Kleuren PVC Ramen [Blauw tot Groen]

Ga je nieuwe PVC ramen aanschaffen? Dan is behalve de vorm en de materiaalkeuze ook het kiezen van de kleur een heel bepalende factor voor het aanzicht van je huis. Het kiezen van de juiste kleur is belangrijk omdat PVC ramen tot wel 50 jaar mee.

Welke mogelijkheden zijn er allemaal en hoe kies je nu een geschikte kleur voor je PVC ramen? In deze gids lees je hier meer over.

Vraag gratis offertes aan voor PVC ramen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke kleuren zijn populair voor PVC ramen?

PVC ramen zijn verkrijgbaar in een heel breed scala aan kleuren. Toch zie je dat met name de neutralere kleuren zoals wit en crème heel veel gekozen worden.

Wel is er de laatste tijd steeds een trend gaande naar ramen in andere kleuren, denk bijvoorbeeld aan zwart en antraciet.

De meest populaire kleuren van dit moment zijn:

Wat de meest populaire kleuren voor PVC ramen zijn

Donkere kozijnen passen heel goed in een stoere en industriële stijl. Ze geven bovendien een soort omlijsting wanneer je naar buiten kijkt, alsof je naar een schilderij kijkt.

Alle merken PVC ramen, zoals Rehau, Veka en Schüco bieden PVC raamprofielen aan met een andere kleur dan de standaard witte kleur.

Zwarte tint PVC raam

Bron foto: duramarc.nl

Donkergroene PVC ramen kiezen

Bron foto: zkkf.nl

Wat kosten kleuren PVC ramen?

Gemiddeld zijn ramen 5 tot 10% duurder dan het standaard wit.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor ramen in het zwart, groen of andere tint anders dan wit. De gemiddelde kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten, de ramen met isolerend glas.

De onderstaande ramen zijn inclusief HR++ glas. Dit is het meest gekozen hoogrendementsglas.

Soort raam
Vast raam €620 per m²
Draai/kiepraam €712 per m²
Valraam (60 cm x 50 cm) €460

Welke raam kleuren zijn geschikt voor mijn huis aan de buitenzijde?

Je kunt een bepaalde kleur nog zo mooi vinden, het is natuurlijk ook erg belangrijk dat de gekozen kleur goed past bij de rest van je huis. Denk hierbij aan de kleur van de bakstenen, de dakgoten of de kleur van het stucwerk aan de buitenkant.

Hierbij een paar richtlijnen:

Een witte buitenmuur en witte binnenmuren: Witte kozijnen staan hier natuurlijk prima bij. Is de stijl van je interieur industrieel? Dan is de keuze voor antraciet of zwart hierbij heel goed passend.

Voorbeeld van een wit huis met donkere ramen

Rode bakstenen: Rode bakstenen hebben een meer traditionele look. Om deze uitstraling te behouden, kun je kiezen voor witte kozijnen of voor groene kozijnen.

Rode bakstenen met witte ramen

Gele bakstenen: Bij een woning met gele bakstenen staan lichte kleuren heel mooi. Vaak zie je bij dergelijke woningen kozijnen van zuiver wit (RAL 9010). Dit zorgt voor een rustige uitstraling.

Welke kleur ramen passen er bij gele bakstenen?

Liever toch wat meer kleur? Zwart of antraciet geeft een mooi contrast met een gele muur.

Verder is het zo dat wanneer je donkere buitenmuren hebt, de ramen groter lijken wanneer de kozijnen een lichte kleur hebben. Donkere kozijnen laten een raam juist kleiner lijken.

Kies ook voor PVC ramen met alternatieve kleur of gewoon wit. Vraag hier gratis offertes aan.

Binnen een andere kleur dan buiten, kan dat?

Het antwoord is ja. Je kunt kiezen voor PVC ramen in twee kleuren.

Stel je wilt graag binnen alles in een frisse kleur hebben, maar voor de buitenkant van je huis zie je liever zwart of antraciet.

Je hoeft in dit geval dus geen compromis te sluiten, maar kies voor binnen en buiten gewoon de kleur die je het best passend vindt.

Door voor verschillende kleuren te kiezen, kun je buiten en binnen perfect afstemmen op de aanwezige stijl en uitstraling. Wel moet je er rekening mee houden dat je duurder uit bent met verschillende kleuren.

Hoe krijgen PVC ramen hun kleur?

Er zijn drie soorten manieren die worden gebruikt om PVC ramen van een levendige en langdurige kleur te voorzien:

In de massa gekleurd (kleur in het materiaal)

Dit is de basisuitvoering van PVC ramen die ook wel ‘door- en door kleur’ wordt genoemd. De kleurpigmenten worden toegevoegd aan de basis grondstof. Deze kozijnen zijn leverbaar in de kleuren wit, gebroken wit of lichtgrijs en hebben een gladde oppervlaktestructuur.

Kleurfolie

Bij deze afwerking wordt gekleurde folie met behulp van warmte op het frame aangebracht. Hierdoor wordt het aan het oppervlakte gehecht en past het bij de natuurlijke textuur van het frame.

Bij dit proces wordt een laminaatafwerking gecreëerd die de kleur permanent maakt. Het is dus vrij onwaarschijnlijk dat de kleur na verloop van tijd gaat schilferen of barsten.

Je kunt hierbij kiezen voor een gladde, matte of glanzende afwerking.

Kleuren coating

De kleur kan dus worden aangebracht op het kozijn zelf, maar er is ook nog een andere optie: namelijk coating.

Hiermee komt er een toplaag op de PVC raamprofielen. Handig hierbij is dat deze coating vervolgens ook kunt laten terugkomen bij andere onderdelen van je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dakgoot of de deur.

Bijkomend voordeel is dat de coating heel goed beschermt tegen vuil en uv-stralingen. Kies je voor coating dan kies je voor een zeer goede en duurzame methode.

Verschillende kleuren PVC ramen

Bron foto: houseworld.nl

Aluminium schaal PVC ramen

Naast ‘in massa gekleurd’, folie en coating heb je ook nog een aluminium-schaal om de PVC ramen te voorzien van kleur.

Bij aluminium-schaal PVC ramen is de buitenzijde gemaakt van aluminium en de kern van PVC.

Aluminium is krasbestendiger dan PVC, en PVC isoleert weer beter dan aluminium. Dus het beste van twee werelden.

Aluminium schaal PVC ramen zijn te koop in veel verschillende RAL kleuren.

Mag ik kiezen voor een aparte (afwijkende) kleur?

Misschien wil je voor je kozijnen wel iets heel anders dan de gebruikelijke wat standaard kleuren. Een mooie vrolijke kleur die er meteen uitspringt en je huis tot een opvallend object maakt.

Maar mag dat eigenlijk wel? Anders dan bij bepaalde verbouwingen hoef je uiteraard geen bouwvergunning aan te vragen wanneer je kozijnen een ander kleurtje krijgen. Toch zijn ook hier wel bepaalde regels voor. Deze regels verschillen dan weer per gebied en stad.

PVC ramen verven, kan dat?

Je kunt in principe je PVC ramen veranderen door te verven. Maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Doe eerst navraag bij de fabrikant van de kozijnen. Het kan namelijk zijn dat de garantie komt te vervallen wanneer je de kozijnen zelf gaat schilderen. Vraag bij de PVC raamspecialisten na welke verf geschikt is voor het verven van je PVC ramen. Zo weet je zeker dat je de juiste verf van een goede kwaliteit gebruikt.
  • Twijfel je aan je eigen schildersvaardigheden, besteed deze klus dan uit aan iemand met ervaring, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt.
  • Als de ramen al wat ouder zijn en er niet zo mooi meer uitzien, is het wellicht verstandiger om de kozijnen te laten vervangen door nieuwe PVC ramen die meteen voorzien zijn van isolerend glas.

Vraag offertes aan bij PVC raamspecialisten

Tijd voor nieuwe PVC ramen? Vraag bij verschillende PVC raamspecialisten offertes aan om te vergelijken. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten