Risen Zonnepanelen: Review
Risen Energy is één van de grootste fabrikanten van zonnepanelen en levert door jaren ervaring betrouwbare zonnepanelen.
Maar wat zijn precies de prijzen en garanties? Daarover lees je hieronder meer.
Inhoudsopgave
- Wat is Risen Energy voor merk?
- In wat voor vermogens komen Risen zonnepanelen?
- Wat zijn de garanties op Risen zonnepanelen?
- Welke soorten zonnepanelen levert Risen?
- Welke zonnepanelen modellen levert Risen Energy?
- Kun je Risen zonnepanelen aansluiten op optimizers?
- Kun je Risen zonnepanelen aansluiten op micro-omvormers?
- Wat zijn de tier 1 alternatieven voor Risen zonnepanelen?
- Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Wat is Risen Energy voor merk?
Het Chinese bedrijf Risen Energy Co., Ltd. werd opgericht in 1986. Risen Energy wordt wereldwijd beschouwd als een pionier op het gebied van zonnepanelen en het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende zonnepanelen merk.
Zijn Risen zonnepanelen tier 1?
Risen zonnepanelen behoren tot de Tier 1 categorie. Zonnepaneel merken worden namelijk verdeeld in drie categorieën: tier 1, tier 2 en tier 3.
Bij deze indeling in categorieën wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de fabrikanten. Hierbij is tier 1 de best scorende categorie en tier 3 de laagst scorende.
Kenmerken Tier 1 fabrikanten
Er zijn belangrijke kenmerken waaraan een fabrikant van zonnepanelen moet voldoen om als tier 1 merk gecategoriseerd te worden:
- Verticale integratie: Het gehele productieproces moet in handen zijn van het betreffende bedrijf.
- Volledig geautomatiseerd: De productie is volledig geautomatiseerd. Dit zorgt ervoor dat de prijs van de zonnepanelen omlaag kan en er geld over besteed worden aan bijvoorbeeld betere technieken of een verbeterde service.
- Veel aandacht voor onderzoek en ontwikkeling: Fabrikanten van Tier 1 merken zijn voortdurend bezig om hun bedrijf en producten te verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op onderzoek en ontwikkeling.
- Minimaal 5 jaar actief: Fabrikanten van Tier 1 zonnepanelenmerken zijn minstens 5 jaar bezig met de productie van zonnepanelen.
Interesse in een tier 1 merk zonnepaneel? Vraag advies en offertes aan bij zonnepanelen specialisten. Gratis en vrijblijvend.
In wat voor vermogens komen Risen zonnepanelen?
Belangrijk bij de aanschaf van zonnepanelen is het vermogen waarvoor je kiest. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wattpiek staat bij zonnepanelen voor de hoeveelheid stroom die het paneel kan opwekken.
Risen Energy levert zonnepanelen met een vermogen van tussen de 250 Wp en 710 Wp.
- Hierbij zijn zonnepanelen tussen de 350 Wp en 440 Wp gangbaar.
- De zonnepanelen van 250 Wp betreffen de oude polykristallijn zonnepanelen die tegenwoordig vooral nog als tweedehands of ter vervanging van oude panelen worden aangeschaft.
- De zonnepanelen van 710 Wp zijn technisch mogelijk, momenteel nog niet verkrijgbaar voor de consument.
Correctiefactor
Belangrijk om te vermelden is dat het aangeduide vermogen van een zonnepaneel het maximale vermogen is dat het kan halen. Dit vermogen is bepaald onder de meest gunstige omstandigheden.
In de praktijk betekent dit dat zonnepanelen vrijwel nooit dit piekvermogen halen. In ons land wordt er gerekend met een gemiddelde opbrengst van 85% van het piekvermogen. Dit houdt in dat 1 Wattpiek zorgt voor een opbrengst van 0,85 kWh.
Rekenvoorbeeld
Bij een zonnepaneel van 400 Wp is dit:
- 0,85 x 400 Wp = 340 kWh.
Bij een zonnepaneel met een piekvermogen van 400 Wp wordt er dus uitgegaan van een opbrengst die ongeveer 340 kWh zal bedragen.
Wat zijn de garanties op Risen zonnepanelen?
Bij zonnepanelen heb je te maken met meerdere garanties zoals:
Productgarantie
Productgarantie is van toepassing wanneer het gaat om defecten aan de zonnepanelen.
Gaat er binnen de garantieperiode een zonnepaneel stuk als gevolg van een technische fout dan moet de fabrikant dit kosteloos herstellen dan wel vervangen.
Risen biedt een productgarantie van 15 jaar op zonnepanelen.
Vermogensgarantie
Tijdens de levensduur van de zonnepanelen zal de werking steeds iets verder achteruitgaan.
Dit is een normaal verschijnsel dat ook wel degradatie wordt genoemd. Dit verlies van vermogen ligt voor de meeste zonnepanelen op zo’n 0,5% tot 1% per jaar.
Na een periode van 25 jaar zullen deze panelen nog 87,5% van hun oorspronkelijke vermogen leveren.
Mocht de werking van jouw aangeschafte zonnepanelen systeem sneller achteruit gaan dan verwacht dan is met de vermogensgarantie geregeld dat je kosteloos nieuwe materialen ontvangt of dat je een financiële vergoeding krijgt voor de misgelopen opbrengst.
Risen heeft een vermogensgarantie van 84,8% bij 25 jaar.
Welke soorten zonnepanelen levert Risen?
Risen levert meerdere soorten zonnepanelen:
Monokristallijn
Het standaard zonnepaneel is tegenwoordig een monokristallijn.
- Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur, met of zonder lijntjes.
- Monokristallijne zonnepanelen halen een opbrengst tussen de 16% en 22,7%.
Full black panelen
Full black zonnepanelen of all black zonnepanelen verschillen van ‘gewone’ zwarte monokristallijn panelen doordat ze volledig zwart zijn. Niet alleen de zonnecellen zijn zwart maar ook het frame is geheel zwart van kleur.
Full black panelen worden vaak gekozen vanwege hun mooi egale uiterlijk.
Half cell technologie bij Risen zonnepanelen
Fabrikanten van zonnepanelen zijn steeds op zoek naar technologieën om het rendement van hun zonnepanelen nog verder te verbeteren. Ook bij Risen wordt hier veel aandacht aan besteed.
Eén van de technologieën voor meer opbrengst is de halfcell of halfcut technologie.
- Bij deze techniek zijn de zonnecellen in het paneel gehalveerd. Dit levert een dubbel aantal zonnecellen per paneel op.
- Hierdoor wordt de afstand die de stroom moet afleggen de helft korter. Dit zorgt weer voor minder weerstand en daardoor voor meer opbrengst.
Interesse in zonnepanelen met een hoge opbrengst? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Polykristallijn
Dit type zonnepaneel wordt praktisch niet meer geproduceerd, alleen nog ter vervanging van oude kapotte polykristallijn panelen en zijn vooral tweedehands te koop. De standaard zijn nu monokristallijn panelen geworden.
Polykristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan de blauwachtige kleur. De zonnecellen van polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere silicium kristallen die in verschillende richtingen liggen.
Welke zonnepanelen modellen levert Risen Energy?
Risen heeft twee soorten zonnepanelen modellen.
- Titan: Dit is de serie met standaard monokristallijn en full black monokristallijn met relatief hoge vermogens. De Titan is beschikbaar vanaf 420 Wp tot 675 Wp.
- Hyper-ion: Dit zijn de zonnepanelen met heterojunctie (HJT) zonnecellen. Hierbij worden bestaan de zonnecellen uit verschillende materialen voor een betere opbrengst. Bij HJT wordt amorf silicium (gebruikt bij flexibele zonnepanelen) gecombineerd met kristallijn silicium (standaard zonnepanelen). De vermogens van de Hyper-ion panelen zijn 585 Wp+ en 705 Wp+.
Kun je Risen zonnepanelen aansluiten op optimizers?
Ja, Risen zonnepanelen kunnen worden aangesloten op power optimizers.
Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van enige schaduwvorming op je zonnepanelen of wanneer je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben, dan kunnen de power optimizers de moeite waard zijn. Op deze manier kun je meer opbrengst genereren.
- Een power optimizer is een kastje dat onder het zonnepaneel wordt geplaatst en wordt centraal aangesloten op een stringomvormer.
- Een optimizer zorgt ervoor dat een afzonderlijk zonnepaneel de maximale opbrengst behaalt.
- Maak je geen gebruik van power optimizers, dan wordt de opbrengst doorgaans bepaald door het zwakste zonnepaneel, dit kan een paneel zijn dat tijdelijk last heeft van schaduw.
Kun je Risen zonnepanelen aansluiten op micro-omvormers?
Ja, Risen zonnepanelen kunnen worden aangesloten op micro-omvormers.
Maar wat zijn micro-omvormers? Micro-omvormers zijn kleine omvormers direct onder de zonnepanelen en er is hierdoor geen centrale omvormer in huis nodig.
- Elk zonnepaneel wordt aan één micro omvormer gekoppeld, er zijn ook systemen waarbij één micro omvormer aan twee zonnepanelen wordt gekoppeld.
- Bij een systeem met micro-omvormers is de installatie parallel verbonden. Dit maakt het mogelijk dat ieder afzonderlijk zonnepaneel een maximale opbrengst kan leveren zonder dat zwakker presterende zonnepanelen hierop van invloed zijn.
- Heb je een zonnepanelen systeem waarbij een gedeelte van de panelen in de schaduw ligt, dan kun je met behulp van micro-omvormers een meeropbrengst tot wel 30% behalen.
- Een zonnepanelen systeem met micro-omvomers kan technisch makkelijk worden uitgebreid. Een paar extra zonnepanelen kunnen eenvoudig met een paar extra micro-omvormers worden uitgebreid.
Wat zijn de tier 1 alternatieven voor Risen zonnepanelen?
Zijn de Risen zonnepanelen verkrijgbaar of wil tier 1 zonnepanelen in een andere prijsklasse? Dan zijn er genoeg goede alternatieven:
- Solarwatt: Solarwatt is een zonnepanelen merk dat zich voornamelijk richt op glas-glas zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen waarbij de zonnecellen tussen twee glasplaten zitten, wat zorgt voor een betere opbrengst en langere levensduur (40+ jaar). De garanties zijn ook hoog, zowel de vermogensgarantie als productiegarantie is 30 jaar.
- Qcells: Dit van oorsprong Duitse zonnepanelen merk werd in 2012 overgenomen en heet nu officieel Hanwha Qcells. Het zijn PV panelen van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Met de all-weather technologie genereren Qcells panelen gemiddeld veel energie op dagen met slecht weer.
- DMEGC: DMECG is een Chinees zonnepanelen merk dat sinds 2009 hoge kwaliteit panelen op de markt brengt tegen een betaalbare prijs. DMEGC heeft goede garanties met 12 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.
- Jinko Solar: Dit Chinese merk is één van de grootste PV merken ter wereld en biedt voordelige tier 1 zonnepanelen. Met de modellen Cheetah en Cheetah HC (Halfcut) van Jinko Solar heb je zonnepanelen met een goede vermogensgarantie (25 jaar) tegen een betaalbare prijs.
- AEG: Het Duitse AEG is een bekend merk en produceert naast huishoudelijke producten ook zonnepanelen. De soorten zonnepanelen die AEG maakt zijn de standaard monokristallijn, full black en glas-glas zonnepanelen. De AEG zonnepanelen hebben goede garantietermijnen. Voor de standaard zonnepanelen krijg je 20 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie. Voor glas-glas is het 30 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie.
- Trina solar: Trina solar produceert al sinds 1997 zonnepanelen. Het merk levert betrouwbare zonnepanelen met een prima rendement tegen een scherpe prijs. Trina Solar maakt gebruik van verschillende technologien zoals halfcell/cut, PERC en BiFacial (voor grote projecten).
- Hyundai Solar: Hyundai is vooral bekend van de auto’s, maar maakt via Hyundai Solar sinds 2005 ook hoogwaardige zonnepanelen. Hyundai Solar levert monokristallijn en full black monokristallijn panelen met een zeer lange productgarantie van 25 jaar (gemiddelde levensduur van zonnepanelen) en goede vermogensgarantie van ook 25 jaar.
- REC: Het Noorse REC timmert al sinds 1996 aan de weg. REC zonnepanelen biedt PV panelen met hoge rendementen en dunne frames. REC heeft een uitstekende vermogensgarantie van 92% na 25 jaar.
- Suntech: Suntech is één van de grootste producten van zonnepanelen. Suntech biedt monokristallijn en full black zonnepanelen aan en geeft een productgarantie van 12 jaar en vermogensgarantie van 25 jaar. Dit zijn normale garantietermijnen voor tier 1 merken.
- SunPower: Het Amerikaanse SunPower zonnepanelen merk wordt gezien als één van de beste. Dit zie je terug aan één van de hoogste rendementen van 22%+ en de vermogensgaranties en productiegaranties. Op de Maxeon modellen ontvang je 40 jaar product- en vermogensgarantie en op de Performance modellen 25 jaar product- en vermogensgarantie.
- Canadian Solar: Canadian Solar is een Canadees merk dat in Canada, maar ook Azië wordt geproduceerd. Canadian Solar levert verschillende modellen: de HiKu, HiDM, Ku en BiHiKu. De eerste drie modellen zijn bedoeld voor woonhuizen en de BiHiKu (BiFacial panelen) vooral voor commerciële zonnepanelen projecten.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Bij de aanschaf van zonnepanelen is goede voorbereiding essentieel. Een zonnepanelen specialisten adviseren je over het beste systeem en merk voor jouw budget en situatie.
Vraag hieronder zonnepanelen offertes aan. Gratis + vrijblijvend.