Oud Huis Isoleren: Waar Beginnen?

Woon je in een oud huis en hoe hoog je de verwarming ook zet, het wordt maar niet aangenaam warm?

Dan is het tijd voor isolatie.

Lees hieronder wat voor maatregelen je kunt treffen om je oude huis lekker warm en energiezuiniger te krijgen.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Volledig isoleren

Om warmteverlies te voorkomen is het belangrijk dat je alle delen van je huis isoleert.

Met muur, dak en vloer te isoleren ontstaat er een schil waardoor er minder of geen warmte uit je oude huis verdwijnt.

Heb je een klushuis gekocht, dan is het sterk aan te raden om tijdens het plannen van de verbouwing ruimte te laten voor de isolatiemaatregelen.

Het isoleren tijdens het opknappen en renoveren van een oud huis bespaart je namelijk tijd én geld.

Is het verplicht om je oude woning te isoleren?

Nee, het is (nog) niet verplicht om een oud huis te isoleren. Je huis wordt wel aantrekkelijker om te kopen als het is geïsoleerd en een beter energielabel heeft. Een energielabel is bij verkoop wel verplicht.

Er bestaat wel premie om het isoleren van de verschillende delen te stimuleren, hier lees je meer over onder het kopje ‘Is er premie voor het isoleren van een oud huis?‘.

Muurisolatie

Eén van de plekken die je moet isoleren voor een aangenaam warm huis zijn je muren.

Onder muurisolatie vallen drie vormen:

Spouwmuurisolatie

Tussen de binnenmuur en de buitenmuur zit een holle ruimte welke gevuld wordt met isolatiemateriaal. Niet alle oude huizen hebben een spouwmuur.

Spouwmuurisolatie bij een oude woning

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Spouwmuurisolatie is de meest voordelige manier om je muur te isoleren. Je bent gemiddeld €1.750 kwijt en je verdient de investering in spouwmuurisolatie binnen 3 jaar al terug.

Maar je moet natuurlijk wel een spouwmuur hebben.

Je kunt op een aantal manieren achterhalen of je oude huis een spouwmuur heeft:

Bouwjaar: Is je huis in de jaren ‘30 of later gebouwd dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt. In de jaren ’60 werden spouwmuren verplicht bij nieuwe huizen. Huizen uit 1900, jaren ’10 en ’20 hebben hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur.

Muurdikte: Is je muur dikker dan 25 centimeter dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.

Lees hier meer info over het herkennen van een spouwmuur.

Vuil in de spouwmuur

Voordat je spouwmuur laat isoleren is het belangrijk dat de spouw geen vuil bevat. Met vuil bedoelen we bouwresten zoals kapotte bakstenen of cementbaarden. Vervuiling in de spouwmuur komt bij oude huizen namelijk nogal eens voor.

Vuil in de spouw kan voor vochtproblemen zorgen. Als je een vervuilde spouw met isolatiemateriaal vult wordt de kans op vochtproblemen nog groter.

Het is belangrijk om je spouwmuur van je oude huis te laten onderzoeken op vervuiling. Heb je last van vervuiling dan moet dat eerst worden verwijdert voordat er isolatiemateriaal in wordt gebracht.

Spouwmuurisolatie is veruit de makkelijkste manier om je muur te isoleren. Dit komt door de kosten van spouwmuurisolatie en de werkzaamheden gemiddeld maar één dag duren.

Buitengevelisolatie (als je geen spouwmuur hebt)

Heb je geen spouwmuur door een enkelsteens muur? Dan kun je de gevel aan de buitenkant laten isoleren.

Hoe gaat dat in zijn werking?

Op de gevel worden er isolatieplaten aangebracht en de gevel afgewerkt met gevelbekleding.

Vaak komt de gevel iets naar voren bij buitengevelisolatie. Het is belangrijk om bij deze methode een vergunning aan te vragen. Bij sommige oudere huizen is het niet toegestaan om het aangezicht van de gevel te veranderen.

Woon je in een monumentaal pand, dan is buitengevelisolatie vaak niet toegestaan.

Buitengevelisolatie bij een oud huis aanbrengen

Binnenmuurisolatie

Bij deze methode wordt er via de binnenmuur wordt er isolatiemateriaal aangebracht. Vaak wordt een kamer kleiner door deze methode. In sommige gevallen moeten leidingen en radiatoren verplaatst worden. Binnenmuurisolatie wordt zelden voor gekozen.

Het is net als buitengevelisolatie een dure en tijdrovende ingreep.

Isolatiespecialist inschakelen

Voor alle drie de methodes spouwmuur, buitengevel en binnenmuur isolatie heb je specialist nodig. Als je het op eigen houtje gaat doen sluipen er fouten in waardoor je vraagt om vochtproblemen.

Vraag hier gratis offertes aan bij spouwmuurisolatie specialisten

Vloerisolatie

Met vloerisolatie zorg je ervoor dat je vloer aangenaam warm aanvoelt.

Daarnaast zorgt vloerisolatie net als dakisolatie en muurisolatie voor een lagere energierekening.

Vloer isoleren van je oude woning

Vloerisolatie via de kruipkelder

Heb je een kruipkelder die toegankelijk en hoog genoeg is? Dat is mooi, want vloerisolatie via de kruipkelder is het meest voordelig en het snelst aangebracht.

Ook interesse in lage energierekening en een aangenaam warm huis? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerisolatie specialisten.

Vloerisolatie met een te lage kruipkelder

Bij oude huizen heb je regelmatig te maken met een te lage kruipkelder. Hier kan een vloerisolatie specialist helaas geen isolatie aanbrengen. Als een soort alternatief kan er wel bodemisolatie op de bodem van de kruipkelder worden gestort.

Maar let op. Bodemisolatie is meer bedoeld om vochtproblemen in huis te voorkomen. Helaas werkt het maar een klein beetje als warmte isolatie.

Vloerisolatie zonder kruipkelder

Bij oude huizen komt het regelmatig voor dat er geen kruipkelder is.

Dit maakt het lastiger om de vloer te isoleren.

Alhoewel het veel meer rompslomp met zich meebrengt kun je een vloer via de bovenzijde isoleren. Je hebt twee mogelijkheden:

  • Ondervloer;
  • Zwevende vloer.

Oude vloer zonder kruipruimte isoleren

Ondervloer

Een isolerende ondervloer helpt een beetje om de vloer te isoleren. Direct onder de panelen komt er een isolerende ondervloer met vochtfolie (om vochtproblemen te voorkomen). Het is een klus die je eventueel zelf kunt uitvoeren als handige klusser.

Helaas is de isolatiewaarde nooit zo goed als dat van isolatieplaten / rollen.

Zwevende vloer

Bij een zwevende vloer komt er isolatiemateriaal onder de vloer.

Een zwevende vloer is als volgt opgebouwd:

  • Op de basisvloer komen isolatieplaten te liggen. In veel gevallen is dit een houten basisvloer.
  • Als de basisvloer sterk genoeg is, kan er een laagje zandcement of anhydriet gestort worden. Helaas zijn de houten vloeren in oude woningen vaak niet stevig genoeg om het gewicht van zandcement of anhydriet te dragen. Dan worden er houten platen (underlayment of OSB) op het isolatiemateriaal gelegd.
  • Op de houten platen kan eventueel een droogsysteem vloerverwarming gelegd worden. Als er laminaat of parket wordt gelegd is er een ondervloer nodig. Bij verlijmde PVC is er een laagje egaline nodig.

Dakisolatie in een oud huis

Dakisolatie is een snelle manier om je huis energiezuiniger te maken.

Warmte verdwijnt van de begane vloer via de kieren in je dak naar buiten. Zonde van je warmte. Gelukkig voorkom je dit met dakisolatie.

Dak isoleren om warmteverlies te beperken

Het isoleren van een dak van een oud huis kan lastiger zijn. Omdat bij oude huizen nogal eens het onderdak ontbreekt.

Zonder onderdak heb je veel last van warmteverlies.

Vraag advies aan een specialist over het isoleren van een dak zonder onderdak. Ontvang gratis dakisolatie offertes.

Wat is een onderdak?

Een onderdak is een laag tussen de buitenkant en de binnenkant van je zolder. Het zorgt ervoor dat er geen problemen ontstaan in de dakconstructie.

Een onderdak helpt tegen vocht en koude luchtstromen.

Als je eenmaal je dak geïsoleerd hebt, helpt een onderdak om je isolatiemateriaal te beschermen.

Ersartz-onderdak

Een goedkopere, maar minder duurzame oplossing is een Ersartz-onderdak. Dit is een folie die tussen de houten balken (kepers of spanten) wordt aangebracht en als bescherming dient voor het isolatiemateriaal en de zolder.

Het is belangrijk bij een Ersartz-onderdak dat de dakpannen in een goede staat zijn en de meeste neerslag kunnen afvoeren.

Een Ersartz-onderdak is namelijk niet in staat om de isolatielaag blijvend te beschermen bij grote hoeveelheden neerslag en vocht.

De houten dakconstructie kan gaan rotten ondanks een Ersartz-onderdak.

Een Ersartz-onderdak is geen lange termijn oplossing. Het is geschikt om tijdelijk je oude huis te beschermen tegen weersinvloeden.

Isolatieplaten: Een andere manier om zonder onderdak te isoleren is door isolatieplaten te plaatsen. Hiervoor worden vooral PIR en soms PUR isolatieplaten voor gebruikt.

Deze isolatieplaten kunnen goed tegen vocht. Het wordt aangeraden om alleen tijdelijk je dak op deze manier te isoleren en een duurzaam onderdak op te bouwen.

Dak renoveren

De beste, maar meest dure oplossing is om je dak te renoveren. Dit betekent dat alle dakpannen eraf moeten en er een duurzaam onderdak wordt opgebouwd.

Eventueel wordt de constructie (de kepers of spanten) van het dak ook vervangen.

Tijdens het isoleren kan er direct aan de buitenzijde van het dak isolatiemateriaal tegen het dakbeschot aangebracht worden.

Zoldervloer isoleren

Naast het isoleren van het dak kun je ook de vloer isoleren. Dit is vooral interessant als je het zolder niet gebruikt. Hier kom je meer te weten over zoldervloerisolatie.

Is er premie voor het isoleren van een oud huis?

Ja, er is premie voor oude huizen. Via de onderstaande lees je meer over de premies voor de verschillende isolatiemaatregelen:

Offertes aanvragen voor isolatie

Beperk het warmte verlies in je oude woning en bespaar op je energierekening.

Kies dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie voor een optimale isolatieschil. Vraag gratis en vrijblijvende bij meerdere isolatiespecialisten offertes aan.

Vergelijkbare berichten