PVC Valraam (Veilig Ventileren)

PVC ramen heb je in vele soorten en maten. Een PVC valraam – ook wel kiepraam genoemd – is een handig raam met kiepfunctie. Je treft valramen veel aan in kleinere ruimtes waar een goede ventilatie nodig is, zoals het toilet, de badkamer of een keuken.

In deze gids lees je onder andere wat een valraam nu precies is, wat de voor- en nadelen zijn en welke combinaties er mogelijk zijn met andere ramen.

Vraag gratis offertes aan voor PVC ramen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een PVC valraam?

Een (PVC) valraam is een raam dat alleen naar binnen kan kiepen/vallen. Hierbij maakt het raam een ‘vallende’ beweging.

Hoe werkt een valraam?

  • Een valraam kan nooit naar buiten kiepen, want dit zou betekenen dat er water naar binnen kan komen.
  • De hendel om het valraam te openen zit aan de bovenkant (en soms aan de zijkant) van het kozijn.
  • Het verschil met een draaivalraam (draai/kiepraam) is dat een valraam niet kan draaien, maar alleen kan kiepen, terwijl een draaivalraam dit wel allebei kan.
  • Valramen zijn zowel in kleine als in grotere formaten verkrijgbaar.

Wat is een PVC valraam?

Wat is het verschil met een uitzetraam?

Valramen en uitzetramen lijken veel op elkaar. Het verschil is alleen dat een uitzetraam een naar buiten draaiend raam is en een valraam een naar binnen draaiend raam.

Wat is het verschil tussen een PVC valraam en uitzetraam?

Op de foto hierboven zie je het valraam links en het uitzetraam rechts.

Bij uitzetramen zit de hendel aan de onderkant van het kozijn, bij een valraam juist aan de bovenkant (en in sommige gevallen aan de zijkant).

Ook uitzetramen tref je veel aan in kleinere kozijnen en dienen voor een goede ventilatie in een woning.

Interesse in een valraam of uitzetraam bij het vervangen van je PVC ramen? Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Wat zijn de voordelen van (PVC) valramen?

De aanschaf van een valraam levert de volgende voordelen op:

Inbraakwerend: Doordat het raam naar binnen toe open kiept, is het lastiger voor inbrekers om het te forceren. Wel zijn er wat maatregelen nodig om dit raam optimaal tegen inbraak te beschermen, welke dit zijn lees je onder het kopje ‘Wat zijn de nadelen van valramen’.

Gemakkelijk in gebruik: Een valraam kun je snel en gemakkelijk met één beweging openen zodat het geschikt is om een ruimte snel te ventileren.

Zeer geschikt voor kleine ruimtes: Een valraam is een goede oplossing voor kleine ruimtes zoals een badkamer of een toilet waarbij ventilatie belangrijk is.

Makkelijk te plaatsen: Het valraam is gemakkelijk te monteren, het kan rechtstreeks in de kozijnen geplaatst worden. Hier is geen raamconstructie voor nodig omdat het hang- en sluitwerk al is voorgemonteerd.

Kies je voor een PVC valraam dan komen hier nog een aantal voordelen bij:

Lange levensduur: PVC valramen gaan lang mee, ze hebben een gemiddelde levensduur van tussen de 50 en 75 jaar.

Onderhoudsarm materiaal: PVC heeft geen schilderwerk of ander onderhoud nodig. Af en toe een schoonmaakbeurt is alles wat het nodig heeft.

Goed isolerend: PVC valramen zijn (wanneer ze gesloten zijn) goed isolerend.

Kies ook voor voordelen van PVC ramen. Vraag hier gratis offertes aan.

Wat zijn de nadelen van valramen?

Er is eigenlijk één nadeel te noemen bij valramen en dat is dat je ze net als andere ramen die open kunnen wel goed moet beveiligen tegen inbraak.

Valramen zijn doordat ze naar binnen toe open vallen voor inbrekers wel lastiger om in te breken. Toch is het slim om met een aantal aanpassingen te zorgen dat het risico op inbraak beperkt wordt:

  • Kies voor een valraam met goedgekeurde scharnieren of dievenklauwen.
  • Je kunt daarnaast het valraam vergrendelen, op zo’n manier dat het raam wel op een kier kan maar dat er niet kan worden ingebroken.
  • Een andere mogelijkheid is een goedgekeurde doorklimbeveiliging. Dit is een raamstang die zorgt dat de opening van het raam zo klein is dat er geen mensen tussen door kunnen.

Valraam of draaikiepraam?

Behalve voor een valraam kun je ook kiezen voor een draaikiepraam. Ook een draaikiepraam opent naar binnen maar deze biedt omdat er zowel scharnieren in de onderstijl als in de zijstijl van het kozijn zitten, meer mogelijkheden om een raam te openen:

  • Draaistand: Het raam draait naar binnen.
  • Kiepstand: De bovenzijde van het raam valt naar binnen.

De draaistand van een draaikiepraam geeft de mogelijkheid om het raam veel wijder open te zetten om te luchten. Bij een valraam kan het raam maar beperkt open.

Verschil tussen valraam en draaikiepraam

Welke soorten valramen zijn er?

Bij valramen zijn er verschillende mogelijkheden voor combinatie met andere ramen.

Valraam boven vast kozijn

Dit type raam wordt ook wel een vast raam met bovenlicht genoemd. Je treft deze ramen met een verdiept profiel vaak aan bij de wat oudere en/of de wat meer klassieke huizen.

Deze combinatie is er tegenwoordig ook in een PVC uitvoering.

Hierbij is het onderste gedeelte een vast raam en het kleinere bovenste deel een valraam.

Valraam boven draai/kiepraam

Ook dit is een wat klassiek ogende uitvoering. In plaats van een vast raam aan de onderzijde, zit hier een draai/kiepraam, zodat ook dit onderste raam open kan.

Het bovenste deel bestaat dan weer uit een valraam.

Kies voor hoogrendementsglas in je valraam

Schaf je een nieuw PVC valraam aan dan is het verstandig om gelijk ook te kiezen voor hoogrendementsglas voor een optimale isolatie.

Hoogrendementsglas is verkrijgbaar in verschillende soorten:

HR++ glas: Dit is isolerend dubbelglas dat bestaat uit twee glasplaten waarbij de ruimte ertussen is gevuld met edelgas. Dit zorgt voor een uitstekende isolatie.

HR+++ glas of triple glas: Dit is driedubbel glas wat zorgt voor een nog beter isolerende werking. Momenteel is het dan ook het best isolerende glas wat er verkrijgbaar is (en daarmee ook het duurste).

HR+++ glas bevat namelijk drie glasplaten waarbij de ruimtes tussen de glasbladen ook weer gevuld zijn met een edelgas.

Laat meteen alle kozijnen vervangen

Schaf je één of meer PVC valramen aan dan is dit een goed moment om ook even te kijken naar de staat van de andere kozijnen.

Zijn deze (bijna) aan vervanging toe dan is het over het algemeen verstandig om gelijk al deze kozijnen te vervangen door kunststof exemplaren. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC raamspecialisten.

Het vervangen van alle kozijnen is uiteraard wel even een grotere uitgave in één keer, maar je bent uiteindelijk wel goedkoper uit dan wanneer je alle kozijnen in gedeeltes laat vervangen. Dit komt omdat je kwantumkorting krijgt bij de aanschaf van meerdere kozijnen.

Ook bespaar je op de voorrijkosten wanneer je alles gelijk in één keer laat doen.

Offertes aanvragen bij PVC raamspecialisten

Ga je PVC ramen aanschaffen? Laat je goed adviseren en denk goed na over wat je wilt. PVC ramen gaan tenslotte lang mee.

Vraag hieronder bij meerdere PVC raamspecialisten gratis offertes aan, zo voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is voor de aanschaf van PVC ramen.

Vergelijkbare berichten