PVC Ramen En Deuren Met HR-glas

Schuifraam Vervangen [inclusief Kostenoverzicht]

Er komt een moment dat je een bestaande schuifraam moet vervangen. Zo kan het zijn dat de schuifraam niet goed meer sluit of isoleert.

In dit artikel lees je meer over wanneer je een schuifraam moet vervangen, hoe dit in zijn werk gaat en welke alternatieven er zijn voor een schuifraam.

Snel een schuifraam specialist vinden?

Ontvang offertes van erkende schuifraam specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag gratis schuifraam offertes aan ▸
✓ Gratis en vrijblijvend

Wanneer is het tijd om een schuifraam te vervangen?

Het hangt ervan af of een schuifraam helemaal of voor een deel moet worden vernieuwd. In sommige gevallen volstaat een reparatie waarna de schuifraam weer jaren mee kan.

Maar ook dan moet je de afweging maken of het niet verstandiger is de schuifraam helemaal te vervangen, zodat je mogelijk over het geheel bekeken goedkoper uit bent.

In de volgende gevallen is het tijd om je schuifraam (geheel of gedeeltelijk) te vervangen:

De schuifraam isoleert minder goed: Bij oude schuiframen kan er veel warmteverlies plaatsvinden. Dit kan opgelost worden met een nieuwe schuifraam.

Vooral de nieuwste generatie PVC schuiframen isoleren zeer goed. Je kunt daarnaast ook kiezen voor isolerend glas of driedubbel glas. Overweeg je alleen het glas te vervangen dan moet de schuifraam dit extra gewicht wel kunnen dragen.

Hier lees je meer over onder het kopje ‘Alleen het schuifraam glas vervangen’.

De schuifraam gaat niet meer soepel open en dicht: In veel gevallen ligt dit aan de zogenaamde geleiders waar de schuifraam overheen schuift. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Rail vervangen‘.

De schuifraam is scheef komen te staan: Dit kan gebeuren door het gebruik van de schuifraam. Vaak is dit op het oog niet direct waarneembaar, maar na wat meetwerk kan toch blijken dat dit het geval is.

Het glas van de schuifraam is lek: Een lek in de beglazing merk je vaak op doordat het glas aan de onderkant van de schuifraam beslaat.

Het hang- en sluitwerk is beschadigd: Dit kan komen door het gebruik of bijvoorbeeld door een inbraak.

Oud: Het kozijn en glas is niet meer in goede staat.

Wat kost het vervangen van een schuifraam?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het vervangen van een schuifraam.

Daarnaast:

  • Prijs voor de hefschuifraam en kiepschuifraam is een gemiddelde van de verschillende materialen (Alu, kunststof en hout).
  • De prijs voor de hef- en kiepschuifraam is inclusief HR++ glas.

Soorten kosten Kosten
Inmeetkosten €130
Verwijder en montagekosten €500
Afvoerkosten €80
Prijs voor kiepschuifraam
(3 meter breed)
€2.200
Prijs voor hefschuifraam
(3 meter breed)
€3.100

Kies voor isolerend glas in de nieuwe schuifraam

Wanneer je een betere isolatie van je schuifraam wilt dan kies je voor glas met een hogere isolatiewaarde, dus voor hoogrendementsglas (HR-glas).

Tegenwoordig wordt er het meest gekozen voor HR++ glas. Dit type dubbel glas heeft edelgas en folie wat het glas extra isolerend maakt.

Daarnaast zie je dat ook HR+++ glas (drie glasplaten) steeds meer aan terrein wint. Dit type

HR-glas is duurder, maar heeft als voordeel dat het zorgt voor nog minder warmteverlies dan de luchtgevulde dubbel glas en standaard hoogrendementsglas.

Alleen het schuifraam glas vernieuwen

Het is normaal dat een schuifraam slijt tijdens het gebruik. Dit geldt ook voor het glas. Merk je bijvoorbeeld vocht op aan de binnenkant van het glas van de schuifraam of bij beide schuifraam ramen?

Komt er meer tocht in de kamer die vanaf de schuifraam binnenkomt? Of zit er een dikke barst in het schuifraam glas die bijvoorbeeld door een ongelukje is ontstaan?

Vergelijk Vrijblijvend Schuifraam Specialisten
100% Vrijblijvend - Binnen 2 minuten aangevraagd

Moet ik de rail van de schuifraam vervangen?

De schuifdeurrail kan na verloop van tijd stroever gaan lopen, klemmen of zelf uit de rail lopen. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

Schuifdeurrailsysteem is defect: Het schuifdeurrailsysteem kan als gevolg van indringend vocht roestvorming vertonen, het kan beschadigd zijn door harde voorwerpen, het kan versleten wieltjes hebben of door andere oorzaken scheef op de rail staan.

Afhankelijk van de ernst van het probleem kan dit gerepareerd worden of moet de hele schuifraam worden vervangen.

Ophangsysteem schuifdeur werkt niet meer goed: Het kan ook zijn dat het ophangsysteem van de schuifdeur niet meer goed werkt. Een schuifdeur is aan slijtage onderhevig.

Het is goed om af en toe het ophangsysteem van een schuifdeur te bekijken en de schuifdeurrail na te lopen. Zo kun je controleren of alles nog goed werkt.

Schuifdeurwieltjes vervangen: Het komt regelmatig voor dat de wieltjes van de schuifraam versleten of kapot zijn na jaren (intensief) gebruik.

Je kunt de schuifdeurwieltjes laten vervangen. Het is wel verstandig om dit niet zelf te doen om fouten te voorkomen. Het kost gemiddeld €400 om de wieltjes professioneel te laten vervangen.

Schuifraam rails vervangen

Bron foto: bass-alu.nl / toeleveringonline.nl

Soorten schuiframen

Moet je de gehele schuifraam vervangen dan kun je kiezen voor een nieuw type. Er bestaan grofweg twee soorten schuiframen.

Kiepschuiraam:De kiepschuifraam kan in tegenstelling tot de ‘normale’ schuifraam, in de kiepstand kan worden gezet. Dit is een handige optie wanneer je wel wilt ventileren, maar liever de schuifraam niet openschuift.

Hefschuifraam: De hefschuifraam zie je vaak bij de wat grotere doorgangen. Het bijzondere van de hefschuifraam is dat de rail in het kozijn verwerkt zit. Verder heeft een hefschuifraam geen hoge drempel en is deze gemakkelijk te schuiven door de lichte bediening.

Welke kies jij? Vraag advies aan een schuifraam specialist. Vraag hier gratis offertes aan.

Vervangen door openslaande deuren of harmonicadeuren?

Wil je graag je huidige schuifraam vervangen door iets anders? Je zou kunnen kiezen voor de volgende alternatieven:

Openslaande deuren: Openslaande deuren zorgen voor een stijlvolle aanblik. Een schuifraam neemt minder ruimte in dan openslaande deuren, maar tuindeuren zorgen voor de grootst mogelijke doorgang naar buiten.

Vouwdeuren/harmonicadeuren: Een vouwwand of harmonicadeur bestaat in de regel uit minimaal drie en maximaal zeven delen.

Het handige aan deze vouwwand is dat je deze op een vrijwel eindeloos aantal manieren kunt openen.

Een vouwdeur heeft anders dan een schuifraam geen vast gedeelte. Hierdoor kun je de opening zowel links als rechts laten ontstaan.

Hoe wordt een schuifraam vervangen?

Het plaatsen van een nieuwe schuifraam kost ongeveer 1 à 2 dagen. Het vervangen van een schuifraam verloopt in de volgende stappen:

1. Oude schuifraam verwijderen

Bij dit deel wordt het eerst het glas en de glaslaten uit het oude schuifraamkozijn gehaald. Daarnaast wordt het oude schuifraam profiel los gezaagd en de kozijnankers afgeslepen of plat geslagen.

2. Stelkozijn zetten

Indien nodig wordt het stelkozijn vervangen. Dit is een precisie werkt en moet precies aansluiten op de gevelmuur. Een stelkozijn is bijna altijd maatwerk. Bij voorkeur is het stelkozijn van hout of kunststof.

Om het waterdicht te maken en te isoleren worden er tochtbanden geplaatst.

Het is belangrijk dat het stelkozijn goed isolerend is en juist wordt geplaatst om koudebruggen te voorkomen.

3. Nieuw schuifraamkozijn in de muur plaatsen

Bij dit deel wordt het kozijn van de schuifraam in het stelkozijn gezet.

4. Schuifdeel monteren

De schuivende delen worden bij dit deel van het stappenplan in het kozijn geplaatst. Als het de schuivende delen in het kozijn zitten wordt het glas, glaslatten en tochtbanden gemonteerd.

schuifraam plaatsen

Bron foto: timmerbedrijfmoedt.nl

Offertes aanvragen bij schuifraam specialisten

Is je schuifraam ook aan vervanging toe? Win advies in bij schuifraam specialisten hoe deze klus het beste kan worden uitgevoerd.

Vraag bij meerdere schuifraam specialisten gratis offertes aan zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Snel een schuifraam specialist vinden?

Ontvang offertes van erkende schuifraam specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag gratis schuifraam offertes aan ▸
✓ Gratis en vrijblijvend