uit. Zeker bij een ouder huis.

Daarnaast isoleren houten ramen best goed, maar niet zo goed als PVC ramen.

Hieronder zie je de U-waarden van houten en PVC ramen. Zo kun je de isolatiewaarden vergelijken.

MateriaalHR++HR+++
Houten 1,45 1,17
Kunststof 1,1 0,8

Waarom isoleren PVC ramen beter?

PVC ramen hebben luchtkamers. Deze kamers zorgen onder andere voor de isolerende werking. Hoe meer kamers in het profiel van het PVC raam zitten hoe beter het isoleert.

Bij het kiezen van isolerende PVC ramen is het hoogrendementsglas ook erg belangrijk.

PVC ramen en HR glas samen zorgen voor een isolerend geheel.

Als je daarnaast ook je buitengevel of spouwmuur isoleert heb je een compleet geïsoleerde gevel.

Vergelijk PVC Raamspecialisten
100% Vrijblijvend en Kosteloos

Soorten hoogrendementsglas

Als je PVC ramen koopt, dan kies je daarbij vaak ook voor nieuw HR glas.

Maar wat is HR glas precies en voor welk soort moet ik nu kiezen?

Standaard HR glas: De eerste generatie hoogrendementsglas heeft een coating op het glas waardoor het beter isoleert dan standaard dubbel glas.

HR+: De tweede versie heeft naast de coating ook edelgas tussen de twee glasplaten (spouw). Door die gas isoleert het beter dan het standaard hoogrendementsglas.

HR++: Dit type heeft een coating op het glas en edelgas tussen de glasplaten. Het verschil met HR+ is dat de spouw (ruimte tussen de glasplaten) breder is.

HR+++: Dit type HR glas heeft geen twee maar drie glasplaten. Vandaar de drie plussen. Het glas heeft een coating en tussen de platen zit edelgas.

Voor HR++ glas wordt het meest gekozen. Dit komt omdat HR++ ruim voldoende isoleert en stukje voordeliger is dan HR+++ glas.

HR glas in bestaande ramen

Je kunt er voor kiezen om alleen het glas te vervangen en niet je ramen. Alleen het glas vervangen is natuurlijk voordeliger.

Helaas zitten er wel nadelen aan.

Isolerende werking

Oude ramen isoleren vaak niet zo goed als glas in nieuwe PVC ramen. Heb je een paar jaar geleden je ramen vervangen en je wilt beter glas, dan is het vervangen van glas een prima idee.

Maar zijn ramen al meer dan 10 jaar oud, dan kun je beter voor nieuwe ramen kiezen. Zeker als het houten ramen betreft.

Gewicht

Oude ramen kunnen niet altijd het gewicht van HR++ of HR+++ dragen.

Maar hoeveel weegt een raam dan?

In het onderstaande voorbeeld gebruiken een glasplaat van 8 mm met een oppervlakte van 1 m².

Enkel glas: 1 m² x 8 mm x 2,5 = gemiddeld 20 kg
HR++ glas en ander dubbel glas: (1 m² x 8 mm x 2,5) x 2 = gemiddeld 40 kg
Driedubbel glas (HR+++): (1 m² x 8 mm x 2,5) x 3 = gemiddeld 60 kg

In de ruimte tussen de glasplaten bij HR++ en HR+++ glas zit gas. Ook zit er coating op de glasplaten. Beide wegen haast niks. Dus deze zijn ook niet meegenomen in de berekening.

Dikte

Als je ramen hebt met enkel glas, kan de dikte van hoogrendementsglas een probleem zijn. Oude ramen zijn soms te smal om HR glas in te plaatsen.

Maar hoe dik is HR glas dan gemiddeld?

Hoogrendementsglas komt in de meeste gevallen als dubbel of driedubbel glas. De totale dikte (2 of 3 glasplaten) ligt dan meestal tussen 20 en 40 millimeter.

Dubbel glas is als volgt opgebouwd.

 • Buitenste glasplaat;
 • De luchtspouw (ruimte tussen de glasplaten);
 • Binnenste glasplaat.

Een voorbeeld van dubbel glas van in totaal 50 millimeter dik:

 • Buitenste glasplaat 6 millimeter;
 • Spouw van 15 millimeter;
 • Binnenste glasplaat 5 millimeter.

Kies ook voor goed isolerend glas in je bestaande of nieuwe ramen. Vraag hier gratis offertes bij raamspecialisten.

Soorten PVC ramen

Tijd om naar de ramen te kijken.

Je kunt uit verschillende soorten PVC ramen kiezen.

De onderstaande ramen kun je zien als basiselementen. Er is nog veel meer keus en er zijn heel veel combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld één raam dat bestaat uit drie vlakken met twee draai/kiepraam en een vast raam in het midden.

Ook ramen met geïntegreerde rolluiken is mogelijk, voor bijvoorbeeld je dakkapel.

Maar om het overzichtelijk te houden vind je hieronder enkel de basiselementen.

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is. Vraag advies aan PVC raamspecialisten. Vraag hier offertes aan.

Vast PVC raam

Een vast raam is de meest simpele vorm. Dit type raam is niet mogelijk om open te zetten. Het voordeel van een vast raam is dat het ook het meest lastig is om in te breken.

Voorbeeld kosten vast PVC ramen

Draai / kiepraam

Dit type raam zie je steeds meer. Met een draai / kiepraam kun je het raam geheel openzetten of op de kiepstand, op een kiertje.

Kosten Kunststof Draai / Kiepraam Voorbeeld

Valraam

Een valraam vind je vaak boven een vast raam in een badkamer, keuken en slaapkamer. Kortom, ruimtes waar veel gelucht moet worden.

Een valraam is veiliger dan een draai/kiepraam, omdat je er niet doorheen kunt kruipen.

Kunststof Valraam Voorbeeld

Schuifraam

Met een schuifraam krijg je een klassieke uitstraling. In Vlaanderen zie je dit type raam niet vaak, wat het wellicht aantrekkelijker maakt om voor te kiezen.

Je kunt een schuifraam kopen die je horizontaal openschuift en een variant die verticaal opent.

Schuifraam

Stolpraam

Dit type raam zie je net als de PVC schuifraam ook niet veel. Een stolpraam bestaat uit twee delen. Je hebt een actief en passief deel.

Je kunt pas het passieve deel openslaan als het actieve deel ook is geopend. Ze zijn met elkaar verbonden.

Stolpraam

PVC deur

Een PVC deur is makkelijk in onderhoud. Het is eenvoudig schoon te maken en het PVC hoef je niet te schilderen.

Tegenwoordig heb je PVC deuren die praktisch niet te onderscheiden zijn van houten deuren.

Kunststof Deur Kosten

Profiel

Er bestaan de bovenstaande varianten ook verschillende profielen. Je kunt de profielen onderverdelen in twee groepen.

Vlak profiel: Het vlakke profiel is de meest voordelige profiel. De eerste PVC ramen hadden allemaal een vlak profiel. De laatste jaren wordt het veruit het meest gekozen voor een verdiept profiel.

Verdiept pvc raam

Verdiept profiel: Het verdiept profiel zie je het meest in Vlaanderen. Dit profiel lijkt ook iets meer op een houten raam.

Vlak profiel bij pvc raam

Bron foto’s: indiamart.com

PVC ramen met wienersprossen?

Wienersprossen zijn inwendige kruisroeden. De roeden zit tussen de twee glasplaten in en verdeelt het glas in meerdere vlakken.

Een kruisroede geeft een authentieke uitstraling.

Op plek waar de inwendige kruisroede (Wienersprossen) zit wordt aan de buitenzijde een houten of PVC kruisroede gemonteerd..

Hieronder zie je een voorbeeld van een wienersprossen.

Interne Kruisroede

bron: budvarcentrum.de

Vergelijk PVC Raamspecialisten
100% Vrijblijvend en Kosteloos

PVC ramen in verschillende kleuren

Witte PVC ramen zijn de standaard. Maar je kunt ook voor andere kleuren en tinten kiezen.

Naast wit wordt het meest gekozen voor grijstinten en bruintinten om het PVC meer op hout te laten lijken.

Grijze pvc ramen

Bron foto: anglianhome.co.uk/double-glazing-windows/bay/upvc/gallery

Bruine pvc ramen

Bron foto: Indiamart.com

Welke kleur ramen kies jij? Vraag offertes aan voor PVC ramen.

Hoe worden PVC ramen geplaatst?

PVC ramen worden op de volgende manier geplaatst?

1. De maten worden genoteerd en de PVC ramen worden geproduceerd.

2. Oude ramen worden verwijdert en afgevoerd.

3 De PVC ramen worden geplaatst en afgesteld.

4. Er wordt gezorgd voor isolatie rondom de ramen.

Lees hier meer over het plaatsen van PVC ramen .

Hoe lang gaan PVC ramen mee?

Ongeveer 50 jaar. Als je PVC ramen goed onderhoud, kunnen ze meer dan 50 jaar meegaan.

Het is belangrijk om het hang-en sluitwerk te onderhouden.

Viezigheid op de ramen kan op een gegeven moment voor problemen zorgen en de levensduur verkorten.

Geld + PVC ramen

Terugverdientijd van HR glas en PVC ramen

PVC ramen is een slimme investering. Dit komt omdat je met PVC ramen flink bespaart op je energierekening. Door die besparing verdien je de kosten van het vervangen van je ramen gewoon terug.

Lees hier meer over de gemiddelde terugverdientijd van PVC ramen.

Wat bespaar je met PVC ramen en hoogrendementsglas?

Met PVC ramen bespaar je flink op je energierekening. Gemiddeld bespaar je €372 per jaar op je energierekening.

De meeste huizen verwarmen hun huis nog op gas. En zoals je wellicht weet, de gasprijzen gaan flink stijgen de komende jaren.

Dus die gemiddelde €372 zal hoogstwaarschijnlijk verder stijgen. Zo verdien je ook de nieuwe PVC ramen sneller terug.

Kosten van PVC ramen met HR glas

Je kunt PVC ramen zelf kopen en een montagebedrijf inhuren. In de meeste gevallen is het slimmer om een raamspecialist in te schakelen en het hele traject uit te besteden.

Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Prijzen zonder montage

Hieronder zie je de prijzen van de verschillende soorten PVC ramen , exclusief montage maar inclusief btw.

Type raam / deurPrijzen (met HR++ glas)
Vast raam (1 m²) €175
Draai / kiepraam (1 m²) €260
Valraam €160
Schuifraam (1 m²) €230
Stolpraam (1 m²) €280
Kunststof deur (70 cm x 190 cm) €950

Kosten inclusief verwijderen en monteren

De onderstaande kosten zijn inclusief btw, verwijderen van de oude ramen en het plaatsen van de nieuwe PVC ramen.

Type PVC raam / deurKosten (met HR++ glas)
Vast raam (1 m²) €395
Draai / kiepraam (1 m²) €585
Valraam (60 cm x 50 cm) €360
Schuifraam (1 m²) €518
Stolpraam (1 m²) €630
Kunststof deur (70 cm x 190 cm) €2.000

PVC ramen uit Duitsland: is dat slim?

Je kunt in Duitsland je PVC ramen kopen. PVC ramen zijn in Duitsland goedkoper dan in België en de kwaliteit is goed.

Je moet er wel rekening mee houden dat ze wel naar Vlaanderen getransporteerd moeten worden. Dit kun je zelf regelen of uitbesteden aan de fabrikant in Duitsland.

Daarnaast moet de plaatsing van de ramen in Vlaanderen geregeld worden.

Als je zelf de maten gaat doorgeven kunnen er foutjes insluipen. Als je eenmaal de ramen in Vlaanderen hebt is dit lastig om die foutjes op te lossen.

Als het bedrijf dat de ramen gaat plaatsen, de PVC ramen uit Duitsland kan halen is dat mooi meegenomen.

Is dat niet het geval is het toch aan te raden om gewoon een Vlaams bedrijf in te schakelen die alles komt opmeten, laat maken en de ramen vervangt. Vraag hier offertes bij PVC raamspecialisten.

Btw op PVC ramen

Voor het monteren van PVC ramen met HR glas zit heb je te maken met twee soorten btw-tarieven.

Voor het plaatsen van het PVC betaal je 21%. Voor het plaatsen van het HR-glas in de ramen betaal je het lage btw-tarief van 6%.

Premies

Er zijn diverse premies beschikbaar voor PVC ramen met HR-glas.

Netbeheerder premie

De meest gebruikte premie, via de netbeheerder geldt enkel voor het glas in de nieuwe PVC ramen. Je kunt €16 per m² aan premie voor HR-glas ontvangen. Lees hier meer op de site van de Vlaamse overheid over de premie voor hoogrendementsglas.

Voor het buitenschrijnwerk zelf zijn er wel andere premies…

Overkoepelende renovatiepremie

Als je een huis van 30 jaar of ouder hebt die je wilt renoveren en verduurzamen kun je gebruik maken van de overkoepelende renovatiepremie.

De premie geldt vanaf een investering in je huis van €2.500. Je kunt 20% en 30% aan premie ontvangen over de goedgekeurde facturen van onder andere de PVC ramen met isolatieglas.

Lees hier meer over de voorwaarden.

Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie

Met de totaalrenovatiebonus krijg je een premie als je minstens drie onderdelen van je huis verduurzaamd. De PVC ramen zelf vallen hier niet onder, maar wel voor het hoogrendementsglas. Je kunt bijvoorbeeld HR-glas combineren met spouwmuurisolatie en een warmtepomp.

EPC-labelpremie

Met EPC-labelpremie kun je inzetten om je huis met een laag energielabel te verbeteren. Ga je bijvoorbeeld van E naar EPC label B, maak je aanspraak op €3.750 aan premie. Deze verbeteringen aan je huis en indirect op je EPC label moeten binnen 5 jaar worden uitgevoerd.

Lees hier meer over de EPC-labelpremie.

Lening

Heb je niet direct geld om in PVC ramen te steken? Dan kan een ‘groene’ lening uitkomst bieden.

De meest bekende is de Energielening. Deze komt vanaf 2021 in twee vormen.

Reguliere Energielening

Je kunt tot €15.000 lenen voor duurzame aanpassingen via de reguliere Energielening.

Je komt wel pas in aanmerking voor de reguliere Energielening als je gezin in totaal minder dan €19.566,25 bruto verdient.

Lees hier meer over de Energielening.

Energielening+ en de renteloze renovatiekrediet

Met Energielening+ of de renteloze renovatiekrediet kun je tot €60.000 lenen. De Energielening+ loopt via je lokale energiehuis en de renteloze renovatiekrediet via de bank.

Je komt in aanmerking voor leningen als je woning toe is aan grondige verduurzaming en:

 • een woning net hebt geërfd;
 • of je een woning is geschonken;
 • of je een huis hebt gekocht.

Hier lees je meer over de Energielening+ en renovatiekrediet.

Raam specialisten

Heb ik een vergunning nodig?

In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om je PVC ramen te vervangen.

Om er zeker van te zijn dat je geen vergunning nodig hebt kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Je kunt beginnen door ‘gemeente (vul hier je gemeente in) omgevingsvergunning’ in Google te typen. Bijvoorbeeld ‘Mechelen vergunning pvc ramen’ of ‘Antwerpen vergunning pvc ramen’.

Zo kom je sneller bij de juiste afdeling.

Keurmerk

Binnen de branche van PVC profielen heb je het keurmerk ATG. Dit keurmerk is bedoelt voor zowel fabrikanten en montagebedrijven in Vlaanderen.

ATG keurmerk

Het ATG keurmerk geeft aan dat een PVC raam of deur aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet en het op correcte wijze is gemonteerd. Dit keurmerk wordt afgeleverd door BUtgb (Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw).

De ramen worden gecontroleerd op onder andere waterdichtheid, isolatiewaarde en luchtdichtheid.

Garanties

Je krijgt 10 jaar garantie op je PVC ramen en deuren op onder andere kleurechtheid en de profielen.

PVC raamspecialisten zijn vrij om de garantieduur te verlengen. Sommige bedrijven geven 20 of meer jaar garantie

Aanvragen van offertes voor PVC ramen

Je kunt op internet gaan zoeken naar raamspecialisten, maar je kunt ook tijd en moeite besparen door de WarmerHuis offerteservice voor raamspecialisten te gebruiken.

Hier kun je binnen enkele minuten in één keer meerdere offertes aanvragen bij PVC raamspecialisten. De aanvragen zijn gratis.

Bij het invullen van het formulier kun je het beste zo volledig mogelijk zijn.

 • Waar zijn je huidige ramen van gemaakt? PVC, hout of aluminium?
 • Hoe oud zijn de huidige ramen;
 • In wat voor type HR glas heb je interesse;
 • Wat voor type woning heb je;
 • Wat zijn de afmetingen van de ramen;
 • Hoeveel vaste en hoeveel draai-kiepraam ramen wens je;
 • Wil je ook een kunststof deur laten plaatsen.

Offertes vergelijken

Als je het formulier hebt ingevuld ontvang je binnen gemiddeld één dag meerdere offertes van raamspecialisten.

Tijd om de PVC raam offertes te vergelijken.

Meestal zie je de volgende gegevens terug op een vrijblijvende offerte. De kosten zijn vaak nog een schatting:

 • Voorrijkosten;
 • Geschatte kosten van de productie van de PVC ramen;
 • Geschatte kosten van het glas;
 • Geschatte montage kosten;
 • Hoe lang duurt het gemiddeld voordat de PVC ramen klaar zijn;
 • Hoe lang het duurt het plaatsen gemiddeld;
 • Keurmerken en certificaten van de raamspecialist.

Zie je deze punten niet terug op de op vrijblijvende offerte? Dan kun je deze na het ontvangen van de vrijblijvende offerte deze alsnog stellen aan de PVC raamspecialist.

Automatisch voor de goedkoopste raamspecialist gaan is niet een goed idee. Het kan zijn dat de meest voordelige raamspecialist voor jou ook de beste keus is. Maar dat is niet altijd het geval.

Als je oog is gevallen op één of twee raamspecialisten kun je daar verder mee in gesprek gaan.

Definitieve offerte aanvragen en beoordelen

Voordat je een definitieve offerte ontvangt is het slim om de raamspecialist bij je thuis langs te laten komen.

Zo kan de raamspecialist de afmetingen die je hebt doorgegeven nog een keer nalopen en zien of deze kloppen. Daarnaast kan hij de staat van de gevel en de oude ramen met eigen ogen zien.

Zowel jij als de raamspecialist hebben er niks aan als de ramen uit de fabriek komen en de deze blijken niet te passen bij het monteren.

Op de definitieve offerte moeten de volgende punten duidelijk zijn:

 • Voorrijkosten;
 • Kunnen de ramen vergunningsvrij geplaatst worden;
 • Wanneer zijn de ramen klaar;
 • Wanneer worden deze geplaatst en hoe lang duren de werkzaamheden;
 • Hoeveel betaal ik voor de ramen met glas (btw-tarief 21 %);
 • Hoeveel kost het plaatsen (btw-tarief 9%);
 • Kosten en voorwaarden bij meerwerk;
 • Inzicht in de keurmerken en certificaten van de raamspecialist;
 • Wat zijn de garantievoorwaarden voor het plaatsen en op de ramen+glas zelf;
 • U-waarde van het raam en het glas.

Nadat al deze punten helder zijn kun je aan de slag en je ramen laten vervangen.

Vergelijk PVC Raamspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Gratis - Binnen 2 minuten aangevraagd