Zwarte PVC ramen [Van RAL 9005 tot 9011]

PVC ramen in het zwart: je ziet ze steeds meer verschijnen. Het is dan ook een echte trend aan het worden. Zwart oogt heel chique en voorziet je huis van een mooie, moderne uitstraling. Maar is het voor jou huis ook de beste keus?

In deze gids lees je meer over de verschillende tinten zwart waar je uit kunt kiezen voor je PVC ramen.

Vraag gratis offertes aan voor PVC ramen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is zwart eigenlijk?

Strikt wetenschappelijk gezien is zwart geen echte kleur. Kleuren zijn reflecties van licht, in de wetenschap wordt zwart beschouwd als de afwezigheid van licht.

In de natuur kan puur zwart bestaan zonder dat er licht is, denk bijvoorbeeld aan de diepte van een zwart gat.

In het dagelijks leven wordt zwart echter wel degelijk als een kleur beschouwd. Kleuren roepen gevoelens op en dit is bij zwart evengoed het geval.

Overigens is het zwart dat je om je heen ziet, nooit puur zwart, omdat het altijd wel een deel van het licht reflecteert.

Waar staat RAL voor?

Als het gaat om kleuren verf dan heb je eigenlijk altijd te maken met RAL kleuren.

Maar wat is RAL nu eigenlijk?

RAL is een systeem om kleuren in te delen. Dit systeem dateert al uit het jaar 1927 en is in Duitsland ontwikkeld. RAL is een afkorting die staat voor: Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen. Vertaal je dit letterlijk dan staat dit voor het Nationaal Comité voor Levering en Kwaliteitscontrole.

Hoeveel RAL kleuren zijn er?

In het begin was er sprake van 40 standaardkleuren die vielen onder de groep RAL 840. Later vond er een uitbreiding plaats tot wel 213 kleuren die nog steeds in gebruik zijn.

Het voordeel van het RAL systeem is dat je overal waar het systeem wordt toegepast dezelfde kleuren hebt en je op deze manier kleurverschillen kunt voorkomen.

De meest gekozen zwarte RAL kleuren vind je onder het kopje ‘Tinten zwart‘.

Heb jij al een bepaalde kleur op het oog voor je nieuwe kunststof kozijnen? Laat je adviseren door een kunststof kozijnspecialist. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

Wat kosten zwarte PVC ramen?

PVC ramen in het zwart zijn gemiddeld 10% duurder dan de witte variant. Naast standaard zwart kun je ook voor zwarte houtnerf folie op de ramen kiezen.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief montagekosten, btw en de zwarte PVC ramen zelf. HR++ en Triple HR+++ glas zijn tegenwoordig de meest gekozen glassoorten. Deze isoleren zeer goed en brengen je energierekening naar beneden.

Kosten van standaard zwarte PVC ramen

Hieronder de gladde zwarte PVC ramen kosten met HR++ en triple glas.

Type zwarte kozijn HR++ HR+++
Vast zwart kozijn
(1 m²)
€620 €690
Zwart draai / kiepraam
(1 m²)
€712 €790
Zwart valraam
(60 cm x 50 cm)
€460 €510

Kosten van zwarte PVC ramen met houtnerf look

Voor een authentieke uitstraling hieronder de gemiddelde kosten van zwarte PVC ramen met houtlook.

Type zwarte
houtlook kozijnen
HR++ HR+++
Vaste kozijn
(1 m²)
€650 €722
Draai / kiepraam
(1 m²)
€750 €830
Valraam
(60 cm x 50 cm)
€484 €540

Waarom voor PVC ramen in het zwart kiezen?

Zwart zorgt voor een bijzonder effect met een geheel eigen sfeer. Het kan zowel een stoere en industriële uitstraling geven maar het kan ook juist klassiek ogen. Werd het voorheen nog als vrij gedurfd gezien om te kiezen voor zwart, tegenwoordig is het een veel meer voor de hand liggende keuze geworden.

Redenen om voor zwarte ramen te kiezen zijn:

  • Het past goed in de moderne, strakke en industriële look die we tegenwoordig veel om ons heen zien, zowel voor buiten als voor binnen.
  • Zwart is een tijdloze kleur waar je niet snel op uitgekeken raakt.
  • Zwarte ramen zetten de wereld buiten in een soort ‘lijst; . Als je naar buiten kijkt is het alsof je naar een prachtig omlijst schilderij kijkt.
  • Zwart zorgt voor een mooi contrast met andere kleuren. Is de buitenkant van je huis en/of je interieur bijvoorbeeld licht van kleur, dan geeft dit een prachtig contrasterend effect met zwarte PVC ramen.

Kies ook voor zwarte kunststof kozijnen voor buiten. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Wat zijn de voordelen van zwarte PVC ramen?

Wat zijn de nadelen van zwarte PVC ramen?

Zijn er eigenlijk ook redenen om juist niet te kiezen voor zwarte ramen? Eigenlijk is er maar één echt nadeel verbonden aan zwarte PVC ramen:

Donkere kleuren zoals zwart absorberen licht en warmte. Dit zorgt ervoor dat zwarte ramen ‘s zomers erg warm kunnen worden. Door de warmte kunnen de PVC ramen zachter worden en bestaat er kans op ‘werking’.

Hoe voorkom je dat zwarte PVC ramen te warm worden in de zon?

Er bestaan gelukkig wel manieren om ervoor te zorgen dat zwarte PVC ramen niet te warm worden en verkleuren.

Zo zijn er PVC raamprofielen die geschikt zijn om bij donkere kleuren als zwart en antraciet extra verstevigd te worden met een stalen constructie. Daarnaast kunnen de PVC ramen rondom afgedicht worden door middel van dubbele rubbers. Hierdoor wordt eventueel ontstane speling opgevangen.

Tinten zwart

Heb je besloten dat je PVC ramen in een zwarte kleur wilt dan ben je er nog niet helemaal. Net als voor andere kleuren geldt dat ook zwart leverbaar is in meerdere tinten.

Zwart is dus zeker niet gewoon zwart. Wat zijn nu de tinten zwart waar je uit kunt kiezen?

Handig om te weten is dat alle zwarttinten (en wittinten) een RAL-code hebben die ligt tussen de 9000 en 10000.

RAL 9005 Gitzwart

RAL 9005 heeft als benaming gitzwart. Het is de donkerste RAL kleur. Je kiest hiermee voor een diepzwarte tint. RAL 9005 is de kleur zwart waar het meest voor wordt gekozen.

RAL 9005 zwarte PVC ramen

RAL 9004 Signaalzwart

Is RAL 9005 toch net wat teveel zwart naar je smaak, dan kun je kiezen voor 9004 Signaalzwart.

Deze kleur komt in de buurt van RAL 9005 maar kan het beste omschreven worden als net niet helemaal zwart.

RAL 9004 zwarte PVC ramen

RAL 9017 Verkeerszwart

Ook RAL 9017 Verkeerszwart is een veel gekozen kleur die komt uit de RAL Classic collectie. RAL 9017 zit tussen antraciet zwart en gitzwart in.

Het is een goede keuze wanneer je een zwarte kleur wilt die niet helemaal donker zwart is, maar zeker ook niet te licht zoals antraciet.

Vooral in de matte versie is dit een mooie zwarttint die goed tot zijn recht komt bij een industriële look.

RAL 9017 zwarte PVC ramen

RAL 9011 Grafietzwart

RAL 9011 Grafietkleur kun je zien als een zachtere variant van de kleur zwart. Deze zwarttint komt dicht in de buurt van RAL 9004 (Signaalzwart) en RAL 9017 (Verkeerszwart).

De naam van de kleur komt van het materiaal grafiet, dit is een zachte vorm van koolstof.

RAL 9011 grafietzwarte PVC ramen

Tip: Kies je kleur niet vanaf een scherm

Voor alle kleuren die je kiest geldt dat ze op een scherm vaak niet volledig waarheidsgetrouw worden weergegeven.

Voor een eerste indruk is het prima, maar wanneer je een definitieve kleurkeuze wilt maken is het slimmer om gebruik te maken van een fysieke RAL-kleurenwaaier.

Deze kun je bovendien houden waar de kleur gaat komen, zodat je goed kunt kijken hoe dit er onder invloed van licht uit komt te zien. Op deze manier weet je zeker dat de kleur die je kiest ook de kleur is die je in gedachten had.

Zwart of toch antraciet PVC ramen?

Vind je zwart toch een net iets te harde en te donkere kleur voor je PVC ramen?

In dat geval kan antraciet een goed alternatief zijn. Antraciet is net niet helemaal zwart maar komt er wel bij in de buurt. Bovendien heeft antraciet dezelfde chique uitstraling die tegenwoordig zo gewild is als zwart.

Wil je graag een goede combinatie met een aantal lichtere kleuren binnen en buiten je huis? Dan vormt antraciet hier vaak een net wat beter contrast mee.

Zwart of witte PVC ramen?

Vind je het lastig om te kiezen tussen bijvoorbeeld zwarte of witte PVC ramen? Hieronder zetten we van beide kleuren – ter vergelijking – de voordelen op een rijtje:

Voordelen zwarte ramen:

  • Zwart past nagenoeg overal bij: Het kan een bepaalde stijl nog eens extra benadrukken: zowel een moderne, stoere stijl als juist een wat meer klassieke stijl.
  • Zwart zorgt voor een mooi contrast: Is je huis licht van kleur dan zorgt zwart voor een prachtig contrast. Zo vallen je PVC ramen extra op.

Voordelen witte ramen:

  • Wit is een veilige keuze: Met de kleur wit zit je eigenlijk altijd goed. Het past bij elke andere kleur en het zal niet gauw vervelen.
  • Wit oogt ook heel netjes en fris: Wel moet je het af en toe schoonmaken om dit effect te behouden.
  • Wit is voordeliger: Witte PVC ramen zijn de standaard en vaak voordeliger dan kleuren PVC ramen zoals zwart.
  • Daglicht wordt weerkaatst door witte kozijnen: Dit in tegenstelling tot zwarte kozijnen die het licht juist absorberen en daardoor behoorlijk warm kunnen worden.

Offertes aanvragen bij PVC raamspecialisten

Voor welke kleur je uiteindelijk ook kiest, je wilt voor de aanschaf van je PVC ramen uiteraard niet teveel betalen. Door offertes aan te vragen bij verschillende PVC raamspecialisten kun je een goede afweging maken.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan voor PVC ramen.

Vergelijkbare berichten