Zonnepanelen op Tuinhuis

Wil je graag meer zonnepanelen of heb je geen ruimte op het dak van je woning? Dan kun je ook panelen plaatsen op je schuurtje of tuinhuis.

Maar wat komt hier bij kijken?

Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuurtje?

Niet op elk schuurtje of tuinhuis kun je zomaar zonnepanelen plaatsen. Er zijn hierbij wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

Stevigheid: Het tuinhuis moet uiteraard voldoende stevig zijn, want zonnepanelen leggen flink wat gewicht op het dak.

De staat van het tuinhuis: Is het houten schuurtje al oud dan zal het eerder aan het einde van de levensduur zijn dan de zonnepanelen.

Heb je een schuurtje dat (bijna) aan vervanging toe is dan kun je beter wachten totdat er een nieuw tuinhuis staat. Anders zal je de installatie moeten loshalen en na de plaatsing van het nieuwe tuinhuis weer opnieuw moeten installeren.

Beperkte stroom: Zonnepanelen op een schuurtje zullen beperkte stroom opwekken. Is het de bedoeling om een hele huishouding van energie te voorzien, dan heb je hier niet voldoende aan. Je kunt er in dat geval voor kiezen om extra panelen op je huis te laten plaatsen.

Vorm van het dak: De vorm en de oppervlakte van het dak zijn bepalend voor het aantal panelen dat er kan worden geplaatst. Zo heb je bij een zadeldak (puntdak) maar één zijde die je met zonnepanelen kunt bekleden.

Bij een tuinhuisje met een lessenaarsdak heb je een dak wat recht is en wat schuin staat. Dit type dak is het meest geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.

De ligging: De plek waar het tuinhuisje staat ten opzichte van de zon (noorden, oosten, westen of zuiden) is uiteraard ook van belang. Deze ligging moet gunstig genoeg zijn voor zonnepanelen.

Plaatsen van zonnepanelen op tuinhuisje

Wat kost het plaatsen van zonnepanelen op een schuurtje?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor kleinere zonnepanelen systemen, inclusief materialen, 21% btw / 6% btw en installatie door een zonnepanelen specialist.

In 2024 betaal je 6% btw bij woningen van 10 jaar of ouder en 21% btw bij woningen van 10 jaar of nieuwer

Omdat er schuurtjes bestaan met hellend en plat dak zie je deze kosten apart vermeld.

Prijzen voor panelen op een schuurtje met een hellend dak

De onderstaande gemiddelde prijzen zijn voor zonnepanelen (320 Wp op een centrale omvormer) inclusief installatiekosten en materialen.

Panelen
schuur met schuin dak
€ bij 6% btw € bij 21% btw
8 panelen €4.770 €4.500
10 panelen €5.140 €5.870

Prijzen voor panelen op een schuurtje met een plat dak

Hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor PV-panelen (320 Wp op een centrale omvormer) op een plat dak inclusief installatie en materialen.

Panelen
schuur met plat dak
€ bij 6% btw € bij 21% btw
8 panelen €5.140
10 panelen €4.770

Manieren waarop zonnepanelen op een schuurtje geplaatst kunnen worden

Laat je zonnepanelen plaatsen op het dak van je schuurtje dan kan dit op twee manieren:

  1. De zonnepanelen worden bovenop het bestaande dak van je tuinhuis geïnstalleerd. Hierbij worden ze tegen het dak gemonteerd of enkele centimeters erboven. Heb je een plat dak dan mogen de zonnepanelen maximaal 1 meter boven het dak uitkomen.
  2. Het is ook mogelijk om het dak van je tuinhuis volledig te vervangen door zonnepanelen. Te gebruiken als een soort overkapping met zonnepanelen. De panelen fungeren dan niet alleen om energie op te wekken maar ook als dak.

Laat zonnepanelen door een specialist installeren. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Waar moet de omvormer hangen bij zonnepanelen op de schuur?

Een belangrijke vraag bij de installatie van zonnepanelen is waar de omvormer moet komen te hangen. Niet elke plek is geschikt, want een omvormer neemt nogal wat ruimte in.

Bovendien kan de omvormer bij zonnig weer een hoog piepend geluid geven of hoor je het geluid van een ventilator.

De omvormer moet zijn warmte voldoende kwijt kunnen: Een omvormer produceert een bepaalde hoeveelheid warmte. Het is belangrijk dat een omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Des te beter de koeling op de plek waar de omvormer is geplaatst, des te hoger de opbrengst.

Afstand zorgt voor energieverlies: Hangt de omvormer dichtbij de meterkast dan is er sprake van een langere DC-kabel (gelijkstroom). Hangt de omvormer dichtbij de zonnepanelen dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom).

Transport van stroom zorgt altijd voor een bepaalde mate van verlies. Zo hangt het van het aantal zonnepanelen af hoe hoog het verlies is en of het beter is om de omvormer juist dichtbij de zonnepanelen of juist dichtbij de meterkast te plaatsen.

Buitenmontage is mogelijk: Veel omvormers zijn geschikt voor buitenmontage, wat bij zonnepanelen op je schuurtje een goede optie kan zijn.

Zonnepanelen op je tuinhuis aansluiten op een accu

Je kunt de elektriciteit van je panelen direct gebruiken en het overtollige opgewekte energie terugleveren aan het net.

Maar je kunt de energie ook tijdelijk opslaan met een accu of hybride omvormer (geïntegreerde accu in een omvormer).

Zo kun je bijvoorbeeld een accu in je schuurtje hangen om het ‘s avonds of in het weekend de elektra te gebruiken voor je elektrische auto of elektrische verwarming binnen. Zo kun je (gedeeltelijk) een off-grid zonnepanelen systemen gebruiken.

Vraag meer informatie over accu’s aan zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Waarom voor zonnepanelen kiezen op je tuinhuis?

Er zijn meerdere voordelen wanneer je kiest voor zonnepanelen op je tuinhuis:

Goedkopere installatie: Het is goedkoper om zonnepanelen op je tuinhuis te laten installeren dan op je woning.

Vuil en sneeuw beter zichtbaar: Wanneer er vuil of sneeuw op je zonnepanelen terechtkomt, dan zie je dit sneller op je tuinhuis en kun je er ook gemakkelijker bij om het weg te halen.

Makkelijker in onderhoud: Het onderhoud van je installatie is gemakkelijker doordat het dak van je tuinhuis gemakkelijker te bereiken is dan dat van je woning.

Je hoeft het dak van je huis niet te beschadigen: Aan het dak van je woning hoeven geen werkzaamheden plaats te vinden voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Verschillende soorten dakbedekking: Het is mogelijk om op verschillende soorten dakbedekking zoals golfplaten of bitumen zonnepanelen te leggen. Er zijn wel verschillende montagematerialen en methodes nodig, maar het is wel mogelijk.

Sneeuw goed zichtbaar op zonnepanelen op een schuur

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen op je (houten) schuurtje?

Grotere kans op diefstal: Doordat het dak van je tuinhuis makkelijker te bereiken is, bestaat er een grotere kans op diefstal van je zonnepanelen. Je kunt zonnepanelen wel extra verzekeren tegen diefstal.

Minder zonnepanelen: Het dakoppervlak van je tuinhuis is een stuk kleiner dan dat van je huis. Je kan hier dus veel minder zonnepanelen plaatsen en dus minder energie mee opwekken. Vaak is er maar ruimte voor 4 tot 8 zonnepanelen.

Minder mooi aanzicht van je tuin: Dit is meer een persoonlijk aspect. Sommige mensen zullen vinden dat de aanwezigheid van zonnepanelen op het tuinhuis afbreuk doet aan het uitzicht van de tuin.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn schuurtje?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je (tuin)huis hoef je meestal geen vergunning aan te vragen. Dit geldt in ieder geval wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De zonnepanelen worden op een dak geplaatst, waarbij ze niet mogen uitsteken over de dakrand.
  • Bij een plat dak: de ruimte tussen de zonnepanelen en de dakrand moet even groot zijn als de hoogte van de zonnepanelen. Voorbeeld: zijn de zonnepanelen 50 cm hoog, dan moeten ze minimaal 50 cm van de dakrand af geplaatst worden.
  • Bij een schuin dak: de panelen dienen de hellingsgraad van het dak te volgen.

Zonnepanelen op een schuurtje met schuin dak

Plaats je zonnepanelen op een standaard schuin dak dan heeft dit als voordeel dat de benodigde hellingshoek er vaak al is. Meestal worden de panelen plat op het dak gemonteerd. Dit betekent dus dat ze dezelfde hellingshoek als het dak krijgen.

Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen?

De gemiddelde hellingshoek is bij een schuin dak 45°. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35°. Dit betekent dat je rendement tot wel 10% lager zijn.

Heb je een erg steil dak (met een hellingshoek hoger dan 45° of lager dan 30°) dan is dit een stuk minder gunstig voor zonnepanelen en zal het een stuk minder opbrengsten genereren.

Hoe worden zonnepanelen op een schuin dak gemonteerd?

De montage van zonnepanelen op een schuin dak gaat als volgt:

  • Dakbevestiging: De dakbevestiging, bijvoorbeeld dakhaken worden geplaatst voor de montage aan het dak.
  • Rails: Bevestiging van aluminium rails.
  • Plaatsing van de zonnepanelen: met speciale klemmen worden de zonnepanelen op de rail geklemd.

Zonnepanelen op een tuinhuisje met plat dak

Zonnepanelen kunnen ook op een schuur met plat dak worden geïnstalleerd. Een plat dak biedt namelijk veel meer mogelijkheden. Als het gaat om de hellingshoek en de ligging heb je alle vrijheid.

Vaak wordt er op een plat dak gekozen voor hellingshoek van tussen de 10° en 15°.

Hoe worden zonnepanelen op een plat dak gemonteerd?

Over het algemeen zijn in dit geval twee opstellingen mogelijk:

  • Open opstelling met een frame. Deze methode is doorgaans goedkoper, maar in verband met opwaartse druk is hier meer ballast voor nodig.
  • Gesloten opstelling (bijvoorbeeld met plastic bakken).

Lees hier meer over zonnepanelen op een plat dak.

Oost-west ligging zonnepanelen bij een klein plat dak

Voor plaatsing op een klein dak wordt er regelmatig gekozen voor een oost-west ligging. Hierbij worden de zonnepanelen in een flauwe hoek van 10° gelegd.

Het ene deel van de zonnepanelen ligt op het oosten en het andere deel op het westen. Zo heb je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een piekmoment. Bij bijvoorbeeld zonnepanelen op het zuiden heb je één piekmoment in de middag.

Vraag aan zonnepanelen specialisten wat de beste opstelling is op jouw schuur en woning dak. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Gratis offertes aanvragen

Overweeg je ook om zonnepanelen aan te schaffen, bijvoorbeeld om op je tuinhuis te plaatsen? Laat het zonnepanelensysteem professioneel plaatsen door zonnepanelen specialisten.

Vraag hieronder offertes aan bij zonnepanelen specialisten om een goede prijsvergelijking te maken. Geheel vrijblijvend en gratis.

Vergelijkbare berichten