Aluminium of PVC ramen {(Prijs)verschillen + Overeenkomsten}

Benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten tussen aluminium en PVC ramen? Lees dan hieronder verder.

Vraag gratis offertes aan voor PVC ramen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn PVC ramen?

PVC ramen zijn naast hout het meest populair. Dit komt doordat het weinig onderhoud vraagt en relatief voordelig is. Hier lees je meer over onder het kopje ‘1. Wat zijn de prijsverschillen tussen aluminium en PVC ramen?

Voorbeeld van binnenzijde PVC raam

Wat zijn aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen zijn vaak ramen met dunne profielen. Aluminium komt vaak in het zwart en passen bij moderne stijlen en retro stijlen.

Aluminium is een metaalsoort dat licht van gewicht is en veel voorkomt in de natuur, waardoor een redelijk duurzaam materiaal is.

Aluminium kozijnen voorbeeld

Wat zijn de verschillen tussen alu en PVC ramen?

Maar nu meer over de verschillen tussen de twee kozijnmaterialen.

1. Wat zijn de prijsverschillen tussen aluminium en PVC ramen?

Om met de PVC of alu deur in huis te vallen. PVC ramen zijn voordeliger dan aluminium kozijnen.

Wat is het verschil in kosten tussen aluminium en PVC ramen?

Om even een snelle vergelijking te maken, hieronder een vast kozijn van 1 m² met standaard HR++ glas, inclusief btw en montage.

  • PVC ramen €525
  • Aluminum kozijnen €650

Het gemiddelde prijsverschil is dus €125 per m², of te wel grofweg 25%.

Benieuwd naar wat het kost om de kozijnen van je woning te laten vervangen? Vraag hier gratis offertes aan.

2. Levensduur

Het goede nieuws is, is dat beide materialen lang meegaan.

  • PVC ramen: Bij goed onderhoud gaan PVC ramen 50+ jaar mee.
  • Aluminium kozijnen: Bij gedegen onderhoud gaan alu kozijnen 40+ jaar mee.

Vooral het hang-en-sluitwerk is belangrijk om goed te onderhouden om de levensduur zoveel mogelijk te verlengen. Dit geldt dus voor beide materialen.

3. Dikte

De dikte van de profielen zijn verschillend. PVC ramen hebben gemiddeld dikkere profielen dan aluminium kozijnen.

4. Glasoppervlakte

Aluminium kozijnen zijn sterker, zo is het mogelijk om grotere glasoppervlakte te plaatsen zonder dat het gaat kromtrekken.

5. Isolatie

PVC en aluminium hebben van nature niet dezelfde isolatiewaarde.

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Bij glas en kozijnen wordt de isolatiewaarde uitgedrukt in U. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het isoleert. Over de U-waarde lees je hier meer.

  • Isolerende PVC ramen: PVC ramen hebben een gemiddelde U-waarde van 1,8. Dit is alleen het frame en niet het glas. De isolerende werking van PVC ramen wordt bepaald door de isolatiekamers en de eventuele vulling (schuim) in die kamers. Heel simpel gezegd: hoe meer kamers, hoe beter de isolatie.
  • Isolerende PVC ramen: Moderne aluminium kozijnen hebben een gemiddelde U-waarde 2,1. Om die relatief lage U-waarde te krijgen zitten er in de aluminium profielen van het kozijn thermische onderbrekingen van strips of vulling. Van nature geleid aluminium juist zeer goed, iets dat je niet wilt hebben bij je kozijnen. Alu heeft zonder onderbreking maar liefst een U-waarde van 6 of hoger. Dit is meer dan enkel glas bijvoorbeeld.

Met de juiste aanpassingen verschillen de U-waarde tussen de twee niet gigantisch, met gemiddeld 1,8 voor PVC profielen en 2,1 voor aluminium. Maar toch isoleren PVC ramen dus wel (iets) beter.

Daarnaast zorgt het glas voor een groot deel van de isolatiewaarde. Kies je bijvoorbeeld voor HR+++ glas (dat beter isoleert dan HR++ glas) in aluminimum en je vergelijkt dit met PVC ramen met HR++ glas dan kan het totale aluminium raam (inclusief HR+++) wel eens beter presteren. Hier kom je meer te weten over verschillende soorten HR-glas.

Op zoek naar isolerende kozijnen? Vraag hier gratis offertes aan om te vergelijken.

Wat zijn de overeenkomsten tussen aluminium en PVC ramen?

Naast de verschillen zijn er ook nog flink wat overeenkomsten (wat natuurlijk de keuze niet makkelijker maakt).

1. Onderhoud

Het onderhoud van beide materialen is relatief eenvoudig. Je moet periodiek de ramen schoonmaken en het hang-en-sluitwerk nalopen en oliën. Houten kozijnen moet je om de 5 jaar gemiddeld schilderen. Ook kan er door vocht, houtrot ontstaan. Hier heb je geen last van bij alu en PVC ramen.

2. Kleuren

Je kunt zowel aluminium als PVC ramen in vele kleuren krijgen. Zo kun je bij PVC ramen kiezen voor bijvoorbeeld een houtlook en bij aluminium voor een matte steellook in antraciet. Er zijn veel RAL kleur waaruit je kunt kiezen met verschillende finishes.

3. Wrappen

Ben je na een tijdje uitgekeken op de kleur en finish van de kozijnen? Dan kun je zowel PVC als alu kozijnen laten wrappen. Dit is voordeliger dan nieuwe kozijnen en het verhult snel de beschadigingen en weersinvloeden.

4. Recyclebaar

Zowel PVC als aluminium zijn te recyclen. Er zijn voor beide materialen echte recycle industrieën ontstaan waarbij oude kozijnen worden gebruikt om nieuwe kozijnen mee te fabriceren.

5. Inbraakwerend

Beide soorten kozijnen zijn inbraakwerend. Aluminium is zeer sterk materiaal en lastig om open te breken. PVC ramen zijn van binnen versterkt met metaal, wat het inbraakwerend maakt.

Om kozijnen inbraakwerend te maken is het hang-en-sluitwerk belangrijk.

Conclusie

Wanneer voor welk materiaal kiezen?

  • Aluminium: Als je grote glasoppervlaktes wil met strakke uitstraling en het budget is minder belangrijk, kies dan voor aluminium kozijnen met HR-glas.
  • PVC: Wil je betaalbare kozijnen die weinig onderhoud nodig hebben en eventueel een houtlook kunt geven, kies dan voor PVC ramen met HR-glas.

Offertes aanvragen

Interesse in nieuwe kozijnen? Vraag hieronder gratis offertes aan om kozijnspecialisten te vergelijken. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten