Elektrische Vloerverwarming en Zonnepanelen [Kan dat?]

Wil je graag je huis energiezuiniger en comfortabeler maken? Wellicht zijn zonnepanelen en elektrische vloerverwarming wel een idee…

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.

Vloerverwarming offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan vloerverwarming met zonnepanelen worden gecombineerd?

Het korte antwoord is ja. Het is mogelijk om indirect elektriciteit uit zonne-energie voor (elektrische) vloerverwarming te gebruiken. Hieronder lees je daar meer over.

Soorten vloerverwarming

Welke soorten vloerverwarming zijn er allemaal? Grofweg kun je vloerverwarming in twee groepen verdelen.

Warm water vloerverwarmingssysteem: Bij een warm water vloerverwarmingssysteem stroomt er warm water door een buizensysteem die de vloer opgewarmd. Het water wordt opgewarmd door de verwarmingsketel of warmtepomp.

Elektrische vloerverwarming: Dit type vloerverwarming werkt met kabels, matten of folie. Door de warmte elementen wordt de vloer opgewarmd.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming bestaat uit kabels, dunne matten of folie met warmte elementen. De warmte elementen in de kabels, op de matten of folie zorgen voor de warmte. Doordat de elementen een hoge weerstand hebben, worden ze warm.

De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de bovenliggende vloer. De vloer neemt de warmte op en krijgt een aangename temperatuur. Vervolgens wordt ook de ruimte zelf lekker warm doordat de vloer warmte afgeeft.

Kan elektrische vloerverwarming icm vloerverwarming?

Bron foto: homedepot.com

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kent de volgende voordelen:

  • De warmte wordt snel afgegeven.
  • Voordeliger in aanschaf dan traditionele warmwater vloerverwarming.
  • Ideaal voor kleine oppervlaktes, in bijvoorbeeld de badkamer en toilet
  • Geschikt onder verschillende soorten vloeren.

Kom in contact met vloerverwarming specialisten om (elektrische) vloerverwarming aan te leggen. Vraag hier gratis offertes aan.

Elektrische vloerverwarming met zonnepanelen

De op het dak geplaatste zonnepanelen vangen zoveel mogelijk zonlicht op. Deze zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Uiteraard wordt er het meeste energie opgewekt op de zonnige dagen, maar ook op bewolkte dagen is er vaak ook opwekking van elektriciteit. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Deze elektriciteit kan vervolgens weer worden ingezet voor de vloerverwarming.

Ook andere elektrische verwarmingstoestellen die je als bijverwarming gebruikt kunnen met behulp van zonnepanelen van stroom worden voorzien. Denk aan bijvoorbeeld infraroodpanelen.

Zijn zonnepanelen geschikt om altijd elektriciteit te leveren voor elektrische vloerverwarming?

De opbrengst van de zonnepanelen en de mate waarin je huis is geïsoleerd, bepalen in hoeverre je afhankelijk bent van het net.

Het is praktisch onhaalbaar om volledig onafhankelijk van het net te zijn, omdat de opbrengst van de zonnepanelen natuurlijk van dag tot dag verschilt.

Een zonnepanelen specialisten kan voor je berekenen wat je geschatte opbrengst zal zijn op basis van de ligging van je woning ten opzichte van de zon (bijv. noord, zuid, oost of west), de hellingshoek en het dakoppervlakte. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Doorgaans zal er in de warmere maanden een overschot zijn en in de koudere maanden een tekort aan opbrengst.

Kan ik de elektrische vloerverwamring direct aansluiten op de zonnepanelen?

Het is belangrijk om de zonnepanelen omvormer niet direct aan te sluiten op elektrische vloerverwarming. De omvormer zorgt voor de algemene stroomvoorziening en indirect voor de elektriciteit voor de vloerverwarming. Sluit de elektrische vloerverwarming aan op de gewone netstroom aansluiting.

Omvormer voor zonne-energie om te zetten naar stroom

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Behalve als hoofdverwarming kun je elektrische vloerverwarming ook gebruiken als bijverwarming. In dat geval wordt de elektrische vloerverwarming ingezet als extra verwarming naast de hoofdverwarming zoals de traditionele cv-installatie met radiatoren.

Zo kun je bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming in de badkamer laten aanleggen om deze ruimte lekker warm te maken.

Gebruik je elektrische vloerverwarming als bijverwarming dan is het mogelijk om met behulp van zonnepanelen een groot deel van de hiervoor benodigde elektriciteit te leveren.

Watergedragen vloerverwarming met zonnepanelen

Zonnepanelen kun je dus inzetten om elektriciteit op te wekken, maar je kunt ze ook inzetten om indirect warm water te creëren. De warmtepomp of cv-ketel kunnen ook indirect de opgewekte elektriciteit gebruiken.

Het warme water dat hierdoor ontstaat, kan rechtstreeks met behulp van een warmtepomp in het watergedragen vloerverwarmingssysteem worden gepompt.

Vloerverwarming met een warmtepomp

Om je woning duurzaam te maken kun je kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de aarde of uit de lucht, en zet deze energie vervolgens weer om in warm water.

Een warmtepomp werkt in de meeste gevallen op elektriciteit. Deze elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te laten werken kun je (voor een deel) opwekken met zonnepanelen.

De zonnepanelen kunnen niet direct worden aangesloten op de warmtepomp, omdat de stroomtoevoer van de zonnepanelen niet altijd consistent genoeg is. Laat een zonnepanelen specialist en/of warmtepomp specialist voor je uitrekenen hoeveel energie er nodig.

Hybride warmtepomp en zonnepanelen

Ook de hybride warmtepompen zijn populair. Hierbij zit een warmtepomp aangesloten op een HR gas condensatieketel. Voor een groot deel van het jaar verwarmt de hybride pomp je huis. Enkel bij koud weer springt de HR condensatieketel bij.

Ook een hybride warmtepomp kan stroom halen via het stroomnet en indirect van je zonnepanelen.

Warmtepompboilers

Ook een warmtepompboiler, die voor warm tap water zorgt kan indirect elektriciteit gebruiken dat is opgewekt door de zonnepanelen.

Vraag offertes aan bij vloerverwarming specialisten

Ben je ook van plan om vloerverwarming aan te laten leggen in je woning? Win dan eerst goed advies in over de mogelijkheden en welke optie voor jouw situatie de meest geschikte is.

Vraag gratis offertes aan bij meerdere vloerverwarming specialisten.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen

Heb je al vloerverwarming of wil je naast nieuwe vloerverwarmingssysteem ook zonnepanelen?

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Vergelijkbare berichten