Zonnepanelen 400 Wp Prijs (All black+Afmetingen)

Zonnepanelen van 400 Wattpiek hebben een gemiddeld hoog vermogen en dus betere opbrengsten. Een goede keuze wanneer de dakruimte beperkt is en ideaal om veel energie mee op te wekken op een kleine oppervlakte.

Hieronder lees je meer over de eigenschappen en prijzen van PV-panelen van 400 Wp.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Wattpiek?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale piekvermogen dat een zonnepaneel kan halen.

Hoe hoger dit ligt, hoe hoger de opbrengst.

Maar let wel op. Het aantal Wp geeft aan wat de opbrengst is die gehaald kan worden in de ideale situatie. Dit wordt meestal bepaald in een testopstelling in een fabriek of laboratorium waar de omstandigheden perfect zijn.

Bij het berekenen van opbrengst van een zonnepanelensysteem wordt daarom de factor 0,85 gebruikt. De opbrengst is gemiddeld 15% lager dan de Wattpiek van de geïnstalleerde zonnepanelen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Wat zijn de opbrengsten van een 400 Wp paneel per m²?

In de praktijk hangt de opbrengst niet alleen af van het vermogen, maar zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de opbrengsten. Denk aan:

Welke wattpiek hebben standaard zonnepanelen?

De meest voorkomende zonnepanelen hebben een vermogen van 275 Wp tot 320 Wp.

Deze hebben in vergelijking met 400 Wp zonnepanelen een lagere opbrengst, maar zijn wel goedkoper.

Omdat er meer van nodig zijn om dezelfde opbrengst te realiseren, kan het interessant zijn om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen. Die wekken per m² meer stroom op waardoor er minder van nodig zijn.

Overleg met een zonnepanelen specialist het meest interessant voor jouw dak en situatie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is een zonnepaneel met 400 Wp?

Voorbeelden van zonnepanelen met een hoog vermogen zijn monokristallijne zonnepanelen of glas-glas zonnepanelen. Polykristallijne zonnepanelen van 400Wp komen niet voor.

Wat zijn zonnepanelen van 400 wattpiek?

Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen van monokristallijne panelen zijn gemaakt van silicium kristallen van een hoge zuiverheid. Daardoor kunnen ze op een efficiënte manier zonlicht omzetten in energie en hogere opbrengsten genereren.

Monokristallijne panelen heb je in een donkerblauwe tot zwarte kleur. Ook zijn all-black monokristallijn panelen te koop. Hierbij zijn de zonnecellen en de frames zwart.

Glas-Glas zonnepanelen

Andere soorten zonnepanelen die een hoge opbrengst hebben zijn glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen bestaan uit twee lagen glas met daartussen de zonnecellen.

Glas-glas zonnepanelen zijn beter bestand tegen negatieve effecten van temperatuurverschillen, vocht en mechanische problemen.

Verschillende merken bieden 400Wp panelen aan. Merken als AEG, DMEGC, Bauer, JA Solar en Hyundai hebben 400Wp zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen van 400 Wp?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek. De prijzen zijn inclusief installatie, centrale stringomvormer en materialen.

De bedragen zijn inclusief 21% btw en 6% btw. De 6% geldt voor woningen van 10 jaar of ouder, de 21% btw voor woningen van 10 jaar of nieuwer.

Er zijn grofweg twee soorten zonnepanelen systemen: met centrale (string) omvormer en met micro-omvormers. Het systeem met micro-omvormers is gemiddeld duurder en staat daarom apart vermeld.

Aantal 400 Wp panelen String omvormer
(6% btw)
String omvormer
(21% btw)
Micro-omvormers
(6% btw)
Micro-omvormers
(21% btw)
10 panelen €7.200 €8.168 €8.900 €10.165
16 panelen €9.220 €10.525 €11.125 €12.700
20 panelen €11.000 €12.460 €13.250 €15.125

Hoe groot zijn zonnepanelen van 400 Wp?

De meeste zonnepanelen hebben een afmeting van 1.65 meter bij 99 cm. 400 Wp zonnepanelen zijn over het algemeen iets groter. De formaten lopen uiteen van 1,75 meter tot 2 meter. De breedte is wel vergelijkbaar.

Op de grotere zonnepanelen passen meer zonnecellen. Er is ruimte voor 72 zonnecellen in plaats van de gangbare 60. Ook dit zorgt voor een hogere opbrengst.

Gemiddelde afmetingen van een 400 Wp zonnepanelen

Wat is de opbrengst van een 400 Wp paneel per m²?

Het grotere formaat kan verwarrend werken. Om erachter te komen welk zonnepaneel het meest opbrengt is het verstandig om te kijken naar de opbrengst per m².

Er zijn zonnepanelen met een hoog vermogen en een standaard formaat die meer opleveren per m². Ook zijn er zonnepanelen met een hoog vermogen en grote afmetingen die teruggerekend naar m² een vergelijkbare opbrengst halen als standaard formaat zonnepanelen.

Berekening

Een zonnepaneel levert 1 Wp jaarlijks gemiddeld 0.85 kWh op. Een zonnepaneel met 400 Wp vermogen levert dus 340 kWh op (400 * 0.85).

Het gemiddelde jaarverbruik ligt tussen de 2900 en 3200 kWh. Met ongeveer 10 zonnepanelen van 400 Wp kan er genoeg stroom opgewekt worden om in de hele energiebehoefte te voorzien.

In onderstaande tabel een aantal voorbeelden van gemiddelde opbrengsten van 400 Wp zonnepanelen:

Hellingshoek Rendementsverlies
35° 0%, geen rendementsverlies
30° 1% rendementsverlies
25° 2% rendementsverlies
20° 3% rendementsverlies
15° 5% rendementsverlies

Wanneer zijn 400 Wp zonnepanelen interessant?

Zonnepanelen van 400 Wp zijn de moeite van het overwegen waard:

  • Als je een klein dak hebt.
  • Wanneer de omstandigheden zoals de helling of oriëntatie (oost-west, zuid, noord) van het dak niet optimaal zijn.
  • Wanneer je je dak zo goed mogelijk wilt benutten en een maximale opbrengst wilt halen.

Wanneer kiezen voor zonnepanelen met 400 wp?

Wat zijn de voordelen van een 400 Wp zonnepaneel?

Waarom je zou moeten kiezen voor 400 Wp zonnepanelen:

1. Met een klein dak toch hoge opbrengst: Omdat de opbrengst per m² het hoogst is, is dit de beste keuze voor kleine daken. Zo haal je alles uit een klein dak.

2. Goed gemiddeld vermogensbehoud: Een ander voordeel is het vermogen wat op lange termijn geleverd kan worden. Met 400 Wp zonnepanelen kun je rekenen op een vermogensbehoud van 80% na 10 tot 25 jaar.

3. Sneller zelfvoorzienend: De hoge opbrengst betekent dat je makkelijker in de hele energiebehoefte kunt voorzien. Denk aan elektrische verwarming zoals een (toekomstige) hybride warmtepomp of elektrische vloerverwarming.

Profiteer ook van de voordelen van zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat zijn de nadelen van een 400 Wp zonnepaneel?

400 Wp zonnepanelen hebben een aantal nadelen:

1. Duur in aanschaf: Zonnepanelen van 400 Wp vallen in een iets hogere prijsklasse. Dus een iets hogere investering.

2. Groot en zwaar: 400 Wp zonnepanelen zijn vaak groter. De afmetingen kunnen oplopen tot 2 meter bij 1.5 meter. En met een gewicht van 26 tot 35 kg per paneel zijn deze zwaar en niet geschikt voor elk dak.

Gratis zonnepanelen offertes aanvragen

Wil je weten of een 400 Wp zonnepaneel in jouw situatie de moeite waard is? Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten.

Vraag hieronder snel zonnepanelen offertes aan, vergelijk en profiteer.

Vergelijkbare berichten