Modulerende Verwarmingsketel [5 Voordelen+ OpenTherm]

Misschien heb je er weleens van gehoord: de modulerende verwarmingsketel.

Maar wat is een modulerende ketel dan?

Hieronder lees je wat een modulerende verwarmingsketel is en wat de voordelen zijn van dit type ketel.

Vergelijk snel verwarmingsspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een modulerende verwarmingsketel?

De term moduleren komt van het woord modulatie. In de muziek wordt deze term gebruikt om aan te geven dat de muziek juist harder of zachter moet worden uitgevoerd. Dit geldt ook zo voor een modulerende verwarmingsketel: deze kan zowel zacht als hard (krachtig) branden.

Een modulerende verwarmingsketel kan krachtig branden wanneer er veel warmtevraag is en zachtjes branden als er weinig warmtevraag is. De watertemperatuur in de verwarmingsketel blijft constant.

Hierdoor hoeft de ketel niet continu op volle toeren te draaien wanneer de temperatuur in de ruimte omhoog moet. Daar waar het nodig is brandt de verwarmingsketel dus zachter en bespaart daardoor gas.

De meeste verwarmingsketel merken brengen modulerende ketels op de markt. Bekende merken zoals Atag, Remeha, Intergas, Vaillaint, Honeywell en Nefit-Bosch hebben modulerende verwarmingsketels.

Modulerende Cv-ketel van Nefit

Heb ik een modulerende verwarmingsketel?

Twijfel je of je al een modulerende ketel hebt of niet? De meest eenvoudige manier om te achterhalen is door in de gebruikershandleiding van je ketel te kijken.

Heb je geen gebruikershandleiding meer? Kijk dan naar het serienummer en merk. Zoek op internet naar een handleiding voor je verwarmingsketel.

Wat kost een modulerende cv-ketel?

Veruit de meeste centrale verwarmingsketels zijn hoogrendementsketels (HR). Nagenoeg alle modulerende cv-ketels die te koop zijn HR-ketels.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten.

Prijzen
Installatiekosten
Prijs modulerende cv-ketel €1.050
Installatiekosten modulerende ketel €650
Prijs modulerende thermostaat €300
Installatiekosten thermostaat €80

Wat zijn de voordelen van een modulerende verwarmingsketel?

De huidige modulerende verwarmingsketels hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele aan/uit ketels:

1. Constante temperatuur in de kamer

De aan/uit ketel kent daarentegen heftige temperatuurschommelingen. Eerst worden de radiatoren in korte tijd heel warm om de kamer op temperatuur te krijgen. Daarna koelen de radiatoren en de kamer weer af, tot het moment dat er weer een nieuw ‘warmteshot’ nodig is. Deze stijgingen en dalingen in temperatuur zijn niet erg comfortabel.

2. Geen last van tikkende leidingen

De aan/uit ketels zorgen voor tikkende geluiden door de steeds uitzettende en krimpende leidingen.

3. Modulerende verwarmingsketels zijn zuiniger in gebruik

Mits je een modulerende verwarmingsketel goed gebruikt en instelt, verbruikt deze minder energie dan een aan/uit ketel. Zo hoort er bij een modulerende ketel in ieder geval een modulerende thermostaat om dit energiebesparende effect te bereiken.

4. Onderdelen gaan langer mee

Doordat de modulerende verwarmingsketel minder vaak aan en uit schakelt kennen de onderdelen een langere levensduur.

5. Geschikt voor vloerverwarming

Een modulerende cv-ketel met thermostaat is uitstekend geschikt in combinatie met watergedragen vloerverwarming.

Een modulerende cv-ketel schommelt minder in temperatuur. Dit is gunstig voor de vloerverwarming die het beste presteert met een lage, constante temperatuur.

Heb je ook interesse in een efficiënt werkende verwarmingsketel? Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

Thermostaten

Er zijn verschillende soorten thermostaten. Welke is geschikt voor een modulerende verwarmingsketel?

Wat is een modulerende thermostaat?

Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook nog andere signalen naar je verwarmingsketel sturen. Moet je woning bijvoorbeeld 1 graad worden opgewarmd dan zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming. De cv-installatie wordt dus niet opgestookt tot onnodig hoge temperaturen.

Een modulerende thermostaat zal in samenwerking met een modulerende verwarmingsketel ervoor zorgen dat het huis met de laagst mogelijke temperatuur wordt opgewarmd.

Dus voldoende om het huis te verwarmen op de gewenste temperatuur, zonder dat hierbij de verwarmingsketel onnodig wordt aan- en uitgeschakeld.

Modulerende thermostaat om modulerende cv-ketel te regelen

Wat is een aan/uit thermostaat?

De aan/uit thermostaat kent alleen een ‘aan’ en een ‘uit’ stand. Dit is een oudere soort thermostaat.

Een aan/uit thermostaat werkt als volgt:

  • Wordt de temperatuur in de kamer kouder dan de temperatuur die is ingesteld dan schakelt de thermostaat op ‘aan’.
  • De verwarmingsketel gaat dan gelijk op een hoge temperatuur branden om de ingestelde temperatuur zo snel mogelijk te bereiken.
  • Dit kost energie wat je met een modulerende thermostaat en verwarmingsketel bespaart.

Kan een aan/uit thermostaat op een modulerende cv-ketel?

Het is technisch mogelijk om je (oude) thermostaat je modulerende verwarmingsketel te laten regelen. Een aan/uit thermostaat werkt wel minder efficiënt dan een modulerende thermostaat, waardoor de energiekosten iets hoger uitvallen.

Het beste is om een modulerende thermostaat aan te sluiten op een modulerende verwarmingsketel. Dit zorgt voor een betere regeling, lagere energierekening en vaak voor een beter warmtecomfort in huis.

Wat is een modulerende circulatiepomp?

In iedere verwarmingsketel pompt de circulatiepomp het opgewarmde cv-water door de leidingen naar de radiatoren en voert het afgekoelde water terug naar de ketel om het opnieuw op te warmen.

Een modulerende cv-pomp past zich aan aan de warmtevraag door harder te pompen als er veel warmte nodig is en langzamer (en daarmee dus ook zuiniger en stiller) te pompen als er weinig warmte nodig is.

De thermostaat geeft de warmtebehoefte door aan de verwarmingsketel en de circulatiepomp past zijn pompsnelheid vervolgens aan deze behoefte aan.

Pompen in oudere verwarmingsketels zijn niet modulerend. Deze pompen kunnen dus alleen maar op volle toeren draaien of uitstaan. Ze kennen dus geen variatie in pompsnelheid.

Wat is OpenTherm?

OpenTherm is de meest toegepaste manier van communiceren tussen de thermostaat en de verwarmingsketel.

OpenTherm logo

Het is een communicatie-protocol dat ervoor zorgt dat de ketel gaat moduleren (ofwel gelijkmatig verwarmen), rekening houdend met de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur. Dit wordt bereikt door het brander-niveau aan te passen.

Het OpenTherm communicatiesysteem is ontwikkeld door Honeywell, een bekende fabrikant van cv-thermostaten. Eerder was het zo dat je bij een verwarmingsketel van een bepaalde fabrikant, ook de thermostaat bij die fabrikant moest kopen. Met een OpenTherm ondersteunende thermostaat is dit niet meer nodig.

Tenminste, als je beschikt over een verwarmingsketel die het OpenTherm protocol ondersteunt.

Niet alle verwarmingsketels kunnen direct samenwerken met het OpenTherm protocol. Dit kan in veel gevallen opgelost worden met een zogenaamde converter.

Interesse in een nieuwe modulerende verwarmingsketel of een converter op je bestaande ketel? Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je je huis geautomatiseerd verwarmen. Een slimme thermostaat stemt de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om elke ruimte in je huis op een andere temperatuur te verwarmen.

Het is ook mogelijk om de thermostaat te bedienen op afstand, dus bijvoorbeeld wanneer je op je werk bent.

Slimme thermostaten maken veelal gebruik van het OpenTherm systeem.

Offertes aanvragen bij verwarmingsinstallateur

Heb je een nieuwe zuinige verwarmingsketel nodig? Vraag bij meerdere verwarmingsinstallateurs gratis offertes aan. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijkbare berichten