PVC Ramen En Deuren Met HR-glas

HR++ Glas [7x Voordelen + Kosten]

Door het glas verlies je warmte. Hieronder krijg je een gevoel van tocht in huis en heb je een onnodig hoge energierekening. Kies voor isolerende glas en vervang je oude glas voor HR++ glas.

Maar wat is HR++ glas en hoeveel kost het dan? Lees hieronder meer over dit populaire isolerende hoogrendementsglas.

Vraag offertes aan bij raam specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is HR++ glas?

HR++ glas is isolerend glas met twee glasplaten. Bij de randen van de beglazing zit speciale kit, waardoor het HR++ glas luchtdicht blijft.

De spouwbreedte (ruimte tussen de glasplaten in), coatings en edelgassen zorgen voor de isolerende waarde van HR++.

Hoogrendementsglas wordt ook wel thermopane genoemd.

Voorbeeld van HR++ glas

Edelgas en coating

De coatings en gassen zorgen naast de spouwbreedte voor de isolatiewaarde van HR++.

Edelgas in HR++ glas

Er zijn twee soorten gas die gebruikt worden in hoogrendementsglas; argon en krypton.

Argon: Dit is het meest gebruikte edelgas om HR++ glas beter te laten presteren. Ramen met dit gas zijn voordeliger dan met krypton gas.

Krypton: Dit krypton gas wordt gebruikt bij dunne HR++ glas units. Krypton presteert even goed als argon bij een smalle spouw.

Coatings

Aan de binnenzijde van het glas zit bij HR++ glas een metalen coating. Deze is nagenoeg onzichtbaar en heeft een isolerende werking.

Hoe is HR++ glas opgebouwd?

HR++ glas herkennen

Tussen de glasplaten zit een aluminium strip. Hier staat een code op. Als je HR++ ziet staan, weet je dat het glas hoogrendementsglas is.

HR++ glas herkennen

Hoe dik is HR++?

Gemiddeld heeft HR++ glas unit een dikte van 24 millimeter. Dit is samengesteld uit de buitenste glasplaat, spouw en binnenste glasplaat.

Een voorbeeld van een opbouw van HR++ glas:

6/16/4* (totaal dikte van 26 millimeter)

Bij deze HR++ glas unit is de buitenste glasplaat 6 millimeter dik, de spouw 16 millimeter breed en de binnenste glasplaat millimeter dik.

De * betekent waar de isolerende coating zit. In dit voorbeeld zit de coating op de binnenste glasplaat.

Zoals je ziet wordt de dikte vooral bepaald door de breedte van de spouw.

Minimale spouwbreedte van HR++ glas

Volgens de classificatie mag hoogrendementsglas, HR++ thermopane genoemd worden als onder andere de spouw minimaal 15 millimeter breed is.

Nieuwe ramen

Door de breedte van het HR++ glas is het vaak lastig om dit in oude ramen te plaatsen.

Omdat de ramen niet breed genoeg zijn moeten deze vervangen worden door een (PVC) raamspecialist.

Wat is het gewicht van HR++ glas?

HR++ is zwaarder dan enkel en dubbel glas. HR++ glas weegt gemiddeld 24 kg en enkel glas gemiddeld 10 kg per m².

Hierdoor zijn oude houten, maar ook PVC ramen vaak niet geschikt voor HR++ glas.

De ramn hebben hangwerk nodig die het gewicht kan dragen. Laat een glaszetter of PVC raamspecialist naar je oude ramen kijken.

Zijn deze geschikt voor HR++ glas of zijn er nieuwe ramen nodig? Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Wat zijn de voordelen van HR++ glas?

Dit zijn de redenen waarom je voor HR++ moet kiezen:

  1. Aangenaam warm: Door de isolerende werking wordt het aangenamer warm in huis. Het gevoel van tocht bij het glas verdwijnt.
  2. Energieverbruik: De energieverbruik daalt met HR++ glas door aanzienlijk minder warmteverlies. Door de lagere energieverbruik leg je ook weer minder druk op het klimaat.
  3. Energiekosten gaan omlaag: Door het lagere verbruik bespaar je op je energierekening. Daardoor verdien je HR++ glas ook weer terug.
  4. Waardevermeerdering: Een zuinig en aangenaam warm huis is aantrekkelijker om te kopen.
  5. Subsidiemogelijkheid: Het is mogelijk om subsidie te ontvangen voor isolerend glas zoals HR++ glas.
  6. Geluiddempend: Het geluid van buiten wordt beter gedempt dan enkel glas en luchtgevuld dubbel glas.
  7. Inbraakwerend: Het is lastiger om dubbel glas te breken. Zeker als je veiligheidsglas kiest. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Gelaagd HR++ veiligheidsglas’.

Wat zijn de nadelen van HR++ glas?

Er zijn ook nadelen

  • Prijs: HR++ glas is gemiddeld duurder dan HR en HR+ glas. Maar daar tegenover staat wel een hogere besparing. Met HR++ gaat de energierekening wel verder naar beneden.
  • Condens: Doordat HR++ glas goed isoleert kan er condens op de buitenste glasplaat ontstaan. Dit komt omdat de buitenste glasplaat kouder is dan het binnenste glasplaat. Het condensvocht verdwijnt vanzelf als de buitentemperatuur in de loop van de dag stijgt.

Besparing met HR++

Doordat je energieverbruik lager wordt met nieuwe HR++ glas, bespaar je ook aan energiekosten.

Je bespaart gemiddeld 520 m³ aan gas per jaar met 20 m² aan HR++ glas.

Hiermee bespaar je gemiddeld €425 per jaar. Hier lees je meer over wat je bespaart met hoogrendementsglas.

Wat kost HR++ glas?

Je bent vast benieuwd naar wat HR++ gaat kosten. Hieronder zie je de verschillende kosten inclusief btw, arbeidskosten en het HR++ glas zelf.

Standaard HR++ glas € per m²
18 mm dik (met krypton) €180
24 mm dik (met argon) €150
32 mm dik (met argon) €350
Ander soort HR++ glas € per m²
Geluidwerend €160
Zonwerend €155
Veiligheidsglas €180

Isolatiewaardes

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U. HR++ glas heeft een gemiddelde U-waarde van 1,2.

Ter vergelijking, enkel glas heeft een U-waarde van 5,9 en eerste generatie HR glas 1,9.

Bij de U-waarde geldt; hoe lager hoe beter het glas isoleert.

Soorten HR++ glas

Je hebt standaard HR++ thermopane dat uitstekend isoleert. Maar er bestaan nog andere soorten HR++ glas met aanvullende eigenschappen.

Gelaagd HR++ veiligheidsglas

Is veiligheid een hoge prioriteit? Met gelaagd HR++ glas wordt het lastiger om in te breken en heeft het ‘doorval beveiliging’ als iemand tegen het glas valt.

Bij gelaagd glas zit er een folie tussen de twee op elkaar gedrukte glasplaten waardoor het minder snel breekt.

Bestaat er zonwerend HR++ glas?

Heb je last van de warmte als de zon pal op de ramen staat? Dan is zonwerend HR++ glas een optie. Bij zonwerend glas behoud je het daglicht zonder dat onaangenaam warm wordt tijdens de zonnige dagen.

Door een speciale zonwerende coating wordt de warmte uit de zon geabsorbeerd / weerkaatst en kun je de temperatuur in huis beter regelen.

Heb je airco in huis? Met zonwerend HR++ glas hoeft de airco minder hard te werken, waardoor je energieverbruik naar beneden gaat.

Geluidswerend HR++ glas

Woon je dichtbij een drukke weg of vliegveld? Dan is geluidswerend HR++ glas een goede manier om het geluid te dempen.

Standaard HR++ glas dempt het geluid al een stuk beter dan luchtgevuld dubbel glas en enkel glas.

Maar het kan beter…

Geluidswerend glas bestaat uit een extra brede spouw en een geluidwerende coating. Maar ook de dikte van de glas heeft invloed op de demping. Door te variëren met de dikte van de twee glasplaten wordt de demping verbeterd.

Kies voor standaard, speciaal geluidswerend of zonwerend HR++ glas in nieuwe ramen. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Is HR++ glas met glas-in-lood mogelijk?

Ja, het is mogelijk om glas-in-lood te integreren in HR++ glas. Er zijn twee mogelijkheden:

Isolatie-glas-lood: Bij dit type glas wordt er nieuwe glas-in-lood gecreëerd met HR++ glas. Je haalt helaas niet de isolatiewaarde van standaard HR++ glas.

Bestaande glas-in-lood met voorzetraam: Wil je graag je oude glas-in-lood behouden maar toch isoleren? Dan zijn isolerende voorzetramen de beste optie. Dit is voordeliger dan nieuwe HR++ glas-in-lood laten maken.

Wat zijn de alternatieven voor HR++ glas?

Er zijn ook alternatieven voor HR++ glas…

Triple glas als alternatief

HR+++ glas wint aan terrein. HR+++ is glas met drie glasplaten, een breedte spouw en edelgas. Door de drie glasplaten isoleert deze beglazing een stukje beter dan HR++ glas.

Ondanks de extra voordelen van HR+++ glas wordt toch voor HR++ glas gekozen. Dit komt vooral omdat HR+++ toch wat duurder is dan HR++.

Standaard HR glas of HR+ glas

Ga je van enkel glas naar isolerend glas? Dan is standaard HR glas en HR+ glas al een sterke verbetering. HR en HR+ glas is voordeliger dan HR++.

De investering is lager, maar ook de energiebesparing is lager. Bovendien is erg geen subsidie mogelijk voor HR en HR+ glas. Alleen voor HR++ en HR+++ glas is er subsidie beschikbaar.

Voorzetramen

Is het niet mogelijk om het enkel glas te vervangen? Dan kun je voorzetramen voor enkel glas zetten om het beter isolerend te maken.

Voorzetramen worden vaak gebruikt bij monumentale panden waar er geen brede of PVC ramen met dubbel glas geplaatst mogen worden.

Raamfolie

Met raamfolie kun je luchtgevuld dubbel glas en vooral enkel glas iets beter laten isoleren. Deze glasfolie kun je zelf aanbrengen op glas. Voor enkele tientjes kun je een raampartij voorzien van isolerende raamfolie.

Maar de isolatiewaarde die je behaalt met folie zijn bij lange na niet op het niveau van hoogrendementsglas en zeker niet HR++ glas.

Vraag gratis offertes aan bij glaszetters

Het vervangen van enkel of dubbel glas zorgt voor een lagere energierekening en aangenaam warm huis. Om je ramen nog beter te isoleren is het verstandig om naast het glas ook je bestaande ramen te vervangen met PVC ramen. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Wil je alleen je glas vervangen met HR++ glas? Dan is dit ook een goede investering en een sterke verbetering ten opzichte van oud glas. Vraag nu offertes aan.

Vraag offertes aan bij raam specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd