Warmtepomp + Radiatoren [Is dit mogelijk?]
Bij een warmtepomp denk je in eerste instantie misschien aan vloerverwarming. Maar je kunt een warmtepomp ook op radiatoren en soms zelfs op je bestaande radiatoren aansluiten.
In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van een warmtepomp op radiatoren.
Inhoudsopgave
Lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurverwarming
Allereerst is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurverwarming.
Het zijn namelijk twee verwarmingsmethodes die hetzelfde werken, maar het verschil is de temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt.
Een warmtepomp is meestal een lage temperatuurverwarming.
Lage temperatuurverwarming
Bij een lage temperatuurverwarming (vaak afgekort als LTV) is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming gaat, maximaal 55˚C. Bij de gewone centrale verwarming kan deze temperatuur oplopen tot wel 80˚C.
Omdat er voor lage temperatuurverwarming een lagere aanvoertemperatuur nodig is, scheelt dit behoorlijk in het gasverbruik.
Ook zorgt lage temperatuurverwarming voor een gezondere lucht in huis.
Hoge temperatuurverwarming
Bij hoge temperatuurverwarming (HTV) wordt het water dat door de radiatoren stroomt, verwarmd tussen de 60 en 80˚C. Het systeem van HTV wordt toegepast bij een (HR) verwarmingsketel op gas, maar kan ook gecombineerd worden met een warmtepomp.
Zo is hoge temperatuurverwarming bijvoorbeeld geschikt voor je huidige radiatoren.
Voordeel is dat je deze oude radiatoren niet hoeft te vervangen wanneer je de verwarmingsketel vervangt door een warmtepomp.
Hoge temperatuur warmtepomp
Een minder goed geïsoleerd huis kan baat hebben bij een hoog temperatuur warmtepomp. De meeste warmtepompen zijn LTV systemen, maar er zijn ook die een cv-systeem van een aanvoertemperatuur van maximaal 80˚C kunnen voorzien.
Traditionele radiatoren werken optimaal wanneer de temperatuur van het water dat er doorheen stroomt tussen de 60 tot 80˚C ligt. Kies je voor een hoge temperatuur warmtepomp dan hoef je je bestaande radiatoren dus niet te vervangen.
Overigens zijn er niet veel hoge temperatuur warmtepompen te koop en hebben ze als nadeel dat ze een hoog stroomverbruik hebben.
Wat zijn de voordelen van een hoge temperatuur warmtepomp?
De aanschaf van een hoge temperatuur warmtepomp hebben de volgende voordelen:
- Het is niet nodig is om je bestaande radiatoren te vervangen door nieuwe radiatoren te vervangen.
- Het is niet nodig om je huis extra te isoleren.
Nadelen hoge temperatuur warmtepomp
Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan een hoge temperatuur warmtepomp.
Omdat de hoge temperatuur warmtepomp het water naar een hogere temperatuur verwarmt dan een standaard warmtepomp, moet de hoge temperatuur warmtepomp harder werken. Dat heeft twee nadelige gevolgen:
- Een hoge temperatuur warmtepomp is hierdoor een complexer apparaat en daarmee duurder in aanschaf.
- Een hoge temperatuur warmtepomp heeft een hoger elektriciteitsverbruik.
Warmtepomp in combinatie met huidige radiatoren
Bij bestaande radiatoren is een hoge temperatuur warmtepomp (HTV) het meest geschikt. Het is echter ook mogelijk om in dit geval voor een lage temperatuur warmtepomp (LTV) te kiezen.
Belangrijkste voorwaarde is dat er genoeg bestaande radiatoren zijn om op een lage temperatuur je huis voldoende te verwarmen.
Als het water op een lagere temperatuur de radiator binnenkomt, dan moeten de bestaande radiatoren het wel aankunnen om de ruimte voldoende warm te krijgen.
Het vermogen van het afgiftesysteem (in dit geval de radiatoren) is namelijk afgestemd op de benodigde warmte in een ruimte.
Soms is hiervoor een aanpassing van de radiatoren nodig.
Radiatorventilator verandert je gewone radiator in een LTV-radiator
Met een radiatorventilator kun je van een normale radiator een soort lage temperatuurradiator maken.
Door middel van de ventilatoren in een radiatorventilator wordt de warmte sneller verspreid. Hierdoor wordt de kamer met een lagere watertemperatuur toch lekker warm.
Deze radiatorventilators plak je aan de onderkant van de radiator. Dit apparaat werkt vooral goed wanneer je huis al goed geïsoleerd is en je deze met een warmtepomp wilt verwarmen.
Voordeel is dat je niet je hele verwarmingssysteem hoeft te vervangen, waardoor je flink wat kosten bespaart.
Bron foto: kruijswijk-service.nl
Laten berekenen
Doorgaans wordt hiervan tijdens de bouw van je woning een berekening gemaakt door de installateur.
Je kunt dit echter ook opnieuw laten berekenen door een warmtepomp specialist, zodat je zeker weet of je met de aanwezige radiatoren de ruimtes in je huis voldoende warm krijgt met een lagere aanvoertemperatuur.
Zijn mijn bestaande radiatoren geschikt voor een warmtepomp?
Je kunt zelf vrij eenvoudig testen of je bestaande radiatoren geschikt zijn voor de combinatie met een lucht/water warmtepomp of grond/water warmtepomp.
- Stap 1: Zet hiervoor de watertemperatuur van je cv-ketel voor het verwarmen van de woning op 50˚C. Let op, het verlagen van deze temperatuur is niet bij alle cv-ketels even gemakkelijk. Lukt het niet vraag dan je installateur om dit voor je te doen.
- Stap 2: Vervolgens laat je de thermostaat continu op de gewenste temperatuur staan, bijvoorbeeld op 20˚C. Je kunt eventueel ’s nachts de temperatuur met een paar graden verlagen. Je woning wordt nu continu verwarmd op een gelijkmatig en lagere temperatuur. Net zoals dat bij een warmtepomp gaat.
- Stap 3: Blijft je woning ook bij temperaturen buiten onder de 0˚C goed op temperatuur? Dan kun je zonder problemen een warmtepomp laten installeren. Als dat niet zo is, win dan advies in over de mogelijkheden bij een warmtepomp specialist.
Warmtepomp in combinatie met LTV radiatoren
Lage temperatuur radiatoren werken perfect samen met een warmtepomp. Ze geven zowel stralingswarmte als convectiewarmte door middel van de geïntegreerde ventilatoren.
Met convectie wordt hier bedoeld de verplaatsing van lucht. Doordat de verwarmde lucht opstijgt, komt er steeds weer nieuwe lucht langs de warme radiator en zo wordt de hele ruimte voorzien van warmte.
Deze LTV radiatoren zijn in staat lage aanvoertemperaturen om te zetten in temperaturen die zeer aangenaam zijn. Lage temperatuur radiatoren doen dit ook nog eens heel snel en gebruiken bovendien minder energie dan traditionele radiatoren.
Bron foto: klimate.nl
Offertes aanvragen bij warmtepomp specialisten
Wil je ook een warmtepomp combineren met nieuwe of bestaande radiatoren? Win uitgebreid advies in bij een warmtepomp specialist.
Vraag hieronder meerdere warmtepomp specialisten offertes aan. 100% gratis en vrijblijvend.