Zonnepanelen Oost-west Opstelling

Zonnepanelen op het zuiden zijn het meest ideaal. Maar wat als ik een dak richting het oost-westen ligt? Dan is ook het ook mogelijk om zonne-energie op te wekken.

Dit is zowel op platte daken als op schuine daken mogelijk.

In deze gids lees je meer over:

  • wat een oost-west opstelling van zonnepanelen precies is;
  • welke voor- en nadelen het biedt;
  • en wat de mogelijke opbrengsten van dit systeem zijn.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een oost-west opstelling?

De oost-west opstelling van zonnepanelen is een manier waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een dak.

  • Bij een oost-west zonnepanelen montage is er sprake van twee groepen zonnepanelen op één frame of bak. De ene groep heeft een oostelijke en de andere groep heeft een westelijke oriëntatie.
  • Deze twee groepen moeten afzonderlijk serieel geschakeld worden op dezelfde omvormer. Ook kunnen er micro-omvormers gebruikt worden. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Zonnepanelen op het oost-westen en omvormers‘.
  • Vaak wordt deze opstelling op platte daken gebruikt. Hier worden dan speciale stellages voor gebruikt. Het is echter ook mogelijk op schuine daken.

Waarom kiezen voor een oost-west ligging van zonnepanelen?

De meest ideale ligging van zonnepanelen is wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en in een hellingshoek van zo’n 35° liggen. Wil je zonnepanelen op een plat dak laten installeren dan lijkt deze methode dan ook de meest voor de hand liggende.

In verband met de hellingshoek is het echter ook belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de zonnepanelen zit in verband met schaduwval en veiligheid (wind onder de panelen).

Om die redenen kan het bij een plat dak met een kleiner oppervlakte een betere keuze zijn om de zonnepanelen juist in een oost-west opstelling te leggen.

Bij de oost-west opstelling komen de zonnepanelen in twee rijen in een lage hellingshoek van 10° met hun rug tegen elkaar aan te liggen (zie onderstaande foto). Bij deze methode passen er meer zonnepanelen op hetzelfde dakoppervlak zonder dat er schaduw valt op de zonnepanelen.

Oost-west opstelling bij zonnepanelen

Oost-west opstelling van zonnepanelen op een schuin dak

Heb je een hellend dak waarbij de ene helft op het oosten en het andere op het westen ligt? Dan kun je ook voor een oost-west opstelling kiezen.

In dat geval worden de zonnepanelen aan beide zijden van het dak geplaatst (oost en west), met daarbij een multi-string omvormer.

Welke opstelling past het beste bij jouw huis en situatie? Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat zijn de voordelen van een oost-west opstelling?

Worden je zonnepanelen gelegd via een oost-west opstelling dan levert dit de volgende voordelen op:

1. Zonnepanelen ook mogelijk bij een minder ideale ligging: Wanneer je dak niet optimaal is gelegen (dus niet op het zuiden) en geen ideale hellingshoek van 35° heeft, is het met de oost-west opstelling toch mogelijk om zonnepanelen te installeren waar je een goede opbrengst mee behaalt voor bijvoorbeeld je elektrische warmtepomp.

2. Meer zonnepanelen mogelijk per m²: Wanneer je op een plat dak zonnepanelen met een oriëntatie op het zuiden laat installeren, dan is het in verband met schaduwwerking, noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen voldoende ruimte te houden.

Met de oost-west opstelling is dit niet nodig.

Doordat de zonnepanelen met de ruggen tegen elkaar worden geplaatst, kunnen er meer zonnepanelen op het dakoppervlak worden geplaatst. De opbrengst van meer zonnepanelen weegt dan op tegen een mindere opbrengst ten opzichte van een zuidelijke oriëntatie.

3. Zonnepanelen minder duidelijk zichtbaar: Door de lagere opstelling vallen de zonnepanelen veel minder op bij een plat dak.

4. Ook mogelijk bij een minder sterke constructie: Een oost-west opstelling is een stuk lichter dan een vergelijkbare op het zuiden gerichte installatie. Dat komt omdat er minder ballast nodig is. Die ballast wordt namelijk geplaatst om te voorkomen dat de panelen van het dak waaien.

Doordat de wind bij een oost-west opstelling veel minder vat krijgt op de panelen, is er veel minder ballast nodig en is de totale zonnepanelen installatie lichter. Dit maakt het ook geschikt voor een dak met een iets minder stevige constructie.

Geniet ook van de voordelen van zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat zijn de voordelen van oost-west zonnepanelen?

Wat zijn de nadelen van een oost-west ligging?

Aan de oost-west opstelling zijn de volgende nadelen verbonden:

1. Zonnepanelen worden sneller vies: Door de kleinere hellingshoek kunnen de zonnepanelen sneller vies worden. De panelen zullen dus wat vaker schoongemaakt moeten worden dan bij een zuid opstelling. Ook sneeuw in de winter blijft langer liggen bij een lage hellingshoek.

2. Rendement is lager: Een zonnepanelensysteem met een oost-west opstelling leveren iets minder op (gemiddeld 9%). Daardoor is de terugverdientijd ook iets langer.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op het oost-westen?

Zonnepanelen op het oost-westen leveren iets minder op, maar toch genoeg om er toch voor te kiezen.

Het verlies bij een oost-west opstelling ligt tussen de 5% en 12%. Hierdoor wordt de terugverdientijd langer. De terugverdientijd duurt gemiddeld een jaar of 2 langer, dan bij panelen op het zuiden.

Opbrengst op het zuiden

Bij zonnepanelen op het zuiden heb je te maken met een verlies van gemiddeld 0,90. Dus het levert een verlies op van 10% ten opzichte van de Wattpiek die op de zonnepanelen staat.

Het verlies aan opbrengst wordt berekend met de formule: 0,90 x Wp.

Als je bijvoorbeeld panelen koopt van 300 Wp en op het zuiden legt, leveren deze gemiddeld 270 Wp per jaar op in de praktijk.

Opbrengst bij een oost-west ligging

Bij panelen op het oost-westen is het gemiddelde verlies groter en wordt er gerekend met een gemiddelde verliesfactor van 0,82.

Als je bijvoorbeeld panelen hebt van 300 Wp op het oost-westen, levert dat per paneel in de praktijk gemiddelde 246 Wp op. (0,82 x 300 Wp)

Zonnepanelen op het oost-westen en omvormers

Bij een oost-west opstelling is het belangrijk te kijken naar wat de meest geschikte omvormer is. Deze moet namelijk aan specifieke eisen voldoen.

Het is belangrijk om te kijken naar het aantal MPP-trackers, zeker wanneer de volledige zonnepanelen installatie niet hetzelfde is georiënteerd zoals bij een oost-west installatie.

Zo wordt de oostelijk gerichte zonnepanelen en de westelijk gerichte zonnepanelen op een aparte MPP-tracker/string aangesloten.

Zo voorkom je verlies in de ochtend (door de panelen op het westen) en verlies in de middag/avond (door de panelen op het oosten).

Met twee trackers in de omvormer worden het twee aparte zonnepanelen systemen die elkaar niet beïnvloeden.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je graag zonnepanelen kopen maar twijfel je over welke opstelling voor jou het meest gunstig is? Zonnepanelen specialisten kunnen je adviseren.

Vraag nú bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan. 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten