Warmtepomp

Elektrische Warmtepomp

Met een elektrische warmtepomp kies je voor een energiezuinige en duurzame manier van verwarmen. Beter voor je portemonnee, het milieu en je bent goed voorbereid op de toekomst.

In dit artikel kun je meer lezen over elektrische warmtepompen.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?

Ontvang offertes van erkende warmtepomp specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag warmtepomp offertes aan ▸
✓ Gratis en vrijblijvend

Wat is een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp is een warmtepomp die werkt op elektriciteit.

Deze warmtepompen kom je ook tegen onder de naam all-electric-, volledige- of stand-alone warmtepomp.

Maar met al die benamingen wordt hetzelfde bedoeld: een warmtepomp die alleen elektriciteit en warmte uit de buitenlucht, de bodem of het (grond)water gebruikt om een huis mee te verwarmen.

In tegenstelling tot bij een hybride systeem is er geen ondersteuning van een cv-ketel nodig en is het een volledig gasloze en daarmee duurzame manier van verwarmen.

Door het hoge rendement kun je per jaar gemiddeld een bedrag van tot wel € 600,- besparen.

Wat zijn de voorwaarden voor een all-electric warmtepomp?

Om het meeste voordeel te halen uit een all-electric warmtepomp is het belangrijk dat je huis aan enkele voorwaarden voldoet.

1. Genoeg ruimte

Er is ruimte nodig om een volledig elektrische warmtepomp te kunnen plaatsen. Warmtepompen zijn iets groter dan de gemiddelde cv-ketel en een warmtepompboiler of buffervat neemt ook nog ruimte in. Voor een buitenunit moet er buiten natuurlijk ook voldoende plaats zijn.

2. Isolatie

Isolatie is een belangrijke factor die bepaalt of de warmtepomp efficiënt werkt. Zonder goede isolatie is investeren in een warmtepomp weggegooid geld.

Als de vloer, de spouwmuur en het dak goed zijn geïsoleerd en het hele huis voorzien is van HR++ glas dan is de isolatie voldoende. Je kunt ook kijken naar het bouwjaar of het energielabel. De meeste huizen die gebouwd zijn na 1995 of met energielabel B zijn in de meeste gevallen geschikt voor een warmtepomp.

3. Type verwarming (LTV of HTV)

Een huis kan op twee verschillende manieren verwarmd worden.

Hoog temperatuur: Normale cv-ketels leveren water met een temperatuur van rond de 80 °C graden, dit noemen we hoog temperatuur verwarming.

Laag temperatuur: Verwarmen via een warmtepomp is een vorm van laag temperatuur verwarming. De temperatuur van het water ligt rond de 50°C graden.

Om hiermee een heel huis te kunnen verwarmen moet de warmte goed verspreid worden over de ruimte en is er een groter oppervlak nodig om de warmte aan af te geven.

Daarom werkt een warmtepomp het beste met vloerverwarming en speciale radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming (LTV radiatoren).

Welke soorten all-electric warmtepompen zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten warmtepompen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Lucht/water warmtepomp

Een elektrische lucht/water warmtepomp gebruikt buitenlucht en maakt daarmee warmte voor in het cv-systeem. Lucht/water warmtepompen met een ingebouwde boiler kunnen ook warm tapwater verzorgen.

Grond/water warmtepomp

De grond/water warmtepomp haalt warmte uit de bodem en gebruikt dit als warmtebron om je huis verder mee te verwarmen. Grond/water warmtepompen worden voornamelijk toegepast bij nieuwbouwhuizen vanwege de ruimte die ervoor nodig is.

Water/water warmtepomp

Bij een water/water warmtepomp wordt er warmte uit het grondwater of uit oppervlaktewater gepompt en omgezet in bruikbare warmte. De temperatuur van water is over het algemeen vrij constant. Daarom heeft dit type warmtepomp het hoogste rendement.

Standalone all-electric warmtepomp of hybride warmtepomp?

Omdat je geen vloerverwarming hebt, je huis onvoldoende is geïsoleerd, de aanschafkosten te hoog zijn of vanwege ruimtegebrek. Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom een all-electric warmtepomp niet altijd de juiste keuze is.

In die gevallen is een hybride warmtepomp een goed alternatief.

Dit is een type warmtepomp die wordt gecombineerd met een HR-ketel om zo het hele huis voldoende te kunnen verwarmen.

In de basis zorgt de warmtepomp voor de warmte en in koudere perioden springt de HR-ketel bij. Zo ben je altijd verzekerd van een efficiënt werkende en energiezuinige verwarming.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de voordelen van elektrische warmtepompen?

1. Goed voor je portemonnee: Door het hoge rendement van elektrische warmtepompen kun je jaarlijks een flink bedrag besparen.

2. Gasloos is de toekomst: Door nu te investeren in een warmtepomp ben je helemaal klaar voor een gasloze toekomst.

3. Het is veiliger: Verwarmen met elektriciteit is veiliger dan op gas.

4. Je huis wordt meer waard: Huizen met een warmtepomp krijgen gemiddeld een hoger energielabel. Zo wordt je huis meer waard.

5. Milieuvriendelijk: Een hoog rendement gecombineerd met laag energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot.

6. Gelijkmatige verwarming: Een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming is een constante en gelijkmatige manier van verwarmen.

7. Koelen: Met de meeste warmtepompen kun je in de zomer het huis ook koelen.

8. Subsidiemogelijkheden: In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor het laten plaatsen van een warmtepomp. Er zijn wel enkele eisen waar je aan moet voldoen.

9. Combineren met zonnepanelen: Met zonnepanelen op het dak profiteer je nog eens extra.

Zijn er dan warmtepompen die op gas werken?

Ja, er zijn warmtepompen die op gas werken. Die heb je in twee uitvoeringen: een gasabsorptiewarmtepomp en een gasmotorgedreven warmtepomp.

Gas warmtepomp worden bijna niet toegepast. Een belangrijke reden waarom juist veel mensen voor een warmtepomp kiezen, is om zonder gas het huis te kunnen verwarmen.

Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Alle elektrische warmtepompen gebruiken warmte uit de omgeving om warmte mee te maken. Die warmte kan uit de lucht worden gehaald of uit de bodem.

Verder ziet het proces er als volgt uit:

  1. De warmte komt in aanraking met een koudemiddel en zorgt ervoor dat dit verdampt
  2. Dit wordt naar een compressor geleid waar de temperatuur verder wordt opgevoerd
  3. De warmte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem
  4. Hierna begint het proces opnieuw: door de druk te verlagen koelt de vloeistof snel af en kan het opnieuw gebruikt worden.

Hoe zit het met warm tapwater?

Een elektrische warmtepomp is een solo verwarmingsapparaat die als functie heeft het maken van warm water voor het centrale verwarmingssysteem.

Voor het overige warme water dat bijvoorbeeld in de keuken of badkamer wordt gebruikt is een andere oplossing nodig zoals een buffervat, warmtepompboiler of een HR-ketel op gas.

Buffervat

Door een elektrische warmtepomp te combineren met een hygiëne buffervat zorgt de warmtepomp indirect voor warm tapwater. In een buffervat wordt water opgeslagen en verwarmd tot 60 °C graden (een temperatuur waarbij alle bacteriën worden gedood en het water veilig is voor gebruik).

Warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler maak je op een energiezuinige manier warm tapwater. De werking van een warmtepompboiler is vergelijkbaar aan die van een ventilatielucht/water of lucht/water warmtepomp. Er wordt gebruik gemaakt van omgevings- of ventilatielucht om het water mee te verwarmen.

HR-ketel

De hoogrendementsketel is veelgebruikt en populair in Nederland. De meeste ketels werken op gas maar zijn daarom niet minder efficiënt. Combiketels komen het meest voor en kunnen ook warm tapwater leveren.

Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten

Heb je besloten om over te stappen op een warmtepomp?

Gratis tip: Schakel een warmtepomp specialist in. Daar kun je terecht met alle vragen over warmtepompen en krijg je een aanbieding op maat. Bovendien ben je zo zeker van de juiste installatie en plaatsing van de warmtepomp.

Vergelijk nú gratis offertes van warmtepomp specialisten.

Snel warmtepomp offertes vergelijken?

Ontvang offertes van erkende warmtepomp specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag warmtepomp offertes aan ▸
✓ Gratis en vrijblijvend