Zonnepanelen Op Het Noorden

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om energie te besparen. Vaak hoor je vaak dat het geen nut heeft om in zonnepanelen te investeren als je dak op het noorden ligt.

Dit is niet altijd waar.

Behalve de ligging van het dak zijn er andere aspecten die de opbrengst bepalen, waardoor zonnepanelen op het noorden toch interessant worden. Hieronder lees je daar meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kunnen zonnepanelen richting het noorden liggen?

Voor een optimale opbrengst is het ideaal als het dak naar het zuiden, oostwesten gericht is. Dan ben je de hele dag verzekerd van direct zonlicht en kun je een hele grote opbrengst behalen en gebruiken voor bijvoorbeeld je elektrische vloerverwarming, auto of toekomstige warmtepomp.

Alleen je hebt dit niet altijd voor het zeggen.

  • Wellicht heb je geen ruimte op het dakdeel dat op het zuiden ligt.
  • Er is misschien te veel schaduw.
  • Of het huis staat gewoon niet goed en heb je een tuin op het noorden.

Dit hoeft niet te betekenen dat zonnepanelen dan zinloos zijn. Integendeel, zonnepanelen kunnen ook worden geplaatst op daken gericht op het noorden.

Het rendement ligt wel lager, waardoor de terugverdientijd langer is, maar op de langere termijn zijn ook zonnepanelen op het noorden de moeite van het investeren waard.

Zonnepanelen op het noorden mogelijk

Diffuus licht

Omdat het vaker bewolkt is dan helder en zonnig wordt de meeste zonne-energie opgewekt door diffuus licht. Dit is zonlicht dat niet rechtstreeks op de panelen schijnt maar juist indirect. Hierdoor is het minder fel.

Bij bewolkt weer en in de winter is er bijvoorbeeld sprake van diffuus licht, maar ook als de zonnepanelen naar het noorden zijn gericht worden er geen directe zonnestralen opgevangen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt er toch nog zonne-energie opgewekt.

Overleg met zonnepanelen specialisten over de mogelijkheden van jouw dak(en). Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Andere hellingshoek bij zonnepanelen op het noorden

Naast de richting wordt de opbrengst van zonnepanelen voor een groot deel bepaald door de hellingshoek. Een iets grotere of kleinere hoek kan een groot verschil maken voor de uiteindelijke opbrengst.

Schuin dak

Bij een hellingshoek van 35° graden krijgen zonnepanelen op een schuin dak het meeste zonlicht.

Zonnepanelen op een schuin dak op het noorden gericht

Plat dak

Op platte daken is dit niet altijd mogelijk vanwege de wind, de hoogte van het dak en de schaduw van het zonnepaneel zelf.

Daarom wordt bij zonnepanelen op een plat dak vaak gekozen voor een hellingshoek die ligt rond de 15° graden. Soms worden de panelen op platte daken ook tegen elkaar aan geplaatst om ruimte te besparen.

Maar bij zonnepanelen aan de noordzijde zit dit net iets anders. In die gevallen werken zonnepanelen efficiënter met een kleinere hellingshoek.

Dan geldt: Hoe kleiner de hoek hoe meer ze opbrengen.

Zonnepanelen op het noorden op een plat dak

Kun je zonnepanelen op het noorden combineren met andere oriëntaties?

Ligt het grootste deel van je dak of daken (bijvoorbeeld je schuur en woningdak) op het noorden en een klein deel op het zuiden, oosten of westen dan kun je ook verschillende oriëntaties combineren. Je bent niet verplicht om enkel zonnepanelen te leggen op het noorden.

Je kunt een zonnepanelen op het noorden combineren of uitbreiden met bijvoorbeeld zonnepanelen op de schuur die richting het zuiden liggen. Je combineert eigenlijk twee soorten zonnepanelen systemen.

Om dit te laten werken heb je wel een multi-string omvormer nodig (met twee MPP trackers) of zonnepanelen met micro-omvormers.

Vraag advies over de beste opstelling bij jouw woning. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Hoeveel rendement haal je met zonnepanelen op het noorden?

Zonnepanelen met de kant op het noorden krijgen minder direct zonlicht en hebben daarom een lagere opbrengst.

In vergelijking met op het zuiden gerichte zonnepanelen ligt het rendement 25% tot 30% lager.

Dit betekent dat je minder kunt besparen en dat het langer duurt voordat de hele investering is terugverdiend.

Maar met een gemiddelde levensduur van zonnepanelen van 25 – 30 jaar is er voldoende tijd om de aanschaf eruit te halen en kun je zelfs nog een aantal jaar je voordeel doen met gratis energie.

Rekenvoorbeeld

De jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel is 300 Wattpiek (Wp), dit komt neer op 255 kWh (300 x 0,85).

Stel je hebt een zonnepanelensysteem dat bestaat uit twaalf zonnepanelen dan is de jaarlijkse opbrengst 3060 kWh.

Tegen een stroomtarief van €0,22 is dit een jaarlijkse besparing van €673. Maar als de panelen richting het noorden scheelt dit al gauw ruim €300.

Als de zonnepanelen op het noorden liggen neemt het rendement dus af. Afhankelijk van de hellingshoek komt dit neer op ongeveer het volgende:

Hellingshoek
van zonnepanelen
op het noorden
Rendement
10° 85%
20° 75%
36° 60%
50° 50%
60° 45%
70° 40%
85° 35%

Alhoewel het dus niet gaat lukken om een opbrengst van 100% te realiseren, is het alleen in uitzonderlijke gevallen niet rendabel genoeg om zonnepanelen te laten installeren.

Rendement van zonnepanelen op noord-westen en noord-oosten

Wanneer het dak niet pal op het noorden ligt, maar bijvoorbeeld op het noord-westen of noord-oosten is dit ongeveer hetzelfde. Het rendement ligt dan net ietsje hoger. Nog steeds minder dan bij volledig op het zuiden gerichte daken, maar nog altijd genoeg om van te kunnen profiteren.

In het onderstaande tabel kun je zien hoeveel het rendement is.

Hellingshoek
noord-oosten /
noord-westen
Rendement
10° 85%
20° 80%
36° 70%
50° 60%
60° 55%
70° 50%
85° 45%

Gratis zonnepanelen offertes aanvragen

Ook je eigen energie opwekken met zonnepanelen? Wil je weten of je dak geschikt is en hoeveel het je op kan leveren? Zonnepanelen specialisten kunnen het je vertellen.

Vraag nú gratis zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten