Volledig Elektrische Warmtepomp [Kosten – 9 Voordelen]

Met een elektrische warmtepomp kies je voor een energiezuinige manier verwarmen dat helemaal gasloos is. Beter voor je portemonnee en goed voorbereid op de toekomst.

In deze gids kun je meer lezen over de volledig elektrische warmtepompen.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp is een warmtepomp die werkt op elektriciteit.

Deze warmtepompen kom je ook tegen onder de naam all-electric-, volledige- of stand-alone warmtepomp.

Maar met al die benamingen wordt hetzelfde bedoeld: een warmtepomp die alleen elektriciteit en warmte uit de buitenlucht, de bodem of het (grond)water gebruikt om een huis mee te verwarmen.

In tegenstelling tot bij een hybride systeem is er geen ondersteuning van een HR-ketel voor het verwarmen van het huis, en is het een volledig gasloze manier van stoken.

Met een all-electrice warmtepomp kun je per jaar gemiddeld €525 besparen.

Wat zijn elektrische warmtepompen?

Alle warmtepomp merken, zoals Daikin, Remeha, Mitsubishi, Nefit Bosch, Inventum en ATAG bieden volledig elektrische warmtepompen. Hier vind je een uitgebreid overzicht van de beste warmtepomp merken.

Wat kost een all-electric warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp komt in verschillende soorten en ook prijzen. Over de verschillende soorten all-electric lees je meer onder het kopje ‘Welke soorten all-electric warmtepompen zijn er?‘. Ook speelt de premie in 2025 een rol bij de uiteindelijke kosten.

Je ontvangt bij een lage inkomen een hoger premiebedrag, dan bij een hoge en middeninkomens. Hier lees je meer over de inkomensgrens.

Hieronder zie je de premies voor warmtepompen bij hoge / middeninkomens en lage inkomens.

Kosten voor lage inkomens

Hieronder zie je de gemiddelde kosten (exclusief premie, maar inclusief installatie) en de kosten (inclusief premie, btw en installatie) voor lage inkomens.

Type warmtepomp Kosten
(excl. premie)
Premie
(Laag inkomen)
Kosten
(Laag inkomen)
(incl. aftrek premie)
Lucht/water warmtepomp
(all-electric / standalone)
€8.500 €4.800 €3.700
Grond/water warmtepomp
(zonder boring)
€15.000 €6.400 €8.600
Water/water warmtepomp
(zonder boring)
€18.000 €6.400 €11.600

Kosten voor hoge / middeninkomens

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen (exclusief premie, maar inclusief installatie) en de kosten (inclusief premie en installatie) voor hoge en middeninkomens.

Type warmtepomp Kosten
(excl. premie)
Premie
(Hoog / middeninkomen)
Kosten
(Hoog / middeninkomen)
(incl. premie)
Lucht/water warmtepomp
(all-electric / standalone)
€8.500 €3.000 €5.500
Grond/water warmtepomp
(zonder boring)
€15.000 €4.000 €11.000
Water/water warmtepomp
(zonder boring)
€18.000 €4.000 €14.000

Wat zijn de voorwaarden voor een all-electric warmtepomp?

Om het meeste voordeel te halen uit een all-electric warmtepomp is het belangrijk dat je huis aan enkele voorwaarden voldoet.

1. Genoeg ruimte

Er is ruimte nodig om een volledig elektrische warmtepomp te kunnen plaatsen. Warmtepompen zijn iets groter dan de gemiddelde HR-condensatieketel en een warmtepompboiler of buffervat neemt ook nog ruimte in. Voor een buitenunit moet er buiten natuurlijk ook voldoende plaats zijn.

2. Isolatie

Isolatie is een belangrijke factor die bepaalt of de warmtepomp efficiënt werkt. Zonder goede isolatie is investeren in een warmtepomp weggegooid geld.

Als de vloer, de spouwmuur en het dak goed zijn geïsoleerd en het hele huis voorzien is van HR++ glas of triple glas dan is de isolatie voldoende. Je kunt ook kijken naar het bouwjaar of het energieprestatiecertificaat. De meeste huizen die gebouwd zijn na 1995 of met energielabel B zijn in de meeste gevallen geschikt voor een warmtepomp.

3. Type verwarming (LTV of HTV)

Een huis kan op twee verschillende manieren verwarmd worden.

Hoog temperatuur: Normale HR-ketels leveren water met een temperatuur van rond de 80 °C graden, dit noemen we hoog temperatuur verwarming.

Laag temperatuur: Verwarmen via een warmtepomp is een vorm van laag temperatuur verwarming. De temperatuur van het water ligt rond de 50°C graden.

Om hiermee een heel huis te kunnen verwarmen moet de warmte goed verspreid worden over de ruimte en is er een groter oppervlak nodig om de warmte aan af te geven.

Daarom werkt een warmtepomp het beste met vloerverwarming en speciale radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming (LTV radiatoren).

Kies voor een warmtepompsysteem dat bij je past. Vraag advies aan warmtepomp specialisten. Vraag hier gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan. 

Welke soorten all-electric warmtepompen zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten warmtepompen. Hieronder vind je ze op een rij.

Lucht/water warmtepomp

Een elektrische lucht/water warmtepomp gebruikt buitenlucht en maakt daarmee warmte voor in het cv-systeem. Lucht/water warmtepompen met een ingebouwde boiler kunnen ook warm tapwater verzorgen.

Wat is een lucht-water all-electric warmtepomp

Grond/water warmtepomp

De grond/water warmtepomp haalt warmte uit de bodem en gebruikt dit als warmtebron om je huis verder mee te verwarmen. Grond/water warmtepompen worden voornamelijk toegepast bij nieuwbouwhuizen vanwege de ruimte die ervoor nodig is.

Elektrische grond-water warmtepomp

Water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp wordt er warmte uit het grondwater of uit oppervlaktewater gepompt en omgezet in bruikbare warmte. De temperatuur van water is over het algemeen vrij constant. Daarom heeft dit type warmtepomp het hoogste rendement.

Ook een water/water warmtepomp is lastiger te installeren in een bestaande woning, en wordt meestal bij nieuwbouw geplaatst.

Water/water combi warmtepomp

Standalone all-electric warmtepomp of hybride warmtepomp?

Omdat je geen vloerverwarming hebt, je huis onvoldoende is geïsoleerd, de aanschafkosten te hoog zijn of vanwege ruimtegebrek. Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom een all-electric warmtepomp niet altijd mogelijk is.

In die gevallen is een hybride warmtepomp een goed alternatief.

Dit is een type warmtepomp die wordt gecombineerd met een HR-condensatieketel om zo het hele huis voldoende te kunnen verwarmen.

In de basis zorgt de warmtepomp voor de warmte en in koudere perioden springt de HR-condensatieketel bij. Zo ben je altijd verzekerd van een efficiënt werkende en energiezuinige verwarming.

Wat zijn de voordelen van een volledig elektrische warmtepomp?

Waar zou je kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp…

1. Goed voor je portemonnee: Door het hoge rendement van elektrische warmtepompen kun je jaarlijks een flink bedrag besparen (€600 gemiddeld).

2. Gasloos is de toekomst: Door nu te investeren in een warmtepomp ben je helemaal klaar voor een gasloze toekomst.

3. Het is veiliger: Verwarmen met elektriciteit is veiliger dan op gas.

4. Je huis wordt meer waard: Huizen met een warmtepomp krijgen gemiddeld een hoger energielabel. Zo wordt je huis indirect meer waard.

5. Milieuvriendelijk: Een hoog rendement gecombineerd met laag energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot.

6. Gelijkmatige verwarming: Een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming is een constante en gelijkmatige manier van verwarmen.

7. Koelen: Met de meeste warmtepompen kun je in de zomer het huis ook koelen.

8. Premie in 2024?: In veel gevallen kun je premie krijgen voor het laten plaatsen van een warmtepomp. Er zijn wel enkele eisen waar je aan moet voldoen.

9. Combineren met zonnepanelen: Wek je op meerdere momenten meer stroom op met je zonnepanelen dan je gebruikt? Dan kun je het overschot indirect gebruiken om je warmtepomp te laten draaien.

Zijn er warmtepompen die op gas werken?

Ja, er zijn warmtepompen die op gas werken. Die heb je in twee uitvoeringen: een gasabsorptiewarmtepomp en een gasmotorgedreven warmtepomp.

Gas warmtepomp wordt praktisch nooit toegepast in woonhuizen, maar enkel in gebouwen. Een belangrijke reden waarom juist veel mensen voor een warmtepomp kiezen, is om zonder gas het huis te kunnen verwarmen en zo op de stijgende gasprijzen te besparen.

Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Alle elektrische warmtepompen gebruiken warmte uit de omgeving om warmte mee te maken. Die warmte kan uit de lucht worden gehaald of uit de bodem.

Verder ziet het proces er als volgt uit:

  1. De warmte komt in aanraking met een koudemiddel en zorgt ervoor dat dit verdampt
  2. Dit wordt naar een compressor geleid waar de temperatuur verder wordt opgevoerd
  3. De warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem
  4. Hierna begint het proces opnieuw: door de druk te verlagen koelt de vloeistof snel af en kan het opnieuw gebruikt worden.

Uitgebreide informatie over de werking van een warmtepomp lees je hier meer.

Hoe zit het met warm tapwater?

Een elektrische warmtepomp is een solo verwarmingsapparaat die als functie heeft het maken van warm water voor het centrale verwarmingssysteem.

Voor het overige warme water dat bijvoorbeeld in de keuken of badkamer wordt gebruikt is een andere oplossing nodig zoals een buffervat, warmtepompboiler of een HR-condensatieketel op gas.

Buffervat

Door een elektrische warmtepomp te combineren met een hygiëne buffervat zorgt de warmtepomp indirect voor warm tapwater. In een buffervat wordt water opgeslagen en verwarmd tot 60 °C graden (een temperatuur waarbij alle bacteriën worden gedood en het water veilig is voor gebruik).

Warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler maak je op een energiezuinige manier warm tapwater. De werking van een warmtepompboiler is vergelijkbaar aan die van een ventilatielucht/water of lucht/water warmtepomp. Er wordt gebruik gemaakt van omgevings- of ventilatielucht om het water mee te verwarmen.

HR-condensatieketel

De hoogrendementsketel is veelgebruikt en populair. Combiketels komen het meest voor en kunnen ook warm tapwater leveren.

Als er geen warmtepompboiler wordt geïnstalleerd zorgt een HR-condensatieketel vaak voor het warmte tapwater.

Combi warmtepomp

Naast de losse warmtepompboiler naast de solo all-electric warmtepomp bestaan er ook combi warmtepompen. Hierbij zorgt de combi warmtepomp voor zowel warm cv-water als veilig warm tapwater (via een ingebouwde warmtepompboilervat).

Combi warmtepompen zijn (nog) niet populair en wordt er eerder gekozen voor een solo warmtepomp (cv-water) met losse boiler (tapwater).

Vraag advies aan de warmtepomp specialist over welke warmtepompsysteem er bij je verbruik en huis past? Vraag hier gratis offertes aan.

Wat verbruikt een volledig elektrische warmtepomp gemiddeld?

Het verbruik van een elektrische warmtepomp is van verschillende factoren afhankelijk:

  • Isolatiewaarde
  • Type warmtepomp
  • Warmtevraag (hoe warm jij het wil hebben in huis)

De gemiddelde verbruik van een elektrische warmtepomp ligt tussen de 4 en 6 COP. Hoe hoger de COP hoe hoger het rendement.

De COP is een momentopname van het verbruik en opbrengst. Voor een realistischer beeld heb je de SCOP nodig.

COP: Coefficient of performance, geeft aan hoeveel elektriciteit er nodig is om warmte op te wekken. Bij een COP van 5, heb je 1 kWh aan elektriciteit nodig om 5 delen warmte op te wekken. De winst is dus 4 delen aan warmte.

Ter vergelijking: Een gasgestookte HR-ketel heeft een COP van tussen de 0,9 en 1,1 (in gunstige geval).

SCOP: De SCOP, of te wel seasonal coefficient of performance geeft de gemiddelde COP aan over een jaar. Omdat de COP in de winter lager is dan in de zomer, geeft het gemiddelde over een jaar een realistischer beeld.

Wat verbruikt een all-electric warmtepomp gemiddeld aan kWh?

Je elektriciteitsverbruik met een volledig elektrische warmtepomp gaat gemiddeld omhoog met 3060 kWh per jaar.

Het is slim om een all-electric warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Je hebt ongeveer 8 zonnepanelen nodig van 350 Wp om het verbruik van de warmtepomp te dekken.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Heb je besloten om over te stappen op een warmtepomp? Vraag advies aan warmtepomp specialisten om je te laten adviseren over het juiste warmtepomp systeem voor jouw situatie.

Vergelijk nú gratis offertes van warmtepomp specialisten.

Vergelijkbare berichten