Wanneer Moet Ik Mijn Ramen Vervangen: Hout En PVC

Zit je te bibberen op de bank en wil je graag je huis verduurzamen. Dan is tijd om je ramen te onderzoeken of ze nog aan de huidige standaard voldoen.

Maar wanneer zijn houten of PVC ramen echt aan vervanging toe?

Lees onze checklist “wanneer ramen vervangen” en bepaal of je ramen aan vervanging toe zijn.

Vraag gratis offertes aan voor PVC ramen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wanneer houten ramen vervangen?

Houten ramen gaan tot wel 75 jaar mee. Ze vragen wel veel onderhoud: gemiddeld moeten houten ramen om de 5 jaar geschilderd worden.

Maar wanneer kan ik mijn houten ramen het beste vervangen dan?

1. Houtrot

Bij houtrot zitten er zachte plekken of barsten in het schilderwerk.

Duw je hier met een schroevendraaier of sleutel in, dan veert het hout mee. De kans is groot dat je hier te maken hebt met houtrot.

Houtrot in de houten kozijnen

2. Enkel glas

Ramen met enkel glas zijn een goede reden om naar nieuwe ramen met isolerend glas uit te kijken. Houten ramen met enkel glas isoleren vaak niet voldoende waardoor er veel warmteverlies plaatsvindt.

Enkel glas vervangen voor isolerend glas en kunststof kozijnen

3. Inbraakgevoelig

Als je ramen gebreken vertonen zoals houtrot of oud hang- en sluitwerk is het makkelijker om in te breken.

4. Nieuw glas past niet in bestaande houten ramen

Wil je graag nieuw hoogrendementsglas in je ramen? Dan moeten je bestaande ramen hiervoor wel geschikt zijn. De meeste mensen kiezen voor HR++ glas. Dit is glas dat goed isoleert en relatief voordelig is.

Maar dit HR++ glas kan door het gewicht en breedte past vaak niet in oude houten ramen.

Tijd dus om je ramen te vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Wanneer PVC ramen vervangen?

PVC ramen hebben een levensduur van 50 tot wel 75 jaar. Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit en het keurmerk. Een voordeel van PVC ramen is dat ze geen onderhoud vragen.

1. Veroudert hang- en sluitwerk

Oude PVC ramen voldoen mogelijk niet aan de moderne beveiligingseisen: het profiel sluit mogelijk niet meer goed aan en de versteviging laat te wensen over. Met veroudert hang- en sluitwerk wordt het makkelijker om in te breken en ontstaat er warmteverlies.

Twee dingen die je wilt voorkomen, toch?

2. Verkleuringen

Oude PVC ramen kunnen door de zon zijn verkleurd. Het ziet er niet netjes uit en ontsiert je gevel. Bij oude PVC ramen van matige kwaliteit zitten weekmakers die door zonlicht verkleuren. Die verkleuring kan optreden na ongeveer 15 jaar.

Verkleurde PVC ramen isoleren vaak ook niet goed genoeg meer. De nieuwere generatie PVC ramen hebben veel betere isolatiewaarde waardoor er minder warmte uit huis verdwijnt.

Ramen vervangen of schilderen?

Je kunt PVC ramen schilderen als de profielen zijn verkleurd. Maar het resultaat is nooit zo mooi als vervangen. Het kost overigens ook veel tijd en relatief veel geld als je het laat doen.

Het is slimmer om voor nieuwe ramen met hoogrendementsglas te kiezen. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Nieuwe uitstraling

Een minder rationele reden om je houten of PVC ramen te willen vervangen is omdat je simpelweg bent uitgekeken op de stijl. Het is wel verstandig om je ramen pas na een flink aantal jaren te vervangen omdat het toch een flinke investering is. Maar nieuwe ramen geven niet alleen een nieuwe aanblik, het isoleert ook beter en HR glas past er in.

Kies voor PVC ramen met HR glas

Gemiddeld verdwijnt 15% van de gestookte warmte via ramen en deuren. Zonde, want dit brengt een hogere energierekening met zich mee. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om de woning beter te isoleren.

PVC ramen hebben een hoge isolatiewaarde.

Combineer dit met HR glas (isolatieglas) en haal het beste uit de woning.

De isolatiewaarde van glas en ramen wordt uitgedrukt in U. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,9 en standaard dubbel glas 2,8.

HR++ heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 1,2.

De regel is: hoe lager de U-waarde hoe beter het isoleert. Je ziet al het grote verschil tussen enkel glas en HR++ glas.

Gemiddeld heeft een PVC ramen een U-waarde van gemiddeld 1,1.

Tijd dus om je oude glas te vervangen.

Soorten HR glas

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. Zo heb je:

HR glas: coating op het glas zorgt voor de isolerende werking,
HR+ glas: naast de coating zit er een edelgas tussen de glasplaten waardoor het beter isoleert.
HR++ glas: heeft naast de coating en edelgas ook een bredere spouw (ruimte tussen de glasplaten) waardoor het nog beter isoleert.
HR+++ glas: heeft drie glasplaten waardoor je nog minder hoeft te stoken. Deze heeft een zeer lage U-waarde van gemiddeld maar 0,6.

Lees hier meer over verschillende type HR glas.

Voordelen van PVC ramen

Zo nu weet meer wanneer je voor nieuwe ramen moet kiezen. Nog niet helemaal overtuigd? Hieronder vind je de voordelen van PVC ramen nog even op een rij.

Ontdek de voordelen van PVC ramen:

Hier vind je nog meer voordelen van PVC ramen.

Vakkundige plaatsing van PVC ramen

Zelf ramen plaatsen of uitbesteden? Het plaatsen van PVC ramen is geen eenvoudige klus.

Verkeerd geplaatste ramen brengen warmteverlies, tocht in huis en een hoger risico op inbraak met zich mee. Kies daarom altijd voor het laten plaatsen van ramen .

De vakman neemt de maten zorgvuldig op en bestelt de gewenste materialen. Bij het uitbesteden ben je altijd verzekerd van de beste plaatsing en afwerking. Bovendien ontvang je garantie op de werkzaamheden.

Offertes aanvragen

Wil je de exacte prijs van kozijnen inclusief plaatsen weten? Vraag direct offertes aan bij kozijnspecialisten. Dit is vrijblijvend en gratis

Vergelijkbare berichten