Verwarmingsketel

VR-ketel [Vervangen Met HR-condensatieketel?]

De VR-ketel is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw op de markt. Daarna zijn er alweer nieuwere combiketels geïntroduceerd die veel zuiniger je huis verwarmen.

Door de introductie van het Europees Energielabel voor verwarmingsketels mogen VR-ketels vanaf 2015 niet meer worden geproduceerd.

In dit artikel lees je meer over VR-ketels en de moderne alternatieven zoals de HR-condensatieketels of warmtepompen.

Wat is een VR-ketel?

Een VR-ketel is een cv-ketel die zorgt voor de verwarming in huis. Een VR-combiketel verwarmd zowel het cv-water als het tapwater.

VR staat voor Verbeterd Rendement.

De VR-ketel haalt een rendement van gemiddeld tussen de 83 tot 89%. Dit is hoger dan het rendement van de traditionele ketel van daarvoor. Die haalt namelijk slechts een rendement van rond de 67%.

Werking van een VR-ketel

De werking van een verbeterd rendementsketel is efficiënter dan de traditionele verwarmingsketel. Dit komt doordat het zogenaamde stilstandsverlies kleiner is, de VR-ketel blijft namelijk langer actief op de laagstand.

Doordat er minder stilstand is, zorgt dit voor een stabielere temperatuur in huis en dus is er minder energie nodig om de ruimtes opnieuw te verwarmen.

Bosch VR-ketel die niet meer te koop is

Zijn VR-ketels nog te koop?

VR-ketels worden sinds 2015 vanwege nieuwe milieueisen niet meer geproduceerd. Op basis van de Europese regels dienen alle nieuwe gasketels vanaf 26 september 2015 een energielabel B of beter hebben.

De VR-ketels vallen met hun C-label hierbuiten.

Bekende ketel merken zoals Nefit Bosch, Intragas, AWB, Atag, Vaillant en Remeha leverde in het verleden VR-ketels.

Heb je interesse in een nieuwe, energiezuinig hoogrendementsketel? Vraag hier gratis offertes aan bij verwarmingsinstallateurs.

VR-ketels in gebruik

Naar schatting hangt er in 10% van de woningen nog een VR-ketel. Deze hoeft uiteraard niet gelijk te worden vervangen. Op het moment dat je VR-ketel aan vervanging toe is, moet deze wel worden vervangen door een HR-condensatieketel of eventueel een warmtepomp.

Voor een HR-condensatieketel heb je echter wel een condensafvoer nodig. Voor een VR-ketel is dit niet nodig.

Wanneer is een VR-ketel nog geoorloofd?

Er zijn echter gevallen waarbij het niet mogelijk is om een condensafvoer aan te leggen. In dat geval is een open VR-ketel tot 30 kW in principe nog toegestaan.

Deze open VR-ketels zijn nog te verkrijgen, maar het is onduidelijk wat hier in de toekomst over wordt besloten. Gesloten VR-ketels verdwijnen geheel van de markt.

Waarom is een HR-condensatieketel beter dan een VR-ketel?

Hieronder vind je de prestatieverschillen tussen een VR-ketel en HR-condensatieketel.

HR-condensatieketels: De hoogrendementcondensatieketels halen een rendement van minimaal 100% , maar de nieuwere modellen halen wel 107%. Dit hogere rendement bij HR-condensatieketels is mogelijk doordat de restwarmte wordt gebruikt.

De extra opbrengst in de HR-condensatieketel wordt gerealiseerd door met behulp van de warmte van de rookgassen (die vroeger door de schoorsteen verdwenen) het koude retourwater in een warmtewisselaar voor te verwarmen.

Hierbij condenseert een deel van de waterdamp en dient er dus wel een aansluiting voor condenswaterafvoer op de riolering aanwezig te zijn.

VR-ketels: Een VR-ketel haalt maar een rendement van tussen de 83 en 89%. Bij een VR-ketel gaat de warmte van de verbrandingsgassen verloren door de schoorsteen.

Besparing energiekosten met HR-condensatieketel

Nieuwe HR-condensatieketels besparen jaarlijks 15% tot 20% op de stookkosten in vergelijking met de oudere cv-ketels. Zo verdient de nieuwe HR-condensatieketel zichzelf terug.

De nieuwste types hebben ook een extra zuinige pomp. Daardoor bespaar je ook op de kosten voor elektriciteit.

Vergelijk vrijblijvend cv specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Condensafvoer nodig

Een groot verschil tussen HR- en VR-ketels is de constructie. HR-condensatieketels hebben een condensafvoer nodig die wordt aangesloten op het riool. Om deze reden kunnen HR-condensatieketels niet altijd overal geplaatst worden.

VR-ketels hebben deze condensafvoer niet nodig.

Rookgasafvoer moet worden aangepast

Een HR-condensatieketel heeft een speciale schoorsteen nodig. De ouderwetse cv-ketels hadden open systemen. Dit betekent dat ze de zuurstof die ze nodig hadden voor de verbranding van gas, uit de ruimte haalde.

In de ketel zaten gaten waarmee de lucht werd gezogen uit de ruimte waarin de ketel hing.

Rookgasafvoer voor nieuwe verwarmingsketel

Gesloten systeem

Moderne cv-ketels, de HR ketels, daarentegen zijn ‘gesloten’ systemen. Deze cv-ketels halen de zuurstof uit de buitenlucht. Die buitenlucht moet via een aparte pijp aangezogen worden.

Twee pijpen gecombineerd tot één schoorsteen

De HR-condensatieketel heeft dus twee pijpen naar het dak nodig: één voor de aanvoer van de buitenlucht en de ander voor de afvoer van rookgassen. Gelukkig is het mogelijk om deze twee pijpen in één dubbelwandige pijp /schoorsteen/ dakdoorvoer te combineren.

Als je een nieuwe cv-ketel wilt kopen maar je nog niet zo’n dubbelwandige schoorsteen hebt, moet je deze tijdens het plaatsen van de nieuwe cv-ketel laten installeren.

Energiebesparing door dubbelwandige pijp

Door de dubbelwandige pijp bespaar je ook nog eens op je energiekosten. Laat een HR-condensatieketel installeren. Vraag hier gratis offertes aan.

  • De buitenlucht die door de buitenste pijp wordt aangezogen is koud en wordt, doordat deze langs de warme binnenste pijp wordt gevoerd, een beetje opgewarmd.
  • Hierdoor wordt er energie aan de afvalgassen onttrokken en wordt er dus energie bespaard.
  • Door het afkoelen van de afvalgassen ontstaat er condensvocht aan de binnenzijde van de binnenste pijp.
  • Dit condenswater stroom eerst in de cv-ketel en wordt daarna samen met het condenswater uit de ketel via de condenswaterafvoer op de sifon afgevoerd die aangesloten is op het riool.

VR-ketel vervangen door warmtepomp?

Je kunt je VR-ketel met het oog op de toekomst ook vervangen door een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp. Hiervoor is het echter wel nodig dat je huis goed geïsoleerd is. Denk aan een spouwmuur, vloer- en gevelisolatie en ramen met HR++.

De aanschaf van een warmtepomp is wel een behoorlijke uitgave. Deze warmtepomp werkt meestal op elektra en haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater. Er bestaan ook warmtepompen die werken op gas.

Hybride warmtepomp voordeliger

Het beste alternatief voor de oude verwarmingsketel is momenteel de hybride warmtepomp. De warmtepomp wordt naast de HR-condensatieketel geplaatst en wordt gezien als de ideale tussenstap.

Dit type warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte. Als het buiten te koud is springt de HR-condensatieketel bij.

Daarom hoeft bij een hybride warmtepomp de woning redelijk geïsoleerd te zijn, in tegenstelling tot een ‘gewone’ warmtepomp waarbij de woning zeer goed geïsoleerd moet zijn.

Bovendien is de hybride warmtepomp een stuk voordeliger met een prijs die ligt rond de € 5.000.

Offertes aanvragen bij verwarmingsinstallateurs

Is jouw VR-ketel aan vervanging toe, win dan eerst goed advies in over wat voor jou het beste alternatief is. Vraag vervolgens bij diverse verwarmingsinstallateurs offertes op.

Daar een nieuwe HR-ketel of een warmtepomp een behoorlijke uitgave is, kun je waarschijnlijk door een goede prijsvergelijking nog wat besparen op de kosten.